X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurcze nie sądziłam że aż taka różnica w wadze może być :)

Jeszcze mam do was pytanie, jak się idzie na L4 ciążowe to normalnie się to L4 do pracodawcy daje i on rozlicza zwolnienie z ZUSem? Czy trzeba samej zgłaszać fakt ciąży itp do ZUSu?
    Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc?

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z wikipedii :

" Niektóre gatunki Lactobacillus są używane na skalę przemysłową do wyrobu produktów mleczarskich (jogurty, kefir, maślanka), kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy do wytwarzania sianokiszonki. " hmmm... :)

karolinka85 - co do badania lab. aby upewnić się czy nie ma stanu zapalnego ja bym chyba poczekała do rana i zrobiła je z moczu na "czczo" - ja często muszę kontrolować ketony w moczu aby zobaczyć czy się nie głodzę ( a tym samym dziecka ) i zalecenia od lekarza to właśnie jedynie poranny mocz przed posiłkiem.

karolinka85 lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla a ile miałaś ketonów w moczu? Bo ja nie pamiętam dokładnego wyniku ale sporo, a mój gin to zignorował. Jem normalnie, nie głodzę się.

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

Jeszcze mam do was pytanie, jak się idzie na L4 ciążowe to normalnie się to L4 do pracodawcy daje i on rozlicza zwolnienie z ZUSem? Czy trzeba samej zgłaszać fakt ciąży itp do ZUSu?
    Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc?

Do Zusu nic nie zgłaszasz - Ale jeśli Twój zakład pracy zatrudnia mniej niż 20 osób to właśnie ZUS będzie wypłacał Ci świadczenie - jeśli powyżej 20 pracowników to dostajesz tak jakby co mies. pensję od pracodawcy. Ja jestem na zwolnieniu od 12 października a średnia była wyliczana z 12 miesięcy wraz z wrześniem.

Nieukowa lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 14:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie mam linii pod pępkiem, podobno to jest indywidualna sprawa!
    Nieukowa ja zwolnienia przesyłam do pracodawcy, ja dostałam trochę większą pensje niż zwykle, czyli wyliczyli mi średnią z 12 miesięcy.

• aghata Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W kiszonej kapuscie sa te bakterie...

Nieukowa ja dalam zwolnienie i nic mnie nie interesuje pracodawca zglasza to w ZUS. Wydaje mi sie ze liczy sie 12 ostatnich pelnych pensji ale reki odciac bym nie dala

Nieukowa lubi tę wiadomość

preg.png[/url]
  • Truskaweczka250 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie jest kreska wcześniej mi sie zrobiła pod pępkiem, a teraz robi mi sie nad ;) tylko jakaś nie równa ;)

25.png
    https://www.maluchy.pl/li-73052.png
    Mili <3
  • Stokrotka2626 Ekspertka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:

L4 zanosisz bezpośrednio do pracodawcy i on już wszystko załatwia
    jeżeli chodzi o to jak oni to liczą to nie wiem 1 wypłatę na L4 miałam mniejszą, bo nie był to pełny miesiąc na L4 a mój pracodawca za pół miesiąca dał podstawę bez premii, a druga już w porządku nie odbiegała od moich normalnych zarobków

f2w3qqmz6uxsr9l6.png

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zastanawiałam się nad takim wiaderkiem do kąpieli maluszka ale jakoś się boję i chyba zostaniemy przy tradycyjnej wanience
    Co myślicie to tych wiaderkach?

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Scintilla a ile miałaś ketonów w moczu? Bo ja nie pamiętam dokładnego wyniku ale sporo, a mój gin to zignorował. Jem normalnie, nie głodzę się.

W dotychczasowych wynikach nigdy nie miałam ketonów w moczu - i przez dietę cukrzycową mam zalecenie, że jeśli pojawi się jakakolwiek ilość mam modyfikować dietę dodając np. więcej warzyw. Niestety nie znam się jaka jest górna granica :(

Wiem, że czasami ketony pojawiają się nie tylko przy "głodzie" ale właśnie przy niekontrolowanej cukrzycy - masz jakiś ostatni wynik glukozy na czczo?

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dla mnie kąpiel w tych specjalnych wiaderkach wygląda dość egzotycznie ;) wybieram tradycyjny sposób

• A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    W dotychczasowych wynikach nigdy nie miałam ketonów w moczu - i przez dietę cukrzycową mam zalecenie, że jeśli pojawi się jakakolwiek ilość mam modyfikować dietę dodając np. więcej warzyw. Niestety nie znam się jaka jest górna granica :(

Wiem, że czasami ketony pojawiają się nie tylko przy "głodzie" ale właśnie przy niekontrolowanej cukrzycy - masz jakiś ostatni wynik glukozy na czczo?

