Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kurcze nie sądziłam że aż taka różnica w wadze może być
Jeszcze mam do was pytanie, jak się idzie na L4 ciążowe to normalnie się to L4 do pracodawcy daje i on rozlicza zwolnienie z ZUSem? Czy trzeba samej zgłaszać fakt ciąży itp do ZUSu?
Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc? -
Z wikipedii :
" Niektóre gatunki Lactobacillus są używane na skalę przemysłową do wyrobu produktów mleczarskich (jogurty, kefir, maślanka), kiszonej kapusty, kiszonych ogórków czy do wytwarzania sianokiszonki. " hmmm...
karolinka85 - co do badania lab. aby upewnić się czy nie ma stanu zapalnego ja bym chyba poczekała do rana i zrobiła je z moczu na "czczo" - ja często muszę kontrolować ketony w moczu aby zobaczyć czy się nie głodzę ( a tym samym dziecka ) i zalecenia od lekarza to właśnie jedynie poranny mocz przed posiłkiem.karolinka85 lubi tę wiadomość
-
Nieukowa wrote:Kurcze nie sądziłam że aż taka różnica w wadze może być
Jeszcze mam do was pytanie, jak się idzie na L4 ciążowe to normalnie się to L4 do pracodawcy daje i on rozlicza zwolnienie z ZUSem? Czy trzeba samej zgłaszać fakt ciąży itp do ZUSu?
Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc?
Do Zusu nic nie zgłaszasz - Ale jeśli Twój zakład pracy zatrudnia mniej niż 20 osób to właśnie ZUS będzie wypłacał Ci świadczenie - jeśli powyżej 20 pracowników to dostajesz tak jakby co mies. pensję od pracodawcy. Ja jestem na zwolnieniu od 12 października a średnia była wyliczana z 12 miesięcy wraz z wrześniem.Nieukowa lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualny
-
Nieukowa wrote:Kurcze nie sądziłam że aż taka różnica w wadze może być
Podstawa pensji jest wtedy liczona z 12 poprzednich pensji, ale licząc ostatnią pełną, czy ten np. jak ktoś idzie w połowie miesiąca to ten "kawałek" się liczy jako ostatni miesiąc?
L4 zanosisz bezpośrednio do pracodawcy i on już wszystko załatwia
jeżeli chodzi o to jak oni to liczą to nie wiem 1 wypłatę na L4 miałam mniejszą, bo nie był to pełny miesiąc na L4 a mój pracodawca za pół miesiąca dał podstawę bez premii, a druga już w porządku nie odbiegała od moich normalnych zarobków
-
A1984 wrote:Scintilla a ile miałaś ketonów w moczu? Bo ja nie pamiętam dokładnego wyniku ale sporo, a mój gin to zignorował. Jem normalnie, nie głodzę się.
W dotychczasowych wynikach nigdy nie miałam ketonów w moczu - i przez dietę cukrzycową mam zalecenie, że jeśli pojawi się jakakolwiek ilość mam modyfikować dietę dodając np. więcej warzyw. Niestety nie znam się jaka jest górna granica
Wiem, że czasami ketony pojawiają się nie tylko przy "głodzie" ale właśnie przy niekontrolowanej cukrzycy - masz jakiś ostatni wynik glukozy na czczo? -
nick nieaktualny
-
Scintilla wrote:W dotychczasowych wynikach nigdy nie miałam ketonów w moczu - i przez dietę cukrzycową mam zalecenie, że jeśli pojawi się jakakolwiek ilość mam modyfikować dietę dodając np. więcej warzyw. Niestety nie znam się jaka jest górna granica
Wiem, że czasami ketony pojawiają się nie tylko przy "głodzie" ale właśnie przy niekontrolowanej cukrzycy - masz jakiś ostatni wynik glukozy na czczo?
Mam wynik glukozy tylko z początku ciąży, dolna granica normy. Też o tym myślałam, że może cukrzyca - ale mi się prawie wcale nie chce pić, nie mam napadów głodu, ani glukozy w moczu. Może powodem jest to że ja jem tak raczej do 17 (ale 4-5 posiłków)? Potem jest mi niedobrze, wieczorami nie mam apetytu i zjem coś małego typu kawałek sera, owoce itp? -
A1984 wrote:Mam wynik glukozy tylko z początku ciąży, dolna granica normy. Też o tym myślałam, że może cukrzyca - ale mi się prawie wcale nie chce pić, nie mam napadów głodu, ani glukozy w moczu. Może powodem jest to że ja jem tak raczej do 17 (ale 4-5 posiłków)? Potem jest mi niedobrze, wieczorami nie mam apetytu i zjem coś małego typu kawałek sera, owoce itp?
OOO to zdecydowanie może być powód - masz duży odstęp czasowy między ostatnim posiłkiem a porannym badaniem moczu - pewnie mała kanapeczka o 22 poprawiłaby wyniki
Zresztą za chwilkę będziesz pewnie robić krzywą cukrzycową to wszystko się okażeJeśli lekarz nic nie mówi to trzeba mieć pełne zaufanie i widocznie "taka Twoja uroda"
-
Scintilla ketony czasami się pojawiają, jak dzie wcześniej przed badaniem dużo jadłaś tłustego a mało słodkiego. Ja miałam raz śladowo dodatnie ketony jak zjadłam dzień wcześniej jajecznicę z 2 jaj na cebuli, a potem placki ziemniaczane, a na kolację chleb ze smalcem
Miałam jakieś zachxianki na te rzeczy no i wyszło mi to w moczu następnego dnia
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 15:24
Scintilla lubi tę wiadomość
-
Nieukowa wrote:Scintilla ketony czasami się pojawiają, jak dzie wcześniej przed badaniem dużo jadłaś tłustego a mało słodkiego. Ja miałam raz śladowo dodatnie ketony jak zjadłam dzień wcześniej jajecznicę z 2 jaj na cebuli, a potem placki ziemniaczane, a na kolację chleb ze smalcem
Miałam jakieś zachxianki na te rzeczy no i wyszło mi to w moczu następnego dnia
PLACKI ZIEMNIACZANE ..... OOOOOOOO TAK! Przynajmniej wiem dzięki Tobie żeby dzień przed badaniem nie robić sobie menu "na swojsko" - chociaż w obecnym jadłospisie to mało prawdopodobne - ale placki to bym zjadła
A co do Wanienek - mi się b. podoba opcja wanienki karibu/ składana
Filmik : https://www.youtube.com/watch?v=JgXFn2SjeAQ
Ale koszt 150zł to gruba przesada.... poluje więc na jakąś okazję
Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 15:39
agawera, Nieukowa lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualny