X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2017, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui podpisuję się rękami i nogami i czym tam chcesz :) jak kobieta chce karmić to niech przystawia dziecko, najlepszy sposób na rozbujanie laktacji

Czy boli na początku? no ba! jak się nie potrafi dobrze przystawić to pewnie, ze boli, a niestety niewiele z nas będzie umiało dziecko przystawić dobrze, nawet te, które wykarmiły już jedno czy więcej dzieci. Mnie już boli na samą myśl o nawale i pierwszych dniach kp. Za to potem to już przyjemność- przynajmniej dla mnie było to fajne :) taki mały ssak gapi ci się w oczy i nic innego się nie liczy :)

Szaron ponoć już brodawek się nie hartuje, ja nie zamierzam nic robić, po prostu wezmę małego po porodzie i przystawię do cyca.

Szaron lubi tę wiadomość

• nitta32 Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2017, 07:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vvviola wrote:
    Zastanawiam się czy warto kupować lakatator przed porodem skoro nie wiadomo czy będę miała pokarm...

Warto bo laktatorem mozna rozkrecic i pobudzic laktacje. Mialam cesarke i dopiero po 4 dobie mialam pokarm. Od porodu musialam dzialac laktatorem. Nie wiem czy to pomoglo ale napewno nie moge zarzucic sobie ze nic nie robilam zeby miec pokarm...

zem3x1hpkw9psn8g.png
    18cs
    r904m5w.png
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    100noga wrote:
    Ja też czuję głównie po bokach, szczególnie z prawej strony. Jak się położę na prawym boku to tak kopie?/boksuje? jakby chciał się przebić przez skórę :P Jak byłam ostatnio u położnej i macała brzuszek to stwierdziła że synuś ułożony jest po skosie. Także ani wzdłuż ani wszerz, tylko tak pomiędzy...

Aga_502 - Gratuluję ogromnie i życzę duuużo zdrówka dla Ciebie i Maleństwa :) Aż się wzruszyłam jak przeczytałam. Mam nadzieję że wszystko będzie OK.

Idę postraszyć męża, bo cały czas odwleka malowanie pokoiku dla dziecka i przebudowę szafy, przez co ja nie mogę zacząć prać i układać ubranek. Jak dowie się że Czerwcówki już zaczynają to może to na niego podziała :P
    Na mojego męża tez nic nie działa , mówi ze na wszystko jest czas żebym sobie niczym głowy nie zawracam on sie wszystkim zajmie i pokupuje i sluchajcie wtedy jak będę w szpitalu hehe nie wiem jak on sobie to wyobraza :) mam nadzieje ze przez chorobę troche majaczy.
    Co do laktatora to miałam zamiar kupic ręczny na początek ale na szczęście dostane od koleżanki elektroniczny ;)

Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
    Nasz synek - nasza mala wielka miłość
  • Karolina :* Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja polecam smarowac lanolina. Duzo czasu to nie kosztuje. Ja smarowalam i oczywiście ze bolalo ale troche a nie tak jak u bratowej krew sie lała :(. Takze polecam :) Nic nie hartowalam po prostu nawilzalam lanoliną.

Szaron lubi tę wiadomość

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 13:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina :* wrote:
    Ja polecam smarowac lanolina. Duzo czasu to nie kosztuje. Ja smarowalam i oczywiście ze bolalo ale troche a nie tak jak u bratowej krew sie lała :(. Takze polecam :) Nic nie hartowalam po prostu nawilzalam lanoliną.
    Ale kiedy zaczelas to smarowanie:)? Jeszcze przed porodem czy po prostu przed karmieniem?

