Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
nick nieaktualnyco do szkoły rodzenia, kolega (świeżo upieczony tatuś) polecał mi iść i to najlepiej z facetem. Powiedział "rodzić to się tam nie nauczysz, ale dowiesz się wielu ciekawych rzeczy o zajmowaniu się noworodkiem, karmieniu, pierwszej pomocy itd". Ja dziecka w życiu na rękach nawet nie trzymałam, więc chyba mi się przyda
Ze szkołą rodzenia startuję we wtorek, pierwszy temat na jaki się załapię to "Laktacja"Mam nadzieję, że będzie fajnie
-
ja też odliczam a to jeszcze tyle czasu
bo na tym małym gabinetowym usg to ja całe g* widze
co do szkoły rodzenia to ja chyba rezygnuje. obejrzę online, poczytam ksiązki i wyjdzie na to samomam nadzieje
ze względu na pracę mojego i tak pewnie ciężko by nam było chodzić na wszystkie zajęcia.
.kropka. lubi tę wiadomość
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
nick nieaktualnyja tam mam sporo wolnego czasu na tym L4, szkołę rodzenia blisko więc wolę chodzić i na żywo zobaczyć (podobno mają zajęcia na lalkach
). A mój facet też pracuje, więc nie wiem czy będzie na wszystkich, mimo że zajęcia są na 17:30. No cóż, najwyżej przekażę mu wiedzę w praktyce później
-
no widzisz a ja ciągle pracuje, więc gorzej. zaczynam już co raz bardziej marzyć o L4.
no ale idę w przyszłym tygodniu do labo, to zapytam przy okazji o szkołę kiedy są zajęcia, ale z tego co wstępnie podczytałam to płatna jest i szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens.
na dodatek to w szpitalu gdzie ja zrezygnowałam i nie chce w nim rodzic, będę rodzić w innym, tam znowu jest bezpłatna ale troszkę dalej i wątpie żebym się zmobilizowała do jeżdżenia tam na zajęcia.Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
nitta32 wrote:Powiedzcie mi prosze co myslicie o tych imionach : Oskar, Błażej, Filip, Ada, Nadia, Iga. mnie najbardziej podoba sie Oskar i chyba Nadia ale ciagle sie zastanawiam. Jeśli macie ochote powiedzcie jakie imiona wybralyscie dla swoich maluszkow;-) Miłego dnia życze wszystkim
Mi sie podoba Oskar nawet bralam pod uwagę
Nadia I Ada i zenskie imie Daniela (moja babcia tak miala) i strasznie mi sie podoba ale ze mam drugiego chlopca bedzie Daniel hehe a starszy brat ma na imie Bruno
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 10:08
nitta32 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyines. wrote:no widzisz a ja ciągle pracuje, więc gorzej. zaczynam już co raz bardziej marzyć o L4.
no ale idę w przyszłym tygodniu do labo, to zapytam przy okazji o szkołę kiedy są zajęcia, ale z tego co wstępnie podczytałam to płatna jest i szczerze mówiąc nie wiem czy jest sens.
na dodatek to w szpitalu gdzie ja zrezygnowałam i nie chce w nim rodzic, będę rodzić w innym, tam znowu jest bezpłatna ale troszkę dalej i wątpie żebym się zmobilizowała do jeżdżenia tam na zajęcia.
rozumiem, też szukałam bezpłatnej i bliskotak czy inaczej nie mogę się pozbyć wrażenia, że nie ważne ile przeczytam przed porodem, obejrzę filmów i będę chodzić na zajęcia to i tak jak przyjdzie co do czego to nie będę umiała wszystkiego zrobić i będziemy się uczyć "na żywca"
w ogóle to zawsze "bałam się" dotykać i brać na ręce cudze dzieci. Jakoś nie wiedziałam nawet jak to zrobić, miałam wrażenie, że popsuję dziecko itdmoże to głupio brzmi, ale jakiś taki wewnętrzny lęk czy coś... Mam nadzieję, że ze swoim pójdzie mi łatwiej haha
-
dla mnie to nie brzmi głupio
ja mam złotą zasadę, że poniżej miesiąca dzieci nie dotykałam bo takie wiotkie, malutkie, bałam się, że krzywdę zrobie
a tu wyjścia nie będzie
no i wrażenie mam to samo, nieważne ile się naczytam i naoglądam i tak nie będę wiedziała co robić. będę przerażona na bank. cała nadzieja w położnej..kropka. lubi tę wiadomość
Córcia16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
-
nick nieaktualny
-
Ja idę do szkoły rodzenia od 1 lutego są 4 spotkania po ok 2 godz. Szkoła bezpłatna w ramach NFZ mamagaja.pl W dużych miastach jest sporo płatnych szkół ale po co wydawać 500zl skoro jest tez sporo refundowanych. Pamiętajcie tez ze raz w roku można zmienić położna wiec do szkoły można chodzić do innej a później przepisać się do tej ze swojego miejsca zamieszkania. Ja tak właśnie robię bo u mnie nie ma bezpłatnych Szkół u położnej z regionu.
