X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia89 wrote:
    Hej dziewczyny, podczytuje Was od jakiegoś tygodnia 🙂 chciałabym dołączyć do tego zaczarowanego wątku. Mam 30lat, jest to moja 4 ciąża, 3 poprzednie zakończyły się w okolicach 7/8 tygodnia. Nie znaleziono przyczyny. Może było to spowodowane dość dużym stresem, bo rok poprzedni nie należał do udanych. Mam szczerą nadzieje, że tym razem wszystko się uda i w czerwcu będę miała w ramionach najpiękniejszy prezent na moje 31 urodziny 🙂 Aplikacja pokazuję mi termin na 8.06

Witaj kochana ❤

Bunia89 lubi tę wiadomość

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Są tu dziewczyny mające typowo fizyczną pracę?ja pracuje w przetwòrstwie rybnym,nie jest ciężko tylko trzeba stać przez 11h a to męczy samo w sobie😁.Zastanawiam się kiedy iść na l4.Chciałabym jeszcze popracować o ile dolegliwości pozwolą i nie będzie komplikacji żadnych.U was jak to wygląda?

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Bunia89 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 21:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    yvonneSW wrote:
    Bunia89 to my sąsiadki ja też Skandynawia i z tego co kojarze bardzo podobnie prowadzona jest ciaza u Ciebie jak i u mnie.
    Ja siedze cicho bo czekam. Usg dopiero pod koniec pierwszego trymestru wiec będę jeszcze jakis czas w niewiedzy. Nie czuje sie jakos bardzo w ciąży ale przynajmniej plus taki ze poki co nie ma plamien

Ja też narazie nic się nie wychylam,czekam grzecznie. Za 4 tygodnie jadę do Polski, więc wtedy będę chciała zrobić USG itd, a tu myślę że około właśnie 9/10 tygodnia dopiero do lekarza pójdę.

4c3tgywlo997xyly.png
    km5sdf9htez2sipt.png
    22.06.2020 (42+1) Hania 🥰
    21.02.2018 (*) 6tc
    18.08.2018 (*) 7tc
    25.12.2018 (*) 8tc
  • Nana_r Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bunia89, yvonneSW cześć, witajcie!

Eh coś nienajlepsza ta sobota... Ale chyba tylko spokój może nas uratować. Trzymam za nas wszystkie mocno kciuki! Ja już nie mogę doczekać się wizyty w poniedziałek!

kasia_1988 lubi tę wiadomość

Starania od 09.2018
    11.2019- pjp, łyżeczkowanie
    02.2020- powrót do starań
    07.2020- znów się nie udało :(
    10.2020- nowa nadzieja <3
    Neoparin, Acard, Duphaston, Euthyrox 75
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 21:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, Plamienia naprawdę niczego nie przekreślaja. Tylko trzeba poznać ich przyczynę. Prawie pół ciąży plamilam. 🤦🏻‍♀️

Teraz nic nie czuje i mam mega stresa że coś jest nie tak, wizyta w poniedziałek✊

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2019, 21:28

• nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StarającaSię wrote:
    Są tu dziewczyny mające typowo fizyczną pracę?ja pracuje w przetwòrstwie rybnym,nie jest ciężko tylko trzeba stać przez 11h a to męczy samo w sobie😁.Zastanawiam się kiedy iść na l4.Chciałabym jeszcze popracować o ile dolegliwości pozwolą i nie będzie komplikacji żadnych.U was jak to wygląda?
    Gin może wystawić ci zaświadczenie o ciąży wtedy obowiązują cię trochę inne standardy pracy. 😊
    Ale to bardzo indywidualna sprawa. Jeśli nie czujesz się na siłach to l4 w sam raz do tego służy.