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • Marijanu Ekspertka

Wysłany: 23 marca 2017, 14:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Witam Was dziewczyny. Chciałabym dołączyć do forum, podczytuje Was od dawna ale jakoś nigdy nie miałam natchnienia, żeby się odezwać. Niestety od dziś leżę plackiem przez najbliższe dwa tygodnie, to pewnie będę miała i czas i natchnienie. Powód leżenia- skracajaca się szyjka. Pierwsza ciąża, 28+1, w brzuchu synuś.

małaMyszka, caroline29, Madllene, ines., makatka lubią tę wiadomość

Marijanu
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 14:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zwykłą wazeliną kosmetyczną też można smarować

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • caroline29 Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 14:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marijanu wrote:
    Witam Was dziewczyny. Chciałabym dołączyć do forum, podczytuje Was od dawna ale jakoś nigdy nie miałam natchnienia, żeby się odezwać. Niestety od dziś leżę plackiem przez najbliższe dwa tygodnie, to pewnie będę miała i czas i natchnienie. Powód leżenia- skracajaca się szyjka. Pierwsza ciąża, 28+1, w brzuchu synuś.
    To witaj w klubie u mnie tez 28 + 1 ;)to wypoczywajcie i uwazajcie na siebie.

• LaRa Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej,

Witaj Marijanu :) mamy ten sam tc.

Z tym kp to wyższa szkoła jazdy jest. Nigdy nie wiadomo czy pokarm bedzie czy nie, czy po SN czy cc. Bez roznicy. Ale walczyć trzeba :) tzn takie moje zdanie :) ale z drugiej strony nic na sile.

Buziaki :*

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • caroline29 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi dzirwczyny polecily smarowanie sutkow mascia maltan i zamierzam je smarowac po 32 tyg.

Wysłany: 23 marca 2017, 16:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja smarowalam tak z miesiac przed porodem raz dziennie. Mysle ze mozna wlasnie kolo 32-34 tyg zacząć :)

Jak się maly urodzil mialam purelan ze soba w szpitalu i smarowalam ze 2 razy dziennie a jak zaczelo troszkę piec zwiększyłam przed kazdym karmieniem. Trwalo to moze z tydzien i pozniej juz nic nie musialam smarowac :) Aha bardzo dobrze smarowac mlekiem swoim wyciskac kropelke i smarowac no i wietrzyc jak najwięcej jak sa jakies uszkodzenia... po domu chodzilam bez stanika. Mleko w sumie w ciagu dnia maly ladnie spijal i nie kapalo przynajmniej w okresie siary. Natomiast zawsze jak pil z jednej piersi kapalo pare kropelek z drugiej ale to papierem sobie wycieralam i tyle :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 marca 2017, 16:47

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 23 marca 2017, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina ja nie wyobrażam sobie chodzenia bez stanika, nawet bez ciąży, a co dopiero karmiąc :/
    z tym smarowaniem mleka to dobry pomysł, dzięki temu nic nie musiałam na piersi stosować, a żadnych ranek itp nie miałam.

może spróbuje olejem kokosowym, powinno nawilżyć. Myślisz, ze coś da?

w pierwszej ciąży nic nie robiłam, a nie miałam jakiś uszkodzeń czy coś, nie wiadomo jak teraz będzie. U mnie na początku jak karmiłam to z drugiej piersi się lało,za radą położnej podstawiałam pojemniczek i tym sposobem robiłam malutkie zapasy na wyjście. Zdarzało się, że tetrę w stanik miałam wsadzoną, bo inaczej wszystko mokre. Ale szybko przeszło i było ok. Gorzej jak młody skończył rok i zaczął gryźć, jak miał 1,5 roku to odstawiłam bo krew z ropą leciała :( teraz już będę mądrzejsza i nie pozwolę na takie rzeczy.

Wysłany: 23 marca 2017, 17:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Smaruj olejkiem ale ja mysle ze skoro problemow nie mialas nic sie i tym razem dziac nie powinno :). Pewnie zalezy ile dziecko wisi na cycu tez. Jedno sie szybko najada drugie dłużej ciumka i wtedy dłużej jakkby kontakt z mokrym i moze powodowac to tez takie jakby odmoczenia...i pekniecia jak spierzchniete usta. Dlatego jak cos takiego sie dzieje poleca sie wietrzyc jak najwiecej. Sa nawet takie jakby muszle zamiast wkladek sie to używa i przy bolacych brodawkach to sie super sprawdza mleko sie tam zbiera wylewasz i tyle :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 17:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jestem po kontrolnym USG - synio ma 1kg na liczniku, lekarz mówi - w normie, mam się też nie schizować moim niskim przybieraniem na wadze ;) Wszystkie nasze parametry (i moje, i dziecia) są ok.
    Ułożony jest głową dół, w ogóle pierwszy raz było tak dobrze widać buzię nie z profilu. Normalnie widać już pućki, usta, cała twarz. Przyznam że zrobiło to na mnie wrażenie :)

