X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2017
Odpowiedz

Czerwiec 2017

Oceń ten wątek:
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 08:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malwa86 może to zęby. Lepiej podawać do picia wodę niż sok. Sok najwyżej raz dziennie, np po obiadku. Szkoda żeby próchnica dopadła już pierwsze ząbki.

atdci09ktbgklgiz.png
  • Malwa86 Koleżanka

Wysłany: 4 stycznia 2018, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wody nie chce ale jak zrobię 30 ml soku a resztę wody to już pije cwaniak jeden :-P na dole już dwa mamy, może idą górne. Trzeba to przetrzymać. Ząbki myjemy codziennie pastą Elmex.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 09:16

Marcelek <3
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 09:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O ja też poproszę jakieś przepisy na ryby bo jeszcze nie wprowadziliśmy :-P.

Dziś lecimy do pediatry. Od kilku dni wydaje mi się, że jaderka się cofly i woreczek pusty. Do tego martwi mnie, że ten nosek jest chyba cały czas żółty... Zawsze coś...

Mama 2 chłopców i aniołka ❤️
    12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My jeszcze ryb nie jemy ale też już powoli o nich myślimy :)

Nasza córa jakoś nie jest skora do mówienia ;) jak jest zła to jest mamamamamamam! A tak się dużo śmieje, piszczy, i jakieś swoje agu :D
    Zębów też jeszcze nie ma, myślę że to kwestia czasu bo ostatnio jakieś gorsze noce znowu i wszystko włącznie ze mną pogryzione
    I ciągle wystawiony język jak dzieci gdy sie skupiają np przy kolorowaniu... komicznie to wygląda :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 11:20

Adry lubi tę wiadomość

• Szaron Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbowaliśmy słoiczka hippa (młoda marchewka + ziemniak) kontra moja zupa o identycznym składzie. No i co... Hippem względnie się obżerał, tzn troszkę pluł, ale był ciekawy, coś połykał, nie wykręcało go ze wstrętu jak przy mojej zupie ;)
    Hippa była na pewno dużo słodsza przez większą zawartość marchwi.

Tydzień dajemy ziemniak+marchew w różnych wariacjach, nie widzę żadnych alergicznych atrakcji, także wprowadzę kolejne warzywa, no bez jaj... Siódmy miesiąc idzie, chłop ponad 9 kg, silny i zdrowy, dwa zęby już w użytku, nie będę chyba schizować z tak powolnym wprowadzaniem kolejnych warzyw czy owoców (ale nie surowych).

tb7382c324e9cpbx.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sok ma odczyn kwaśny i tworzy idealne środowisko do rozwoju bakterii próchnicy. Nie pomoże elmex jeśli w nocy bedzie sok, a szkoda zębów. W Polsce to ogromny problem, bo grubo ponad 90 % dzieci w wieku szkolnym ma zaawansowaną próchnicę. Jesteśmy w czołówce Europy pod tym względem, dlatego uczulam. Ładny uśmiech to ważna sprawa :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szaron surowych boisz się ze względu na alergię?
    Spróbujcie ziemniak dynia z hipp, większości dzieci smakuje, choć dla mnie smakuje obrzydliwie :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 11:38

atdci09ktbgklgiz.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś w Krakowie czyste powietrze, a mnie tak głowa rozbolała, że wystawiłam Małego na balkon do spania. Myślałam ze pośpi 20-30 minut a tu już 1,5 godziny minęło, a ja z szoku nie wiem co z czasem robić hahaha :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 11:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Leon wczoraj przed południem spał 2,5h, a dziś 1,5 :-). U nas też powietrze dobre, zaraz zaproponuje cyca i się ubierzemy :-). U Was też takie ryki przy ubieraniu? U nas kosmos, wyjście na spacer jest związane z takim wyciem, że ściany się trzesa :O.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 11:48

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas odwrotnie :-) jak wyciągam kombinezon to Mały się uspokaja i często już zasypia jak go zapinam i wkładam czapkę :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 12:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to zazdroszczę bardzo!

