Czerwiec 2017
-
WIADOMOŚĆ
-
AgMB wrote:Ja w 1 ciąży nie chodziłam na KTG, teraz też nie będę, u mnie w mieście, bez względu na to, jaki to lekarz, tego się nie praktykuje.
Kurka wodna- martwić się czy olać?
a właściwie po co Wy na to KTG chodzicie? -
Hej ja dziś byłam na pedicure by lepiej się poczuć. Jutro manicure.
Ktg robie jutro u lekarza. Później będę angażować polozna taka co do domu jeździ.Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2017, 14:57
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
Hej dziewczyny:)my po kolejnej wizycie:) Malutki jest nisko, ale szyjka ładnie trzyma:)wszystkie wymiary zgodne z terminem i Tuptuś waży już 2100gram:)
ahisma, Marijanu, Szaron, Nika8686, AgaSY, 100noga, Madllene, małaMyszka lubią tę wiadomość
My mieliśmy jechać tylko po receptę, a zaliczyliśmy usg, mierzenie szyjki na fotelu i ktg wszystko w jak najlepszym porządku, waga Młodego to 2180 g, szyjka super, tętno Młodego też, moje ciśnienie idealne, ilość wód płodowych nie budzi zastrzeżeń. Infekcja grzybicza podobno nie jest jakaś duża, ale dostałam tabletki dopochwowo na tydzień. Miesiąc przed porodem mam odstawić magnez. We wtorek pojadę już właściwie tylko po kolejne zwolnienie. Aha, waga: 73 kg, więc tylko 1 kg od ostatniej wizyty na plusie, w tym ok 400 g Młodego. W lewej nerce zastój jak był tak jest, ale chyba wciąż w tym samym rozmiarze. Prawa nerka czyściutka.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 13 kwietnia 2017, 19:57
ahisma, AgaSY, 19Biedroneczka91, małaMyszka lubią tę wiadomość
-
KTG nie jest badaniem obowiązkowym. Częstotliwość wykonania tego badania nie jest określona standardem postępowania.
Zapis trwa od 20-40 minut w zależności od szpitala.
W prawidłowo przebiegającej ciąży wykonuje się je około 2 tyg przed terminem i co tydzień to terminu porodu. Jeśli termin minie co 2-3 dni. Jeśli w trakcie ciąży są problemy, pojawiają się skurcze, mama czuje słabsze ruchy dziecka lub ich nie czuje to KTG wykonuje się już od 32-34 tyg ciąży, ale to decyzja lekarza prowadzącego nie standard.
W Krakowie po 37 tygodniu dzwoni się do wybranego przez siebie szpitala i umawia na bezpłatne KTG. Jeśli chce się zrobić wcześniej bez wskazań, tak dla własnego spokoju to wtedy się płaci.
W pierwszej ciąży robiłam raz w 35 tygodniu, ponieważ w ciągu dnia nie czułam ruchów a potem po 37 tygodniu.
W drugiej ciąży miałam tylko raz w 38 tygodniu, a tydzień potem cc. No i zawsze tuż przed cc i w trakcie porodu.
Pisze tyle na ile się orientuję, ginekologia jest mi raczej odległa.
Przypomniała mi się właśnie historia mojej koleżanki z pracy. Poszła na takie rutynowe KTG w 38 tygodniu i okazało się ze tętno dziecka chwilami mocno spada bez czynności skurczowej. Przyszła z torebką na KTG i od razu po nim miała cc. Mała miała zapętloną pępowinę wokół rączki i przy ruchach sobie zaciskała.
Szaron lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDzień dobry z rana w 30tyg według belly zaczynamy 8 miesiąc:D ucieszyłam się jak przyszło powiadomienie o kolejnym tygodniu
Dziś dzień będzie wykorzystany na maksa, najpierw większość spędzona poza domem a po powrocie mam za zadanie zrobić dwa ciasta, sałatkę i przygotować się do wyjazdu na weekendcaroline29 lubi tę wiadomość
-
Witam się i ja
Co do KTG, to teraz będę miała przed wizytą, u nas robi się po 34 tc, przed każdą wizytą. W pierwszej ciąży też tak miałam.
