Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
Partner Akcji

Przytłoczona zbyt wieloma zaleceniami?
Poznaj 7 składników rekomendowanych przez ginekologów w jednej formule👌
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie sądziłam że aż taka różnica w wadze może być :)

Jeszcze mam do was pytanie, jak się idzie na L4 ciążowe to normalnie się to L4 do pracodawcy daje i on rozlicza zwolnienie z ZUSem? Czy trzeba samej zgłaszać fakt ciąży itp do ZUSu?
    Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc?

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wikipedii :

" Niektóre gatunki Lactobacillus są używane na skalę przemysłową do wyrobu produktów mleczarskich (jogurty, kefir, maślanka), kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy do wytwarzania sianokiszonki. " hmmm... :)

karolinka85 - co do badania lab. aby upewnić się czy nie ma stanu zapalnego ja bym chyba poczekała do rana i zrobiła je z moczu na "czczo" - ja często muszę kontrolować ketony w moczu aby zobaczyć czy się nie głodzę ( a tym samym dziecka ) i zalecenia od lekarza to właśnie jedynie poranny mocz przed posiłkiem.

karolinka85 lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla a ile miałaś ketonów w moczu? Bo ja nie pamiętam dokładnego wyniku ale sporo, a mój gin to zignorował. Jem normalnie, nie głodzę się.

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

Jeszcze mam do was pytanie, jak się idzie na L4 ciążowe to normalnie się to L4 do pracodawcy daje i on rozlicza zwolnienie z ZUSem? Czy trzeba samej zgłaszać fakt ciąży itp do ZUSu?
    Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc?

Do Zusu nic nie zgłaszasz - Ale jeśli Twój zakład pracy zatrudnia mniej niż 20 osób to właśnie ZUS będzie wypłacał Ci świadczenie - jeśli powyżej 20 pracowników to dostajesz tak jakby co mies. pensję od pracodawcy. Ja jestem na zwolnieniu od 12 października a średnia była wyliczana z 12 miesięcy wraz z wrześniem.

Nieukowa lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam linii pod pępkiem, podobno to jest indywidualna sprawa!
    Nieukowa ja zwolnienia przesyłam do pracodawcy, ja dostałam trochę większą pensje niż zwykle, czyli wyliczyli mi średnią z 12 miesięcy.

• aghata Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kiszonej kapuscie sa te bakterie...

Nieukowa ja dalam zwolnienie i nic mnie nie interesuje pracodawca zglasza to w ZUS. Wydaje mi sie ze liczy sie 12 ostatnich pelnych pensji ale reki odciac bym nie dala

Nieukowa lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest kreska wcześniej mi sie zrobiła pod pępkiem, a teraz robi mi sie nad ;) tylko jakaś nie równa ;)

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

L4 zanosisz bezpośrednio do pracodawcy i on już wszystko załatwia
    jeżeli chodzi o to jak oni to liczą to nie wiem 1 wypłatę na L4 miałam mniejszą, bo nie był to pełny miesiąc na L4 a mój pracodawca za pół miesiąca dał podstawę bez premii, a druga już w porządku nie odbiegała od moich normalnych zarobków

f2w3qqmz6uxsr9l6.png

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiałam się nad takim wiaderkiem do kąpieli maluszka ale jakoś się boję i chyba zostaniemy przy tradycyjnej wanience
    Co myślicie to tych wiaderkach?

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Scintilla a ile miałaś ketonów w moczu? Bo ja nie pamiętam dokładnego wyniku ale sporo, a mój gin to zignorował. Jem normalnie, nie głodzę się.

W dotychczasowych wynikach nigdy nie miałam ketonów w moczu - i przez dietę cukrzycową mam zalecenie, że jeśli pojawi się jakakolwiek ilość mam modyfikować dietę dodając np. więcej warzyw. Niestety nie znam się jaka jest górna granica :(

Wiem, że czasami ketony pojawiają się nie tylko przy "głodzie" ale właśnie przy niekontrolowanej cukrzycy - masz jakiś ostatni wynik glukozy na czczo?

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie kąpiel w tych specjalnych wiaderkach wygląda dość egzotycznie ;) wybieram tradycyjny sposób

• A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    W dotychczasowych wynikach nigdy nie miałam ketonów w moczu - i przez dietę cukrzycową mam zalecenie, że jeśli pojawi się jakakolwiek ilość mam modyfikować dietę dodając np. więcej warzyw. Niestety nie znam się jaka jest górna granica :(

Wiem, że czasami ketony pojawiają się nie tylko przy "głodzie" ale właśnie przy niekontrolowanej cukrzycy - masz jakiś ostatni wynik glukozy na czczo?

