X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines u nie nie robi się KTG, chyba, ze się leży w szpitalu, wtedy 2x dziennie po godzince i dodatkowo kilka razy na dobę sprawdza się tętno maluszka. nie można sobie przyjść i ot tak sprawdzić nawet za zapłatą, a szkoda ;(

u mnie cisza- brzuch miękki, nie boli, ale opadł. zaczyna się to, co z pierwszym ;/ w jednej i drugiej ciąży skurcze, twardnienia itp, człowiek czekał donoszonej ciąży jak zbawienia, a jak już można rodzić to cisza. Obawiam się wywoływania znowu. We wtorek mam wizytę, zobaczymy co powie lekarz.

dziś biorę się za porządki w dziecięcym pokoju, a w przyszłym tygodniu chcę napisać mężowi listę rzeczy do zrobienia podczas mojego pobytu w szpitalu. Ma przygotować łóżeczko, umyć wanienkę i przewijak, ogarnąć ewentualne kurze i nie wiem co jeszcze.

Jakieś pomysły? żeby sie chłop nie nudził haha

• avera27 Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2017, 10:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    na ktg chodzę do swoje szkoły rodzenia, położna polecała wpadać co 2-3 dni, zaczęłam w połowie 38 tc. Nie jest pobierana opłata za badanie. Badanie pokazuje zero skurczy :) Ginekolog do którego chodzę na nfz nic nie wspominała o ktg, mam tylko plan opieki ciężarnej z jej przychodni z którego wynika, że nfz zaleca ktg od 40 tc.

avera27

Będzie córeczka - 1.06.2017 r. - Liwia
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktg daje duża wiedzę o kondycji malucha. Nie powinno być spadków poniżej 100 ani tez wyników w okolicy 200. Mój Mały ostatnio tak szalał miał co 2-3 min wartości 170-200 i położne były zaniepokojone. Naszczescie był wtedy w rychu co przyspiesza bicie serduszka. Wiele położnych ma teraz ktg i robi za darmo w ramach opieki NFZ. Ja miałam już ktg 6 krotnie. Skurcze miałam max 45. Słabiutko.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Marijanu Ekspertka

Wysłany: 21 maja 2017, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    AgMB wrote:
    Ines u nie nie robi się KTG, chyba, ze się leży w szpitalu, wtedy 2x dziennie po godzince i dodatkowo kilka razy na dobę sprawdza się tętno maluszka. nie można sobie przyjść i ot tak sprawdzić nawet za zapłatą, a szkoda ;(

u mnie cisza- brzuch miękki, nie boli, ale opadł. zaczyna się to, co z pierwszym ;/ w jednej i drugiej ciąży skurcze, twardnienia itp, człowiek czekał donoszonej ciąży jak zbawienia, a jak już można rodzić to cisza. Obawiam się wywoływania znowu. We wtorek mam wizytę, zobaczymy co powie lekarz.

dziś biorę się za porządki w dziecięcym pokoju, a w przyszłym tygodniu chcę napisać mężowi listę rzeczy do zrobienia podczas mojego pobytu w szpitalu. Ma przygotować łóżeczko, umyć wanienkę i przewijak, ogarnąć ewentualne kurze i nie wiem co jeszcze.

Jakieś pomysły? żeby sie chłop nie nudził haha
    Mój już dawno ma przykazane, żeby zmienić pościel w naszym łóżku i ma to zrobić rano w dzień naszego wyjścia ze szpitala. No i, ale o tym jeszcze biedak nie wie, poodkurzać i umyć podłogi również w dzień wyjścia.

