Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
19Biedroneczka91 wrote:Merida moj jest glowka w dol, ale to nie zmniejsza doznan:) jak przywali glowa w pecherz to az dech zapiera, a do tego dochodza urocze kopniaki w żebra i organy wewnetrzne:)
Dokładnie. Mala tez glowa i rekami prxe pecherzu CIĄGLE sobie macha narazie nozkami niekoniecznie mnie maltretuje ale juz czuje jak co raz wyżej nimi siega jak sie obraca więc tylko czekać na kopa w żebra19Biedroneczka91 lubi tę wiadomość
-
Aga dużo sił i zdrówka dla Was. Niech mały dzielnie się trzyma i rosnie!!!
A ja wpadam tylko dać znać po wizycie. Aniela waży 1150g, szyjka pozamykana, długa wiec szystko na ten moment ok. Na wszelki wypadek pobrany posiew żeby sprawdzić czy infekcja wyleczona... Wyniki krzywej ksiązkowe wiec nie muszę sie obawiać juz dietyahisma, caroline29, 19Biedroneczka91, małaMyszka, 100noga, makatka lubią tę wiadomość
-
StyczniowaNadzieja wrote:Aga dużo sił i zdrówka dla Was. Niech mały dzielnie się trzyma i rosnie!!!
A ja wpadam tylko dać znać po wizycie. Aniela waży 1150g, szyjka pozamykana, długa wiec szystko na ten moment ok. Na wszelki wypadek pobrany posiew żeby sprawdzić czy infekcja wyleczona... Wyniki krzywej ksiązkowe wiec nie muszę sie obawiać juz diety
Aga_502 wrote:Dziewczyny w dniu wczorajszym o 9:27 przez cc przyszedł na świat moj synio. Zdecydowanie za wcześnie ale nie dało się zatrzymać akcji porodowej
Trzymajcie się jak najdłużej. Pozdrawiam i odezwe sie jak troche ogarne.
Myślami jestem z Wami -
Nadrobiłam...
Witam się w 30 tygodniu!!!!
Wczoraj była wizyta, więc i tu się pochwalę.
Mały ma 1220 g, ułożony poprzecznie z główką bardziej po prawej stronie pod żebrami pupa po lewej niżej
Szyjka 3,58. Wyniki badań krwi i moczu wzorowe, ale magnez poniżej normy i tarczyca mi oszalała. Od dzisiaj jestem na euthyroxie 200, jeśli za 3 tyg nic się nie zmieni to przejdę na letrox
Rano dostałam skurczu łydki, całe szczęście, że mój mąż się zorientował i przyleciał masować nogę...
Nie mogę uwierzyć, że jedna z nas już jest mamusią czerwcowego dzieciaczka...
Chyba przyspiesze z pokojem dla chłopaków i zacznę pomału pranie...
A co do prania, to moja mama przez przypadek kupiła 2 l płynu do płukania w rossmanie cocolino sensitive, biały. Bardzo ładnie pachnie i też go kupię. Nie ma lanoliny w składzie
O taki
https://goo.gl/images/E5r1aVWiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 13:13
Szaron, ahisma lubią tę wiadomość
-
małaMyszka - letrox od euthyroxu różni się tym, że nie zawiera laktozy, więc jeśli źle znosisz nabiał to letrox będzie lepszy. Ja dość szybko przeszłam na letrox bo miałam po euthyroxie wysypkę i ciągle się drapałam.
Gratuluję udanej wizyty i pięknie rosnącego malucha
U mnie wizyta jutro, ciekawa jestem czy mój dzieć też dobrze rośnie, bo w miesiąc przybyło mi ledwo 1,2 kg na wadze Trochę się tym martwię.małaMyszka lubi tę wiadomość
-
Aga_502 - Gratulacje i dużo zdrówka dla Was !!!
Dziewczyny - a ja proszę o pomoc !
czy macie już w składzie swojej wyprawki laktator ? Ja mam dylemat - bardzo chciałabym karmić piersią - ale budowa moich piersi jest bardzo uboga do tego w wieku 15 lat- miałam wycinanego guzka - jak się potem okazało był to nie rozrośnięty gruczoł mleczny - wiem, że laktator poprzez masaż pobudza "produkcje" mleka - hym... Co robić kobitki ? -
Vviola większość z nas tutaj chyba zamierza sie wyposażyć w laktator. Nie wiem o co tak naprawde pytasz...Córcia 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
Synek 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
-
Aga_502, gratulacje a jednocześnie zyćze duzo sił dla Was, zdrówka dla maluszka!
