Dni dla Płodności   

Specjalnie dla Ciebie - wiosenny powiew nadziei 
Umów się na pierwszą wizytę u lekarza specjalisty za 1zł.
Zapisy do 22 marca   
Sprawdź!
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina, to ja odwrotnie. W ciazy z Emmą nie miałam apetytu, zmuszałam sie do jedzenia i przytyłam prawie 20.
    A teraz ciagle myśle o żarciu :o mam nadzieje ze tyle kg nie przybędzie

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • GabiKOR Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Jeny! Jakie wy tu wszystkie chudzinki :o fajnie :)
    Ja z moim gabarytem powinnam sie schować :P do lasu najlepiej
    Dzis na wadze 80,3 kg -.-
    I dzisiejszy brzuszek :) chyba powoli staje sie jednoznaczny :)

2v3pl6s.jpg

Anaitat, super wiadomości :)

U nas koszmarny dzien, mała nie spi, płacze ciagle... znowu ma katar i przebija sie ta nieszczęsna jedynka :(
    Pianistko tez bym nie powiedziala ze tyle wazysz Ja mam podobna wage jak Ty ale widze u siebie te dodatkowe kilogramy Pare lat temu przed slubem schudlam do wagi 63 kg i przy moim wzroscie 170 cm czulam sie dobrze Obecna waga jest dla mnie troszke utrapienienien I po ciazy bede chciala sie wziasc mocno za siebie i zrzucic troszke kilogramow zeby utrzymywac wage w granicach 70 kg To by bylo moje marzenie Taka waga

8p3oskjofs7x7hbx.png
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Karolina, to ja odwrotnie. W ciazy z Emmą nie miałam apetytu, zmuszałam sie do jedzenia i przytyłam prawie 20.
    A teraz ciagle myśle o żarciu :o mam nadzieje ze tyle kg nie przybędzie

Hehe mysle ze taka nasza uroda i przybędzie ;)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • madziątko Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przytyłam już 2 kg, ale przyznaję, że w pewnym momencie zamiast mdłości miałam wilczy apetyt :/
    No i niestety tendencję do tycia też mam :/

hchyskjoaba32ls1.png
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam wzrostu 168 :).

Powiem wam, ze wykonczylam sie calymi dniami spedzanymi u tesiow uffff i tymi komodami dzis stanelam okoniem i powiedziałam ze nic mnie z domu nie ruszy :) Ale z drugiej strony czas jakoś mijał szybciej i bez internetu ;) W piątek juz eko!!!! W koncu zobaczę mojego bobaska :) pierwszy raz ale będą emocje!!

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 16:16

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rudajola wrote:
    Ezia-Na suszę polecam żel intymny feminium,przy kp po porodzie też się przyda :)
    Mam w zapasie większą tubkę 60 g hehehehe pomagał po ciąży, a abiofem i inne wymysły za kupę kasy nie zdały egzaminu

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Milk@ Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandri_1 ja też jak tyję to najpierw boczki,a bioder nie mam.raczej chłopieca budowa.

Karolina pochwal się zdjęciem przemalowanej komody.bardzo jestem ciekawa efektu :)

Lila26 lubi tę wiadomość

3jgx3e3kwiaavgi0.png
    zrz6j44jecrp7bwo.png
  • aaagaaa89 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, czy moglybyście się wypowiedzieć na temat badań prenatalnych? Czy warto zrobić i czy faktycznie są one takie dokładne?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 16:37

c55frjjgoufy31i7.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 16:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej Aga! Temat był już wałkowany kilka razy.
    W skrócie samo badanie usg daje 80% wykrywalności wad chromosomalnych, a w połączeniu z testem podwójnym (tzw. Pappa) 95%. Znaczy to, że 20% przypadków np. zespołu Downa nie zostanie wykryte przez samo usg i 5% przypadków nie zostanie wykrytych przez połączenie tych badań.
    USG + test Pappa dają też 5% wyników fałszywie ujemnych (przeprowadza się wtedy dalsza diagnostykę inwazyjną lub drogą nieinwazyjną). Nie znam statystyki fałszywie pozytywnych obrazów USG, ale myślę, że tez jest to kilka %.

Zarówno USG, jak i test Pappa to testy statystyczne, a nie diagnostyczne.