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 12:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to budzi z taką „dziecięcą radością”, że całe otoczenie słyszy :-)

atdci09ktbgklgiz.png
  • Szaron Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 15:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui oj dziś pogoda w Krakowie bombowa :) 2,5h spaceru zaliczyliśmy, normalnie wiosna! Jak jutro też będzie równie fajnie to koniecznie wyjdźcie :)
    Surowizn mamy nie dawać właśnie pod kątem alergii. Dopiero za jakieś 3-4 tyg pierwsze próby. Ech.
    Mam ten słoiczek z Hippa z cukinią, także będziemy próbować. I burakową zupę Adry też uskutecznię chętnie po powrocie, bo mamy znowu wyjazdowy weekend do rodziny. Troszkę mam dość tych wojaży, gdzie trzeba spakować pół domu... :[

tb7382c324e9cpbx.png
  • AgaSY Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 17:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Byliśmy u pediatry na ostatnim szczepieniu przed rokiem. Jądra schowaly się w kanale pachwinowym i wszystko jest ok. Nosek też wporzo, zoltaczki nie ma :-). I przybralismy tylko 600 g w 6 tygodni, nie przekroczylismy magicznych 10 kg :-)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 18:48

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 19:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    pingui wrote:
    Sok ma odczyn kwaśny i tworzy idealne środowisko do rozwoju bakterii próchnicy. Nie pomoże elmex jeśli w nocy bedzie sok, a szkoda zębów. W Polsce to ogromny problem, bo grubo ponad 90 % dzieci w wieku szkolnym ma zaawansowaną próchnicę. Jesteśmy w czołówce Europy pod tym względem, dlatego uczulam. Ładny uśmiech to ważna sprawa :-)

Pingui a co z karmieniem w nocy?

Moja Mała budzi się w nocy na jedzenie. Zaczynaja wyrzynać się dolne jedynki, a o 2 w nocy nie będę jej zębów szorować :-\

• pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 21:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Przy kp nie ma problemu, a wręcz kp działa ochronnie na zęby. Przy karmieniu mm ryzyko próchnicy jest większe, a już picie słodkich i kwaśnych napojów zwiększa to ryzyko jeszcze bardziej. Na mm dzieci jednak szybciej kończą karmienia nocne niż na kp. Nie rzadkie są jednak przypadki całkowitego bezzębia już u 3-4 latków.

atdci09ktbgklgiz.png
  • delilah11 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki. My już niestety w całości na mm.

• AgaSY Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pingui pamiętasz jak byłam z Leonem u alergologa pediatry? Ona kazała nam podawać Sinlac na noc właśnie żeby ograniczyć karmienia nocne bo źle wpływają na zęby i też mogą przyczynić się do próchnicy... Co człowiek to inna opinia, bądź mądry i pisz wiersze :-P.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 21:19

12.07.2019r. M.
    07.06.2017r. L.
    26.07.2015r. (*)
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 21:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Był taki pogląd i kp było pod tym względem wrzucane do jednego worka z mm, ale z tego co czytałam w literaturze naukowej zostało to obalone na korzyść kp. Moja pediatra tez to potwierdziła.

Ja przerobiłam to tez na „własnej skórze”. Karmiłam dwoje dzieci, każde 18 miesięcy. Potem już głównie w nocy, rano i na wieczór. Teraz mają 12 i 9 lat i ani jednego ubytku do tej pory. Po odstawieniu od piersi tylko woda po wieczornym umyciu zębów. Teraz to nawet by im przez myśl nie przeszło jeść coś, czy pić co innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2018, 22:00

AgaSY lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
  • pingui Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2018, 22:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Buraczkowa gotowa :-) dorzuciłam tylko mięsko :-) Z racji kp Mały ma większą szansę na niedobór żelaza i anemię (to tak żeby każda opcja miała plusy i minusy :-)) Zrobiłam mu na pół roczku komplet badań i zapasy płodowe żelaza mamy już w dolnej granicy normy, wiec jedziemy ostro z mięskiem i żółtkami :-)

Adry lubi tę wiadomość

atdci09ktbgklgiz.png
‹‹ 837 838 839 840 841 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

4 Problemy z zajściem w ciążę, które możesz wykryć z pomocą aplikacji OvuFriend!

Kalendarz owulacji kojarzy Ci się tylko z wyznaczaniem dni płodnych i terminu owulacji? Jego możliwości są dużo większe! Aplikacja może być pomocna w wykrywaniu problemów związanych z płodnością na bardzo wczesnym etapie. O jakich problemach mowa? Co możesz wykryć z pomocą kalendarza? Kliknij i przeczytaj!   

CZYTAJ WIĘCEJ

Nowości i innowacyjne algorytmy sztucznej inteligencji wdrożone w aplikacji OvuFriend

Przeczytaj o nowościach, które właśnie wdrożyliśmy w aplikacji OvuFriend! Są to wyniki naszych ponad dwuletnich prac badawczo-rozwojowych, w które byli zaangażowani najlepsi eksperci medyczni i naukowcy od analizy danych i algorytmów sztucznej inteligencji w Polsce. Projekt otrzymał również wsparcie od Narodowego Centrum Badań i Rozwoju oraz Google for Startups. Co to oznacza dla użytkowniczek OvuFriend? Przeczytaj więcej. 

CZYTAJ WIĘCEJ