Ja ostatni raz byłam w pracy 🤔🤔 w styczniu 2018 😊😊

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 22:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    StarającaSię wrote:
    Ja też właśnie mam problem. Z tego powodu m. in. chciałam iść wcześniej do lekarza żeby doradził. Pracuje w laboratorium chemicznym. Mam kontakt z toksycznymi substancjami. Nawet jeżeli sama ich nie używam to przez słabą wentylację wdycham opary z innych analiz. Chciałabym popracować przynajmniej z dwa miesiące jeszcze. Musiałabym powiedzieć w pracy o swojej sytuacji żeby mi dziewczyny pomogły/ zamieniały się analizami jak będzie trzeba, ale z drugiej strony boję się że to za wcześnie żeby o czymkolwiek mówić, a w dodatku trochę nie fair żeby musiały się dla mnie poświęcać. Z drugiej strony jak pójdę na l4 to i tak stracą pracownika, a pewnie nie wezmą nikogo na zastępstwo 🤷‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2019, 22:23

06.2020 👶🧚‍♀️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 5 października 2019, 22:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja w pierwszej ciąży powiedziałam. I dziewczyny poszły mi na rękę. 😊 Przejęły część obowiązków

• Karolka9 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny nie bójcie się iść na L4, jeśli uważacie, że praca nie będzie służyć Wam w tym stanie to nie ma co patrzeć. Instytucja przez Was nie zbankrutuje, chyba że macie jednoosobową działalność to wtedy co innego.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 5 października 2019, 23:53

Olciak lubi tę wiadomość

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Karolka9 Autorytet

Wysłany: 5 października 2019, 23:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny z Krakowa u kogo będziecie prowadzić ciążę?

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 00:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No ja plamień boję się bardzo... W zasadzie jak zobaczę pierwsze to już się załamię... No, ale mój problem jest specyficzny :/ na razie czysto ;)

Olciak, Shell lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • StarającaSię Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 07:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Gin może wystawić ci zaświadczenie o ciąży wtedy obowiązują cię trochę inne standardy pracy. 😊
    Ale to bardzo indywidualna sprawa. Jeśli nie czujesz się na siłach to l4 w sam raz do tego służy.

Ja ostatni raz byłam w pracy 🤔🤔 w styczniu 2018 😊😊
    Napewno poprosze o zaświadczenie.a w razie gdybym naprawde źle się czuła to napewno nie będe się zastanawiać tylko ide na l4.

Karolka9 lubi tę wiadomość

4x córka😁❤️🤪

ex2bzbmhtxo2wcnz.png
  • Beti82 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 07:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    No ja plamień boję się bardzo... W zasadzie jak zobaczę pierwsze to już się załamię... No, ale mój problem jest specyficzny :/ na razie czysto ;)
    Kinga do kogo u nas chodzisz?Jak chcesz mozesz na priv pisac 😊

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Nana_r Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 08:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A propos zwolnień to polecam Wam artykuł na ten temat na mama ginekolog.

A z tym mówić czy nie mówić w pracy. Jeżeli w pracy jest jakikolwiek czynnik zagrażający, to Moim zdaniem mówić. Bo stać coś się może bez względu na to, czy powiesz czy nie. Ja powiedziałam, bo nie wybaczylabym sobie gdyby coś się stało, bo nie chciałam powiedzieć w pracy. Poza tym muszę przedszkoli kogoś, kto mnie zastąpi ;)
    Powiedziałam też o ciąży moim najbliższym (rodzicom i przyjaciółce) , wiem że szybko. Ale są to też ludzie, od których w razie czego chciałabym otrzymać wsparcie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 08:05

Zieziulka, Malmal, alicjaaa_d lubią tę wiadomość

Starania od 09.2018
    11.2019- pjp, łyżeczkowanie
    02.2020- powrót do starań
    07.2020- znów się nie udało :(
    10.2020- nowa nadzieja <3
    Neoparin, Acard, Duphaston, Euthyrox 75
  • Zieziulka Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 08:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Z tym mówieniem to jest tak, że jak nie ma problemów to można przeciągnąć informowanie rodziny, ale jak ktoś jest na L4, a co gorsza leży to ciężko, by np. mama się nie zorientowała. A wsparcie też się bardzo przydaje.