Co do laktatora, to powtórzę sie raz jedzcze. Przed porodem sądziłam ze potrzebny nie bedzie. Ze jak bedzie to sie kupi... Ale znajoma mi pożyczyła swoja modele i całe szćzescie.... Uratował mi laktację.
Potem juz kupiłam swój własny, osobisty Easy Start Canpol i byłam zachwycona bardziej niż głośna medela.
Ale zawsze warto sprawdzić na sobie.
Moze sie nie przydać a moze być niezbędny. Dla mnie konieczny.Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 13:21
vvviola lubi tę wiadomość
-
Ulkaa wrote:Ja mam chyba poprzeczne ułożenie bo czuję po bokach ruchy. A jak macie główkowe to gdzie czujecie? Nad pepkiem?
Ja też czuję głównie po bokach, szczególnie z prawej strony. Jak się położę na prawym boku to tak kopie?/boksuje? jakby chciał się przebić przez skórę Jak byłam ostatnio u położnej i macała brzuszek to stwierdziła że synuś ułożony jest po skosie. Także ani wzdłuż ani wszerz, tylko tak pomiędzy...
Aga_502 - Gratuluję ogromnie i życzę duuużo zdrówka dla Ciebie i Maleństwa Aż się wzruszyłam jak przeczytałam. Mam nadzieję że wszystko będzie OK.
Idę postraszyć męża, bo cały czas odwleka malowanie pokoiku dla dziecka i przebudowę szafy, przez co ja nie mogę zacząć prać i układać ubranek. Jak dowie się że Czerwcówki już zaczynają to może to na niego podziałaahisma lubi tę wiadomość
-
Laktator warto kupić. Po porodzie SN laktacja następuje szybko bo oksytocyna uwalnia się podczas porodu, po CC trochę wolniej ale można karmić. Czasami maluch nie chce ssać a jest głodny wtedy odciągamy i daje swoje mleko a nie modyfikowane. Bywa ze Maluch dopiero po 2 tyg od porodu dobrze ssie a wczesniej np. jedzie na butelce i mleku odciaganym. Pytałam mamy który lepszy to zdecydowanie elektryczny jeśli chce się szybko mleko odciągnąc lub gdy mleka jest więcej niż maluch wypija. Ja ktoś natomiast będzie miał łatwość w karmieniu wystarczy ręczny by go użyć przy nawale pokarmu lub gdy np. chcemy wyjść a mleko poda ktoś inny z buteki. Pamiętajcie, że dziecko powinno objąć całą brodawkę a nie sam sutek podczas karmienia. Miesiąc przed porodem warto smarowac brodawki specjalnym kremem. Ja kupuje laktator Avent Natural elektryczny.
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
vvviola wrote:Zastanawiam się czy warto kupować lakatator przed porodem skoro nie wiadomo czy będę miała pokarm...
A skąd pomysł, ze nie będzie pokarmu? natura tak nas wyposażyła, że zaledwie kilka % kobiet nie może kp. Polecam blog Hafija tam sobie poczytaj o karmieniu piersią. Rozmiar nie ma żadnego znaczenia. Ja mam torbiel i normalnie będę karmić.
A laktator moim zdaniem jest niezbędny
Tak jak pisze Nika- dziecko ma całą ciemną otoczkę do buzi brać, bo jak za płytko, to źle ssie i nas przy tym niestety rani
Aga gratulacje dla pierwszej czerwcowej mamusi dużo siły dla Ciebie i synka :*
-
Pochwale się kupiłam leżaczek Tiny love 3w1 na stronie Empik.pl przecena o 140 zł Sa tez inne promocje dla dzieciaczków. Może ktoś skorzysta??
Wiadomość wyedytowana przez autora: 22 marca 2017, 15:02
małaMyszka, 19Biedroneczka91, Madllene, ines., Marisa lubią tę wiadomość
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
vvviola wrote:Zastanawiam się czy warto kupować lakatator przed porodem skoro nie wiadomo czy będę miała pokarm...
