X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2015 =)
Odpowiedz

Czerwiec 2015 =)

Oceń ten wątek:
  • nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 18:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde dziewczyny paranoja z tym ZUSem. Ja np przez 3tyg bylam u rodzicow jak mi się zaczęły problemy z szyjką, bo mój M był wtedy w rozjazdach, a potrzebowałam pomocy. Nawet do głowy mi nie przyszło, że mogą być przez to problemy. Ciekawe jak miałabym udowodnić, że leżałam plackiem u rodziców ;)

• kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dzwoniłam kiedyś do zusu jak to jest ze zwolnieniem chodzącym. Można wyjść do lekarza, na badania i wsio, apteka, sklep jak nie ma kto nam zrobić zakupów. Spytałam co by było jakbym była na spacerze, odp mi że mialabym problem z udowodnieniem że był to spacer a nie praca. Brzmiało to tak że ta kontrola to mój problem nie ich.
    co do innego adresu na zwolnieniu, mnie zawsze gin pyta czy pod tym adresem mieszkam, jak wypisuje. Wiem że w razie wyjazdów trzeba zus o tym powiadomić.
    kiedyś pan prawnik się wypowiadał w tv że nie ma dokładnej definicji zwolnienia chodzącego, nie ma słowa o spacerach ciężarnych i stąd zus ma prawo się przyczepić do tego.
    Mieszkamy w durnym kraju, ja się śmieje że kraty w okna i jak w więzieniu trzeba siedzieć

dorcia8919, agawera lubią tę wiadomość

c77352d493.png
    Mój kropeczek 9tc [*] 10.01.2014
    Mój 2 kropeczek 5tc [*] 26.06.2014
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    dorcia8919 wrote:
    A tak mi przeszła myśl przez głowę, co jeśli w czasie kontroli śpię i nie słyszę, że ktoś puka do drzwi?hmmm...Pewnie się wytłumaczę, a zrobią kontrol w innym terminie. Kurde to wszystko takie pokręcone. Niby przepisy czarno na białym, ale jak się czyta, to człowiek głupieje.

Żyrcia to masz świadka chociaż, że ktoś był u Ciebie z kontrolą.

A na L4 podajecie adres, gdzie przebywacie w trakcie zwolnienia, a nie gdzie jesteście zameldowane.

Dorciu oni podchodzą do tego że to że nas kontrolują to nasz problem, nie ich

dorcia8919 lubi tę wiadomość

c77352d493.png
  • kasika8303 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zyrciu ja następnym razem wezmę podpis ze ona była skoro takie jaja robią!!!!!!

agawera lubi tę wiadomość

c77352d493.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasika dokładnie, to nasz problem jaką mamy "wymówkę". Chore przepisy mamy w naszym kraju. Nie dość, że z niekorzyścią dla ludzi to jeszcze słabo sprecyzowane. I domyśl się samemu co Ci wolno, a czego nie.

I wychodzi na to, że zamiast zdrowo spędzić czas, mamy leżeć w domu i czekać czy łaskawie zrobią kontrolę czy nie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 18:43

kasika8303 lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 24 marca 2015, 18:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro tam pójdę i Wam powiem czy się udało. Mam nadzieję, że ta starucha nie wyrzuciła tego do śmieci. Pewnie ją wkurzyłam tekstem o badaniu :D okej, nauczka na przyszłość ! ale co ja zrobię, że najpierw mówię, a potem myślę -_-

dorcia8919, nenette, Sista lubią tę wiadomość

• agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    czy w necie jest gdzieś napisane co można robić na l4 a co nie chodzi mi o ustawe albo coś w tym stylu

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    agawera wrote:
    czy w necie jest gdzieś napisane co można robić na l4 a co nie chodzi mi o ustawe albo coś w tym stylu

Nie ma nigdzie sprecyzowane co oznacza "można chodzić". Na pewno można do lekarza, ewentualnie jak nie ma kto to na małe zakupy (blisko domu) czy apteki. Ale na to też powinnaś mieć dowód np paragon. A dzięki temu, że nie ma konkretnie sprecyzowanego co można, a czego nie, ZUS może się przyczepić dosłownie do wszystkiego. Z resztą wyżej kasika opisała rozmowę z ZUS-em.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 19:11

• Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A Szkoła Rodzenia? To dla ZUS mogę chodzić, czy nie? Bo zajęcia sa co prawda od 16.30, ale aby dojechać,muszę wyjsć o 12.00 z domu. 20 minut na autobus, ten jedzie 1,5h, pózniej pol godziny spaceru. No i autobus nie jeździ co kwadrans :)
    W przypadku kontroli zatem, pozostaje taki scenariusz: przychodzi baba pyta gdzie jestem. M. odpowiada, ze nie wie, bo wrócił od Klienta, a mnie nie było. Próbuje do mnie dzwonić, ale ja nie odbieram, mówi babie, ze nie wie co sie stało i ze sie martwi. Jak baba wychodzi, dzwoni do mnie jeszcze raz. A wtedy ja do szpitala na Izbę, z pretekstem, ze mnie boli, kłuje, cokolwiek. Siedzę tak długo, aż mnie przyjmują. Sam ZUS zmusza nas do kombinowania...

A1984 lubi tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • agawera Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pewnie każda osoba z zus inaczej mówi co można co nie czy mogę czy nie
    zastanawiam się po jak jest po maju często u teściowej spędzamy czas na działce , na grillu . Jak myślicie mogę czy muszę do nich dzwonić czy mogę ? czy np jak to będzie weekend to mogę śmiało pojechać ?

km5stv73wsegzrx0.png
    06fd4202d9.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista ja bym na Twoim miejscu lepiej zadzwoniła do ZUS-u i zapytała jak to jest ze SR. Bo po co kombinować, jak może okazać się, że wolno :)

agawera sądzę, że dla nich każdy pretekst jest dobry, żeby komuś narobić "kłopotów" i nikt tam raczej nie będzie stał po Twojej stronie, czy doradzał z korzyścią dla Ciebie. A z tymi wypadami weekendowymi to nie mam pojęcia. Niby nie pracują wtedy, ale kto ich tam wie :) Zawsze możesz powiedzieć, że pojechałaś z mężem powdychać świeżego powietrza :P

Wiadomość wyedytowana przez autora: 24 marca 2015, 19:23

• Sista Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia - jutro zadzwonię do znajomej, która w ZUS pracuje. Niech mi powie co z SR, apteka, lekarzem oraz z tym zamieszkaniem i zameldowaniem. Ona pracuje tam gdzie jestem zameldowana, wiec to bedzie inny ZUS niż tam gdzie mieszkam, inna tez interpretacja przepisów. Ale zawsze poradzi co robić. Jak cos - napisze :)

A1984, dorcia8919, nenette, Dada, Scintilla, Viola lubią tę wiadomość

l22nmg7yw3r6qq05.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak tak sobie pomyślę, że pracowałam w budżetówce (m.in. zajmowałam się sprawami kadrowymi), gdzie co rusz ktoś szedł od razu na L4 "ciążowe" i nie było żadnych kontroli czy czepiania się ZUS-u, a teraz na każdym kroku jest to masowe. Podejrzewam, że teraz po prostu kobiety nie kryją się z tym, że albo specjalnie idą na zwolnienie, albo ewidentnie oszukują państwo. I w końcu wzięli się za to, bo w końcu ciąża nie choroba, jak to w bardzo wielu przypadkach kobiety uważają. Wiadomo, że gdy trzeba itp. ale Polki nagminnie korzystały z "uciekania" bo jestem w ciąży. Choć z drugiej strony jak mamy do tego prawo, to czemu nie...

• dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sista super, zawsze to pewniejsze źródło. Nie znam się na wszystkich przepisach, ale w poprzedniej pracy musiałam znać wszelkie przepisy na wiele tematów i dlatego dziś trochę się tu napisałam :P Ale jednak rozmowa z kimś z ZUS-u może nieco nam oczy otworzy :)

Sista lubi tę wiadomość

• A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dorcia ja rozumiem problem masowych zwolnień zaraz po teście ciążowym, i też mi się wydaje to nieuczciwe jeśli nie ma ku temu rzeczywistych wskazań. Pomijam że większość z nas ma poczucie że ZUS nas tak oszukuje i robi w konia że fakt że sobie pójdę na lewe L4 naprawdę nie wywołuje rozterek moralnych (czy słusznie czy nie - nie oceniam).