Jak trafiłam na patologię, to robią dwa razy dziennie ok. 7 rano i okm 19, tak jak jest zmiana dyżuru.
Miałam awaryjne na SORze, jak byłam.
Dzisiaj już nic nie robię. Odkurzyłam, pranie wrzuciłam, naczynia umyte, poprasowane i na tym koniec porządków świątecznych...
Jutro się bycze.
Mam głupie pytanie, czy jutro sklepy są normalnie otwarte? -
Jutro sklepy sa normalnie otwarte ale nie wiem czy nie krócej, najlepiej sie wybrac rano na zakupy
Madllene duży maluszek
My zrobiliśmy sałatkę a teraz bierzemy sie za sernikMadllene lubi tę wiadomość
Staś ur.29.04.17 (21.40) 1900,46cm ❤❤❤
Nasz synek - nasza mala wielka miłość -
My już po ktg trwało godzinę bo nie miał kto przyjść na odczyt wiec nas przetrzymali. Dr mówi ze wyszło super bez deceleracji. Chyba nam teraz odpuści ponowne na jakiś czas. Mogę spokojnie zacząć święta
21.09.16 Beta 87- 8dpt
21.01.16 Aniołek 9 tc
-
Dzięki pingui za wyczerpujące info o KTG I tak wiesz (z racji doświadczenia zawodowego i macierzyńskiego) więcej niż na pewno ja, czy inne pierworódki-laiczki
U mnie też już 8 miesiąc, w dodatku nie może się mnie odczepić głupi katar, o którym myślałam że to zwykła alergia. Ale jednak nie, od poniedziałku jestem uziemiona w domu, a dzisiejszy wyskok na zakupy zaliczyłam z nagłą gorączką, potami i osłabnięciem Także cudna Wielkanoc się szykuje. -
Serdeczne życzenia radości i siły płynącej
z istoty Świąt Wielkanocnych,
by uśmiech i wiosenny optymizm
towarzyszyły Wam każdego dnia:*caroline29, ahisma lubią tę wiadomość
Śniło mi się, że Antoś był już na świecie, urodzony o 9:47 i ważył 3.900 albo 4.900, nie pamiętam (ale chyba ta pierwsza waga). Chodziliśmy we śnie z mężem z wózkiem, a mały spał w najlepsze
Też Wam życzę spokoju w te święta, niech to będzie czas spędzony z najbliższymi w przyjemnej atmosferze. Nie szalejcie ze sprzątaniem i gotowaniem. To tylko 2 dni i nie ma znaczenia, czy okna i podłogi będą lśnić. Lepiej Wy się zróbcie na bóstwacaroline29, Madllene lubią tę wiadomość
-
ahisma wrote:Śniło mi się, że Antoś był już na świecie, urodzony o 9:47 i ważył 3.900 albo 4.900, nie pamiętam (ale chyba ta pierwsza waga). Chodziliśmy we śnie z mężem z wózkiem, a mały spał w najlepsze
Też Wam życzę spokoju w te święta, niech to będzie czas spędzony z najbliższymi w przyjemnej atmosferze. Nie szalejcie ze sprzątaniem i gotowaniem. To tylko 2 dni i nie ma znaczenia, czy okna i podłogi będą lśnić. Lepiej Wy się zróbcie na bóstwa
Hehe żeby to się dało jeszcze na bóstwo zrobić Ja dzisiaj się już 2 godz na święconkę ubieram Buty które wcześniej naszykowałam nie wchodzą bo od kilku dni stopy jak płetwy, płaszczyk już się nie dopnie a wieje jak cholera, więc muszę pod spód też coś innego cieplejszego założyć. I w ogóle twarz też jakaś taka inna dzisiaj, okrąglejsza Dobrze że spotykam się tylko z najbliższymi w te święta, bo już bym miała doła że tak źle wyglądam
Wesołych Świąt i dużo dobrego humoru na zbliżające się dniahisma lubi tę wiadomość