X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • aghata Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Myślę ze później jak 14:30 się nie pojawia bo pracują do 15

preg.png[/url]
  • gosi_a Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka21 wrote:
    dziewczyny z cukrzyca a czy jecie jakies owoce ? albo jakies przekaski miedzy posilkami ?

Jak się je 7 razy dziennie to się nie chce przekąsek :-) wejdź na stronę Slodkiemamy.edu.pl tam jest skarbnica wiedzy.

wnidt5odau6o2x80.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Scintilla nie wiem co zrobią jak nie będzie kogoś w domu. Akurat każda z nich była w domu

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Nieukowa Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hehe, do połowy kwietnia przynajmniej mnie przyjemność "nalotu ZUSowego" ominie...

A powiedzcie czy się orientujecie, jak będę mieć L4 od połowy kwietnia, to dostanę pensję za pół miesiąca+L4 za pół miesiąca? I czy pracodawca wypłaci mi do tego normalnie premię którą wypracowałam za ten kawałek kwietnia? Bo się gubię trochę :P

Lecę na angielski. Nie chce mi się, ale cóż zrobić :P

0hf8y4n.png
    t2fbolv.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie Dziewczyny popołudniowo,
    U mnie zdrowie i kondycja w normie. Choc wróciłam wlasnie z godzinnego spaceru i mała zadyszka. Sprawdziłam ciśnienie i książkowo 123/77. Byłam w odwiedzinach u 3,5 miesięcznego Maluszka, który juz sam siedzi, a nawet próbuje stawać, szok. Jest taki pocieszny i słodki, ze juz sie nie mogę doczekać Olgi :) Kolezanka straciła pokarm po 6 tygodniach, co mnie oczywiście od razu zmartwiło, bo ciekawe co bedzie z nami. No i dostałam od niej wkładki laktacyjne, kremy na brodawki, etc.
    Zmartwiłyście mnie tymi kontrolami z ZUS. Co prawda pracuje w zakładzie, gdzie jest więcej niż 20 pracownikow i to pracodawca wypłaca wynagrodzenie. Ale ja nie mieszkam tam gdzie jestem zameldowana, a na L4 mam adres zameldowania. No i chyba przy następnym L4 bede musiała napisać oświadczenie do ZUS, pod jakim adresem przebywam na zwolnieniu. Muszę do nich zadzwonić i sie zapytać jak to ma wyglądać i gdzie to wysłać. I ciekawi mnie czy wizyta na fitness dla kobiet w ciazy to jest podstawą do nieobecności w domu, bo to przecież służy do utrzymania dobrego stanu zdrowia i kondycji.
    Dostałam kolejna porcie ubranek, pora na pranie. A plamy spróbuje tym odplamiaczem z Dzidziusia, dam znać jak działa.

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • anetaa1607 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witajcie dziewczyny ja dopiero wyszłam dziś ze szpitala,lekarz mówił że nie ma zagrożenia i mogę iść do domu,miałam usg w czwartek to mała warzyła ponad 700g. wyniki mam wszystkie dobre. Szyjka długa bo 4cm. Leżałam przez tydzień i zależało od dnia czasem miałam bóle brzucha czasem nie. Za tydzień mam kontrolę. Mam nadzieję że u Was wszystko ok,niestety nie dam rady wszystkiego nadrobić,a dziś pochwalę się swoim brzuszkiem
    a i dziewczyny pytanie kiedy najlepiej robić usg 4d?

ddf7765dd016bad1med.jpg

Inesicia, agawera, dorcia8919, sss, MIKOLAY, Lilianka27, Alorrene13, Joasia:), Z., lilly78, Ania1704, Scintilla, karolinka85 lubią tę wiadomość

Julcia
    05.05 1766g (31tyg3dni)
    89fa27c30b.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista ja właśnie czytam na temat ZUS-u i kontroli. Dziewczynie się nawet przyczepili, że na spacer nawet wychodzić nie powinna (mimo, że można uznać, że spacerujemy dla zdrowia), a to że ma "może chodzić" nie oznacza, że może robić wszystko. Bo skoro może to niech wraca do pracy. Na szczęście ginekolog wystawił jej jakieś stosowne zaświadczenie, że powinna spacerować. I to ją uratowało, ale wstrzymali jej wypłatę na miesiąc. Więc widzisz nie wiadomo już jak to interpretować, żeby było dobrze. Wychodzi na to, że mamy siedzieć w domu i tyle.

• agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    nie robie usg 4d spłukana jestem a 250 zł to troche drogo jak dla mnie

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Suzanna22 Ekspertka

Wysłany: 24 marca 2015, 16:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    anetaa1607 wrote:
    Witajcie dziewczyny ja dopiero wyszłam dziś ze szpitala,lekarz mówił że nie ma zagrożenia i mogę iść do domu,miałam usg w czwartek to mała warzyła ponad 700g. wyniki mam wszystkie dobre. Szyjka długa bo 4cm. Leżałam przez tydzień i zależało od dnia czasem miałam bóle brzucha czasem nie. Za tydzień mam kontrolę. Mam nadzieję że u Was wszystko ok,niestety nie dam rady wszystkiego nadrobić,a dziś pochwalę się swoim brzuszkiem
    a i dziewczyny pytanie kiedy najlepiej robić usg 4d?

ddf7765dd016bad1med.jpg
    Brzuszek ładniutki :)

Ja na usg 4d byłam w 22 tc i teraz idę w poniedziałek , lekarz powiedział ze na tym etapie są najlepsze ujęcia buziaka, a jaka jest prawda to się okaze:)

3i498rib1erx75f8.png

3jgxs65gfim7i0be.png

Juleczko Kochamy Cie <3 [*] 23tyg.

Suzanna
  • aghata Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie wyczytalam ze jak jest wiecej jak 20 pracownikow i kase wyplaca pracodawca, to wlasnie pracodawca moze skontrolowac ciezarna.

preg.png[/url]
  • Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia - czyli po drodze zawsze muszę zachodzić do warzywniaka po paragon. Po jedzenie chyba mogę chodzić. Moj M. pracuje w domu, wiec moze otworzyć i powiedzieć, ze wyszłam do sklepu. Mam tylko nadzieje, ze w okolicy świat nie bedzie im sie chciało łazić, bo 1 kwietnia wyjeżdżamy świętować moje urodziny.
    A swoją droga, to absurd aby sprawdzać ciężarne. Znam wiele osób, które siedzą miesiącami na "lewych" L4 i nikt ich nie sprawdza, a nawet do sanatorium wysyła :/

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Inesicia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pierwszy raz od dłuższego czasu byłam sama na dłuższym spacerze. Ta pogoda jest cudowna. Wiem, że miałam sama się nie włóczyć, ale szłam w tempie ślimaka więc może to jakieś usprawiedliwienie;) No i nie mogłam się oprzeć żeby nie zajrzeć do szmateksu. Szukałam jakiejś kiecki dla siebie a znalazłam to;)
    kg9sf0a1qfqk_t.jpg
    I wydałam niebagatelną sumę 20 zł;)
    A teraz jeszcze "biegnę" na pocztę.

Alorrene13, Lilianka27, Z., A1984, lilly78, Ania1704, Scintilla, Rozalia lubią tę wiadomość

"Dziecko chce być dobre. Jeśli nie umie – naucz. Jeśli nie wie – wytłumacz. Jeśli nie może – pomóż."
    Janusz Korczak

km5svcqgn978gm4o.png
    Córcia, Córeczka;*
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista jeśli jest ktoś w domu kto może wyręczyć Cię z zakupów, to nie powinnaś sama ich robić. Ja wiem, że to absurd jest, ale przeczytałam kilkanaście stron i powiem Ci, że skołowana jest już co mi wolno, a czego nie. I że każda wątpliwość ZUS-u musi być przez Ciebie uzasadniona i udowodniona, ale nie słownie tylko konkretnie paragony itp. plus do tego mogą zatrzymac świadczenie na czas wyjaśnienia sytuacji. Porąbane to wszystko.

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka21 wrote:
    dziewczyny z cukrzyca a czy jecie jakies owoce ? albo jakies przekaski miedzy posilkami ?
    ja jem gorzką czekoladę 70% kakao, i zazwyczaj po zmierzeniu cukru po II śniadaniu jem jabłko, lub 2 kiwi a do podwieczorka dodaje pół grejfruta

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej brzuchatki. Ja mam pytanie do słodkich mam mozecie mi powiedzieć dokładnie o co kaman z tymi ketonami ?? ja tydzień temu dostałam glukometr do mierzenia paski i paski do ketonów i glukozy i mierze codziennie na czczo i niby wnormie,ale i tak nie bardzo kumam o co w tym chodzi ? a co do cukrów to jakie macie teraz wyniki ? bo ja już prawie tydzien mierze cukier ale mam różne raz wyzsze raz w normie ale diete trzymam choć jest cięzko ile trzeba czekać,żeby sie ten poziom cukrów uregulował ?