Co do plamień ja też ciągle sprawdzam czy jest ok, umówiłam się z lekarzem, że jakby co to piszę do niego wiadomość, a on mi wyśle numer e-recepty na dupka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 6 października 2019, 08:56

⚡ PCOS, Celiakia, Oligozoospermia⚡

🤱 Marta 30.04.2017 r. 💜 36+1 tc
    🤱 Antosia 24.05.2020 r. 💜 38+1 tc

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka9 wrote:
    Ja się lecze od paru lat u dr Ciepielewskiego. On przyjmuje w Proszowicach. Na początku swojej przygody z torbielami itp chodziłam do Krakowa i miałam pierwszą operację w Narutowiczu. Taka masówka nikt się mną nie interesował, nawet nie wiedziałam kto mnie operował. Mój aktualny lekarz jest bardzo oblegany, trzeba mieć cierpliwość. Myślę że to dzięki niemu teraz miałam owu z prawego (felernego) jajnika, którego mi "podziurkował/oskórował" bo z tego powodu mogły się tam robić torbiele itp. Od tej pory mam juz spokoj. Wcześniej tego nie zauważono:) Bardzo polecam go wszystkim i wiem że wiele dziewczyn dzięki niemu zaszło w ciążę. Super człowiek i lekarz

06.2020 👶🧚‍♀️
  • nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 09:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Malmal matko dlaczego jestes w szpitalu??
    Chyba nie pisałas nam
    Spokojnie jestes 5+3 dopiero ja wczoraj sam pecherzyk dopiero mialam.Jeszcze na serduszko masz chwilke

Widzę że obawy się nie sprawdziły i pęcherzyk się pojawił :3 Robiłaś testy owu? Może ci się przesunęło i kropek jest młodszy niż nam się wydaje?

Przepraszam że dopiero teraz piszę ale dopiero w piątek mnie wypisali i musiałam troszkę nadrobić w domu nieobecność prawie tygodniową...
    Ano w szpitalu byłam bo w niedzielę plamiłam z krwią :( Wpadłam w panikę, bo poprzednia ciąża (pierwsza) miała taki sam zwiastun zakończenia więc czym prędzej na IP :(
    Tam wykryto nadżerkę i prawdopodobnie ona była przyczyną krwi, jednak nic nie potwierdzone. W środę wykazali zbyt niski przyrost, z 5800 na 8700, do tego "genialny" lekarz nastraszył mnie tak że wpadłam w histerię bo powiedział że z taką betą (8700) powinno być tętno a nie ma -.- Neospazmina dwa razy dziennie i heja, jedziemy z koksem do piątku...
    W piątek pani ordynator poza betą zleciła USG. I choć starałam się być spokojna to i tak się spłakałam z nerwów przed badaniem, jeszcze wyszło że 4 dziewczyny przede mną Q_Q. Na szczęście, ciąża się rozwija, bo o ile 2 dni wcześniej nie było słychać tętna to w piątek serduszko zaczęło bić, powolutku (bo to chyba począteczek) ale zabiło. No i znowu płacz ale ze szczęścia :)
    Wypisując mnie, pielęgniarki poinformowały o ładnej becie bo aż 14100 :) Tak więc ze spokojem w końcu wróciłam do domu i mogę nadrobić zaległości na forum :D
    Zakaz dźwigania, z moim tylko mogę oglądać co najwyżej TV, 4x100 mg luteiny dopochwowo, acard i kwas foliowy :)
    Teraz USG w środę, już chyba ze spokojem podejdę bo serduszko jest. Teraz się tylko modlę żeby było do samego maja/czerwca...
    Olciak wrote:
    Czekamy na informacje! 3mam mocno kciuki za piękną bete ❤❤❤

Według pielęgniarek beta była piękna, ale czy ja wiem? XD Słyszałam że w momencie <+/-6000 wzrost zaczyna zwalniać (może dlatego moja gin kazała nie robić więcej bety żeby nie schizować tak ja kto było w moim przypadku w szpitalu...?
    Jestem w domku, luteina pomogła zlikwidować skurcze jakie miałam, albo po prostu zmniejszyły swoje nasilenie. Ból piersi również lekko zmalał, wcześniej nie mogłam ich tknąć a teraz bolą tylko jak przez przypadek na nich usnę...

Beti wiem kiedy ma wizytę (już jutro) więc informuj kochana! A Ty Olciak? Kiedy kolejna kontrolna?

