X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaneCorso wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych, które przebywają już na zwolnieniu: czy dostajecie 100% pensji( czyli tyle co przed zwolnieniem) czy też może średnią z ostatnich 12tu miesięcy (taka jak się dostaje na urlopie macierzyńskim)?
    Z góry dziękuję za pomoc.

Ja mam średnią z 12mies ( w skład średniej wchodzą również premie, które miałam wypłacane co miesiąc )

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 17:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny gratuluje wizyt, cudne zdjęcia maluszków! :) słodziaki :)

Ja mam dziś tylko zdjęcie szyjki, więc się nie pochwale, ale co najważniejsze leżenie skutkuje i od tygodnia bez zmian, szyjka ok 2,8cm. Wprawdzie jest ponad 1cm krótsza niż wyjściowo jak już pisałam,ale ciągle zamknięta. Na razie muszę przeleczyć infekcję,która wyszła w posiewie i za 2tyg znowu posiew..bo powiedziała mi gin,że założenie pessara na infekcje może narobić więcej kłopotu niż korzyści, przynajmniej w mojej sytuacji. W przyszłym tyg będzie już mój gin prowadzący to też mnie pomierzy i zobaczymy co powie, bo dziś np usłyszałam, że jeżeli przez ten czas leczenia nic się nie zmieni to może pessar nie będzie na razie konieczny, że może wystarczą leki, które biorę+wypoczynek.. no ale jak na dziś to nie jest źle:)
    Z tych nerwów schudłam kilogram i jestem wciąż tylko 0,5kg na plusie, musze się ogarnąć i nie denerwować więcej, muszę chyba słuchać muzyki relaksacyjnej czy coś ;)

Inesicia, Joasia:), Truskaweczka250 lubią tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to dzisiaj mamy dzień dobrych wieści :-) cieszę sie ze wszystkich zdrowych dzieciaków i mamuś:-)

Jesli chodzi o wyplate z ZUS to zasada jest taka ze na L4 dostaje się średnią z ostatnich 12 miesięcy a potem na macierzyńskim 80% tej kwoty jesli wybrało sie roczny urlop macierzyński, jesli ktos zdecyduje sie na pól roku macierzyńskiego to będzie dostawał całość swojej wypłaty.

Joasia:), nenette, Sista lubią tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    XxMoniaXx wrote:
    a ja muszę czekać na wizytę dopiero na 9 lutego mam połówkowe :/
    dobrze że w końcu jakieś dobre wieści, gratuluję wszystkim mamusiom
    też mam 9 lutego połówkowe, szybko zleci już niecałe 2 tygodnie zostało

Truskaweczka250 lubi tę wiadomość

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zapah_ciszy wrote:
    Jeśli co najmniej 3 miesiące nie byłaś na zwolnieniu chorobowym. To podstawę wyliczają Ci jako średnią z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym poszłaś na chorobowe.

To tak w skrócie :)

wiecie co zawsze myslałam ze 100% jeżeli lekarz napisze ci na zwolnieniu kod B

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nenette wrote:
    Dziewczyny gratuluje wizyt, cudne zdjęcia maluszków! :) słodziaki :)

Ja mam dziś tylko zdjęcie szyjki, więc się nie pochwale, ale co najważniejsze leżenie skutkuje i od tygodnia bez zmian, szyjka ok 2,8cm. Wprawdzie jest ponad 1cm krótsza niż wyjściowo jak już pisałam,ale ciągle zamknięta. Na razie muszę przeleczyć infekcję,która wyszła w posiewie i za 2tyg znowu posiew..bo powiedziała mi gin,że założenie pessara na infekcje może narobić więcej kłopotu niż korzyści, przynajmniej w mojej sytuacji. W przyszłym tyg będzie już mój gin prowadzący to też mnie pomierzy i zobaczymy co powie, bo dziś np usłyszałam, że jeżeli przez ten czas leczenia nic się nie zmieni to może pessar nie będzie na razie konieczny, że może wystarczą leki, które biorę+wypoczynek.. no ale jak na dziś to nie jest źle:)
    Z tych nerwów schudłam kilogram i jestem wciąż tylko 0,5kg na plusie, musze się ogarnąć i nie denerwować więcej, muszę chyba słuchać muzyki relaksacyjnej czy coś ;)

Nenette jak nie będzie się dalej skracała to super :-) ja od swojego gina też usłyszałam że jak się skracanie zatrzyma to pessar nie będziemy zakładali.

nenette lubi tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera bo to mimo wszystko jest 100%. Jeśli ktoś dostaje stałą pensję to nie zauważy różnicy, ale jak ma z premiami to trochę się będzie różnić, prawdopodobnie na plus.
    U mnie np. było w drugą stronę - w ciągu paru ostatnich miesięcy przed zwolnieniem trochę awansowałam i ostatnia wypłata była dwukrotnie wyższa niż przed podwyżką, niestety mi wszystko uśrednili i niewiele więcej wyszło ostatecznie :)

A na macierzyńskim jest 80% średniej z ostatnich 12 miesięcy przed L4.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 18:57

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    http://olx.pl/oferta/laktator-reczny-tommee-tippee-CID88-ID8kMLz.html#f3d9d0611b

dzisiejszy zakup , trochę za szybko ale cena mnie urzekła bo i tak chciałam kupić butelki z tej firmy :)

pracuje w hipermarkecie wiec podwyżka i premia to strefa marzeń

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja poluję na laktator Medela Harmony :) ale na taką okazję szkoda było się nie połasić :)

a jeszcze odnośnie L4, moja koleżanka była zatrudniona przez 3 miesiące w jednej firmie i nie miała ciągłości z poprzednią (conajmniej 30 dni przerwy) i wtedy zamiast średnią z 12 miesięcy miała liczoną tylko na podstawie przepracowanych miesięcy w obecnej pracy

