Czerwiec 2015 =)
-
WIADOMOŚĆ
-
Hehe, do połowy kwietnia przynajmniej mnie przyjemność "nalotu ZUSowego" ominie...
A powiedzcie czy się orientujecie, jak będę mieć L4 od połowy kwietnia, to dostanę pensję za pół miesiąca+L4 za pół miesiąca? I czy pracodawca wypłaci mi do tego normalnie premię którą wypracowałam za ten kawałek kwietnia? Bo się gubię trochę
Lecę na angielski. Nie chce mi się, ale cóż zrobić -
Witajcie Dziewczyny popołudniowo,
U mnie zdrowie i kondycja w normie. Choc wróciłam wlasnie z godzinnego spaceru i mała zadyszka. Sprawdziłam ciśnienie i książkowo 123/77. Byłam w odwiedzinach u 3,5 miesięcznego Maluszka, który juz sam siedzi, a nawet próbuje stawać, szok. Jest taki pocieszny i słodki, ze juz sie nie mogę doczekać OlgiKolezanka straciła pokarm po 6 tygodniach, co mnie oczywiście od razu zmartwiło, bo ciekawe co bedzie z nami. No i dostałam od niej wkładki laktacyjne, kremy na brodawki, etc.
Zmartwiłyście mnie tymi kontrolami z ZUS. Co prawda pracuje w zakładzie, gdzie jest więcej niż 20 pracownikow i to pracodawca wypłaca wynagrodzenie. Ale ja nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowana, a na L4 mam adres zameldowania. No i chyba przy następnym L4 bede musiała napisać oświadczenie do ZUS, pod jakim adresem przebywam na zwolnieniu. Muszę do nich zadzwonić i sie zapytać jak to ma wyglądać i gdzie to wysłać. I ciekawi mnie czy wizyta na fitness dla kobiet w ciazy to jest podstawą do nieobecności w domu, bo to przecież służy do utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji.
Dostałam kolejna porcie ubranek, pora na pranie. A plamy spróbuje tym odplamiaczem z Dzidziusia, dam znać jak działa. -
Witajcie dziewczyny ja dopiero wyszłam dziś ze szpitala,lekarz mówił że nie ma zagrożenia i mogę iść do domu,miałam usg w czwartek to mała warzyła ponad 700g. wyniki mam wszystkie dobre. Szyjka długa bo 4cm. Leżałam przez tydzień i zależało od dnia czasem miałam bóle brzucha czasem nie. Za tydzień mam kontrolę. Mam nadzieję że u Was wszystko ok,niestety nie dam rady wszystkiego nadrobić,a dziś pochwalę się swoim brzuszkiem
a i dziewczyny pytanie kiedy najlepiej robić usg 4d?
Inesicia, agawera, dorcia8919, sss, MIKOLAY, Lilianka27, Alorrene13, Joasia:), Z., lilly78, Ania1704, Scintilla, karolinka85 lubią tę wiadomość
-
Sista ja właśnie czytam na temat ZUS-u i kontroli. Dziewczynie się nawet przyczepili, że na spacer nawet wychodzić nie powinna (mimo, że można uznać, że spacerujemy dla zdrowia), a to że ma "może chodzić" nie oznacza, że może robić wszystko. Bo skoro może to niech wraca do pracy. Na szczęście ginekolog wystawił jej jakieś stosowne zaświadczenie, że powinna spacerować. I to ją uratowało, ale wstrzymali jej wypłatę na miesiąc. Więc widzisz nie wiadomo już jak to interpretować, żeby było dobrze. Wychodzi na to, że mamy siedzieć w domu i tyle.
-
anetaa1607 wrote:Witajcie dziewczyny ja dopiero wyszłam dziś ze szpitala,lekarz mówił że nie ma zagrożenia i mogę iść do domu,miałam usg w czwartek to mała warzyła ponad 700g. wyniki mam wszystkie dobre. Szyjka długa bo 4cm. Leżałam przez tydzień i zależało od dnia czasem miałam bóle brzucha czasem nie. Za tydzień mam kontrolę. Mam nadzieję że u Was wszystko ok,niestety nie dam rady wszystkiego nadrobić,a dziś pochwalę się swoim brzuszkiem
a i dziewczyny pytanie kiedy najlepiej robić usg 4d?
