X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 20:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia super! :) ale duży chłopak, wow! :)

Rozalia lubi tę wiadomość

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    jak czytam te Wasze akcje z ZUS to zaczynam sie cieszyć, że nie pracuje :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Dada Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    sss wrote:
    Hej dziewczyny. Widze ze zus opanowal forum. A ja mam na nich wyj....za przeproszeniem. Moja firme kontrolowali z powodu mojego L4 mnie jeszcze nie i mam nadzieje ze nie beda. Nigdy nie chorowalam teraz jestem na L4 od 6 tygodnia ciazy bo lezalam w szpitalu i niech sie odczepia. Zawsze mozna sie sadzic z nimi

Sss a co musiałaś im pokazać odnośnie firmy? Bo ja tez ma dg i od 3.04 idę na zwolnienie i już mam stracha.

860ip07w5ypel8m4.png
    34bwskjop2knz5e1.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Dorcia ja rozumiem problem masowych zwolnień zaraz po teście ciążowym, i też mi się wydaje to nieuczciwe jeśli nie ma ku temu rzeczywistych wskazań. Pomijam że większość z nas ma poczucie że ZUS nas tak oszukuje i robi w konia że fakt że sobie pójdę na lewe L4 naprawdę nie wywołuje rozterek moralnych (czy słusznie czy nie - nie oceniam).

Kontrole są więc ok, ale niech one wyłapują rzeczywiście te nieprawidłowe przypadki, niech się skupią na kontroli ciężarnych w 2 - 5 mc, a nie w połowie 7 mc gdzie raczej większości jest już po ludzku ciężko pracować 8h. Może niech kontrolują lekarzy - jak ktoś wypisuje L4 na potęgę to niech to sprawdzą bo to chyba lekarz zgodnie z prawem popełnia wykroczenie a nie ciężarna która sama sobie zwolnienia nie wypisuje.

A sprawdzanie czy ktoś siedzi w domu - co to ma na celu, czy rzeczywiście pozwala jakoś ocenić czy ciężarna "oszukuje" czy nie?

Agatko tu się z Tobą nie zgodzę, dlaczego lekarze mięli by odpowiadać za wystawianie zwolnień? Jestem na zwolnieniu od 6 tc gdybym go nie dostała nie była bym w tej ciąży na 100%. Nie każda ciąża jest książkowa, ja od razu po teście musiałam leżeć a i tak do 14 tc byłam parę razy w szpitalu. Jakby ZUS zaczął ganiać lekarzy o zwolnienia to by Ci przestawali je dawać i bym była bardziej pokrzywdzona niż ten cholerny zus robi teraz. Dopóki w Polsce nie będzie definicji zwolnienia chodzącego to tak będzie jak jest. Wystarczyło by aby rząd wprowadził regułkę do ustawy i po krzyku. Było by określone co i jak z tymi zwolnieniami. Uważam że ani my ani lekarze nie robimy nic złego, zus tylko patrzy gdzie by tu kaskę uciułać sobie na premie i stąd to wszystko.
    Ja siedzę w domu, bo nie chce mi się z nimi szarpać potem, a kasę skądś muszę co miesiąc mieć, chociażby na wyprawkę :-)
    Chore to wszystko jest, ale wszystko robią zgodnie z prawem.
    Ten prawnik z tv powiedział że zus tak robi bo nie ma kasy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 20:17

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Suna Koleżanka

Wysłany: 24 marca 2015, 20:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć :)

Odnośnie zwolnień - same je zaniosłyście pracodawcy, czy może pocztą albo przez Waszego mężczyznę? :)

rfxggox1mufeahiq.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasika8303 wrote:
    Agatko tu się z Tobą nie zgodzę, dlaczego lekarze mięli by odpowiadać za wystawianie zwolnień? Jestem na zwolnieniu od 6 tc gdybym go nie dostała nie była bym w tej ciąży na 100%. Nie każda ciąża jest książkowa, ja od razu po teście musiałam leżeć a i tak do 14 tc byłam parę razy w szpitalu. Jakby ZUS zaczął ganiać lekarzy o zwolnienia to by Ci przestawali je dawać i bym była bardziej pokrzywdzona niż ten cholerny zus robi teraz. Dopóki w Polsce nie będzie definicji zwolnienia chodzącego to tak będzie jak jest. Wystarczyło by aby rząd wprowadził regułkę do ustawy i po krzyku. Było by określone co i jak z tymi zwolnieniami. Uważam że ani my ani lekarze nie robimy nic złego, zus tylko patrzy gdzie by tu kaskę uciułać sobie na premie i stąd to wszystko.
    Ja siedzę w domu, bo nie chce mi się z nimi szarpać potem, a kasę skądś muszę co miesiąc mieć, chociażby na wyprawkę :-)
    Chore to wszystko jest, ale wszystko robią zgodnie z prawem.
    Ten prawnik z tv powiedział że zus tak robi bo nie ma kasy.