Marijanu
  • Madllene Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój też będzie miał sporo roboty podczas mojego pobytu w szpitalu, ale niestety chyba będzie musiał wykształcić umiejętność bilokacji, bo chciałabym, żeby cały dzień był ze mną:) najwyżej będzie sprzątał nocami :D o ile nie będziemy musieli się przenieść do teściowej jeśli remont piętro niżej się nie zakończy, to będzie musiał przygotować łóżeczko, wózek, powycierać kurze, odkurzyć, umyć wanienkę. No i może też by się przydało, żeby zmienił naszą pościel. Gorzej jeśli będzie się trzeba przenieść tam... to już wyższa szkoła logistyki, bo będzie musiał przygotować swoj stary pokój + przewieźć cześć rzeczy... ale wciąż liczę na to, że nie będzie takiej konieczności. Od jutra rodzice zaczynają wymianę okien na piętrze, może potrwa to ok 2- 3 dni, potem tylko trzeba dograć ekipę do malowania z kładzeniem gładzi do 3 pomieszczeń... a mamy już ciążę donoszoną, więc w każdej chwili się może zacząć...

7u2290bvd63lv0ph.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A myślałam, że tylko ja jestem taka zolza i zostawiam mężowi listę rzeczy do zrobienia :-P

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 21 maja 2017, 17:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Podczas 1 ciąży mąż sam z siebie wysprzątał. Teraz jest jeszcze starszak w domu, więc będzie miał pomoc ;P haha
    wózek przygotuję później, bo to tylko prześcieradełko do gondoli dać przed spacerem i tyle

Ja dziś zmieniałam pościel, wiec nie wiem, czy jest sens zmieniać jak wyjdę ze szpitala, chyba, ze małemu nie będzie śpieszno, to wtedy wiadomo :)

Obrotne chłopaki, na pewno dadzą radę :) mój jeszcze będzie musiał sam gotować i jak będę w szpitalu i przez pierwsze tygodnie ;)

• Natka2 Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej :)
    Mi palce po nocy puchną, ale w nocy też czuję jak mi ręce drętwieją, albo jak za długo tableta trzymam w jednej pozycji :)
    Też mam bolesne skurcze, twardnienie brzucha, bóle jak na @ i dodatkowo kłucie w pochwie co jest dla mnie totalna nowością, bo 1 ciążę przeszłam jakbym w niej wgl nie była, dopiero 2 tyg przed terminem zaczęłam puchnąć. No, ale już bliżej jak dalej musimy wytrzymać dziewczyny! :)
    U mnie już wszystko gotowe, stoi i czeka. Torba spakowana tylko jakieś drobne rzeczy zostały, ale to już przed samym szpitalem dopakuj :)
    A no i mój mąż też będzie musiał posprzątać w dzień naszego powrotu, a nie będzie miał za dużo czasu, bo maksymalnie po 24h mam zamiar wyjść :d

👦 2012r.👼 8tc 2016r.👦 2017r.
    12cs
    23.11.2022 ⏸
    23.11. 15dpo Beta: 198.8 progesteron: 21,51
    25.11. 17dpo Beta: 522 (163,6%) ❤️
    30.11. 5+1 Pęcherzyk w macicy
    14.12. 7+1 Pęcherzyk z zarodkiem 💕 ciąża młodsza o tydzień.
    21.12. USG ciąża 5 tydzień? 🤦🏼‍♀️
    22.12. USG prywatne
    Koniec.
  • ahisma Autorytet

Wysłany: 21 maja 2017, 20:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja się cieszę, że się ochłodziło, bo po raz pierwszy w życiu miałam tak spuchnięte stopy i palce u rąk :/

Robię kolejne podejście do pakowania torby szpitalnej i dzisiaj stanęło na skompletowaniu (prawie) całej kosmetyczki dla mnie, a jutro mam zamiar wyparzyć butelki i inne gadżety, a do szpitala biorę smoczek, co by mieć awaryjnie, jak egzemplarz okaże się hałaśliwy ;)

No i dzisiaj mamy 37+0, czyli według belly donoszona :D
    Do terminu pozostaje 21 dni.
    Jestem ciekawa kiedy mały zdecyduje się na spotkanie <3