Ja robię Usg i test podwójny (dziś krew na test pobrałam, a w poniedziałek mam usg).
    Jeśli chcesz fachowy opis i pokazanie na przykładzie to polecam Fanpage MamaGinegolog (na facebooku) i poszukaj tam jej video na ten temat. Było dość niedawno. Warto poczytać komentarze. Wypowiada sie dużo kobiet, które te badania nastraszyły bezpodstawnie (zwłaszcza o teście pappa sa takie wypowiedzi), ale wypowiada się też mama, która urodziła dziecko z zespołem downa, po prawidłowym badnaiu usg (nie robiła testu Pappa).
    Najważniejsze chyba w podjęciu decyzji o badaniach i ich zakresie jest odpowiedzenie sobie na pytanie co jeśli wyjdą złe. Ja wtedy przeprowadzę drogie badania nieinwazyjne i jeśli potwierdza dziecko z wadą dowiem się co ona oznacza dla dziecka (jakie życie) i na tej podstawie podejmiemy decyzję i przygotuję się do ewentualnego porodu i życia z chorym dzieckiem.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 17:01

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • Anaitat Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutusia krwawienie bylo od infekcji. Dostalam tabletki dowcipne i krem i zakaz podmywania sie 10 razy dziennie, jak juz to sama woda. Niestety taka u mnie choroba, ze nawet jak gdzies ide do toalety to zabieram butelke z woda i sie myje, nie potrafie papierem wytrzec. Nie uzywam papieru od 10 lat, tylko chusteczki nawilzane i potem mycie.

Pianistka nie wygladasz na 80kg max dalabym ci 65.

Dzidzia moze byc duza, bo starsza raczej nie. Zobaczymy na kolejnym usg. Brat meza mial 5 kilo jak sie urodzil i wyglada jak moj maz tylko w wersji ciemnej( sniada cera, czarne wlosy) bo moj maz jest blondynem i ma niebieskie oczy. Zreszta w rodzinie meza wszyscy prawie 190, ja tez niska nie jestem bo mam 170.
    Jak lekarka zmierzyla to pojawil sie tydzien ciazy z miesiaczki i pod spodem z wielkosci (widzialam na telewizorze) i dlatego mierzyla 2 razy jeszcze i tak samo 11t2d
    Startowalam z waga 56 i nadal sie trzyma.

j5rbj48alrszyhj9.pnghchyqqmz0pvs21f2.png
  • madziątko Przyjaciółka

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    też dziś pobierałam krew, usg mam w czwartek za tydzień.

hchyskjoaba32ls1.png
  • aaagaaa89 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    tutusia wrote:
    Hej Aga! Temat był już wałkowany kilka razy.
    W skrócie samo badanie usg daje 80% wykrywalności wad chromosomalnych, a w połączeniu z testem podwójnym (tzw. Pappa) 95%. Znaczy to, że 20% przypadków np. zespołu Downa nie zostanie wykryte przez samo usg i 5% przypadków nie zostanie wykrytych przez połączenie tych badań.
    USG + test Pappa dają też 5% wyników fałszywie ujemnych (przeprowadza się wtedy dalsza diagnostykę inwazyjną lub drogą nieinwazyjną). Nie znam statystyki fałszywie pozytywnych obrazów USG, ale myślę, że tez jest to kilka %.

Zarówno USG, jak i test Pappa to testy statystyczne, a nie diagnostyczne.

Ja robię Usg i test podwójny (dziś krew na test pobrałam, a w poniedziałek mam usg).
    Jeśli chcesz fachowy opis i pokazanie na przykładzie to polecam Fanpage MamaGinegolog (na facebooku) i poszukaj tam jej video na ten temat. Było dość niedawno. Warto poczytać komentarze. Wypowiada sie dużo kobiet, które te badania nastraszyły bezpodstawnie (zwłaszcza o teście pappa sa takie wypowiedzi), ale wypowiada się też mama, która urodziła dziecko z zespołem downa, po prawidłowym badnaiu usg (nie robiła testu Pappa).
    Najważniejsze chyba w podjęciu decyzji o badaniach i ich zakresie jest odpowiedzenie sobie na pytanie co jeśli wyjdą złe. Ja wtedy przeprowadzę drogie badania nieinwazyjne i jeśli potwierdza dziecko z wadą dowiem się co ona oznacza dla dziecka (jakie życie) i na tej podstawie podejmę decyzję i przygotuję się do ewentualnego porodu.