Kot mi poprzestawial cos w laptopie i nie mam polskich czcionek
Podziele sie z Wami kilkoma refleksjami odnosnie karmienia piersia.
Mozliwosc karmienia piersia zupelnie nie zalezy od wiekosci biustu. To jeden z mitow. Mozna miec 75A i wykarmic dziecko. Nawet statystycznie kobiety z duzym biustem maja wiecej problemow z karmieniem niz te z malym. Niedorozwoj piersi uniemozliwiajacy karmienie zdarza sie rzadziej niz raz na 1000. Najczesciej niepowodzenie w karmieniu to brak pomocy dla karmiacej mamy, lub tez mama nie chce karmic. Dzieki dostepnosci mm gdy mame ogarnia rozczarowanie i zmeczenie to latwiej jej powiedziec: "kochanie, idz kup mleko bo juz nie mam sily". Moj gin stwierdzil kiedys, ze gdyby w dawnych czasach kobiety tak karmily piersia jak w ostatnim stuleciu, to ludzkowsc by wyginela
No i karmienie piersia tylko nazywa sie naturalne. Najczesciej trzeba o to mocno zawalczyc i na poczatku wcale do przyjemnych nie nalezy. Pierwsze dni to bol, ze gwiazdy w oczach sie widzi przy przystawianiu, ale to mija.Czesto lepsza jest pomoc doswiadczonej mamy niz mlodej poloznej, ktora nigdy nie karmila.
Polecam Wam ksiazke "Jezyk niemowlat" na te ostatnie miesiace, zwlaszcza mamom ktore spodziewaja sie pierwszego malenstwa. Przeczytacie w niej nie tylko o karmieniu, ale tez dowiecie sie wiecej o zachowaniach niemowlat.
I najwazniejsze na koniec to fakt, ze laktacja dziala na zasadzie sprzezenia zwrotnego dodatniego. Czyli im wiecej karmisz, im czesciej przystawiasz maluszka, tym wiecej masz mleka, nigdy odwrotnie to nie dziala. Jesli zastapisz karmienie butelka, bedziesz dokramiac bez dodatkowej stymulacji piersi, to mleka bedzie coraz mniej, nie wiecej.małaMyszka, Szaron, AgMB, vvviola lubią tę wiadomość
-
A czy to prawda że jeśli się smaruje ok. miesiąc przed porodem sutki maścią z lanoliną to one trochę twardnieją/przygotowują się do karmienia?
Myślę (na chłopski rozum) że początki mogą być BARDZO bolesne - tak jak pisze pingui, skoro brodawki są miękkie i delikatne, nie przyzwyczajone do godzin ssania przez dziecko... Ale rozumiem że "dla dobra" zaciska się zęby i się karmi. -
Szaron wrote:A czy to prawda że jeśli się smaruje ok. miesiąc przed porodem sutki maścią z lanoliną to one trochę twardnieją/przygotowują się do karmienia?
Myślę (na chłopski rozum) że początki mogą być BARDZO bolesne - tak jak pisze pingui, skoro brodawki są miękkie i delikatne, nie przyzwyczajone do godzin ssania przez dziecko... Ale rozumiem że "dla dobra" zaciska się zęby i się karmi.
Sutki są bardzo wrażliwe, a maluch ma naprawdę dużą siłę ssania. Używałam laktatorów ręcznych i elektrycznych, ale nie spotkałam takiego który by ciągnął z większą siłą niż moje dziecko
Myślę, że smarowanie sutków na pewno nie zaszkodzi, nawet czasem polecają mycie ich szorstką myjką dla zahartowania. Z tym jednak ostrożnie zwłaszcza sporo przed terminem porodu, bo stymulacja piersi może go przyspieszyć.
Laktacja normuje się do 4 miesięcy i potem już z górki leci i jest to mega przyjemne. Mi było przykro gdy dzieci same się odstawiały w wieku 1.5 roku, a pokarm przy ściśnięciu piersi miałam jeszcze przez rok
Co do rozmiaru to mam 75 B i miałam nadzieję, że po pierwszym dziecku urośnie , a koleżanka (rozmiar F), że jej zmaleje. w obu przypadkach stało się na odwrót ha ha
Szaron lubi tę wiadomość