X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ręce mi opadają. Teść właśnie przyniósł ze skrzynki zawiadomienie, że mnie dziś nie zastali w domu o.O no to co ta baba wymyśliła ? Jak się jej podpisałam to mam olać czy pisać jakieś wyjaśnienia ? nie no ja ich pozwę, że mnie stresują !!

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żyrcia ja na Twoim miejscu pisałabym jakieś odwołanie od tego. Skoro baba u Ciebie była i ewidentnie złożyłaś podpis to jakim cudem ta karteczka? ja nie wierzę po prostu.

• Z. Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    O kurczę, ale mnie nastraszyłyście tym ZUSem, lecę sprawdzić czy mi jakiegoś zawiadomienia nie zostawili w skrzynce :D Kurde ale gin mi polecał spacerować i chodzić na ćwiczenia dla ciężarnych, co babom z ZUSu do tego jak mam takie zalecenie od lekarza??

Tak jak Alorrene napisała, część z nas ma zwolnienie z powodu kłopotów spowodowanych SIEDZENIEM przy biurku, pracą przy kompie powyżej 4h - czemu miałabym z tego powodu teraz leżeć na kanapie? Zwłaszcza że poszłam na L4 bo musiałam. Jakiś debilny jest ten przepis :/

Dokładnie. Absurd do kwadratu z tym przepisem. Zawsze mi to ciśnienie podnosi. Prawo polskie w wielu kwestiach się wyklucza. Mam nadzieję że mnie te głupie kontrole ominą.
    Bo to że mogę spacerować nie znaczy że mogę siedzieć 8 h w stresującej pracy za biurkiem. A to że nie mogę tak pracować nie znaczy, że mam się kisić w domu. Niby taka polityka prorodzinna a uczciwy człowiek czuje się jak przestępca że korzysta z czegoś co mu się należy... ech.
    Zirytowałam się :D

Zyrcia, jak się podpisalas to chyba powinno być okej.. może zadzwoń do nich i wybadaj sprawę.
    A na nastepny raz dziewczyny widać od nich też trzeba podpisik brać, taka kopia dla siebie dla zabezpieczenia. Ja się tego nauczyłam na studiach w dziekanacie. Składa się jakieś pismo które oni gubią w swoim burdelu i jak udowodnić że się złożyło? To pisalam dwie wersje i bralam pieczątkę ich. Wtedy pilnowali :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:55

A1984 lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Żyrcia ja na Twoim miejscu pisałabym jakieś odwołanie od tego. Skoro baba u Ciebie była i ewidentnie złożyłaś podpis to jakim cudem ta karteczka? ja nie wierzę po prostu.
    Napiszę i pojadę tam z awanturą ! To jest jakieś chore wszystko, złośliwe babsko ! Pewnie byłam jedyną osobą, którą zastała w domu i może premie dostają za to ! to jest paranoja ! i ja zamiast odpoczywać to mam się stresować i tłumaczyć !

A1984 lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Dla nas to takie proste, ale jeśli pracujesz 4h przed kompem to pozostałe 4 pracodawca powinien zapewnić inną czynność lub wysłać do domu, ale płacić normalnie jak za 8. ZUS jak Skarbówka ciężko z nimi.

Dorcia ale ja miałam twardnienia brzucha od siedzenia, wszystko mi uciskało szyjkę macicy i samo dziecko także - dostałam zwolnienie żeby nie siedzieć za długo (4h też odpada), i rzeczywiście zadziałało, nie mam już takiego twardego brzucha więc gin miał rację, L4 było uzasadnione (pomijam że mam je dopiero od 26 tygodnia).

Zalecenia lekarskie: oszczędny tryb życia, ale spacery, joga, codzienna aktywność jak najbardziej wskazane, polegiwanie na boku, jak najmniej siedzieć. Niech się ZUS nie bawi w ginekologa i mi nie mówi co mogę a co nie zwłaszcza że mam L4 nieleżące czy jak to się pisze. Ależ się wkurzyłam teraz, debilizm tego państwa nie zna granic!!

A jakby mi gin kazał jechać nad morze i wdychać jod bo mam kłopoty z tarczycą to co na to panie z ZUSu???

A jakby w domu się nie miał mną kto opiekować a ja np. bym miała omdlenia i musiała być pod nadzorem jakiegoś domownika to mogę na L4 być w domu rodzinnym w innej miejscowości czy też kuźwa nie, mam czekać w domu na panią z ZUSu, może się ona mną zaopiekuje jak ma tak w pizu czasu?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka21 ja często korzystam z tej stronki http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf są tam przykłady menu może znajdziesz coś dla siebie

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. a to wszystko właśnie przez osoby które ewidentnie oszukiwały ZUS i jakoś specjalnie się z tym nie kryły bo wiedziały, ze luka w prawie i tyle. Bo zamiast się faktycznie przyczepić tam gdzie trzeba, to nękają niewinnych.

