X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Deedee87 Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2017, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    19Biedroneczka91 wrote:
    Merida moj jest glowka w dol, ale to nie zmniejsza doznan:) jak przywali glowa w pecherz to az dech zapiera, a do tego dochodza urocze kopniaki w żebra i organy wewnetrzne:):)

Dokładnie. Mala tez glowa i rekami prxe pecherzu CIĄGLE sobie macha :) narazie nozkami niekoniecznie mnie maltretuje ale juz czuje jak co raz wyżej nimi siega jak sie obraca więc tylko czekać na kopa w żebra :)

19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość

dev167pf___.png
  • StyczniowaNadzieja Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 09:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga dużo sił i zdrówka dla Was. Niech mały dzielnie się trzyma i rosnie!!!

A ja wpadam tylko dać znać po wizycie. Aniela waży 1150g, szyjka pozamykana, długa wiec szystko na ten moment ok. Na wszelki wypadek pobrany posiew żeby sprawdzić czy infekcja wyleczona... Wyniki krzywej ksiązkowe wiec nie muszę sie obawiać juz diety ;)

ahisma, caroline29, 19Biedroneczka91, małaMyszka, 100noga, makatka lubią tę wiadomość

caur359.png
    3ro1ov5.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StyczniowaNadzieja wrote:
    Aga dużo sił i zdrówka dla Was. Niech mały dzielnie się trzyma i rosnie!!!

A ja wpadam tylko dać znać po wizycie. Aniela waży 1150g, szyjka pozamykana, długa wiec szystko na ten moment ok. Na wszelki wypadek pobrany posiew żeby sprawdzić czy infekcja wyleczona... Wyniki krzywej ksiązkowe wiec nie muszę sie obawiać juz diety ;)
    Super:) pięknie Ci Córeczka rośnie, oby tak dalej:):)

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 10:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_502 wrote:
    Dziewczyny w dniu wczorajszym o 9:27 przez cc przyszedł na świat moj synio. Zdecydowanie za wcześnie ale nie dało się zatrzymać akcji porodowej :(
    Trzymajcie się jak najdłużej. Pozdrawiam i odezwe sie jak troche ogarne.
    O kurde, szok i niedowierzanie... Gratulacje i odezwij się jak tylko będziesz mogła.
    Myślami jestem z Wami

Alexander
    6 czerwca 2017, 3320, 55 cm, 10 pkt
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    11 sierpnia 2015, 3370, 55 cm, 10 pkt
    967b64d0e6.png
  • małaMyszka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 10:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadrobiłam...

Witam się w 30 tygodniu!!!!

Wczoraj była wizyta, więc i tu się pochwalę.
    Mały ma 1220 g, ułożony poprzecznie z główką bardziej po prawej stronie pod żebrami :-) pupa po lewej niżej :-)

Szyjka 3,58. Wyniki badań krwi i moczu wzorowe, ale magnez poniżej normy i tarczyca mi oszalała. Od dzisiaj jestem na euthyroxie 200, jeśli za 3 tyg nic się nie zmieni to przejdę na letrox :-(

Rano dostałam skurczu łydki, całe szczęście, że mój mąż się zorientował i przyleciał masować nogę...

Nie mogę uwierzyć, że jedna z nas już jest mamusią czerwcowego dzieciaczka...

Chyba przyspiesze z pokojem dla chłopaków i zacznę pomału pranie...
    A co do prania, to moja mama przez przypadek kupiła 2 l płynu do płukania w rossmanie cocolino sensitive, biały. Bardzo ładnie pachnie i też go kupię. Nie ma lanoliny w składzie :-)
    O taki
    https://goo.gl/images/E5r1aV

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 13:13

Szaron, ahisma lubią tę wiadomość

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 10:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    małaMyszka - letrox od euthyroxu różni się tym, że nie zawiera laktozy, więc jeśli źle znosisz nabiał to letrox będzie lepszy. Ja dość szybko przeszłam na letrox bo miałam po euthyroxie wysypkę i ciągle się drapałam.