Karolina :*, małaMyszka, AgaSY, ahisma, Madllene, Deedee87, caroline29, małamigotka, ines., 100noga, makatka, LaRa lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png

Wysłany: 23 marca 2017, 17:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jeszcze co do stanika na poczatku nie nosilam ale jak przyszlo mleko wlasciwe i trochę nawal oczywiście musialam. Pozniej z kolei jak sie uspokoilo tez nie nosilam ale ja z tych co lubią bez stanika chodzic. A po ciazy cos mi sie poprzestawialo w mostku i zwyczanie mnie dusi jak stanik zakladam. Mialam usg wszystko niby ok ale dusi...

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png

Wysłany: 23 marca 2017, 17:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron super :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 23 marca 2017, 17:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolina :* wrote:
    A jeszcze co do stanika na poczatku nie nosilam ale jak przyszlo mleko wlasciwe i trochę nawal oczywiście musialam. Pozniej z kolei jak sie uspokoilo tez nie nosilam ale ja z tych co lubią bez stanika chodzic. A po ciazy cos mi sie poprzestawialo w mostku i zwyczanie mnie dusi jak stanik zakladam. Mialam usg wszystko niby ok ale dusi...

Szczęściara :) Ja przed ciążą miałam 70G, obecnie 80G, pewnie dobiję na początku karmienia do 80H. Także dla mnie beztroskie czasy bezbolesnego chodzenia bez stanika skończyły się w okolicy 15 roku życia ;D

tb7382c324e9cpbx.png
  • zolla Koleżanka

Wysłany: 23 marca 2017, 17:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jaką maścią z lanoliną smarujecie (będziecie smarować) sutki przed porodem? Linoderm na przykład?

Wysłany: 23 marca 2017, 17:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam medela - purelan :) dobra jest bo zmywac przed karmieniem nie trzeba. Ja kupilam duze opakowanie i z pierwszej ciąży wciąż mam. Wiec mysle ze wystarczy kupić mniejsze opakowanie. Sa tez tansze ziajki :) w takich malenkich opakowaniach :)

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png

Wysłany: 23 marca 2017, 17:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ciekawe jak synek agi 502.

f2wlo7esqzuxwfsr.png
    zem3e6ydilxbgffb.png
‹‹ 671 672 673 674 675 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

6 składników, które mogą wesprzeć Twoją płodność i zwiększyć szanse na zajście w ciążę!

Dowiedz się, które składniki są ważne i istotne w kontekście płodności. Jakie produkty mogą zwiększać szanse na zajście w ciążę i tym samym przyśpieszać starania o dziecko? Poznaj proste i sprawdzone przepisy na zastosowanie 6 składników wspierających płodność!

CZYTAJ WIĘCEJ

Pierwsze objawy ciąży – czyli po czym poznać że jesteś w ciąży jeszcze przed wykonaniem testu ciążowego?

„Po czym poznać że jestem w ciąży?” - to pytanie zadaje sobie wiele kobiet, zarówno tych które starają się o dziecko jak i tych które podejrzewają, że być może zaszły w ciążę. Odpowiedź nie jest łatwa i jednoznaczna. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Odstawienie tabletek antykoncepcyjnych a zajście w ciążę

Bierzesz tabletki antykoncepcyjne i czujesz, że przyszedł czas na odstawienie tabeletek, bo chciałabyś już zajść w ciążę? Podobnie jak w przypadku przyjmowania tabletek, odstawienie ich także musi być świadomym działaniem. Zanim podejmiesz taką decyzję, warto dowiedzieć się, jakie mogą być ewentualne objawy odstawienia tabletek antykoncepcyjnych. Jak cały proces wpływa na organizm kobiety? Czy przyczynia się ona do komplikacji związanych z zajściem w ciążę? Odpowiadamy!  

CZYTAJ WIĘCEJ