Madllene, ines., Marisa lubią tę wiadomość

atdco7est7svlfak.png
    9ltfxzdv75wjz8un.png
  • ines. Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 00:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja tez dzis 37+0 i donoszona :) 21 dni do terminu. Brzuch poszedł troszkę w dół, pod piersiami luz na 3 palce. To czekanie najgorsze... czasem myśle sobie ze cc lepsze, przynajmniej człowiek ma jakis plan :))

I jutro tak jak i Ciebie Ahisma wyparzanie butelek i laktatora i ostatni look na torbę do szpitala. JesCze musze mężowi przygotować cos na wyjście dla maleństwa i dla mnie i kompletnie nie wiem co. Cieżko przewidzieć ta cholerna pogodę. Jak to rozwiazujecie? Co planujecie na wyjście dla waszych maluchów?

Córcia <3 16mm->50mm->76 mm->400g->436g->1000g->1500g->2300g->3000g->3260g [39+6]
    3i49o7esn08ndlz3.png
    Synek <3 10mm->23 mm->50 mm->460 g ->820 g->1500 g -> 2180 g ->2800 g->3040 g [40+5]
    82do3e5e29ddmi8b.png
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2017, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ines właśnie dziś chcę przygotować rzeczy na wyjście i chyba zrobię tak, ze przygotuję 2 komplety i mąż zdecyduje, co wziąć.

1.cieniutki pajac+ body na krótki rękaw + czapeczka
    2. grubszy pajac + body na długi rękaw + czapeczka

no i do wyboru- pieluszka flanelowa, cienki kocyk, grubszy kocyk

w co pakujesz ubranka? reklamóweczka nie bardzo chyba, może w szufladzie zostawię, tylko mu pokażę, co ma wziąć?

Ja mam zakaz rodzenia na dziś i jutro, bo mąż zawieszenie w moim aucie robi i inne pierdoły. Także najwcześniej w środę :) a brzuch z dnia na dzień mi bardzo opadł, prawie całą dłoń wsadzę. każdy, kto mnie widzi, mówi, że to już mój koniec haha

z drugiej strony, z pierwszym brzuch mi chyba na 1,5 miesiąca przed wywoływaniem opadł.

• Marijanu Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2017, 09:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też mam problem z ubrankiem na wyjście. I chyba zrobię tak jak Ty AgMb, że przygotuje dwa zestawy z tym że spakuje to razem, mąż przywiezie wszystko i w szpitalu zdecyduje co nałożyć. Te ciuszki są tak maleńkie, że nawet dwa zestawy do malutkiej reklamówki się zmieszczą. Do tego kocyk i pieluszka flanelowa. Wszystko razem spakuje do fotelik samochodowego więc nie będzie opcji, że mąż zapomni czegoś zabrać.

Marijanu
  • Natka2 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej. U mnie wczoraj o 16.40 zaczely sie skurcze najpierw delikatne pozniej mocniejsze i regularne. Podpieli mi w szpitalu ktg skurcze byly okolo 90 rozwarcia brak. Pozniej sie zaczely wyciszac, spalam godzinke i dzis od rana dalej ktg, na ktorym byly skurcze ok 40. Czekam na rozwoj wydarzen. Trzymajcie kciuki, zeby sie na dobre zaczelo, bo juz nie mam sily...

Szaron, AgaSY, Gracjanna, 100noga, Marisa, Madllene, ahisma, małaMyszka, ines. lubią tę wiadomość

12cs
    23.11.2022 ⏸
    22.12. USG prywatne
    Koniec.
  • szatynka Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    hej

Ja już mam torbę do szpitala w pełni spakowaną. Bóle jak na @ często łapią. Dziś ostatni raz robiłam morfologię i badanie moczu.
    Jeśli chodzi o ubranka na wyjście to mam właśnie zrobione tak jak pisze AgMB.