Gratuluję udanej wizyty i pięknie rosnącego malucha :)
    U mnie wizyta jutro, ciekawa jestem czy mój dzieć też dobrze rośnie, bo w miesiąc przybyło mi ledwo 1,2 kg na wadze :/ Trochę się tym martwię.

małaMyszka lubi tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • vvviola Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2017, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_502 - Gratulacje i dużo zdrówka dla Was !!!
    Dziewczyny - a ja proszę o pomoc ! :P
    czy macie już w składzie swojej wyprawki laktator ? Ja mam dylemat - bardzo chciałabym karmić piersią - ale budowa moich piersi jest bardzo uboga :D do tego w wieku 15 lat- miałam wycinanego guzka - jak się potem okazało był to nie rozrośnięty gruczoł mleczny :/ - wiem, że laktator poprzez masaż pobudza "produkcje" mleka - hym... Co robić kobitki ?

• ines. Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Vviola większość z nas tutaj chyba zamierza sie wyposażyć w laktator. Nie wiem o co tak naprawde pytasz...

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • 19Biedroneczka91 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam ręczny laktator. Ale szczerze powiem, boje sie karmienia, że nie bede umiala itd. Mam nadzieje, ze sie zgramy jakos z Malusiem:*

w4sq9jcgmw79sv3t.png
    yf3b3vt.png
  • LaRa Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 13:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aga_502, gratulacje a jednocześnie zyćze duzo sił dla Was, zdrówka dla maluszka!

Co do laktatora, to powtórzę sie raz jedzcze. Przed porodem sądziłam ze potrzebny nie bedzie. Ze jak bedzie to sie kupi... Ale znajoma mi pożyczyła swoja modele i całe szćzescie.... Uratował mi laktację.
    Potem juz kupiłam swój własny, osobisty Easy Start Canpol i byłam zachwycona bardziej niż głośna medela.
    Ale zawsze warto sprawdzić na sobie.
    Moze sie nie przydać a moze być niezbędny. Dla mnie konieczny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 13:21

vvviola lubi tę wiadomość

38t2d 3200g 52 cm 2.06.2017
    mhsv3e5euobgbkf8.png
    39t4d 3620g 57 cm 21.04.2015r.
    ug37rl681rlw7tbf.png

***gang18+***
  • vvviola Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2017, 13:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zastanawiam się czy warto kupować lakatator przed porodem skoro nie wiadomo czy będę miała pokarm...

• 100noga Ekspertka

Wysłany: 22 marca 2017, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulkaa wrote:
    Ja mam chyba poprzeczne ułożenie bo czuję po bokach ruchy. A jak macie główkowe to gdzie czujecie? Nad pepkiem?

Ja też czuję głównie po bokach, szczególnie z prawej strony. Jak się położę na prawym boku to tak kopie?/boksuje? jakby chciał się przebić przez skórę :P Jak byłam ostatnio u położnej i macała brzuszek to stwierdziła że synuś ułożony jest po skosie. Także ani wzdłuż ani wszerz, tylko tak pomiędzy...

Aga_502 - Gratuluję ogromnie i życzę duuużo zdrówka dla Ciebie i Maleństwa :) Aż się wzruszyłam jak przeczytałam. Mam nadzieję że wszystko będzie OK.

Idę postraszyć męża, bo cały czas odwleka malowanie pokoiku dla dziecka i przebudowę szafy, przez co ja nie mogę zacząć prać i układać ubranek. Jak dowie się że Czerwcówki już zaczynają to może to na niego podziała :P

ahisma lubi tę wiadomość

9f7janlii84l7liv.png
  • vvviola Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2017, 13:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    LaRa dzięki za opinie :) właśnie doczytałam poprzednie posty - gdzieś mi wcześniej umkneły :p

