X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie no ręce mi opadają. Teść właśnie przyniósł ze skrzynki zawiadomienie, że mnie dziś nie zastali w domu o.O no to co ta baba wymyśliła ? Jak się jej podpisałam to mam olać czy pisać jakieś wyjaśnienia ? nie no ja ich pozwę, że mnie stresują !!

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Żyrcia ja na Twoim miejscu pisałabym jakieś odwołanie od tego. Skoro baba u Ciebie była i ewidentnie złożyłaś podpis to jakim cudem ta karteczka? ja nie wierzę po prostu.

• Z. Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    O kurczę, ale mnie nastraszyłyście tym ZUSem, lecę sprawdzić czy mi jakiegoś zawiadomienia nie zostawili w skrzynce :D Kurde ale gin mi polecał spacerować i chodzić na ćwiczenia dla ciężarnych, co babom z ZUSu do tego jak mam takie zalecenie od lekarza??

Tak jak Alorrene napisała, część z nas ma zwolnienie z powodu kłopotów spowodowanych SIEDZENIEM przy biurku, pracą przy kompie powyżej 4h - czemu miałabym z tego powodu teraz leżeć na kanapie? Zwłaszcza że poszłam na L4 bo musiałam. Jakiś debilny jest ten przepis :/

Dokładnie. Absurd do kwadratu z tym przepisem. Zawsze mi to ciśnienie podnosi. Prawo polskie w wielu kwestiach się wyklucza. Mam nadzieję że mnie te głupie kontrole ominą.
    Bo to że mogę spacerować nie znaczy że mogę siedzieć 8 h w stresującej pracy za biurkiem. A to że nie mogę tak pracować nie znaczy, że mam się kisić w domu. Niby taka polityka prorodzinna a uczciwy człowiek czuje się jak przestępca że korzysta z czegoś co mu się należy... ech.
    Zirytowałam się :D

Zyrcia, jak się podpisalas to chyba powinno być okej.. może zadzwoń do nich i wybadaj sprawę.
    A na nastepny raz dziewczyny widać od nich też trzeba podpisik brać, taka kopia dla siebie dla zabezpieczenia. Ja się tego nauczyłam na studiach w dziekanacie. Składa się jakieś pismo które oni gubią w swoim burdelu i jak udowodnić że się złożyło? To pisalam dwie wersje i bralam pieczątkę ich. Wtedy pilnowali :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 17:55

A1984 lubi tę wiadomość

Dwa bąbelki 👣
    06.2015
    03.2017
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Żyrcia ja na Twoim miejscu pisałabym jakieś odwołanie od tego. Skoro baba u Ciebie była i ewidentnie złożyłaś podpis to jakim cudem ta karteczka? ja nie wierzę po prostu.
    Napiszę i pojadę tam z awanturą ! To jest jakieś chore wszystko, złośliwe babsko ! Pewnie byłam jedyną osobą, którą zastała w domu i może premie dostają za to ! to jest paranoja ! i ja zamiast odpoczywać to mam się stresować i tłumaczyć !

A1984 lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Dla nas to takie proste, ale jeśli pracujesz 4h przed kompem to pozostałe 4 pracodawca powinien zapewnić inną czynność lub wysłać do domu, ale płacić normalnie jak za 8. ZUS jak Skarbówka ciężko z nimi.

Dorcia ale ja miałam twardnienia brzucha od siedzenia, wszystko mi uciskało szyjkę macicy i samo dziecko także - dostałam zwolnienie żeby nie siedzieć za długo (4h też odpada), i rzeczywiście zadziałało, nie mam już takiego twardego brzucha więc gin miał rację, L4 było uzasadnione (pomijam że mam je dopiero od 26 tygodnia).

Zalecenia lekarskie: oszczędny tryb życia, ale spacery, joga, codzienna aktywność jak najbardziej wskazane, polegiwanie na boku, jak najmniej siedzieć. Niech się ZUS nie bawi w ginekologa i mi nie mówi co mogę a co nie zwłaszcza że mam L4 nieleżące czy jak to się pisze. Ależ się wkurzyłam teraz, debilizm tego państwa nie zna granic!!

A jakby mi gin kazał jechać nad morze i wdychać jod bo mam kłopoty z tarczycą to co na to panie z ZUSu???

A jakby w domu się nie miał mną kto opiekować a ja np. bym miała omdlenia i musiała być pod nadzorem jakiegoś domownika to mogę na L4 być w domu rodzinnym w innej miejscowości czy też kuźwa nie, mam czekać w domu na panią z ZUSu, może się ona mną zaopiekuje jak ma tak w pizu czasu?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Stokrotka21 ja często korzystam z tej stronki http://www.szpitalkarowa.pl/download/cuk_ciaz.pdf są tam przykłady menu może znajdziesz coś dla siebie

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z. a to wszystko właśnie przez osoby które ewidentnie oszukiwały ZUS i jakoś specjalnie się z tym nie kryły bo wiedziały, ze luka w prawie i tyle. Bo zamiast się faktycznie przyczepić tam gdzie trzeba, to nękają niewinnych.