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • zapah_ciszy Ekspertka

Wysłany: 28 stycznia 2015, 19:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nadine24 wrote:
    Ja poluję na laktator Medela Harmony :) ale na taką okazję szkoda było się nie połasić :)

a jeszcze odnośnie L4, moja koleżanka była zatrudniona przez 3 miesiące w jednej firmie i nie miała ciągłości z poprzednią (conajmniej 30 dni przerwy) i wtedy zamiast średnią z 12 miesięcy miała liczoną tylko na podstawie przepracowanych miesięcy w obecnej pracy

Dokładnie.

relgh371nuuw2sg6.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    CaneCorso wrote:
    Dziewczyny mam pytanie do tych, które przebywają już na zwolnieniu: czy dostajecie 100% pensji( czyli tyle co przed zwolnieniem) czy też może średnią z ostatnich 12tu miesięcy (taka jak się dostaje na urlopie macierzyńskim)?
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Ja mam średnią z ostatnich 12-tu miesięcy :)

• agawera Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak myślicie czy warto kupić przewijak czy to zbędne ? i na ile starcza ?
    mój to widział u sąsiadki i sie pyta czy ja też chce a ja tam nie wiem czy przydatne ale jak to ma długość 60 cm to chyba na 3 miesiące starcza czy sie mylę

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 20:07

Joasia:) lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak się zastanawiam - ponieważ zostajemy w Łodzi i przymierzamy się powoli do remontu ( dzisiaj udało nam się z M opróżnić jedną szafę ) i w ramach lenistwa oglądam filmiki o urządzaniu pokoju .... Trafiłam na link: https://www.youtube.com/watch?v=PQUF1_MtfrY

gdzie w 2:30 min. położna wspomina, że nie wolno mocować karuzelki nad noworodkiem bo zaburza to jego rozwój - przyznam się szczerze, że nigdy o tym nie słyszałam.

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla jak trafisz na jakieś ciekawe porady to wrzuć, my kończymy właśnie remontować pokój malucha, zostanie mi tylko go jeszcze urządzić :) Ściany ze względu na pozostałą farbę będą w kolorze kawy z mlekiem i zastanawiam się czy połączyć to z bielą i bladą żółcią czy z bielą i granatem :)

Ja sobie przewijak odpuszczam, a jak wyjdzie "w praniu" potrzeba to się zamówi i w ciągu 2 dni dotrze :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 20:14

Scintilla lubi tę wiadomość

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przewijak miałam i nie wyobrażam sobie żeby teraz go nie było. Dla mnie rzecz niezbędna :)

• agawera Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aka81 wrote:
    Ja przewijak miałam i nie wyobrażam sobie żeby teraz go nie było. Dla mnie rzecz niezbędna :)

jak długo go używałaś?

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przewijak niezbędny bo gdzie dziecko przewinąć po kupce lub ubrać po kąpieli ? Ja używałam do pół roku oczywiście zawsze pod nadzorem moim lub męża, miałam go na łóżeczku. Po porodzie wygodny, bo pielęgnacja malucha praktycznie non stop.
    Kochane szkraby często stosują taki żarcik... ściągnij mi pampersa a odrazu dla zabawy Cię osiusiam :) a wtedy wystarczy zmienić ochraniacz na przewijaku niż spierać narożnik lub kanapę ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 28 stycznia 2015, 20:39

Nieukowa lubi tę wiadomość

• Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    jak myślicie czy warto kupić przewijak czy to zbędne ? i na ile starcza ?
    mój to widział u sąsiadki i sie pyta czy ja też chce a ja tam nie wiem czy przydatne ale jak to ma długość 60 cm to chyba na 3 miesiące starcza czy sie mylę

Ja też mam zamiar kupic bo mamy maly pokoj i nie bede miala gdzie malej przewijac kupimy taki na lózeczko :)

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • nadine24 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie w otoczeniu nikt ze znajomych nie korzystał z przewijaka i uważają go za rzecz zbędną, dlatego póki nie uznam że by się przydał to nie znajdzie miejsca na mojej liście zakupów :)

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Katha81 Autorytet

Wysłany: 28 stycznia 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gratuluje udanych wizyt :)

Ja kupilam komode z przewijakiem 75×80 takze dosc duzo miejsca na nim jest wiec mysle ze dlugo bede go uzywac. Moja siostra miala go przy 2 dzieci i byla zadowolona. To bardzo praktyczna i przydatna rzecz. Tylko trzeba miec miejsce...oczywiscie sa tez same przewijaki na lozeczko, ktore zapewne tez spelniaja swoja funkcje :)

sv8qt8h.png
    04.06.2015. Termin cc
‹‹ 489 490 491 492 493 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Siatki centylowe wzrostu chłopców i dziewczynek - czym są i jak je czytać?

Siatki centylowe to narzędzie, które pomaga monitorować rozwój fizyczny dzieci, takich jak wzrost, waga czy obwód głowy. Są one ważnym wskaźnikiem zdrowia, umożliwiającym ocenę, czy dziecko rozwija się w normie dla swojego wieku i płci. Dzięki siatkom centylowym rodzice i specjaliści mogą wcześnie wykryć potencjalne problemy zdrowotne lub rozwojowe. W artykule wyjaśniamy, jak czytać siatki centylowe i na co zwracać uwagę podczas interpretacji wyników.

CZYTAJ WIĘCEJ