• Nika8686 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 13:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator warto kupić. Po porodzie SN laktacja następuje szybko bo oksytocyna uwalnia się podczas porodu, po CC trochę wolniej ale można karmić. Czasami maluch nie chce ssać a jest głodny wtedy odciągamy i daje swoje mleko a nie modyfikowane. Bywa ze Maluch dopiero po 2 tyg od porodu dobrze ssie a wczesniej np. jedzie na butelce i mleku odciaganym. Pytałam mamy który lepszy to zdecydowanie elektryczny jeśli chce się szybko mleko odciągnąc lub gdy mleka jest więcej niż maluch wypija. Ja ktoś natomiast będzie miał łatwość w karmieniu wystarczy ręczny by go użyć przy nawale pokarmu lub gdy np. chcemy wyjść a mleko poda ktoś inny z buteki. Pamiętajcie, że dziecko powinno objąć całą brodawkę a nie sam sutek podczas karmienia. Miesiąc przed porodem warto smarowac brodawki specjalnym kremem. Ja kupuje laktator Avent Natural elektryczny.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 22 marca 2017, 14:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vvviola wrote:
    Zastanawiam się czy warto kupować lakatator przed porodem skoro nie wiadomo czy będę miała pokarm...

A skąd pomysł, ze nie będzie pokarmu? natura tak nas wyposażyła, że zaledwie kilka % kobiet nie może kp. Polecam blog Hafija :) tam sobie poczytaj o karmieniu piersią. Rozmiar nie ma żadnego znaczenia. Ja mam torbiel i normalnie będę karmić.
    A laktator moim zdaniem jest niezbędny :)
    Tak jak pisze Nika- dziecko ma całą ciemną otoczkę do buzi brać, bo jak za płytko, to źle ssie i nas przy tym niestety rani :/

Aga gratulacje dla pierwszej czerwcowej mamusi <3 dużo siły dla Ciebie i synka :*

• małaMyszka Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pierwsze 4-5 miesięcy karmiłam z nakładką...

Alexander
    47d8cd3eb4.png
    Sebastian
    967b64d0e6.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 15:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pochwale się kupiłam leżaczek Tiny love 3w1 na stronie Empik.pl przecena o 140 zł Sa tez inne promocje dla dzieciaczków. Może ktoś skorzysta??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 15:02

małaMyszka, 19Biedroneczka91, Madllene, ines., Marisa lubią tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• pingui Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 15:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    vvviola wrote:

Kot mi poprzestawial cos w laptopie i nie mam polskich czcionek ;-)
    Podziele sie z Wami kilkoma refleksjami odnosnie karmienia piersia.
    Mozliwosc karmienia piersia zupelnie nie zalezy od wiekosci biustu. To jeden z mitow. Mozna miec 75A i wykarmic dziecko. Nawet statystycznie kobiety z duzym biustem maja wiecej problemow z karmieniem niz te z malym. Niedorozwoj piersi uniemozliwiajacy karmienie zdarza sie rzadziej niz raz na 1000. Najczesciej niepowodzenie w karmieniu to brak pomocy dla karmiacej mamy, lub tez mama nie chce karmic. Dzieki dostepnosci mm gdy mame ogarnia rozczarowanie i zmeczenie to latwiej jej powiedziec: "kochanie, idz kup mleko bo juz nie mam sily". Moj gin stwierdzil kiedys, ze gdyby w dawnych czasach kobiety tak karmily piersia jak w ostatnim stuleciu, to ludzkowsc by wyginela ;-)
    No i karmienie piersia tylko nazywa sie naturalne. Najczesciej trzeba o to mocno zawalczyc i na poczatku wcale do przyjemnych nie nalezy. Pierwsze dni to bol, ze gwiazdy w oczach sie widzi przy przystawianiu, ale to mija.Czesto lepsza jest pomoc doswiadczonej mamy niz mlodej poloznej, ktora nigdy nie karmila.
    Polecam Wam ksiazke "Jezyk niemowlat" na te ostatnie miesiace, zwlaszcza mamom ktore spodziewaja sie pierwszego malenstwa. Przeczytacie w niej nie tylko o karmieniu, ale tez dowiecie sie wiecej o zachowaniach niemowlat.