Żyrcia masz rację nie ma co im popuścić. A w ogóle oni dają po takiej kontroli jakieś zaświadcznie dla Ciebie, że faktycznie byłaś w domu czy to wychodzi, że musisz się tłumaczyć mimo, że podpis złożyłaś osobiście?

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 17:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja do zwolnienia podałam adres pobytu u teściów od razu żeby się nie tłumaczyć -_-

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Z. a to wszystko właśnie przez osoby które ewidentnie oszukiwały ZUS i jakoś specjalnie się z tym nie kryły bo wiedziały, ze luka w prawie i tyle. Bo zamiast się faktycznie przyczepić tam gdzie trzeba, to nękają niewinnych.

Żyrcia masz rację nie ma co im popuścić. A w ogóle oni dają po takiej kontroli jakieś zaświadcznie dla Ciebie, że faktycznie byłaś w domu czy to wychodzi, że musisz się tłumaczyć mimo, że podpis złożyłaś osobiście?
    ona miała skserowane moje zwolnienie i pod tym napisała: "obecna w domu w dn. 24.03.15" i ja pod tym tylko napisałam Paulina Rek i koniec. Ona to zabrała, ja nic nie dostałam -_- więc teoretycznie jak to wywaliła do śmieci nie mam dowodu, że tu była. Jedynie teść może potwierdzić, bo jej otwierał drzwi -_-

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem ciekawa na podstawie jakiego przepisu ZUS zakłada że mam obowiązek siedzieć w domu będąc na zwolnieniu oznaczonym jako te nieleżące? Wydaje mi się że na podstawie żadnego, taka oto ich fantazja. Ich zaleceniem jest że mam leżeć czy co?

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zyrcia wrote:
    ona miała skserowane moje zwolnienie i pod tym napisała: "obecna w domu w dn. 24.03.15" i ja pod tym tylko napisałam Paulina Rek i koniec. Ona to zabrała, ja nic nie dostałam -_- więc teoretycznie jak to wywaliła do śmieci nie mam dowodu, że tu była. Jedynie teść może potwierdzić, bo jej otwierał drzwi -_-

A jakbyś była obecna w domu i otworzyła jej w stroju fitness ćwicząc podnoszenie ciężarów to co, ok? :D ważne że w domu. Nie no, ręce opadają, co za absurd :D

Scintilla lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Dorcia ale ja miałam twardnienia brzucha od siedzenia, wszystko mi uciskało szyjkę macicy i samo dziecko także - dostałam zwolnienie żeby nie siedzieć za długo (4h też odpada), i rzeczywiście zadziałało, nie mam już takiego twardego brzucha więc gin miał rację, L4 było uzasadnione (pomijam że mam je dopiero od 26 tygodnia).

Zalecenia lekarskie: oszczędny tryb życia, ale spacery, joga, codzienna aktywność jak najbardziej wskazane, polegiwanie na boku, jak najmniej siedzieć. Niech się ZUS nie bawi w ginekologa i mi nie mówi co mogę a co nie zwłaszcza że mam L4 nieleżące czy jak to się pisze. Ależ się wkurzyłam teraz, debilizm tego państwa nie zna granic!!

A jakby mi gin kazał jechać nad morze i wdychać jod bo mam kłopoty z tarczycą to co na to panie z ZUSu???

A jakby w domu się nie miał mną kto opiekować a ja np. bym miała omdlenia i musiała być pod nadzorem jakiegoś domownika to mogę na L4 być w domu rodzinnym w innej miejscowości czy też kuźwa nie, mam czekać w domu na panią z ZUSu, może się ona mną zaopiekuje jak ma tak w pizu czasu?

To w razie czego ginekolog wystawi Ci stosowne zaświadczenie i kłopot z głowy. Nawet jak zaleci wyjazdy A to, że w zwolneniu masz "może chodzić" nie oznacza że faktycznie masz to robić i że każda czynność może być wykonywana. Są przepisy i ich nie ominiesz. A jak jesteś na L4 w innej miejscowości to musisz poinformować pisemnie ZUS, gdzie w razie czego będziesz przebywać.