Kasika ale ja uważam że jak najbardziej słusznie jesteś na zwolnieniu od 6 tygodnia!
    Przepraszam jeśli poczułaś że krytykuję ciężarne co od razu idą na zwolnienie - chodziło mi tylko o przypadki gdzie nie ma ku temu podstaw i jest to widzimisię kobiety - niech to ZUS sobie sprawdza jak ma ochotę. Ale jak jest jakiekolwiek ryzyko że dalsza praca negatywnie wpłynie na ciąże - jasne że na zwolnienie, nawet nie ma tu o czym gadać i ZUS nas może cmoknąć.

Masz rację że problem całościowo wynika w dużej mierze z tego jak ZUS działa - mają gdzie ludzi, im mniej wypłacą tym dla nich lepiej, a że przepis niejasny - nie ich problem :( No niestety :(

agawera, kasika8303 lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    wysyłam pocztą

Suna lubi tę wiadomość

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Kasika ale ja uważam że jak najbardziej słusznie jesteś na zwolnieniu od 6 tygodnia!
    Przepraszam jeśli poczułaś że krytykuję ciężarne co od razu idą na zwolnienie - chodziło mi tylko o przypadki gdzie nie ma ku temu podstaw i jest to widzimisię kobiety - niech to ZUS sobie sprawdza jak ma ochotę. Ale jak jest jakiekolwiek ryzyko że dalsza praca negatywnie wpłynie na ciąże - jasne że na zwolnienie, nawet nie ma tu o czym gadać i ZUS nas może cmoknąć.

Masz rację że problem całościowo wynika w dużej mierze z tego jak ZUS działa - mają gdzie ludzi, im mniej wypłacą tym dla nich lepiej, a że przepis niejasny - nie ich problem :( No niestety :(

Nie masz mnie za co przepraszać :-) jakby wmieszali lekarzy w te swoje gierki to by dopiero bałagan byl :-) chore to jest, robią z nami co chcą , a dziś w sr dziewczyny naprawdę wystraszone tymi kontrolami były i gdzie tu spokoj ciężarnych ?
    No ale nicponarzekałysmy i tyle naszego :-)

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Suna wrote:
    Cześć :)

Odnośnie zwolnień - same je zaniosłyście pracodawcy, czy może pocztą albo przez Waszego mężczyznę? :)

Ja zanoszę osobiście. Przy okazji zrobię sobie ksero i posłucham najnowszych ploteczek :)

Suna lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Marcia86 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja właśnie tez sobie uswiadomilam ze adres na zwolnieniu jest adresem zameldowania u moich rodziców... Oni pracują codziennie do 17.00 wiec na bank jakby była kontrola to nikogo nie zastaną, a potem to wszystko trzeba wyjaśniać... Myślicie ze nastepnym razem na zwolnieniu podać adres zamieszkania czy lepiej wczesniej wysłać informacje do zusu z innym adresem???

A jak juz do mnie przyjdą i mnie nie zastaną to np ja mam na wypisie ze szpitala po założeniu szwu m.in. zalecenie ok 30-minutowych spacerow ;) jak nic czarno na białym, ale tez za pewne trzeba by się tłumaczyć, wyjaśniać a to trwa i wypłata wstrzymana...
    Maz tez pracuje w domu wiec teoretycznie nawet po chleb czy do apteki mi nie wolno, bo przecież on może iść ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 20:48

Sista lubi tę wiadomość

Maja 5.06.2015
    Aniela 27.08.2021
    lprkmg7yq9lzv97b.png
  • Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, zrobiłam kolejne pranie ciuszków Olgi. Rozwiesilam i teraz mi tak cudnie pachnie dzidziusiem, jakby Mała juz tu była. Uwielbiam zapach świeżego prania ciuszków. Płyn zarówno do prania, jak i płukania mam z Lovelli.
    Pranie ubranek, które dostałam robię na bierząco, od miesiąca. A to dlatego, ze chce w przypadku plam, skutecznie je zlikwidować zawczasu. No i gdybym to zostawiła na maj, to bym przez dwa tygodnie tylko prasowała, a kto wie czy mi brzuch nie bedzie przeszkadzał. Pod koniec kwietnia chce przeprać rzeczy, które mam nowe (ciuszki, prześcieradełka, pieluchy, ręczniczki).

