X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    WeraAnna to są nawyki z czasów gdzie mamy szybko wracały do pracy :) Moja mama w latach 70 i 80 po skończeniu 3 miesięcy (!) zaczynała nam podawać warzywa i owoce, bo wracała do pracy i tzw "trening spania" też był (wtedy - po prost zostawienie dziecka żeby się "wypłakało" i zasnęło samo)... Żeby mama jako-tako się wysypiała przed pójściem do pracy.

tb7382c324e9cpbx.png
  • Rusałka06 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 18:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz mówi się że karmienia nocne są najważniejsze i przy odstawianiu od piersi to właśnie te nocne zostają zazwyczaj najdłużej. Dziecko rośnie, rozwija się w czasie snu plus pokarm z piersi w nocy jest najbardziej kaloryczny.

U nas dalej przygody z BLW. Zuzka upodobała sobie jabłko i nie da się w ogóle jej go zabrać,zeskrobuje miąższ swoimi dwoma zabkami jak na tarce. Ładnie tez pije wodę z doidy cup. Mam problem natomiast z marchewka.ugotowalam na parze i pokroilam w słupki i Zuzka ładnie ja skrobie i nawet połyka ale niestety marchewka kruszy się jej w buzi na całkiem spore kawałki i co i raz nimi kaszle i wypluwa. Na szczęście dobrze jej idzie to wypluwanie dużych kawałów ale jestem cala w strachu i psychicznie nie daje rady jak widzę jak zaczyna się krztusic. Próbowałam gotowac różne konsystencje (bardziej twarde, miękkie ) ale efekt ten sam. Zastanawiam się jakie inne warzywa mogłabym jej dać żebym nie dostawała zawału serca za każdym razem. Brokuł został definitywnie skreślony, musi mieć coś do skrobania żeby się zainteresowała.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 18:26

n59y2n0a4o8fm1ic.png

qdkkdf9hht6ogiuw.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 8 grudnia 2017, 18:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ja sobie lubię chrupać surową kalarepę :) może dzieci też lubią? i może surowa marchewka (wtedy się nie będzie łamać). Znajoma swojej córce daje taką surową marchew (tylko sparzoną) jako gryzak i młoda nie da sobie marchwi zabrać :D
    jeszcze mi do głowy przychodzi kalafior ugotowany al dente

Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 grudnia 2017, 18:31

Rusałka06 lubi tę wiadomość

• Nika8686 Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kryzys zażegnany temp spada dziś 3 noc na podłodze ale dam rade. Synek coraz bardziej uśmiechnięty. Jest szansa ze jutro wypis. Podobno to jakiś wirus 3 dni temp do 40 stopni plus zapalenie gardła. Dziękuje za dobre słowa oby was nie dopadło takie świństwo.

.kropka. lubi tę wiadomość

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 8 grudnia 2017, 23:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika8686. Trzymam kciuki żebyście wyszli. I oczywiście żebyście zdrowi byli oboje :)
    U nas ząb wychodzi. Jak takto nie było. Jakiś większych tragedii tak dzisiaj jak pojawił się czubeczek zęba tak w młodego zło wcielone weszło i wszystko gryzie i jęczy. Domyślam się że go boli ale. Nic nie działa. Na gryzaku się powyzywal to zaraz zaczął nim rzucać i dopiero poszedł spać.

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2017, 12:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny w Rossmannie jest promo 2+2 gratis na pielęgnację dziecięca ;-)

Rusałka06 lubi tę wiadomość

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2017, 18:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już w rossmanie byłam z rana :)

Kupiłam 3 kartonowe książeczki z wierszykami brzechwa/tuwim i muszę lecieć po więcej bo młoda zachwycona słucha, ogląda i obgryza brzegi :P

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2017, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja codziennie czytam Leonowi bajki Disneya i cieszy się cały jak tylko okładkę zobaczy :-).