• Alorrene13 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Heeeej ponownie ! Ale naskrobałyście ;) Nadrobiłam :)
    Po oddaniu moczu w przychodni pojechałam odwiedzić rodziców, zaliczyłam spacer z mamą na cmentarz, pojadłam, pogadałam i wróciłam do domciu.
    Jestem w szoku jeśli chodzi o te kontrole. Ja dostałam zwolnienie, aby właśnie nie siedzieć w pracy, w większości biur siedzi się 8 godzin i chyba jest w przepisach, że przy kompie mogę pracować 4 godziny. Skoro pracodawca nie może mi dać pracy na 4 godziny przy kompie to idę na zwolnienie chyba logiczne. Z tak dużym brzuszkiem i uciskiem na niego to raczej nie byłoby zdrowe... Ech Ja też mam adres zameldowania chyba podany na zwolnieniu, nie wiem, musze sprawdzić. Może na kolejnym podam zamieszkania w takim razie. Choćby taka sytuacja jak dziś... jestem sobie u mamy, nie jestem w żadnym sklepie, nie mam paragonu i co, już przestępstwo. Masakra. Dziewczyny czyli moja firma, która zatrudnia ponad 20 osób będzie mi płacić na zwolnieniu i rozliczać się z ZUSem. Natomiast od dnia porodu? Również oni (80%), czy ZUS? Czy muszę poinformować pracodawcę, że korzystam z rocznego macierzyńskiego, kiedy to zrobić ? Nieukowa zobaczysz, jeszcze 3 dzionki i będziesz przeszczęśliwa i później najczęśliwsza na świecie ;) Podzielam zdanie Agaty, że jeśli dobrze się czujesz to na L4 jest bosko, dni szybko mijają i jest się czym zająć naprawdę. Dziś ostatni wykład z SR z położną, kąpanie itd. Natomiast wczoraj zaczęliśmy ćwiczenia - wiem że mam ćwiczyć mięśnie kegla, ćwiczenia na biust aby nie opadł zbyt szybko przy karmieniu i oddech przeponą ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:24

Z., Scintilla lubią tę wiadomość

syy26iyeeuly3wjb.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    alorrene a jakie to cwiczenia ?

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę, ale mnie nastraszyłyście tym ZUSem, lecę sprawdzić czy mi jakiegoś zawiadomienia nie zostawili w skrzynce :D Kurde ale gin mi polecał spacerować i chodzić na ćwiczenia dla ciężarnych, co babom z ZUSu do tego jak mam takie zalecenie od lekarza??

Tak jak Alorrene napisała, część z nas ma zwolnienie z powodu kłopotów spowodowanych SIEDZENIEM przy biurku, pracą przy kompie powyżej 4h - czemu miałabym z tego powodu teraz leżeć na kanapie? Zwłaszcza że poszłam na L4 bo musiałam. Jakiś debilny jest ten przepis :/

Z., Sista, Scintilla lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alorrene w przypadku zatrudnionych pracowników powyżej 20 płaci pracodawca(który wiadomo sam się rozlicza z ZUS-em). Jeśli zasiłek wypłaca pracodawca, będzie ci potrzebny:vodpis skrócony aktu urodzenia dziecka, oświadczenie ubezpieczonej matki o liczbie urodzonych dzieci. praktyce roczny urlop oznacza że przebywając na macierzyńskim przez rok z tytułu urodzenia jednego dziecka, korzysta z urlopu składającego się z trzech części:

*20 tygodni - podstawowy urlop macierzyński;
    *6 tygodni – dodatkowy urlop macierzyński;
    *26 tygodni – urlop rodzicielski.

O dodatkowy urlop macierzyński, a następnie o urlop rodzicielski, należy zawnioskować na 14 dni przed końcem bieżącego urlopu (o dodatkowy macierzyński na dwa tygodnie przed końcem podstawowego i analogicznie o rodzicielski przed końcem dodatkowego). Można również zawnioskować z góry o urlop roczny. Należy to zrobić tuż po porodzie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:54

Scintilla, Alorrene13 lubią tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    O kurczę, ale mnie nastraszyłyście tym ZUSem, lecę sprawdzić czy mi jakiegoś zawiadomienia nie zostawili w skrzynce :D Kurde ale gin mi polecał spacerować i chodzić na ćwiczenia dla ciężarnych, co babom z ZUSu do tego jak mam takie zalecenie od lekarza??

Tak jak Alorrene napisała, część z nas ma zwolnienie z powodu kłopotów spowodowanych SIEDZENIEM przy biurku, pracą przy kompie powyżej 4h - czemu miałabym z tego powodu teraz leżeć na kanapie? Zwłaszcza że poszłam na L4 bo musiałam. Jakiś debilny jest ten przepis :/

Dla nas to takie proste, ale jeśli pracujesz 4h przed kompem to pozostałe 4 pracodawca powinien zapewnić inną czynność lub wysłać do domu, ale płacić normalnie jak za 8. ZUS jak Skarbówka ciężko z nimi.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:46

‹‹ 788 789 790 791 792 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Progesteron - dlaczego jest tak ważny podczas starania o dziecko?

Progesteron to jeden z najważniejszych hormonów dla kobiecej płodności. Jaką rolę odgrywa podczas starania o dziecko, przy zapłodnieniu i we wczesnej ciąży? Jakie są normy i co się dzieje, kiedy stężenie progesteronu jest za niskie? Jak wygląda leczenie luteiną dopochwową i doustną? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Karmienie piersią - wszystko o diecie, która zapewni zdrowie Twojemu dziecku

Podawanie mleka matki to najlepszy, naturalny sposób karmienia niemowląt. Zapewnia on dziecku prawidłowy rozwój, zdrowie i umacnia więź emocjonalną z matką. Należy także pamiętać, że znaczenie ma długość okresu karmienia piersią. Najlepiej, jeśli do ukończenia szóstego miesiąca życia dieta malca składa się wyłącznie z mleka mamy.

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