Żyrcia masz rację nie ma co im popuścić. A w ogóle oni dają po takiej kontroli jakieś zaświadcznie dla Ciebie, że faktycznie byłaś w domu czy to wychodzi, że musisz się tłumaczyć mimo, że podpis złożyłaś osobiście?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do zwolnienia podałam adres pobytu u teściów od razu żeby się nie tłumaczyć -_-

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Z. a to wszystko właśnie przez osoby które ewidentnie oszukiwały ZUS i jakoś specjalnie się z tym nie kryły bo wiedziały, ze luka w prawie i tyle. Bo zamiast się faktycznie przyczepić tam gdzie trzeba, to nękają niewinnych.

Żyrcia masz rację nie ma co im popuścić. A w ogóle oni dają po takiej kontroli jakieś zaświadcznie dla Ciebie, że faktycznie byłaś w domu czy to wychodzi, że musisz się tłumaczyć mimo, że podpis złożyłaś osobiście?
    ona miała skserowane moje zwolnienie i pod tym napisała: "obecna w domu w dn. 24.03.15" i ja pod tym tylko napisałam Paulina Rek i koniec. Ona to zabrała, ja nic nie dostałam -_- więc teoretycznie jak to wywaliła do śmieci nie mam dowodu, że tu była. Jedynie teść może potwierdzić, bo jej otwierał drzwi -_-

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa na podstawie jakiego przepisu ZUS zakłada że mam obowiązek siedzieć w domu będąc na zwolnieniu oznaczonym jako te nieleżące? Wydaje mi się że na podstawie żadnego, taka oto ich fantazja. Ich zaleceniem jest że mam leżeć czy co?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    ona miała skserowane moje zwolnienie i pod tym napisała: "obecna w domu w dn. 24.03.15" i ja pod tym tylko napisałam Paulina Rek i koniec. Ona to zabrała, ja nic nie dostałam -_- więc teoretycznie jak to wywaliła do śmieci nie mam dowodu, że tu była. Jedynie teść może potwierdzić, bo jej otwierał drzwi -_-

A jakbyś była obecna w domu i otworzyła jej w stroju fitness ćwicząc podnoszenie ciężarów to co, ok? :D ważne że w domu. Nie no, ręce opadają, co za absurd :D

Scintilla lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Dorcia ale ja miałam twardnienia brzucha od siedzenia, wszystko mi uciskało szyjkę macicy i samo dziecko także - dostałam zwolnienie żeby nie siedzieć za długo (4h też odpada), i rzeczywiście zadziałało, nie mam już takiego twardego brzucha więc gin miał rację, L4 było uzasadnione (pomijam że mam je dopiero od 26 tygodnia).

Zalecenia lekarskie: oszczędny tryb życia, ale spacery, joga, codzienna aktywność jak najbardziej wskazane, polegiwanie na boku, jak najmniej siedzieć. Niech się ZUS nie bawi w ginekologa i mi nie mówi co mogę a co nie zwłaszcza że mam L4 nieleżące czy jak to się pisze. Ależ się wkurzyłam teraz, debilizm tego państwa nie zna granic!!

A jakby mi gin kazał jechać nad morze i wdychać jod bo mam kłopoty z tarczycą to co na to panie z ZUSu???

A jakby w domu się nie miał mną kto opiekować a ja np. bym miała omdlenia i musiała być pod nadzorem jakiegoś domownika to mogę na L4 być w domu rodzinnym w innej miejscowości czy też kuźwa nie, mam czekać w domu na panią z ZUSu, może się ona mną zaopiekuje jak ma tak w pizu czasu?

To w razie czego ginekolog wystawi Ci stosowne zaświadczenie i kłopot z głowy. Nawet jak zaleci wyjazdy A to, że w zwolneniu masz "może chodzić" nie oznacza że faktycznie masz to robić i że każda czynność może być wykonywana. Są przepisy i ich nie ominiesz. A jak jesteś na L4 w innej miejscowości to musisz poinformować pisemnie ZUS, gdzie w razie czego będziesz przebywać.

Ja tylko opisuję jak jest w przepisach i tyle. Ty się nie możesz spóźniać z wszelkimi płatnościami i tłumaczeniami, oni mogą kuźwa wszystko. Takie mamy niestety realia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:05

A1984 lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dorcia, przyda mi się to co pisałaś bo faktycznie się wybieram na tydzień do rodziców nad morze - wyśle do ZUSu zawiadomienie o planach, ba! może się nawet szarpnę i im wyślę pocztówkę z Sopotu z serdecznymi pozdrowieniami ;-)

dorcia8919, Z., Sista, kasika8303 lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Sista jeśli jest ktoś w domu kto może wyręczyć Cię z zakupów, to nie powinnaś sama ich robić. Ja wiem, że to absurd jest, ale przeczytałam kilkanaście stron i powiem Ci, że skołowana jest już co mi wolno, a czego nie. I że każda wątpliwość ZUS-u musi być przez Ciebie uzasadniona i udowodniona, ale nie słownie tylko konkretnie paragony itp. plus do tego mogą zatrzymac świadczenie na czas wyjaśnienia sytuacji. Porąbane to wszystko.

