X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A to my:) Miałam pochwalić się wczoraj, ale dopiero dziś mam normalnego kompa.
    p8vaha4daqi1_t.jpg

Scintilla, Alorrene13, karolinka85, A1984, Joasia:), Ania1704, Alamakota, sss, Truskaweczka250, zyrcia, Aka81, Rozalia lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • patrycja_24 Przyjaciółka

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem już po rozmowie a moim lekarzem - na szczęści takie bakterie mogą występować.
    Jestem już przewrażliwiona na tym punkcie bo od samego początku jakieś problemy z moczem a co ciekawe u mnie żadnych objawów.

Ale mi się teraz zachciało placków ziemniaczanych :) ale wcinam kluski z truskawkami :)

Zyrcia śliczne zdjęcie :)

zyrcia lubi tę wiadomość

km5sio4ptgcs9gmz.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ślicznie wyglądacie dziewczyny! :)))

No powiem Wam że jak baba nie ma problemu to sobie znajdzie! Tak z ciekawości wpisałam sobie w google co oznaczają stopnie dojrzałości łożyska i ja mam II stopień!!!!!! A to powinno być o 30 tyg ciąży... Czyli za szybko się starzeje?? jejku gin oczywiście nic nie wspomniał :/

zyrcia lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata sprawdziłam w opisie mam napisane " Stopień dojrzałości łożyska wg Drannuma 0 " a jak pytałam to niby jest ok.
    Teraz się zastanawiam czy to nie powinno być już stopień I ?

A to pisze dr. Google ;)
    Skala Grannuma używana jest do oznaczenia stopnia dojrzałości (starzenia się) łożyska. Skala Grannuma ma cztery stopnie - 0, I, II, III. Na początku ciąży łożysko ma stopień 0, od około połowy ciąży powinno mieć już stopień I, trzeci trymestr to stopień II, natomiast stopień III zazwyczaj osiąga ok. 39 tygodnia ciąży. Stopień dojrzałości łożyska ocenia się w badaniu USG na podstawie ilości odkładających się w łożysku złogów włóknika i wapnia.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 16:55

• A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 16:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tego co czytam w necie to lekarze różnie piszą, jedni że to archaiczny wskaźnik i ważne są przepływy przez naczynia, inni że ważne i kontrolować. Mam 9 lutego echo serca to jeszcze tamtejszych lekarzy dopytam o co kaman. Myślę że chyba by gin coś powiedział jakby było nie tak, no ale jednak coś mi się szybko to łożysko starzeje ;-)

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia:) wrote:
    Agata sprawdziłam w opisie mam napisane " Stopień dojrzałości łożyska wg Drannuma 0 " a jak pytałam to niby jest ok.
    Teraz się zastanawiam czy to nie powinno być już stopień I ?

A to pisze dr. Google ;)
    Skala Grannuma używana jest do oznaczenia stopnia dojrzałości (starzenia się) łożyska. Skala Grannuma ma cztery stopnie - 0, I, II, III. Na początku ciąży łożysko ma stopień 0, od około połowy ciąży powinno mieć już stopień I, trzeci trymestr to stopień II, natomiast stopień III zazwyczaj osiąga ok. 39 tygodnia ciąży. Stopień dojrzałości łożyska ocenia się w badaniu USG na podstawie ilości odkładających się w łożysku złogów włóknika i wapnia.
    Ja mam I stopień :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ach jeżeli lekarz mówił, że ok to tego sie trzymam :)

Wizyte u mojego gina mam 9.02 to dopytam.
    Ciekawe czy umiejscowienie łożyska ma tu znaczenie ?

Nie wytrzymam i SMS dopytalam prowadzącego gina :)
    Odpisał że wszystko jest dobrze a niewielkie różnice wynikają czy kobieta była chora, jakie leki brała lub bierze i to trochę indywidualna rzecz u każdej ciężarnej. W moim przypadku ( odpukać ) brałam tylko kwas foliowy i witaminy.
    Gorzej gdy łożysko starzeje sie za szybko, bo wtedy należy to kontrolować by za szybko nie stało się nie wydolne.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 17:21

• nadine24 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też mam I stopień :) Nie wiem czy umiejscowienie ma znaczenie, ale w ogóle mnie zastanawia na jakieś podstawie się to ocenia. Jak dla mnie łożysko na usg było jedno wielką plamą :D

f2w39jcgwml8tq5b.png
    relgqps6ysw768sc.png
  • Viola Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A gdzie wy to macie napisane? Na wynikach badania połówkowego??