<3 zem3j48aw2uaagxd.png <3
    <3 zem3wn15b4i4bt7c.png <3

18.06.2016r. [*] 6tc Aniołek - w mym sercu na zawsze <3
  • AgMB Przyjaciółka

Wysłany: 22 maja 2017, 10:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marijanu ja się obawiam tego, ze w reklamówce może niefajnie pachnieć czy coś. W sensie mało powietrza. albo położę na foteliku i przykryję tetrą.

U mnie to zawsze mąż decyduje o ubiorze, ja z tych ciepłolubnych i często jest tak, że chłopcy są w krótkim rękawku i spodenkach, a ja legginsy i sweterek

• Szaron Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 10:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka2 wrote:
    Hej. U mnie wczoraj o 16.40 zaczely sie skurcze najpierw delikatne pozniej mocniejsze i regularne. Podpieli mi w szpitalu ktg skurcze byly okolo 90 rozwarcia brak. Pozniej sie zaczely wyciszac, spalam godzinke i dzis od rana dalej ktg, na ktorym byly skurcze ok 40. Czekam na rozwoj wydarzen. Trzymajcie kciuki, zeby sie na dobre zaczelo, bo juz nie mam sily...

Natka trzymam kciuki :) Jak będziesz w stanie daj znać jak poszło :)

tb7382c324e9cpbx.png
  • Gracjanna Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2017, 10:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka kciuki zaciśnięte!
    Który u Ciebie tc???

201706107251.png
  • Zoja Ekspertka

Wysłany: 22 maja 2017, 10:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Trzymam kciuki za wszystkie Czerwcówki!
    U mnie termin z OM na 29 ale już czuję , że brzuch opadł..
    Torba spakowana, mam nadzieję, że dotrwamy to czerwca.
    Powodzenia dziewczyny :-*

gannskjo7b9tly2x.png

18.11.2015 Aniołek - W
  • Natka2 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rowno 35 dzis. Lelarze twierdza, ze to nie porod, wiec odsylaja mnie do domu jeszcxe, tylko niepokoi ich moj bol @ ciagly. I obawiaja sie przedwczesnego porodu ale sprawdzaja jeszcze czy jakiejs infekcji nie ma. Takze tyle meki ze skurczami praktycznie na marne.

12cs
    23.11.2022 ⏸
    22.12. USG prywatne
    Koniec.
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 22 maja 2017, 12:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Natka współczuje bólu i stresu. Skurcze podobno powinny być ponad 100 by uznac to za poród. Mój lekarz mówi, ze jak akcja porodowa jest to nie hamują jej już w 34 tyg.

Ja dziś w nocy znowu walczyłam z problemami żołądkowo-jelitowymi to już kolejny dzień gdzie kiepsko się czuję w tym temacie :(

Powodzenia Dziewczyny wg belly mam poród za 10 dni :)

ahisma lubi tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

‹‹ 721 722 723 724 725 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

O tym jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko - relacja ze spotkania Ovu dzieci!

Jeśli kiedykolwiek zastanawiałaś się co sprawia, że kobiety, matki są tak silne i wytrzymałe, to musisz to przeczytać! My znamy już odpowiedź – nasza moc leży w relacjach jakie potrafimy tworzyć z innymi kobietami. Wsparcie jakie sobie dajemy i energię do działania jaką sobie nawzajem przekazujemy jest wartością o której należy mówić głośno! Dowodem na to jest ta relacja z wyjątkowego zdarzenia – zlotu użytkowniczek OvuFriend i BellyBestFriend, wspaniałych kobiet, cudownych Mam! Przeczytaj, jak kalendarz dni płodnych zjednoczył kobiety podczas starania o dziecko  

CZYTAJ WIĘCEJ

Mikroelementy dające makro-poprawę męskiej płodności

Dowiedz się, które mikroelementy odgrywają kluczową rolę w kontekście męskiej płodności. Na co zwracać uwagę i których składników nie powinno zabraknąć w diecie przyszłego taty? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