Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
Hej! Co do witaminy A, ja brałam teraz tran DO terminu miesiaczki, ze wzgledu na podupadajaca odornosc... tam jest 60% zalecanej dawki dziennej wit. A, więc nie powinno to zaszkodzic ani taka ilosc ani na tym etapie, prawda? Ostatnie kilka dni bardzo slabo jadlam wiec z diety sobie nie dostarczylam za wiele.
A CMV ja robilam w pierwszej ciazy i lekarz powiedzial, ze powinno sie zrobic przed ciaza, ewentualnie przed porodem, bo w ciazy to juz sie nic nie da zrobic. Teraz zrobilam i toxo i CMV i tsh w zeszlym miesiacu (ale tsh to tylko dlatego, ze mama ma hashimoto i dopatrywała sie u mnie objawow;) ) i wszystko bylo ok, morfologia i mocz w zeszlym tygodniu wyszly wreszcie super. Teraz mi każe pewnie wszystko powtorzyc plus glukoza - to koniecznie bo w pierwszej ciazy miałam cukrzyce, wiec pewnie sama kontrolnie tez sie bede kłuć...
Tylko mnie zmartwiłyscie ta witamina A, bo chcialam tran odstawic tydzien temu i oczywiscie zapomnialam.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2016, 08:12
2 cykl starań, 2 kreski 15 października 2016
-
Ezia90 wrote:dziewczyny rozmawialam z moja siostra o mojej ciazy i pytala czy mialam robione badania na cytomegalie i te inne... na toxo, hiv hcv....lekarz dal skierowanie ale nie na cytomegalie! a przeciez ja pracuje w przedszkolu i kuźwa tam pelno bakterii i wszystkiego i sie straaasznie boje! musze chyba prywatnie podejsc w poniedzialek i zrobic to badanie bo chyba osiwieje. No i nadal kwestia wyjawienia szefowej o ciazy, bo jakby co bede musiala isc na zwolnienie.. Nie chce narazac dziecka i siebie.
czy ja musze dac zaswiadczenie szefowej ze jestem w ciazy?
Jak pracujesz z dziećmi to jest duża szansa, że przeszłaś już cytomegalie ale i tak warto zrobić badania na początku i na końcu ciąży. Lekarze nie mają zaleceń, żeby to zlecać ale warto wiedzieć - szczególnie pod koniec ciąży bo można dziecko leczyć zaraz po porodzie.Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Hej Dziewczyny,
Ohoho! A myślałam, że to tylko ja cierpię na bezsenność. Ale u mnie to chyba bezsenność na tle stresowym hahaha Tu mnie zakłuje, tu pociągnie, w krzyżu coś poczuje, czemu tylko z jednej strony, a czemu teraz tak mnie boli, o człowieku! A w internecie to można takie herezje wyczytać, że człowiek by zwariował
Ja też pracuję w przedszkolu. Już dość długo - 5 lat. Tylko, że ja pracuje w przedszkolu specjalnym dla dzieci z autyzmem. Ogólnie też myślę o szybkim zwolnieniu. Teraz taki okres chorobowy, ostatnio była jelitówka, a poza tym dzieci bywają agresywne. No zobaczymy co powie najpierw gin. Już się nie mogę doczekać. Ciekawe czy coś tam zobaczy
Kaśka nie zamartwiaj się na zapas z tą wit A, Dziewczyny mają rację co do jej stosowana, ale na spokojnie idź do gina i niech on się do tego ustosunkuje.
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
08.10.2017 👸💜 38+4 CC (3480g/53cm)
25.06.2021 ⏸️
17.02.2022 👶💙 37+3 CC (3240g/55cm) -
Aaa co do wit prenatalnych to ja biorę na razie Femibion Natal 1, ale myślę o zmianie na OMEGA MED DHA Optima Forte, ktoś bierze lub o nich słyszał?
małaMyszka lubi tę wiadomość
początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
Hej dziewczyny.
Jestem 12dpo i dość boli mnie brzuch tak jak na okres i mam wrażenie jakbym miała zachwile dostać @.
Nie pamiętam czy mnie tak bolało w poprzedniej ciąży. Ale czuję dyskomfort i strasznie się boję o fasolke :'(
Czy któraś też tak bolało przed spodziewana @? -
;oniqa wrote:hejka mam głupie pytanie od brania luteiny dopochwowo zaczęła swędziec mnie pochwa i wargi po kapieli nakładam niewwielka ilośc masci z witamina A myslicie czy może mi zaszkodzic bo póki co daje ulge
Z tego co wiem witamina A jest niewskazana w ciąży w zadnej postaci -
belldandy wrote:Spokojnie;) Dorobisz badanie i po problemie...