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
nick nieaktualny
-
ines. wrote:Ezia a gdzie Ty w końcu na połówkowe idziesz? w ogóle to na początku pamiętam narzekałaś na swojego gin, zmieniłaś czy to ten sam?
-
ataeb wrote:Hejka
U mnie umawiają na 21 tydzień, ale widzę że większość z Was idzie później mam tylko nadzieję, że będzie wszystko widać.
A do szkoły rodzenia idę za jakiś miesiąc zobaczymy czy warto bo są różne opinie co do uczestnictwa, ale to moja pierwsza ciąża, więc nie zaszkodzi a może dowiem się czegoś ciekawego i będę spokojniejsza. Zaświadczenie od gina mam, więc i w gimnastyce mogę uczestniczyć, bo ostatnio trochę się rozleniwiłam.
-
Oskar to BardO ładne imię, ale ja chyba wolałabym Filip które dla mnie jet nie dostępne bo nie lubię jak dzieci z bliskiej rodziny mają jednakowe imiona.
Ogólnie zadano męskie imię do mnie nie przemawia. Znaczy się podobają mi się ale nie mają tego czegoś w sobie. Może ewentualnie Mikołaj.
Dla dziewczyny mamy Michalina. -
Ja miałam polowkowe w 19t5d. Mój lekarz chciał właśnie 19 lub 20.
Po konsultacjach ze znajomymi decydujemy się na szkołę rodzenia. Zależy mi zwłaszcza na zajęciach z pierwszej pomocy. W szpitalu w którym chciałabym rodzic jest darmowa. Chętnie poznam miejsce i personel, myślę że będę się lepiej czuła w już oswojonych kątach.
Wczoraj czytałam mężowi Wasze wybuchy hormonów i oboje się usmialismy! Jakie to znajome.
Co do 3d to mój lekarz na każdej wizycie na chwilę pokazuje nam Malutką. Kolejna wizyta za tydzień!
A wczoraj zaczął nam się 6 miesiąc!!!
Po czym byłam w piekarni po moją jedyną ciążową zachcianke - croissanta, i Pani powiedziała i jeden Pan że w ogóle nie widać że ja w ciąży...
Wiadomość wyedytowana przez autora: 20 stycznia 2017, 11:12
-
Cześć Kochane:) zaczelam dzien, a raczej sie obudzilam:D ja mam u mojego gina prywatnie wizyte teraz w czwartek ale on ma zwykle usg, a na 30 zapisałam sie na 3d/4d tak dla mojej i męża radochy. Poogladamy syna z kazdej strony;) zaczynam dzis 22 tydzien i wg belly 6 miesiac:D
Ezia90 wrote:Witam się z rana. Nie śpię od 5:00 bo obudził mnie silny ból żołądka:/ taki skurczowy że promieniowal na całe plecy, barki, szyję. No masakra. Leżenie na boku pomogło ale ból ustąpił dopiero po 20 minutach. Już się oczytalam w Internecie ze to może być objaw kamieni na woreczku żółciowym. No oby nie, ale to było dziwne:/
Coś na kształt wzdęcia, ale tak nisko (?)
-
Cześć dziewczyny,
Deszcz pada
Przyszła paczka z Gemini, ale ja tylko emolient dla mojego atopika kupiłam. W ogóle to nie spodziewałam się kuriera tak wcześnie i w samym szlafroku byłam, jak zadzwonił to wciągnęłam dres i polar aaaaaahahahaahahahahah nagości nie zauważył ahshahahah -
Karolina :* wrote:Mi sie podoba Oskar nawet bralam pod uwagę
Nadia I Ada i zenskie imie Daniela (moja babcia tak miala) i strasznie mi sie podoba ale ze mam drugiego chlopca bedzie Daniel hehe a starszy brat ma na imie Bruno
Karolina dzieki Tobid i Twojemu synkowi nasze 3 szczescie to.wlasnie bedzie Bruno
Karolina :* lubi tę wiadomość
-
nitta32 wrote:Powiedzcie mi prosze co myslicie o tych imionach : Oskar, Błażej, Filip, Ada, Nadia, Iga. mnie najbardziej podoba sie Oskar i chyba Nadia ale ciagle sie zastanawiam. Jeśli macie ochote powiedzcie jakie imiona wybralyscie dla swoich maluszkow;-) Miłego dnia życze wszystkim
U nas powstała lista imion, z której systematycznie skreślaliśmy jakieś aż zostały 3: Tomasz, Maciej i Antoni. Myślałam, że to ja jestem wybredna, ale okazało się, że to mój mąż był bardziej niezdecydowany i marudny przy wyborze. Za każdym razem porównywał ludzi o danym imieniu i dość szybko Tomek i Maciek odpadli - został tylko Antoni.
Ha! i tu mąż miał zagwostkę, bo żadnego nie zna
Jedyne, co mu przyszło do głowy, to hasło, że mały będzie nosić imię na cześć jego wodza - Macierewicza (mąż jest żołnierzem)
Na szczęście jest lepsza wersja, że to po moim dziadku