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 9 grudnia 2017, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też mieliśmy jakieś bajki ale nie było takiego szału jak z wierszykami :) też codziennie czytamy

• zimowa stokrotka Autorytet

Wysłany: 9 grudnia 2017, 23:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój Jasiek akceptuje tylko śpiewanie. Więc chodzę i mu śpiewam :) za czytaniem nie przepada. Musiałabym czytać mu wiersze i śpiewać je jednocześnie :p

o148i09kzitj1pv1.png
    mhsvi09k321kr4xp.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 08:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Haha ;) co do książeczek to kupiłam super wydanie wierszyków Tuwima i Brzechwy, no i w praniu wyszło, że ulubione są najprostsze, tanie, kartonowe książeczki z jednym wierszykiem na książeczkę, które Mały może mamlać, trzymać w rękach, przewracać sam strony (!) i zamykać. Duże o miękkich stronach na razie nie wchodzą w grę, chyba że z daleka - a nie o to chodzi.

A i szczerze Wam polecam coś, co się nazywa Obracanka (są: kolory, porównania i liczby), czyli kartonowa książeczka gdzie po środku jest zwierzątko do obrócenia na drugą stronę, zwykle w kontrastowym kolorze. Mały je uwielbia, obraca je sam z pasją ;) i może je oglądać dosłownie godzinę (i dłużej).

[img]https://i2.wp.com/wyrodna.com/wp-content/uploads/2017/02/perełki_20.jpg[/img]

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 08:46

Rusałka06, .kropka. lubią tę wiadomość

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2017, 10:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie takie jednowierszykowe po 3zł za sztukę kupiłam i dziecko zachwycone :D

fajne te obracanki, muszę popatrzeć w księgarni bo nawet o nich nie wiedziałam :) Mają jakiś teks do poczytania czy tylko obrazki?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 10:18

• Szaron Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 11:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    .kropka. wrote:

fajne te obracanki, muszę popatrzeć w księgarni bo nawet o nich nie wiedziałam :) Mają jakiś teks do poczytania czy tylko obrazki?

Tylko obrazki z hasłem ilustrującym dane pojęcie (kolor, kierunek, itd.). Ale naprawdę samo obracanie jest już sporą robotą do wykonania dla takiego malucha, bo trzeba się skupić, wycelowac, itp ;)

tb7382c324e9cpbx.png
  • Nika8686 Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jesteśmy w domu wyszliśmy na własne zadanie. Synek już nie gorączkuje. Oni czekali na dobę bez gorączki. Już tam nie dawałam rady z tymi wyjącymi dziećmi i ich sflustrowanymi matkami. Miałam wrażenie ze moje dziecko bardziej się rozchoruje z braku snu przez ciagle hałasy i płacze sąsiadów. Wyszliśmy wczoraj i od razu lepiej mału śpi spokojnie tylko raz miał 38 i dostał nurofen od tego czasu nic. Zdrowieje a ja mogłam trochę odpocząć po 3 nocach bez snu.

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• Szaron Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 17:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika8686 wrote:
    Jesteśmy w domu wyszliśmy na własne zadanie. Synek już nie gorączkuje. Oni czekali na dobę bez gorączki. Już tam nie dawałam rady z tymi wyjącymi dziećmi i ich sflustrowanymi matkami. Miałam wrażenie ze moje dziecko bardziej się rozchoruje z braku snu przez ciagle hałasy i płacze sąsiadów. Wyszliśmy wczoraj i od razu lepiej mału śpi spokojnie tylko raz miał 38 i dostał nurofen od tego czasu nic. Zdrowieje a ja mogłam trochę odpocząć po 3 nocach bez snu.

Dobrze że już w domu :) Btw - nie wyobrażam sobie jak w szpitalach te biedne, chore i płaczące dzieci mają spać (nie mówiąc o ich rodzicach), gdy inne dzieci płaczą. Tzn rozumiem że tak być musi, bo sale 1-os to pewnie wymysły rodem z "Dynastii" ;) Ktoś w ogóle jest w stanie tam zmrużyć oko...??