Ja na usg 4d byłam w 22 tc i teraz idę w poniedziałek , lekarz powiedział ze na tym etapie są najlepsze ujęcia buziaka, a jaka jest prawda to się okaze:) -
Dorcia - czyli po drodze zawsze muszę zachodzić do warzywniaka po paragon. Po jedzenie chyba mogę chodzić. Moj M. pracuje w domu, wiec moze otworzyć i powiedzieć, ze wyszłam do sklepu. Mam tylko nadzieje, ze w okolicy świat nie bedzie im sie chciało łazić, bo 1 kwietnia wyjeżdżamy świętować moje urodziny.
A swoją droga, to absurd aby sprawdzać ciężarne. Znam wiele osób, które siedzą miesiącami na "lewych" L4 i nikt ich nie sprawdza, a nawet do sanatorium wysyła -
Pierwszy raz od dłuższego czasu byłam sama na dłuższym spacerze. Ta pogoda jest cudowna. Wiem, że miałam sama się nie włóczyć, ale szłam w tempie ślimaka więc może to jakieś usprawiedliwienie;) No i nie mogłam się oprzeć żeby nie zajrzeć do szmateksu. Szukałam jakiejś kiecki dla siebie a znalazłam to;)
I wydałam niebagatelną sumę 20 zł
A teraz jeszcze "biegnę" na pocztę.Alorrene13, Lilianka27, Z., A1984, lilly78, Ania1704, Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość
-
Sista jeśli jest ktoś w domu kto może wyręczyć Cię z zakupów, to nie powinnaś sama ich robić. Ja wiem, że to absurd jest, ale przeczytałam kilkanaście stron i powiem Ci, że skołowana jest już co mi wolno, a czego nie. I że każda wątpliwość ZUS-u musi być przez Ciebie uzasadniona i udowodniona, ale nie słownie tylko konkretnie paragony itp. plus do tego mogą zatrzymac świadczenie na czas wyjaśnienia sytuacji. Porąbane to wszystko.
-
nick nieaktualnyStokrotka21 wrote:dziewczyny z cukrzyca a czy jecie jakies owoce ? albo jakies przekaski miedzy posilkami ?
-
nick nieaktualnyHej brzuchatki. Ja mam pytanie do słodkich mam mozecie mi powiedzieć dokładnie o co kaman z tymi ketonami ?? ja tydzień temu dostałam glukometr do mierzenia paski i paski do ketonów i glukozy i mierze codziennie na czczo i niby wnormie,ale i tak nie bardzo kumam o co w tym chodzi ? a co do cukrów to jakie macie teraz wyniki ? bo ja już prawie tydzien mierze cukier ale mam różne raz wyzsze raz w normie ale diete trzymam choć jest cięzko ile trzeba czekać,żeby sie ten poziom cukrów uregulował ?
-
Heeeej ponownie ! Ale naskrobałyście
Nadrobiłam
Po oddaniu moczu w przychodni pojechałam odwiedzić rodziców, zaliczyłam spacer z mamą na cmentarz, pojadłam, pogadałam i wróciłam do domciu.
