X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belldandy wrote:
    Wiec w sumie nie dowiedzialam sie niczgo...

Bylo plamienie, ale po 15minutach jak badal mnie lekarz wziernikiem, to czysto... ani kropelki krwi. Nic z tego nie rozumiem. Jest pecherzyk I nie widac, zeby mial sie odklejac czy cos... nie ma zarodla, ani oni nie widza cialka zoltego, a u mojego.gina na wydruku bylo cialko, wiec im pokazalam skan, to stwierdzili, ze dokladniejszy sprzet I duze powiekszenie ma w swoim gabinecie.

We wtorek bede u gina po skierowanie to moze czegos sie diwiem...

Wszystko bedzie dobrze. Ja nastepnym razem mocno sie zastanowie zanim znowu pojade na IP. Juz kolejny raz nie chce uslyszec, no juz nic z tym nie zrobimy. Przyjedzie pani w sobote na indykcje poronienia. Jeszcze jutro musze tam pojechac zakonczyc sprawe i trzymam sie od nich z daleka.
    A niestety na IP maja gorszy sprzet i nie zobacza tyle co w prywatnych gabinetach. Wiec napewno bedzie wszystko ok.
    Sama nadal plamie (malutko). A moze to jakies uplawy? Juz sama nie wiem. Ale spokoj jest najwazniejszy.

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 12:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hihi ja mieszkam na 4 piętrze bez windy ;P

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 12:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoja, no właśnie ja mam plan kupic tulę albo nosidło szyte z chusty:.. ale tak lubię te nasze szmatki <3

Karolina, dla noworodka to przede wszystkim 100% bawełna albo z domieszką bambusa. Jednak 100% bawełna łatwiejsza w obsłudze :) gramatura- tu tak naprawde dowolnie. Raczej nie powyżej 260 GSM. Ja lubię cieńsze chusty dla noworodka :)
    Dla klocuszka moze byc albo domieszka z lnem lub konopiami, ale to chusty które muszą byc juz złamane (czyli miękkie, wypracowane) no i to jednak wyższa szkoła jazdy :) klocuszka tez poniesie bawełna jednak musi to byc kawał szmaty a nie firanka :) także GSM 260 i w gore :)
    Ja nosiłam Emme w GSM 220 do wagi ok 7 kg, teraz mamy 250-260 bawełnę i jest wygodnie :)
    Duzo tez zależy od wiązania. Np w dh czyli plecaku z krzyżem poniesiesz i 15 kg w cienkiej chuście a w kieszonce i 8 kg bobas moze byc ciężki :)
    Chusty są rożne i piękne, wszystko zależy tak naprawde od budżetu i wyobraźni. Jednak lepiej kupować chusty uzywane, są właśnie złamane i łatwiej współpracują :)
    Ja dla Emmy jako pierwszą chuste miałam ellevill paisley quatro green. Cudowna i wspaniała, napewno dla noworodka bym ją poleciła :)

tutusia, hops lubią tę wiadomość

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 12:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    SusannaDean wrote:
    i klocuszek nie uwiera bardzo jak ją nosisz w chuście? Bo to to jednak sporo waży
    Zależy od chusty i wiązania :)
    W kieszonce w cienkiej chuście po pol h wymiękne :) w grubszej chuście i warstwowym wiązaniu mogę nosić 2-3 h (dłużej nie probowalam). Wszystko tez zależy od poprawności wiązania, w zle dociągniętej chuście jest niewygodnie i mamie i maluszkowi

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoja wrote:
    Wszystko bedzie dobrze. Ja nastepnym razem mocno sie zastanowie zanim znowu pojade na IP. Juz kolejny raz nie chce uslyszec, no juz nic z tym nie zrobimy. Przyjedzie pani w sobote na indykcje poronienia. Jeszcze jutro musze tam pojechac zakonczyc sprawe i trzymam sie od nich z daleka.
    A niestety na IP maja gorszy sprzet i nie zobacza tyle co w prywatnych gabinetach. Wiec napewno bedzie wszystko ok.
    Sama nadal plamie (malutko). A moze to jakies uplawy? Juz sama nie wiem. Ale spokoj jest najwazniejszy.