Ja tylko opisuję jak jest w przepisach i tyle. Ty się nie możesz spóźniać z wszelkimi płatnościami i tłumaczeniami, oni mogą kuźwa wszystko. Takie mamy niestety realia...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:05

A1984 lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Dorcia, przyda mi się to co pisałaś bo faktycznie się wybieram na tydzień do rodziców nad morze - wyśle do ZUSu zawiadomienie o planach, ba! może się nawet szarpnę i im wyślę pocztówkę z Sopotu z serdecznymi pozdrowieniami ;-)

dorcia8919, Z., Sista, kasika8303 lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    Sista jeśli jest ktoś w domu kto może wyręczyć Cię z zakupów, to nie powinnaś sama ich robić. Ja wiem, że to absurd jest, ale przeczytałam kilkanaście stron i powiem Ci, że skołowana jest już co mi wolno, a czego nie. I że każda wątpliwość ZUS-u musi być przez Ciebie uzasadniona i udowodniona, ale nie słownie tylko konkretnie paragony itp. plus do tego mogą zatrzymac świadczenie na czas wyjaśnienia sytuacji. Porąbane to wszystko.

Moj M. nie moze wyjsć z domu, bo pracuje, zazwyczaj od 8.00 do 18.00. To nie jego wina, ze pracuje w domu, normalnie na etacie, i musi byc pod telefonem i kompem non stop. Ale rozumiem teraz, ze jak ZUS zapuka, a mnie nie bedzie, to najlepiej jak powie, ze pojechałam do szpitala. No i M. wtedy do mnie dzwoni, a ja pójdę do szpitala, pod byle pretekstem na IP. Faktycznie absurd bo tylko im koszty wzrosną za moja wizyte w szpitalu:):):)

A1984, Z., Scintilla lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista wrote:
    Moj M. nie moze wyjsć z domu, bo pracuje, zazwyczaj od 8.00 do 18.00. To nie jego wina, ze pracuje w domu, normalnie na etacie, i musi byc pod telefonem i kompem non stop. Ale rozumiem teraz, ze jak ZUS zapuka, a mnie nie bedzie, to najlepiej jak powie, ze pojechałam do szpitala. No i M. wtedy do mnie dzwoni, a ja pójdę do szpitala, pod byle pretekstem na IP. Faktycznie absurd bo tylko im koszty wzrosną za moja wizyte w szpitalu:):):)

wlepią karę Twojemu mężowi że z Tobą nie pojechał, wyrodny ojciec! :D

Sista, Scintilla lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie ma za co. Ja tylko przytoczyłam to, co mówią przepisy. A wiesz zawsze to mniej do tłumaczenia się czemu wyjechałam itp. Z resztą najlepiej zadzwoń do ZUS-u gdzie podlegasz i zapytaj. Bo czasami mają na to olane, ale wtedy zrób sobie jakąś notatkę z rozmowy (data, godzina, treść rozmowy), zapytaj o dane kobiety z którą rozmawiałaś itp.

A1984 lubi tę wiadomość

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista lepiej do apteki podskocz i kup jakieś leki dla siebie :P Wtedy będzie łatwiej się i mężowi wywinąć :P

Sista lubi tę wiadomość

• agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    to teraz wiemy że jak zus przychodzi to prosimy o kopię

to ja bym chiała żeby do końca marca przyszla bo mam remont klatki i skrzynki zdjęte

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:17

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • Scintilla Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam nadzieję, że mój ginekolog w razie co będzie umiał wystawić mi jakieś sensowne zaświadczenie odnośnie codziennych wskazań do buszowania w lumpeksach :D :D

Dzisiaj na dodatek mamy nieczynny domofon .... pewnie musiałabym ścignąć dozorcę albo jechać do administracji aby wystawili mi zaświadczenie - tylko jak skoro nie mogę wychodzić z domu o.O ?

Sista - mam tą samą sytuację czyli inny adres przebywania niż adres z zwolnienia gdybyś miała jakieś news'y będę wdzięczna :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:24

Sista lubi tę wiadomość

mhsvi09kzjtuku9r.png
    18.02.2020 Narodziny Bartusia 👨‍👩‍👧‍👦
    10.06.2015 Narodziny Emilki 💝
    05.05.2014 [*] pamiętamy...
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A tak mi przeszła myśl przez głowę, co jeśli w czasie kontroli śpię i nie słyszę, że ktoś puka do drzwi?hmmm...Pewnie się wytłumaczę, a zrobią kontrol w innym terminie. Kurde to wszystko takie pokręcone. Niby przepisy czarno na białym, ale jak się czyta, to człowiek głupieje.

Żyrcia to masz świadka chociaż, że ktoś był u Ciebie z kontrolą.

A na L4 podajecie adres, gdzie przebywacie w trakcie zwolnienia, a nie gdzie jesteście zameldowane.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:24

‹‹ 789 790 791 792 793 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych - jak zrobić to bezpiecznie?

Wiele kobiet uważa, że odstawienie tabletek antykoncepcyjnych, plastrów, czy innych środków hormonalnych to bardzo prosta sprawa - wystarczy przestać zażywać. Tymczasem warto znać kilka zasad, które sprawią, że odstawienie antykoncepcji będzie bezpieczne, łagodne dla organizmu i pozwoli jak najbardziej zminimalizować ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