I najwazniejsze na koniec to fakt, ze laktacja dziala na zasadzie sprzezenia zwrotnego dodatniego. Czyli im wiecej karmisz, im czesciej przystawiasz maluszka, tym wiecej masz mleka, nigdy odwrotnie to nie dziala. Jesli zastapisz karmienie butelka, bedziesz dokramiac bez dodatkowej stymulacji piersi, to mleka bedzie coraz mniej, nie wiecej.

małaMyszka, Szaron, AgMB, vvviola lubią tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 18:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A czy to prawda że jeśli się smaruje ok. miesiąc przed porodem sutki maścią z lanoliną to one trochę twardnieją/przygotowują się do karmienia?
    Myślę (na chłopski rozum) że początki mogą być BARDZO bolesne - tak jak pisze pingui, skoro brodawki są miękkie i delikatne, nie przyzwyczajone do godzin ssania przez dziecko... :/ Ale rozumiem że "dla dobra" zaciska się zęby i się karmi.

tb7382c324e9cpbx.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 22 marca 2017, 19:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron wrote:
    A czy to prawda że jeśli się smaruje ok. miesiąc przed porodem sutki maścią z lanoliną to one trochę twardnieją/przygotowują się do karmienia?
    Myślę (na chłopski rozum) że początki mogą być BARDZO bolesne - tak jak pisze pingui, skoro brodawki są miękkie i delikatne, nie przyzwyczajone do godzin ssania przez dziecko... :/ Ale rozumiem że "dla dobra" zaciska się zęby i się karmi.

Sutki są bardzo wrażliwe, a maluch ma naprawdę dużą siłę ssania. Używałam laktatorów ręcznych i elektrycznych, ale nie spotkałam takiego który by ciągnął z większą siłą niż moje dziecko ;-)
    Myślę, że smarowanie sutków na pewno nie zaszkodzi, nawet czasem polecają mycie ich szorstką myjką dla zahartowania. Z tym jednak ostrożnie zwłaszcza sporo przed terminem porodu, bo stymulacja piersi może go przyspieszyć.

Laktacja normuje się do 4 miesięcy i potem już z górki leci i jest to mega przyjemne. Mi było przykro gdy dzieci same się odstawiały w wieku 1.5 roku, a pokarm przy ściśnięciu piersi miałam jeszcze przez rok ;-)

Co do rozmiaru to mam 75 B i miałam nadzieję, że po pierwszym dziecku urośnie ;-), a koleżanka (rozmiar F), że jej zmaleje. w obu przypadkach stało się na odwrót ;-) ha ha

Szaron lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
‹‹ 670 671 672 673 674 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Pierwsze objawy ciąży - po czym poznać, że możesz być w ciąży

Starając się zajść w ciążę, często nie potrafimy przestać interpretować każdego, nawet najmniejszego ukłucia w jajniku i nie traktować go jako potencjalnego objawu ciąży. Które z objawów mogą faktycznie coś znaczyć i z czym możemy je pomylić? Które z objawów ciążowych na wczesnym etapie ciąży są po prostu rzadko spotykane? Zapoznaj się z listą pierwszych objawów ciążowych!

CZYTAJ WIĘCEJ

Koronawirus a problemy z płodnością - o emocjach w obliczu pandemii

Pandemia koronawirusa szczególnie mocno uderza w pary starające się o dziecko lub zmagające się z niepłodnością. Jak radzić sobie z emocjami w tym trudnym czasie? Na czym skupić swoją energię i uwagę? Jak obecny czas może przysłużyć się płodności? Czy z obecnej sytuacji można wyciągnąć dobrą lekcję? O tym wszystkim opowiada doświadczona psycholog, każdego dnia wspierająca pary w drodze do rodzicielstwa - Justyna Kuczmierowska. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Naprotechnologia - naturalna metoda podczas starania o dziecko i nie tylko.

Naprotechnologia (Natural Procreatice Technology, w skrócie: NPT lub NaPro) to metoda naturalnego wsparcia prokreacji. Ma wiele zwolenników, jak i całkiem sporo przeciwników, zanim wypowiesz swoją opinię, przeczytaj informacje jakie dla Ciebie zebraliśmy. Przeczytaj, na czym dokładnie polega naprotechnologia, czy jest przeznaczona tylko dla kobiet, czy również wspiera mężczyzn, w jakich przypadkach okazuje się najskuteczniejsza, a w jakich raczej się nie sprawdzi. 

CZYTAJ WIĘCEJ