Ja na IP byłam 4 razy w poprzedniej ciazy... za każdym razem nie zostałam zbadana, nie miałam usg, dowiedziałam sie ze tak bywa ze sie krwawi a jesli poronie to matka natura wie lepiej bo przed 13 tc ciazy sie nie opłaca ratować. Po każdej takiej wyprawie wracałam z płaczem i następnego dnia sama jechałam na usg zeby sprawdzić czy dziecko żyje. Potem kupiłam detektor tętna plodu i juz nie jeździłam. Nie było po co po prostu...

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 października 2016, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde Pianistka, to jak będę kupowała pierwszą chustę to mi pomożesz :D :D

Pianistka lubi tę wiadomość

• Niesia86 Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 13:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pewnie tez będę pytać o rady przed zakupem. Myślę że warto też zapisać się na warsztaty z chustonoszenia i ja chyba tak zrobię :)

mjvyhdgeeq171665.png
    74dipiqv7w09jy2t.png
  • s1985 Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Ja na IP byłam 4 razy w poprzedniej ciazy... za każdym razem nie zostałam zbadana, nie miałam usg, dowiedziałam sie ze tak bywa ze sie krwawi a jesli poronie to matka natura wie lepiej bo przed 13 tc ciazy sie nie opłaca ratować. Po każdej takiej wyprawie wracałam z płaczem i następnego dnia sama jechałam na usg zeby sprawdzić czy dziecko żyje. Potem kupiłam detektor tętna plodu i juz nie jeździłam. Nie było po co po prostu...
    Detektor fajna sprawa

2004 - Agnieszka
    2010 - Filip moje skarby
    15 Aniołków w tym 4 cb i 3 cbz
    NEVER GIVE UP
    Mutacje v Leiden, PAI, ANA, AMH 4,18
  • Totoja Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wlasnie mysle o detektorze. Najpierw sprobuje pozyczyc od ktorejs z wrzesniowek.
    Pianistka od ktorego tygodnia dawalo rade wylapac tetno?

0d1ylqxwgj8ci0pf.png
    k0kdanli3ifomssb.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Niesia, warsztaty jak warsztaty ale doradcy prowadzą indywidualne spotkania :) nie mowię ze sie nie da nauczyć samemu ale napewno jest to trudniejsze by robić to poprawnie

S1985 ja swój odsprzedałam koleżance ale obiecała ze bede go mogła odkupić z powrotem :) fajna rzecz, zwłaszcza jesli ktoś nie ma usg co miesiąc :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 14:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka patrze na stronę oficjalna i tam jest podane zeby wybrac rozmiar? Od 4 do 7 :) jak to sie dobiera? Ciekawe czy bym mogla zamówić i zaplacic przez internet i ile byloby za przesylke :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 14:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Totoja wrote:
    Wlasnie mysle o detektorze. Najpierw sprobuje pozyczyc od ktorejs z wrzesniowek.
    Pianistka od ktorego tygodnia dawalo rade wylapac tetno?

Duzo zależy od jakości detektora. Ja miałam sonoline c (albo b, nie pamietam) i od ok 8-9 tc sie udawało.

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 14:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina :* wrote:
    Pianistka patrze na stronę oficjalna i tam jest podane zeby wybrac rozmiar? Od 4 do 7 :) jak to sie dobiera? Ciekawe czy bym mogla zamówić i zaplacic przez internet i ile byloby za przesylke :)

Rozmiar czyli długość chusty dobiera sie pod katem wiązań jakich chce sie używać i gabarytów noszącego :)
    Co do wysyłki, to z Norwegii (ellevill to norweskie chusty) bedzie to napewno drogie. Popatrz sobie np na stronie lenny lamb czy little frog, to polskie niedrogie ale piękne chusty. Little frog ostatnio wypuściło nowość - iluzja. Przepiękna! Ja juz zachorowałam na szarą :)