Mnie gin w pierwszej jak i obecnej ciąży zlecał toxoplazmozę, cytomegalię w obu klasach, HIV, VDRL, morfologię, glukozę, mocz, HCV, Anty HBs, badanie w kierunku różyczki, TSH, cytologię...
chyba tyle miałam tych pierwszych badań
Macie coś jeszcze? -
Ja z dziećmi pracuję już prawie 3 lata. Mówicie, że jest szansa, że już przeszłam tą cytomegalię?
Chyba też zrobię sobie to badanie na własną rękę.
Dzisiaj mam straszne mdłości odkąd się obudziłam. Normalnie nie mogę wstać z łóżka, tak mi się w głowie kręci... -
Ja tez juz mam przeciwciala na cytomegalie I toxoplazmoze, a jednak lekarze nadal zlecaja w badaniach, no ale skoro nie ja place to zbadac moge:p
Nie zgodze sie, ze cytomegalia nie jest na NFZ. W ciazy mialam normalnie na to skierowanie.
Oluniaa takie bole sa normalne, wez no spe doraznie.Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 października 2016, 10:50
Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
belldandy wrote:Ja tez juz mam przeciwciala na cytomegalie I toxoplazmoze, a jednak lekarze nadal zlecaja w badaniach, no ale skoro nie ja place to zbadac moge:p
Nie zgodze sie, ze cytomegalia nie jest na NFZ. W ciazy mialam normalnie na to skierowanie.
Oluniaa takie bole sa normalne, wez no spe doraznie.Paula_29 lubi tę wiadomość
-
Caro wrote:Aaa co do wit prenatalnych to ja biorę na razie Femibion Natal 1, ale myślę o zmianie na OMEGA MED DHA Optima Forte, ktoś bierze lub o nich słyszał?
-
małaMyszka wrote:Mi gin poleciła właśnie femibion lub omega med optima forte, bo brałam zwykły kwas foliowy i vitaminer prenatal różowy, ale powiedziała, że skład w nim jest słaby i mam go nie brać
I co wybrałaś? Ja jeszcze jutro zapytam gina. Bo Femibion nie ma żelaza w składzie, a mi wyszła dość spora anemia przy morfologii z betą. A ten Omega Med ma żelazo i właśnie te kwasy DHA.początek starań 12.2015
06.2016 💔👼
11.2016 💔👼
06.02.2017 ⏸️
25.06.2021 ⏸️
dzastina89 wrote:Ale CMV nie jest w podstawowym pakiecie badań i w rosporządzeniu MZ co do prowadzenia ciąży. Lekarz po prostu dał Ci dodatkowo.
Nie wiem, nie znam sie. W pierwszej I obecnej ciazy robilam na NFZ.Antoś 15.01.2015, 11:25 3850 g i 55 cm
Leoś 29.05.2017, 8:54 - 3940 g i 58 cm
Aleks 31.03.2021, 9:25 3520 g i 55 cm
Wincent 30.08.2023, 10:46 3930 g i 54 cm
[*] 2014 i 2016 -
LaRa wrote:Hej,
A ja w pierwszej ciąży nie mialam robionego badania na cytomegalie. Nie wiem czemu, ale nie miałam. Na toxo owszem, mam przeciwciała i ciekawa jestem czy bedzie kazała mi powtarzać? A ze musze to robić prywatnie to nie bardzo mi sie uśmiecha.... No cóż, zobaczymy.
Dzis znów obudziłam sie z bolącym, drapiacym gardłem. Fuck.
Za oknem deszczowo, niefajnie. I weź tu człowieku znajdź zabawę dla 1,5 roczniaka na cały dzien. No ale cos musimy wymyslec.
Pianistka, moja A uwielbia gdy przyjeżdża moja mama. Wtedy ja mogę nie istnieć. Jest tomjedyna osoba, która swietnie sie rozumie z moim maluchem. Dlatego tez, zawsze sie cieszę jak mama przyjeżdża bo ja odsapnąć a one sie sobą nacieszą.
Miłej niedzieli.
A toxo jak masz przeciwciala to chyba się nie powtarza.Ale pewna nie jestem.Ja mam przeciwciala cytomegalii ale toxo nie