Mam wynik glukozy tylko z początku ciąży, dolna granica normy. Też o tym myślałam, że może cukrzyca - ale mi się prawie wcale nie chce pić, nie mam napadów głodu, ani glukozy w moczu. Może powodem jest to że ja jem tak raczej do 17 (ale 4-5 posiłków)? Potem jest mi niedobrze, wieczorami nie mam apetytu i zjem coś małego typu kawałek sera, owoce itp?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Mam wynik glukozy tylko z początku ciąży, dolna granica normy. Też o tym myślałam, że może cukrzyca - ale mi się prawie wcale nie chce pić, nie mam napadów głodu, ani glukozy w moczu. Może powodem jest to że ja jem tak raczej do 17 (ale 4-5 posiłków)? Potem jest mi niedobrze, wieczorami nie mam apetytu i zjem coś małego typu kawałek sera, owoce itp?

OOO to zdecydowanie może być powód - masz duży odstęp czasowy między ostatnim posiłkiem a porannym badaniem moczu - pewnie mała kanapeczka o 22 poprawiłaby wyniki :)

Zresztą za chwilkę będziesz pewnie robić krzywą cukrzycową to wszystko się okaże :) Jeśli lekarz nic nie mówi to trzeba mieć pełne zaufanie i widocznie "taka Twoja uroda" :)

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla ketony czasami się pojawiają, jak dzie wcześniej przed badaniem dużo jadłaś tłustego a mało słodkiego. Ja miałam raz śladowo dodatnie ketony jak zjadłam dzień wcześniej jajecznicę z 2 jaj na cebuli, a potem placki ziemniaczane, a na kolację chleb ze smalcem :P Miałam jakieś zachxianki na te rzeczy no i wyszło mi to w moczu następnego dnia :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 15:24

Scintilla lubi tę wiadomość

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jedyny plus tego wiaderka to to że zajmuje mało miejsca ale chyba się na nie nie zdecyduję

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nieukowa wrote:
    Scintilla ketony czasami się pojawiają, jak dzie wcześniej przed badaniem dużo jadłaś tłustego a mało słodkiego. Ja miałam raz śladowo dodatnie ketony jak zjadłam dzień wcześniej jajecznicę z 2 jaj na cebuli, a potem placki ziemniaczane, a na kolację chleb ze smalcem :P Miałam jakieś zachxianki na te rzeczy no i wyszło mi to w moczu następnego dnia :)

PLACKI ZIEMNIACZANE ..... OOOOOOOO TAK! Przynajmniej wiem dzięki Tobie żeby dzień przed badaniem nie robić sobie menu "na swojsko" - chociaż w obecnym jadłospisie to mało prawdopodobne - ale placki to bym zjadła :(

A co do Wanienek - mi się b. podoba opcja wanienki karibu/ składana
    Filmik : https://www.youtube.com/watch?v=JgXFn2SjeAQ

Ale koszt 150zł to gruba przesada.... poluje więc na jakąś okazję :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 15:39

agawera, Nieukowa lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 15:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też nie mam tej linii ;p

a to my w 22t0d :D

36eun778tlhl_t.jpg

Scintilla, A1984, karolinka85, Alorrene13, Joasia:), EP!C, Ania1704, Alamakota, sss, Truskaweczka250, Nieukowa, Aka81, Rozalia lubią tę wiadomość

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    super ta wanienka chyba na taką zapoluję:)
    Zyrcia ślicznie wyglądasz

Scintilla, zyrcia lubią tę wiadomość

f2w3qqmz6uxsr9l6.png
  • lilly78 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 marca 2016, 22:51

Scintilla, zyrcia lubią tę wiadomość

• Viola Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i mamy Żyrcie z Emmą ;-)

zyrcia wrote:
    też nie mam tej linii ;p

a to my w 22t0d :D

36eun778tlhl_t.jpg

zyrcia lubi tę wiadomość

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
‹‹ 493 494 495 496 497 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak odróżnić w ciąży zdrowe symptomy od tych niepokojących?

Przeczytaj jakich objawów i dolegliwości możesz spodziewać się będąc w ciąży. Które z nich są normalnymi symptomami ciąży a których nigdy nie powinnaś ignorować i które powinny skłonić Cię do konsultacji z lekarzem.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Histeroskopia skuteczna metoda diagnostyki i leczenia niepłodności

Histeroskopia to metoda, która pozwala wykryć i wyleczyć niektóre przyczyny niepłodności: polipy macicy, zrosty, mięśniaki. Histeroskopia diagnostyczna czy histeroskopia zabiegowa - kiedy warto zdecydować się na zabieg?  Jak wygląda histeroskopia? W którym momencie cyklu wykonuje się zabieg? Jakie mogą być skutki uboczne? 

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