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 grudnia 2017, 17:05

tb7382c324e9cpbx.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 10 grudnia 2017, 18:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika nie ma to jak w domu w swoim łóżku i na spokojnie :) fajnie, że już wyszliście

To my w takim razie juz mamy prezent pod choinkę dla młodej - obracanki :) dzieki Szaron. Dostanie od dziadków zabawki interaktywne/grające itd więc nie chciałam kupować kolejnej śpiewającej męczące piosenki zabawki :P btw na mikołaja zostaliśmy uszczesliwieni zabawką garnuszek na klocuszek, mam ochotę ten garnek wywalić przez okno :D ma aż 2 piosenki i się córa nauczyła go odpalać... jej się podoba ;)

• pingui Autorytet

Wysłany: 10 grudnia 2017, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zbyt głośne zabawki można wyciszyć zaklejajac plastrem głośniczek. Jest dużo ciszej :-)

Nika, dobrze że już w domu. Dbajcie o siebie.
    W Krakowie mogę polecić pediatrę na telefon, który przyjeżdża o każdej porze i nie boi się w razie potrzeby podłączyć kroplówki w domu i na dodatek jest naprawdę dobrym pediatrą. Nie jest może przytulasem dla dzieci, ale nie to się liczy w chorobie.

atdci09ktbgklgiz.png
  • Mama30+ Przyjaciółka

Wysłany: 10 grudnia 2017, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nika, w domku najlepiej! Szybko wracajcie do formy!

Pingui, czy możesz dać namiar na pediatrę, o którym pisałaś? Mamy w najbliższej rodzinie lekarza, ale chirurga:) To duże ułatwienie, bo zawsze dzieciaki osłucha, pomaca brzuch, węzły chłonne, ale poważniejszych infekcji nie chce leczyć, za duża odpowiedzialnść zwłaszcza przy niemowlaku.

Też mamy garnuszek na klocuszek, starszy synek dostał na roczek i ja w pierwszej chwili pomyślałam, ze to taki fikuśny nocnik - rozumiecie, klocuszek i te sprawy..;)

• Nika8686 Autorytet

Wysłany: 11 grudnia 2017, 11:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z Poznania i właśnie nie mam tu pediatry na telefon w nocy. Jedyne czego się dowiedziałam to ze jak dziecko ma ponad 38,5 u nas było 39,6 to dajemy duża dawkę ibuprofenu bo paracetamol na cześć dzieci nie działa i tak Np u naszego 7,8 kg dziecka czopek 125 lub 1,25 ml leku w syropie. Czekamy 40 min i obserwujemy. Gorączki nie należy się bać zjebaly mnie te szpitalne doktorki 2 razy brrr. Ale jest już dobrze. Ja dałam paracetamol i temp nie spadła nic a nic :(

961lwn15y3w1u452.png
    21.09.16 Beta 87- 8dpt
    21.01.16 Aniołek 9 tc <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 11 grudnia 2017, 13:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem z okolic Poznania i też nie mamy pediatry na telefon w nocy (zresztą w dzień nasz na wizyty domowe też nie jeździ). Pewnie byliście z małym w szpitalu na Krysiewicza, ja mam bardzo złe wspomnienia z tego szpitala z dzieciństwa i widzę, że wiele się nie zmieniło :/ To jest masakra, żeby rodzica z małym dzieckiem jakaś lekarka wyzywała (że się martwi o swoje dziecko), no poziom empatii poniżej wszelkiej krytyki... Trzymam kciuki żeby z malutkim było już wszystko dobrze :)

‹‹ 827 828 829 830 831 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Sen a zdrowie hormonalne kobiety – jak na siebie wpływają?

Jak sen wpływa na zdrowie hormonalne kobiety? Jakie mogą być skutki niedoboru snu w kontekście kobiecej płodności? Jakie hormony są szczególnie wrażliwe na problemy z bezsennością u kobiet? Jak zadbać o prawidłową higienę snu?

CZYTAJ WIĘCEJ

Ranking TOP produktów zwiększających szanse na zajście w ciążę

Wybrane produkty, które mogą zwiększyć szanse na zajście w ciążę, skrócić starania o dziecko i szybciej przybliżyć Cię do wymarzonego celu. 

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