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png

Wysłany: 9 października 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Rozmiar czyli długość chusty dobiera sie pod katem wiązań jakich chce sie używać i gabarytów noszącego :)
    Co do wysyłki, to z Norwegii (ellevill to norweskie chusty) bedzie to napewno drogie. Popatrz sobie np na stronie lenny lamb czy little frog, to polskie niedrogie ale piękne chusty. Little frog ostatnio wypuściło nowość - iluzja. Przepiękna! Ja juz zachorowałam na szarą :)

Moj rozmiar to 38 a co do wiązania nie mam pojęcia hehehe :) Nie wiem jak bedzie mi wygodnie :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png

Wysłany: 9 października 2016, 14:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka wrote:
    Duzo zależy od jakości detektora. Ja miałam sonoline c (albo b, nie pamietam) i od ok 8-9 tc sie udawało.

Ja bym z nim caly czas przy brzuchu siedziała hihihi :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 14:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina :* wrote:
    Ja bym z nim caly czas przy brzuchu siedziała hihihi :)
    na początku to taka euforia, a potem już sporadycznie korzystałam :)

a co do chusty, to ja bym kupiła 4,2 m czyli rozm 5. a chcesz spróbować dla starszaka?
    ogólnie dla dzieci niesiadających są 3 wiązania: kangur, kieszonka i plecak prosty...
    dla siadających też te 3 + wszystkie inne :D ale głównie DH i 2 x się raczej mota :) ale i wiązania na boku np (ja nie lubię)

w kangurze i plecaku prostym przy 4,2 będą wisiały ogony ale to nie kłopot, na kieszonkę będzie akurat, a DH i 2 x... no 2x raczej na ogryzkach. ja teraz noszę się w 2 x przede wszystkim i czasem w plecaku i to motamy w chuście 4,6. Ale ja noszę 38/40

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
  • hops Ekspertka

Wysłany: 9 października 2016, 14:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej dziewczyny!
    ale super że temat chust się pojawił..ja niestety nie korzystałam wcześniej ale tym razem wiem że na 100% będę. Wydaje mi się że z noworodkiem w chuście człowiek jest bardziej mobilny no i te 2 ręce wolne!!
    Kuknęłam na stronę Little Frog i uffff ja zachorowałam na Kwarc Dymny 4,2m. Piękna jest :)
    Ostatnio nie mam zbyt wiele czasu na forum ale od jutra już będzie trochę lżej więc nadrobię wszystko wstecz.
    Co do wózka to zastanawiam się czy nie kupić od koleżanki Graco Symbio. Znacie może?
    w ogóle to chyba jakieś przeziębienie mnie łapie bo kicham i kicham..więc czas na moją miksturę ciepła woda+miód+cytryna+ wapno.
    Miłej niedzieli!!

Wysłany: 9 października 2016, 15:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pianistka no wiesz potrenowania to bym na starszaku chciała :) Ja na gorze 36-38 rozmiar to moze ta 4.2 dam radę ?? Kupilabym sobie juz teraz - bede w polsce na święta więc akurat :) moze kupie od razu bratu i bratowej w prezencie ;) Urodzi im się bobas w marcu :)

Hops kuruj się :) Ja mam wózek cam - włoskiej firmy i jestem zadowolona - bardzo lekki i super sie składa i ma gondole jajko i spacerowke :) Jedyny minus to sylikonowe kola - po plaży nie pojedziesz :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2016, 15:08

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba jakaś epidemia zachorowań, przeziębien.
    W dniu testowania tak bolało mnie gardło ze szok, ledwo to podłączyłem to teraz kicham i mam katar, do tego jakies dziwne duszności. Zdrówka dla chorowitek.

Ja chusty nie używałam, ale kto wie? Moze sie przekonam.