w57vrjjglblign5h.png

b952b8bd28.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A u mnie nie ma ani słowa o dojrzałości łożyska. Oszaleć można z tym wszystkim.
    Dziś rozmawiałam z moją siostrą o chrzcie. Ona z mężem i córką mieszkają za granicą. Moi teściowie z rodzeństwem M również. Dlatego właśnie chcieliśmy wcześniej uprzedzić wszystkich, że o ile wszystko będzie ok (a przecież zakładamy, że tak będzie) to my planujemy urlop na przełomie sierpnia i września, a chrzest właśnie na początku września i pojawił się problem bo siostra chciałaby przylecieć na przełomie lipca i sierpnia, a teściowie pod koniec września. Wydawało mi się, że wystarczy wszystkich odpowiednio wcześnie (czyli już) uprzedzić zanim jeszcze zaplanują urlopy w pracy i będzie ok, a tu jednak nie. Ehh

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia, dzięki że dopytałaś Złota Kobieto :)

Joasia:) lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    w necie jest kilka fajnych artykułów na ten temat i wszędzie piszę, że należy panikować gdy w połowie ciąży już pojawił się II stopień i tylko wtedy. Dziewczyny czyli jest spoko :)

• nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla wrote:
    U mnie kreska była i się zmyła :)
    Podobno to zależy od pigmentu - u brunetki niby lepiej widoczna.
    Pempuszek nadal wklęsły i nie zanosi się aby go "wywaliło"

A co do zdjęć to na płytce dostaliśmy jedynie to 1wsze genetyczne - reszta to kolekcja na "kliszy" do rodzinnego albumu :)

U mnie też była ale jakoś też zanika właśnie bo ja mam jasną karnacje i tak pod światło tylko widać ciekawe czy się zrobi jeszcze ciemna ?;)

Scintilla lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Joasia:) wrote:
    w necie jest kilka fajnych artykułów na ten temat i wszędzie piszę, że należy panikować gdy w połowie ciąży już pojawił się II stopień i tylko wtedy. Dziewczyny czyli jest spoko :)

no ja wlasnie mam wpisany II stopień a gin nic :/

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Agata a może ma wpływ ta zastawka u maluszka ... oczywiście nie znam sie na tym, ale skoro masz dodatkowe echo serduszka to się dopytaj co mamy o tym myśleć. Z góry dzięki

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 17:45

• aghata Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja miałam w 14 tyg 1stopień dojrzałości. Nawet nie wiedzialalam że są te stopnie. Ciekawe jaki będzie na polowkowym bo wtedy lekarz ocenia stopień. Gdyby nie wy to bym nie wiedziała o wielu rzeczach.

preg.png[/url]
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 18:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dopytam na pewno, myślę ze z zastawka nie ma związku ale brzmi niepokojąco. Aczkolwiek mój gin niby dobry, trudno mi uwierzyć ze by mi nie powiedział jakby coś bylo nie tak. Czytalam ze jeśli przeplywy pępowinowe ok i plod rośnie to jest ok. Moze dlatego nie wspomniał. No ale trochę sie niepokoje..

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • karolinka85 Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stosowalyscie urosept w ciazy?

Moje dwa aniołki <3
    17.07.2013r. (*) 9tydz4dz
    18.01.2014r. (*) 9tydz4dz
    relgtrd8nl40gy67.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    karolinka85 wrote:
    Stosowalyscie urosept w ciazy?

Ja w czasie infekcji miałam zalecone przyjmowanie 3xdziennie przez 7dni a następnie kontrola moczu :)

Odkryłam chyba swój pomysł na biznes :D .... nigdzie nie mogę znaleźć chiucholandu z odzieżą ciążową - ani internetowego ani w Łodzi - wyszukałam jedynie info, że w Warszawie przy ul ul. GROCHOWSKIEJ 230 jest taki lumpeks.
    Jak nie będę chciała wrócić do pracy w korporacji - już wiem czym się zajmę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 29 stycznia 2015, 18:49

karolinka85, Nieukowa lubią tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • agawera Autorytet

Wysłany: 29 stycznia 2015, 18:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak na pęcherz? Bo też jestem zainteresowana

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
‹‹ 494 495 496 497 498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

PMS a zdrowie psychiczne i jakość życia. Jak sobie radzić z objawami?

PMS często jest kojarzony głównie z objawami fizycznymi, takimi jak ból brzucha czy wzdęcia. Jednak coraz więcej badań wskazuje, że ma on istotny wpływ również na zdrowie psychiczne kobiet. Dlatego ważne są: zrozumienie związku między PMS a nastrojem i kondycją psychiczną w ogóle oraz nauka skutecznych strategii radzenia sobie z emocjonalnymi skutkami choroby.

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Hiperprolaktynemia: nieoczywista przypadłość mająca wpływ na płodność kobiet

Hiperprolaktynemia to stan charakteryzujący się podwyższonym poziomem prolaktyny we krwi. W niniejszym artykule przyjrzymy się hiperprolaktynemii, jej przyczynom, objawom i możliwościom leczenia.  

CZYTAJ WIĘCEJ