Olciak lubi tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 6 października 2019, 09:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    belly_love wrote:
    Dziewczyny u mnie beta w poniedziałek 124,50 a dzisiaj po dwóch dniach beta 430,60 wzrost o 250% ♥️ tylko endometrium mam cienkie bo 10 mm, dostałam Duphaston 10 mg 3 razy dziennie, do tego biorę ten Encorton i możliwe, że trzeba będzie heparynę 🙁 a Wy dziewczyny jakie macie endometrium? I jak mogę to proszę o wpisanie mojej wizyty na 14.10 mam nadzieję, że już będzie coś widać ☺️

Na samym początku jak byłam (początek 4t) endo miałam 11-14 mm. Może jest tak że owu ci się przesunęła i ciąża jest młodsza niż Ci się wydaje :) Zdarza się tak. Więc się nie martw, wierzę że będzie wszystko dobrze, a nerwy nie pomogą :)
    Czym jest encorton? Suplement diety czy czy jakiś lek?

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 6 października 2019, 09:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Malmal ja nie robie testów owu bo mam pcos.
    Chodze na monitoringi.W tym cyklu akurat byłam mniej.I mozna powiedziec ,ze pierwszy strzał to nic nie bylo.Po kilku dniach bylam u gina na nfz -tez najpierw powiedzial ,ze nic nie ma ale mozna powiedziec wymusilam na nim zmierzenie jednego pecherzyka i wyszlo 13,5 mm i na nim sie skupilam.Pozniej w weekend czulam typowe objawy owu.A we wtorek po weekendzie pojechalam na normalny monitoring.Polozna powiedziala ,ze nie jest pewna czy byla owu bo nie wiedziala wczesniej duzego pecherzyka...
    Pozniej byłam w klinice i mi koles powiedzial ,ze owu nie mialam...
    Takze u mnie owu byla w weekend albo gora w pn bo we wtorek juz pecherzyka nie bylo.
    Ja wiek ciazy licze po owu a nie po Om bo to byla tak czy tak pozna owu.
    Teraz licze wielkosc pecherzyka i to co powinno w nim byc od wizyty 1 padziernika.
    Nie patrze na to kiedy om i kiedy owu.
    Jutro mam wizyte ale tą na nfz wiec sie nią nie ,,chwale'' nawet bo to taka wizyta pol na pol niby z usg ale wiadomo jaki sprzet maja na usg.Jesli cos tam zobacze to super

Malmal lubi tę wiadomość

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Melisandra Ekspertka

Wysłany: 6 października 2019, 09:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karolka9 wrote:

Jestem u dr. Szczawińskiej i bardzo polecam!

cb7wugpjl2nxjus5.png
    Tymuś (*) - 26 stycznia 2017, 10 tc
    Bliźniaki (*) - 30 sierpnia 2017, 11 tc
    Ciąża biochemiczna - wrzesień 2019
    Talita(*) - 31 października 2019, 9 tc
    Maluch(*) - 20 lipca 2021, 6 tc
    Zdrowy Synek Ur. 8 sierpnia 2022
‹‹ 22 23 24 25 26 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak liczyć, który to tydzień ciąży?

Udało Wam się zajść w ciążę? Gratulacje! Określenie tygodnia ciąży jest kluczowe z wielu powodów. Przede wszystkim pozwala ustalić, czy dziecko rozwija się prawidłowo oraz umożliwia wykrycie wcześniejszego porodu bądź poronienia. Pozwala też rodzicom przygotować się do momentu przywitania nowego członka rodziny na świecie. Zobacz, w jaki sposób można ustalić wiek ciąży.

CZYTAJ WIĘCEJ

14 faktów na temat płodności kobiety - owulacja, miesiączka, dni płodne

Owulacja, dni płodne, miesiączka - słyszymy o nich często. Ale czy na pewno mamy wystarczającą wiedzą na temat płodności kobiety? Niektóre sprawy dotyczące cyklu kobiety nie są tak jasne i oczywiste jakby mogło się zdawać. Tutaj znajdziesz 14 najważniejszych faktów, które warto wiedzieć na temat płodności kobiety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