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No wygląda na to że mimo cukrzycy młody dobrze sobie podjada :) Lekarka powiedziała że będzie długi i mogę sobie ciuszki w rozmiarze 56 darować :D Oszacowała że teraz ma jakieś 35 cm.

Z tym zusem to są jaja i tyle. Teraz będę czekać na swoją kontrolę ;)

Sista, Scintilla lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    moja w 25+6 miała 1015 g . Ciekawe ile będzie miała przy porodzie :P

dorcia8919, Truskaweczka250 lubią tę wiadomość

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia wow jaka waga :) mała rośnie szybko ;) mój Dzidziol jakoś w tym samym czasie miał 750 g :) niezła różnica :) i widać ze co dziecko to inne :) niech rosną byle zdrowe :)

Lilianka27 lubi tę wiadomość

• XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    troche się boje tej jej wagi :P

jeszcze mnie nastraszyła kochana rodzinka , że jak duże dziecko to cukrzyca ciążowa lubi być, dlatego się boje ..

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Monia nie przejmuj się na zapas, u mnie też synek wychodzi większy o 2 tyg na USG a krzywa cukrowa mi wyszła super (a miałam takie same myśli jak Ty)

XxMoniaXx lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A1984 wrote:
    Monia nie przejmuj się na zapas, u mnie też synek wychodzi większy o 2 tyg na USG a krzywa cukrowa mi wyszła super (a miałam takie same myśli jak Ty)
    ja nie miałam takich myśli tylko moja rodzinka mnie tak niepokoi ... uwagi teściowej itp .. wiadomo ..

ale to już się nie martwię jak Ty miałaś ok :)

ciekawe czy urodzimy też 2 tyg prędzej :) :P

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja mam cukrzyce, ale mam też pępowinę dwunaczyniową i lekarka dziś powiedziała, że często dzieci są przez to mniejsze ale mój nie wygląda na taki przypadek :D
    Jeśli mamy rodzić 2 tyg. wcześniej to ja muszę z ginem od cięcia pogadać, bo mam termin cc na 12 czerwca, a dziś termin pokazał się na 8 :)
    Lecę spać bo dziś tyle wrażeń i radości, że padam dosłownie ze szczęścia i ulgi :) Dobrej nocy!

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • maglic Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 22:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    I ja dziękuje z synkiem za kciuki :) Syn dalej nim jest, leżakuje głową w dół po turecku :D i matce organy obija :D Do tego waży ponad 1900g :O gin powiedział, że duży.. i termin według obliczeń wyszedł na 21 maj :O

Jem teraz ten chleb z serem, oby jutro cukier rano był ładny :D rozumiem, że mam nie czekać po tym chlebie i nie mierzyć cukru po godzinie? żeby na zawał nie zejść?

Muniek, Joasia:), Z., Nieukowa, Inesicia, Scintilla, karolinka85, XxMoniaXx, sss, Rozalia, dorcia8919, nenette, Magda_lena88 lubią tę wiadomość

ukdytv73la1h903i.png
  • XxMoniaXx Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 22:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ale ładnie waży :)

f2wl3e5exwv499zn.png
    km5sdf9hllms5iw1.png

10. 2018r. - c.b
‹‹ 791 792 793 794 795 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Perimenopauza - czym jest, jak na nas wpływa i jak sobie możemy z nią poradzić!

Czym jest perimenopauza i czym różni się od menopauzy? Czy jeśli masz 40 lat to ten temat może dotyczyć również Ciebie? W jaki sposób perimenopauza się zaczyna? Jakie są typowe i nietypowe objawy spadku i burzy hormonów przed menopauzą? Czy można temu zapobiec, jak sobie radzić z objawami i jak dbać o zdrowie, gdy spada estrogen? Wraz z ekspertami stworzyliśmy dla Ciebie artykuł, z którego dowiesz się wszystkiego, czego potrzebujesz o swoim zdrowiu hormonalnym w okresie perimenopauzy.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Płodność mężczyzn - przyczyny obniżonej płodności i sposoby na poprawę

Płodność mężczyzn na przestrzeni lat uległa znacznemu pogorszeniu. Dlaczego jakość nasienia współczesnych mężczyzn jest obniżona? Jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością? Co zrobić, aby wesprzeć i poprawić męską płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Najwygodniejsze sukienki ciążowe. Te modele sprawdzą się na co dzień i od święta

Wybierając ciążową garderobę, niewątpliwie jednym z najwygodniejszych i najbardziej komfortowych rozwiązań są sukienki ciążowe. Co więcej mogą one z powodzeniem zostać wykorzystane w okresie karmienia piersią. Na co zwrócić uwagę przy wyborze? Jaki krój wybrać? Przeczytaj nasze podpowiedzi!

CZYTAJ WIĘCEJ