Moj M. nie moze wyjsć z domu, bo pracuje, zazwyczaj od 8.00 do 18.00. To nie jego wina, ze pracuje w domu, normalnie na etacie, i musi byc pod telefonem i kompem non stop. Ale rozumiem teraz, ze jak ZUS zapuka, a mnie nie bedzie, to najlepiej jak powie, ze pojechałam do szpitala. No i M. wtedy do mnie dzwoni, a ja pójdę do szpitala, pod byle pretekstem na IP. Faktycznie absurd bo tylko im koszty wzrosną za moja wizyte w szpitalu:):):)

A1984, Z., Scintilla lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Moj M. nie moze wyjsć z domu, bo pracuje, zazwyczaj od 8.00 do 18.00. To nie jego wina, ze pracuje w domu, normalnie na etacie, i musi byc pod telefonem i kompem non stop. Ale rozumiem teraz, ze jak ZUS zapuka, a mnie nie bedzie, to najlepiej jak powie, ze pojechałam do szpitala. No i M. wtedy do mnie dzwoni, a ja pójdę do szpitala, pod byle pretekstem na IP. Faktycznie absurd bo tylko im koszty wzrosną za moja wizyte w szpitalu:):):)

wlepią karę Twojemu mężowi że z Tobą nie pojechał, wyrodny ojciec! :D

Sista, Scintilla lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co. Ja tylko przytoczyłam to, co mówią przepisy. A wiesz zawsze to mniej do tłumaczenia się czemu wyjechałam itp. Z resztą najlepiej zadzwoń do ZUS-u gdzie podlegasz i zapytaj. Bo czasami mają na to olane, ale wtedy zrób sobie jakąś notatkę z rozmowy (data, godzina, treść rozmowy), zapytaj o dane kobiety z którą rozmawiałaś itp.

A1984 lubi tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista lepiej do apteki podskocz i kup jakieś leki dla siebie :P Wtedy będzie łatwiej się i mężowi wywinąć :P

Sista lubi tę wiadomość

• agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to teraz wiemy że jak zus przychodzi to prosimy o kopię

to ja bym chiała żeby do końca marca przyszla bo mam remont klatki i skrzynki zdjęte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:17

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że mój ginekolog w razie co będzie umiał wystawić mi jakieś sensowne zaświadczenie odnośnie codziennych wskazań do buszowania w lumpeksach :D :D

Dzisiaj na dodatek mamy nieczynny domofon .... pewnie musiałabym ścignąć dozorcę albo jechać do administracji aby wystawili mi zaświadczenie - tylko jak skoro nie mogę wychodzić z domu o.O ?

Sista - mam tą samą sytuację czyli inny adres przebywania niż adres z zwolnienia gdybyś miała jakieś news'y będę wdzięczna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:24

Sista lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak mi przeszła myśl przez głowę, co jeśli w czasie kontroli śpię i nie słyszę, że ktoś puka do drzwi?hmmm...Pewnie się wytłumaczę, a zrobią kontrol w innym terminie. Kurde to wszystko takie pokręcone. Niby przepisy czarno na białym, ale jak się czyta, to człowiek głupieje.

Żyrcia to masz świadka chociaż, że ktoś był u Ciebie z kontrolą.

A na L4 podajecie adres, gdzie przebywacie w trakcie zwolnienia, a nie gdzie jesteście zameldowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:24

‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Witaminy niezbędne podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia

Organizm podczas ciąży ma wyjątkowe potrzeby na składniki odżywcze, witaminy i minerały. Które są szczególnie istotne? Czego nie może zabraknąć w diecie przyszłej mamy? Jakie witaminy warto zażywać podczas starań o dziecko, w czasie ciąży i podczas karmienia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

3 kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności

Za problemy z płodnością w równym stopniu odpowiadają czynniki żeńskie, jak męskie. Jednak problemy z płodnością u mężczyzn w dalszym ciągu są większym tabu. Czas to zmienić! Jakie są najważniejsze i kluczowe płaszczyzny wsparcia męskiej płodności? Co w sytuacji, gdy wyniki nasienia nie napawają optymizmem? Które składniki są istotne w kontekście męskiej płodności? Wszystko wyjaśnia diagnosta laboratoryjny, seminolog - mgr anal. med. Piotr Nazarek. 

CZYTAJ WIĘCEJ

10 najczęstszych obaw kobiet w ciąży, czyli czego boją się kobiety w ciąży

Lęk i różnego rodzaju obawy to naturalny towarzysz kobiety w ciąży. Czego boi się większość kobiet oczekujących dziecka? Bólu porodowego, urodzenia chorego dziecka, utraty atrakcyjności czy może zrujnowania życia seksualnego po porodzie? Czego obawiasz się Ty? Przeczytaj czy zasadne jest zamartwianie się i jak sobie radzić, aby nasze obawy nie sprawdziły się.

CZYTAJ WIĘCEJ