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • Pianistka Autorytet

Wysłany: 9 października 2016, 15:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hops, ja w ogóle nie znam tego wózka. Nowego też nie kupuję raczej. a chusta to naprawdę genialna sprawa przy maluszku :) ja na 1000% będę dużo motać maluszka, to ułatwi też zabawę i opiekę nad starszą :)

Karolina, najważniejsze w chuście by była TKANA splotem skośno-krzyżowym. może być ewentualnie diament czy żakard, ale nigdy splot prosty. no i 100% bawełna jednak, najłatwiej :)
    Ja myślę, że przy rozm 36-38 4,2 m będzie idealna :) bo jak Ci zostaną ogony, to można je sobie wykończyć, a jak chusty zabraknie to przecież nie dokleisz... ;) także, kup 100% bawełny 4,2 m czyli rozm 5 :)
    Jak chcesz dla starszaka, to celuj tak w gsm powyżej 250 :) a ile Twój synuś waży?
    ja mam taką enigmę (tylko kółkową)
    https://pl.lennylamb.com/web_page/8540
    ona ma gzm 270 więc spokojnie starszaka poniesie, i też spokojnie możesz kupować II gat. to np źle utkana nitka bądź supełek. Ja mam inną chustę z II gat a nie dopatrzyłam się żadnej wady :) oczywiście, to tylko defekt wizualny, nie wpływa na bezpieczeństwo czy nośność :) i trzebaby naprawdę przejrzeć chustę centymetr po centymetrze aby dopatrzyć się źle utkanej nitki! :D
    Edit: no i na początek najłatwiej uczyć się na pasiakach, czyli chustach w pasy, bo mają różnokolorowe krawędzie.
    ale oczywiście, to nie konieczność :)
    Jak będziesz w Polsce, to byłoby genialnie jakbyś mogła się spotkać z doradcą, wtedy naprawdę to łatwiej idzie :)

LaRa, ja myślę, że to dużo ułatwi przy starszych dzieciach :)

Jestem adminką grupy na FB dla mam chustonoszących w Norwegii, czasem mamy spotkania np u mnie w domu :) właśnie tydzień temu się spotkałyśmy i były 3 mamy w ciąży, z dziećmi kilku - kilkunastomiesięcznymi właśnie z zamysłem by nauczyć motać się malucha :)

i duuuuużo zdrowia dla wszystkich chorych :* jesień taki czas, ale musicie się szybko wykurować. mnie wczoraj jakoś bolało gardło a w zasadzie migdał, ale dzisiaj już przeszło, więc nie wiem co to było :o

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 października 2016, 15:34

zrz6f71x2ep3qd02.png

relgjw4z62i31eb7.png
‹‹ 56 57 58 59 60 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Endometrioza – zagadkowa choroba powodująca niepłodność

Jeżeli dokuczają Ci silne bóle brzucha przed oraz w trakcie miesiączki, odczuwasz ból przy współżyciu, nie możesz zajść w ciążę - objawy te mogą wskazywać na endometriozę, tajemniczą chorobę, która może powodować niepłodność. Ale nie mając powyższych objawów, mając regularne, niebolesne miesiączki może okazać się, że ta sama choroba powoduje u ciebie problemy z płodnością. Dlaczego?

CZYTAJ WIĘCEJ

Raport "Jak rodzą Polki?" - doświadczenia kobiet na temat opieki okołoporodowej w Polsce

Fundacja “Rodzić po ludzku” w czerwcu opublikowała najnowszy raport na temat opieki okołoporodowej w Polsce. Jak rodzą Polki? Jak wygląda opieka okołoporodowa w naszym kraju? Przeczytaj zaskakujące wnioski!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak pielęgnować skórę podczas ciąży?

W czasie ciąży skóra wymaga specjalnego traktowania - wystarczy poświęcić kilka minut dziennie, aby zadbać o jej dobrą kondycję i sprawić, by była bardziej elastyczna. Może to być bardzo pomocne w zminimalizowaniu ryzyka powstania rozstępów. Sprawdź, jak pielęgnować skórę podczas ciąży. 

CZYTAJ WIĘCEJ