Kontrole są więc ok, ale niech one wyłapują rzeczywiście te nieprawidłowe przypadki, niech się skupią na kontroli ciężarnych w 2 - 5 mc, a nie w połowie 7 mc gdzie raczej większości jest już po ludzku ciężko pracować 8h. Może niech kontrolują lekarzy - jak ktoś wypisuje L4 na potęgę to niech to sprawdzą bo to chyba lekarz zgodnie z prawem popełnia wykroczenie a nie ciężarna która sama sobie zwolnienia nie wypisuje.

A sprawdzanie czy ktoś siedzi w domu - co to ma na celu, czy rzeczywiście pozwala jakoś ocenić czy ciężarna "oszukuje" czy nie?

dorcia8919, agawera lubią tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zgadzam się z Tobą w pełni. Ale właśnie przez takie nagminne oszustwa, niewinne osoby "muszą" się "martwić". No ale nie da się pewnych rzeczy przeskoczyć. Absurdem jest właśnie sprawdzanie kobiet w ciąży już przy jej końcówce. Niech szukają tam, gdzie ewidentnie śmierdzi kłamstwem.

A1984 lubi tę wiadomość

• sss Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej dziewczyny. Widze ze zus opanowal forum. A ja mam na nich wyj....za przeproszeniem. Moja firme kontrolowali z powodu mojego L4 mnie jeszcze nie i mam nadzieje ze nie beda. Nigdy nie chorowalam teraz jestem na L4 od 6 tygodnia ciazy bo lezalam w szpitalu i niech sie odczepia. Zawsze mozna sie sadzic z nimi

Marcel 16.06.2015 cc. 3200g 55 cm
  • Rozalia Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny moje bardzo dziękujemy z syniem za kciuki, przydały się! :) Mikołajek ma się bardzo dobrze, jest zdrowym chłopcem który rozwija się jak najbardziej prawidłowo. Serduszko wzorowe, wszystkie przepływy w normie, inne organy też bez zarzutu. No i według usg jestem w 29 tygodniu i 1 dniu, a klocek waży około 1400 g, termin porodu przesunął się na 8 czerwca :) Boże jaka jestem szczęśliwa że wszystko z nim dobrze! Czuję się jakby mi ktoś endorfin do głowy napakował :) :) :)

A1984, Scintilla, dorcia8919, Sista, Z., karolinka85, gosi_a, nenette, Aka81, Inesicia, Joasia:), Ania1704, zapah_ciszy, Muniek, sss, Alorrene13, Truskaweczka250, Finezja lubią tę wiadomość

f2wljw4z4o3fmwct.png
  • A1984 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Super Rozalia, no to Mikołajek kawał chłopa już i to z pięknym sercem ;-)

Rozalia lubi tę wiadomość

f2wl20mmpih2dfg3.png
  • dorcia8919 Autorytet

Wysłany: 24 marca 2015, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rozalia wrote:
    Dziewczyny moje bardzo dziękujemy z syniem za kciuki, przydały się! :) Mikołajek ma się bardzo dobrze, jest zdrowym chłopcem który rozwija się jak najbardziej prawidłowo. Serduszko wzorowe, wszystkie przepływy w normie, inne organy też bez zarzutu. No i według usg jestem w 29 tygodniu i 1 dniu, a klocek waży około 1400 g, termin porodu przesunął się na 8 czerwca :) Boże jaka jestem szczęśliwa że wszystko z nim dobrze! Czuję się jakby mi ktoś endorfin do głowy napakował :) :) :)

To super wieści :) Ale w końcu inaczej być nie mogło ;) A no ładnie już waży, mamusia dobrze chyba karmi :P

Rozalia lubi tę wiadomość

‹‹ 790 791 792 793 794 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niedobór kwasu foliowego - zaskakujące wyniki badań

Niemalże każda kobieta starająca się o dziecko ma świadomość, że podczas starań oraz w czasie ciąży powinna suplementować kwas foliowy. Jednak najnowsze doniesienia lekarzy wskazują na duże problemy z jego przyswajalnością. Co to oznacza? Niedobór kwasu foliowego - jakie mogą być tego skutki? Nawet pomimo zażywania kwasu foliowego, kobiety w dalszym ciągu mogą być narażone na ryzyko chorób/powikłań związanych z jego niedoborami. Jak temu zaradzić? Przeczytaj najnowsze doniesienia i zalecenia ginekologów.  

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