Mam wynik glukozy tylko z początku ciąży, dolna granica normy. Też o tym myślałam, że może cukrzyca - ale mi się prawie wcale nie chce pić, nie mam napadów głodu, ani glukozy w moczu. Może powodem jest to że ja jem tak raczej do 17 (ale 4-5 posiłków)? Potem jest mi niedobrze, wieczorami nie mam apetytu i zjem coś małego typu kawałek sera, owoce itp?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Mam wynik glukozy tylko z początku ciąży, dolna granica normy. Też o tym myślałam, że może cukrzyca - ale mi się prawie wcale nie chce pić, nie mam napadów głodu, ani glukozy w moczu. Może powodem jest to że ja jem tak raczej do 17 (ale 4-5 posiłków)? Potem jest mi niedobrze, wieczorami nie mam apetytu i zjem coś małego typu kawałek sera, owoce itp?

OOO to zdecydowanie może być powód - masz duży odstęp czasowy między ostatnim posiłkiem a porannym badaniem moczu - pewnie mała kanapeczka o 22 poprawiłaby wyniki :)

Zresztą za chwilkę będziesz pewnie robić krzywą cukrzycową to wszystko się okaże :) Jeśli lekarz nic nie mówi to trzeba mieć pełne zaufanie i widocznie "taka Twoja uroda" :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla ketony czasami się pojawiają, jak dzie wcześniej przed badaniem dużo jadłaś tłustego a mało słodkiego. Ja miałam raz śladowo dodatnie ketony jak zjadłam dzień wcześniej jajecznicę z 2 jaj na cebuli, a potem placki ziemniaczane, a na kolację chleb ze smalcem :P Miałam jakieś zachxianki na te rzeczy no i wyszło mi to w moczu następnego dnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 15:24

Scintilla lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedyny plus tego wiaderka to to że zajmuje mało miejsca ale chyba się na nie nie zdecyduję

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Scintilla ketony czasami się pojawiają, jak dzie wcześniej przed badaniem dużo jadłaś tłustego a mało słodkiego. Ja miałam raz śladowo dodatnie ketony jak zjadłam dzień wcześniej jajecznicę z 2 jaj na cebuli, a potem placki ziemniaczane, a na kolację chleb ze smalcem :P Miałam jakieś zachxianki na te rzeczy no i wyszło mi to w moczu następnego dnia :)

PLACKI ZIEMNIACZANE ..... OOOOOOOO TAK! Przynajmniej wiem dzięki Tobie żeby dzień przed badaniem nie robić sobie menu "na swojsko" - chociaż w obecnym jadłospisie to mało prawdopodobne - ale placki to bym zjadła :(

A co do Wanienek - mi się b. podoba opcja wanienki karibu/ składana
    Filmik : https://www.youtube.com/watch?v=JgXFn2SjeAQ

Ale koszt 150zł to gruba przesada.... poluje więc na jakąś okazję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 15:39

agawera, Nieukowa lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też nie mam tej linii ;p

a to my w 22t0d :D

36eun778tlhl_t.jpg

Scintilla, A1984, karolinka85, Alorrene13, nick nieaktualny, EP!C, nick nieaktualny, nick nieaktualny, sss, Truskaweczka250, Nieukowa, nick nieaktualny, Rozalia lubią tę wiadomość

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super ta wanienka chyba na taką zapoluję:)
    Zyrcia ślicznie wyglądasz

Scintilla, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 22:51

Scintilla, nick nieaktualny lubią tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy Żyrcie z Emmą ;-)

zyrcia wrote:
    też nie mam tej linii ;p

a to my w 22t0d :D

36eun778tlhl_t.jpg

nick nieaktualny lubi tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
‹‹ 493 494 495 496 497 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Suchość pochwy - jakie mogę być jej przyczyny i jak sobie z nią radzić?

Problem z odpowiednim nawilżeniem pochwy dotyczy bardzo dużej liczby kobiet. Najczęściej problemy występują w okresie okołomenopauzalnym, ale z różnych przyczyn mogą pojawiać się na każdym etapie życia kobiety. Suchość pochwy może znacząco obniżać jakość życia seksualnego, z powodu bólu i dyskomfortu odczuwanego podczas zbliżeń... Skąd się bierze suchość pochwy? Jak sobie z nią radzić? 

CZYTAJ WIĘCEJ