Jestem w szoku jeśli chodzi o te kontrole. Ja dostałam zwolnienie, aby właśnie nie siedzieć w pracy, w większości biur siedzi się 8 godzin i chyba jest w przepisach, że przy kompie mogę pracować 4 godziny. Skoro pracodawca nie może mi dać pracy na 4 godziny przy kompie to idę na zwolnienie chyba logiczne. Z tak dużym brzuszkiem i uciskiem na niego to raczej nie byłoby zdrowe... Ech Ja też mam adres zameldowania chyba podany na zwolnieniu, nie wiem, musze sprawdzić. Może na kolejnym podam zamieszkania w takim razie. Choćby taka sytuacja jak dziś... jestem sobie u mamy, nie jestem w żadnym sklepie, nie mam paragonu i co, już przestępstwo. Masakra. Dziewczyny czyli moja firma, która zatrudnia ponad 20 osób będzie mi płacić na zwolnieniu i rozliczać się z ZUSem. Natomiast od dnia porodu? Również oni (80%), czy ZUS? Czy muszę poinformować pracodawcę, że korzystam z rocznego macierzyńskiego, kiedy to zrobić ? Nieukowa zobaczysz, jeszcze 3 dzionki i będziesz przeszczęśliwa i później najczęśliwsza na świeciePodzielam zdanie Agaty, że jeśli dobrze się czujesz to na L4 jest bosko, dni szybko mijają i jest się czym zająć naprawdę. Dziś ostatni wykład z SR z położną, kąpanie itd. Natomiast wczoraj zaczęliśmy ćwiczenia - wiem że mam ćwiczyć mięśnie kegla, ćwiczenia na biust aby nie opadł zbyt szybko przy karmieniu i oddech przeponą
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:24
Z., Scintilla lubią tę wiadomość
-
O kurczę, ale mnie nastraszyłyście tym ZUSem, lecę sprawdzić czy mi jakiegoś zawiadomienia nie zostawili w skrzynce
Kurde ale gin mi polecał spacerować i chodzić na ćwiczenia dla ciężarnych, co babom z ZUSu do tego jak mam takie zalecenie od lekarza??
Tak jak Alorrene napisała, część z nas ma zwolnienie z powodu kłopotów spowodowanych SIEDZENIEM przy biurku, pracą przy kompie powyżej 4h - czemu miałabym z tego powodu teraz leżeć na kanapie? Zwłaszcza że poszłam na L4 bo musiałam. Jakiś debilny jest ten przepisZ., Sista, Scintilla lubią tę wiadomość
-
Alorrene w przypadku zatrudnionych pracowników powyżej 20 płaci pracodawca(który wiadomo sam się rozlicza z ZUS-em). Jeśli zasiłek wypłaca pracodawca, będzie ci potrzebny:vodpis skrócony aktu urodzenia dziecka, oświadczenie ubezpieczonej matki o liczbie urodzonych dzieci. praktyce roczny urlop oznacza że przebywając na macierzyńskim przez rok z tytułu urodzenia jednego dziecka, korzysta z urlopu składającego się z trzech części:
*20 tygodni - podstawowy urlop macierzyński;
*6 tygodni – dodatkowy urlop macierzyński;
*26 tygodni – urlop rodzicielski.
O dodatkowy urlop macierzyński, a następnie o urlop rodzicielski, należy zawnioskować na 14 dni przed końcem bieżącego urlopu (o dodatkowy macierzyński na dwa tygodnie przed końcem podstawowego i analogicznie o rodzicielski przed końcem dodatkowego). Można również zawnioskować z góry o urlop roczny. Należy to zrobić tuż po porodzie.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:54
Scintilla, Alorrene13 lubią tę wiadomość
-
A1984 wrote:O kurczę, ale mnie nastraszyłyście tym ZUSem, lecę sprawdzić czy mi jakiegoś zawiadomienia nie zostawili w skrzynce
Kurde ale gin mi polecał spacerować i chodzić na ćwiczenia dla ciężarnych, co babom z ZUSu do tego jak mam takie zalecenie od lekarza??
Tak jak Alorrene napisała, część z nas ma zwolnienie z powodu kłopotów spowodowanych SIEDZENIEM przy biurku, pracą przy kompie powyżej 4h - czemu miałabym z tego powodu teraz leżeć na kanapie? Zwłaszcza że poszłam na L4 bo musiałam. Jakiś debilny jest ten przepis
Dla nas to takie proste, ale jeśli pracujesz 4h przed kompem to pozostałe 4 pracodawca powinien zapewnić inną czynność lub wysłać do domu, ale płacić normalnie jak za 8. ZUS jak Skarbówka ciężko z nimi.Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:46