Rozumiem, dzięki;-) ja właśnie też mam mieć usg + krew. Skoro to jest ponad 90%, to już coś. W takim razie się zdecyduje :-) daj znać jak będziesz już po!

tutusia lubi tę wiadomość

c55frjjgoufy31i7.png
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, robilam badanie tarczycy. Pomozecie w interpretacji? Tsh 0,678, ft4 1,83

w4sqs65ge24sefoo.png
  • małaMyszka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    EM89 wrote:
    Ja zaczynałam z wagą 64kg, a teraz jest 68 :/ Ale kiedyś 68kg to była moja normalna waga więc może po prostu się trochę wyrównało... i mam 178cm wzrostu
    Ooooo to ja poprzednio zaczęłam z waga 72,2 a teraz 64,3 przy 162 cm. Moja waga szaleje i co chwilę pokazuje inny pomiar, także sama nie wiem ile kg mam. Na razie niby jest 66,2... Niby

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • Anaitat Ekspertka

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przypomnialo mi sie, ze jak wychodzilam z gabinetu to lekarz rozmawial z polozna w pokoju pobran i mowil, ze przed chwila byla kobieta na usg i widzial peki na pepowinie i nie wie jak jej to powiedziec, jak mnie zobaczyl to zamilkl

j5rbj48alrszyhj9.pnghchyqqmz0pvs21f2.png
  • aaagaaa89 Ekspertka

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeszcze mam pytanie. Czy któraś z Was musiała przyjąć lek MONURAL na bakterie w moczu? Czytałam ulotkę, że bierze się go tylko w wyższej konieczności, boję się że zaszkodzi dziecku...

c55frjjgoufy31i7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anaitat co widział na pępowinie? Nie słyszałam o czymś takim
    A co do crl... Emma w 10+0 miała ok 4 cm i urodziła sie duza. Ale na naszym forum lutowym jedna mama miała crl jeszcze większe niz u mnie, nie pamietam dokładnie alr od początku bardzo duże... i synek 3400 g :)
    Nie wiem czy na tym etapie juz mozna przewidzieć gabaryty dziecka.

Aga, ja nie bede miała prenatalnych, ale nie z wyboru...

Karolina, tez jestem bardzo ciekawa tych komód :) pokażesz?

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomnialam o normach. Norma jest do 1,70, a jamam 1,83. Dodam ze lecze sie euthyroxem. Czy powinnam sie martwic? Czy tsh nie jest za niskie?

w4sqs65ge24sefoo.png
  • tutusia Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sandri musisz pojsc do endo. Jedno co moge powiedziec to, ze mi endo powiedzial, ze dla dziecka lepiej jesli mama ma troche za duzo hormonow (glownie o ft4 chodzi) niz jak ma za malo, bo hormony tarczycy slabo przechodza przez lozysko, a sa potrzebne.
    Nic wiecej nie wiem, bo zaczelam przyjmowac euthyrox dopiero w ciazy.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 listopada 2016, 17:24

f2w3flw1wyt7w9l7.png
  • sandri_1 Autorytet

Wysłany: 15 listopada 2016, 17:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tutusia, to tak jak ja. Ale ciesze sie ze tsh spadlo. Nie wiem czy nie za bardzo. ... Zrobilam jeszcze antyTPO ,jutro wynik. Mam nadzieje ze nie choruje na hashimoto.

w4sqs65ge24sefoo.png
‹‹ 359 360 361 362 363 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

PMS, czyli zespół napięcia przedmiesiączkowego - przyczyny, objawy, leczenie

Zespół napięcia przedmiesiączkowego to ogólne określenie na objawy i dolegliwości, które odczuwają kobiety przed miesiączką. A jakie są najczęstsze objawy PMS? Co jest ich przyczyną? Czy i kiedy napięcie przedmiesiączkowe wymaga leczenia? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak zajść w ciążę? 4 składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w koktajlach.

Jak zajść w ciążę? Jak w naturalny, łatwy, a przy tym smaczny sposób możesz poprawić swoją płodność? Wystarczy, że każdego dnia będziesz przygotowywać super-odżywczy koktajl płodności. Jakie dobroczynne składniki możesz znaleźć w naszych przepisach? Jaką rolę odgrywają one w kontekście płodności? Oto 4 najważniejsze składniki na poprawę płodności, które znajdziesz w smoothies! 

CZYTAJ WIĘCEJ