X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    A nie dałoby się tego ograć w taki sposób, że ktoś dałby Ci meldunek w PL? Masz tu rodzinę? To chyba by wystarczyło na NFZ, bo kobietom przysługuje refundacja całą ciążę plus połóg. Tylko trzeba mieć dowód, że mieszkasz na terenie Polski. A jak nie to oby się znalazło jakieś korzystne rozwiązanie. No i oczywiście najważniejszy dobry rezultat :*

Ale musiałaby być ubezpieczona w PL żeby mieć na NFZ

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Olciak Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja zaczynam 18 tydzień i już czuje delikatne ruchy. ❤

Ale mam z tego frajdę 🥰

Finezja19, Asiulka84, Yamajka, Pati., MałaMiss lubią tę wiadomość

🎈Ciąża donoszona🤰🏻

Starania od 2016, 3 poronienia, jeden poród.
    03.01.20 Miłoszek 😇 20tc
  • shelby* Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzisiaj ginka na wizycie mówiła że mogę już czuć ruchy A jak jej powiedziałam że mi się wydaje że czuje to powiedziała że zaznaczy że są I że w kolejnych ciałach to normalne.

74709jcgjiz14w6b.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 19:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Finezja19 wrote:
    Ale musiałaby być ubezpieczona w PL żeby mieć na NFZ

W ciąży? Nie. W ciąży masz opiekę za free. Dzieci do 18 rż. też mają za free. Ja nie miałam ubezpieczenia, bo od września skończył mi się macierzyński, a mój mąż podpisywał umowę od stycznia i dopiero wtedy ubezpieczył nas przy sobie. Przez te kilka mc byliśmy niestety bez niczego, bo tak go zwodzono z tą umową i ciągle czekaliśmy i czekaliśmy. Normalnie chodziłam z małym do lekarza i szczepiłam go na NFZ w tym czasie

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 19:53

08.09.2017 - Staś <3
    24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
    18.05.2020 - Lilka i Nelka <3 <3

konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    A nie dałoby się tego ograć w taki sposób, że ktoś dałby Ci meldunek w PL? Masz tu rodzinę? To chyba by wystarczyło na NFZ, bo kobietom przysługuje refundacja całą ciążę plus połóg. Tylko trzeba mieć dowód, że mieszkasz na terenie Polski. A jak nie to oby się znalazło jakieś korzystne rozwiązanie. No i oczywiście najważniejszy dobry rezultat :*

Ja jestem zameldowana w Pl ale nie przebywam wiec mi sie nie nalezy juz sprawdzałam gdyby to był wypadek to tak jak najbardziej i bym nie płaciła ale planowany zabieg nie wchodzi w gre wtedy jest płatny

• Finezja19 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13 wrote:
    W ciąży? Nie. W ciąży masz opiekę za free. Dzieci do 18 rż. też mają za free. Ja nie miałam ubezpieczenia, bo od września skończył mi się macierzyński, a mój mąż podpisywał umowę od stycznia i dopiero wtedy ubezpieczył nas przy sobie. Przez te kilka mc byliśmy niestety bez niczego, bo tak go zwodzono z tą umową i ciągle czekaliśmy i czekaliśmy. Normalnie chodziłam z małym do lekarza i szczepiłam go na NFZ w tym czasie

a no to super, nie widziałam, że tak jest

• Yamajka Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Olciak wrote:
    Ja zaczynam 18 tydzień i już czuje delikatne ruchy. ❤

Ale mam z tego frajdę 🥰

Olciak od 3 dni mam to samo, teraz naprawdę czuję , że jestem w ciąży :D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 20:32

MałaMiss lubi tę wiadomość

efc7fdl.png
    Beta-> 27.09- 4313 mlU/ml
    -> 29.09- 7208 mlU/ml
    -> 08.10- 62 091 mlU/ml
    -> 10.10- 87 872 mlU/ml

<3- 02.12-CRL 88,12 mm
    <3- 08.01.2020 365g-> Jest Syneczek ! :-)
    <3- 14.01.2020 Połówkowe
  • Finezja19 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karmienie/Laktacja

1. Laktator - Elektryczny - Canpol/ Avent / Lovi
    2. Butelki antykolkowe - (2-3szt.) Butelki szklane Canpol i smoczki okrągłe/Aventa z serii natural, dla noworodkow ze smoczkiem 0-first flow 
    3. Osuszacz na butelki - smyk/
    4. Podgrzewacz do butelek - Avent
    5. Woreczki do mrożenia pokarmu - pojemniczki Canpol/
    6. Wkładki laktacyjne do stanika - penaten/Lovi 
    7. Poduszka do karmienia - kura babci dany/motherhood/zwykła poduszka 
    8. Stanik do karmienia -(3-5) h&m/
    9. Koszula/Piżama do karmienia - h&m/ https://allegro.pl/uzytkownik/-4YOU?bmatch=baseline-cl-dict43-uni-1-3-1127 /
    10. Sterylizator - Chicco/Zwykły wrzatek/Canpol babies
    11. Szczotka do mycia butelek- Zwykła z gabeczka
    12. Mleko modyfikowane - https://www.mamaitatawtrojmiescie.pl/2017/09/analiza-skadu-mleka-modyfikowanego.html?m=1 - na początek warto kupić jakieś małe opakowanie jednego wybranego mleka aby w razie W mieć w domu, po wyjściu ze szpitala. Potem zawsze można dokupić więcej, jak już ustalicie czy dziecku to mleko pasuje
    13. Nakładki silikonowe na sutki - medela/
    14. Żelowe okłady na bolące piersi - pestki wiśni lub kostki lodu/
    15. Maść na sutki - Madela Purelan/Maltan-maści której nie trzeba zmywac przed karmieniem/maść z Ziaji 100% lanolina
    Na kolki - dużo cierpliwości ;) / Espumisan/Sab Simplex /kratery rektalne Windii /delicol

Lista gotowa do dodania ;)

belly_love lubi tę wiadomość

• Karola111 Ekspertka

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My typowych kolek nie mieliśmy ale były bóle brzuszka. Pomagała Biogaia, Espumisan 100 i dużo przytulania ;)

11.2017 Aniołek [*] 10 tc
    12.2018 Synuś 💙

cazdto9.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Odnośnie mm, to fajne są takie buteleczki. Różnych firm. 🙂 Tak na początek by sprawdzić które dzidzi pasuje. 🙂

https://www.aptekagemini.pl/nestle-nan-optipro-ha-1-hypoalergiczne-mleko-poczatkowe-od-urodzenia-90ml.html

I też nie uważam by trzeba było kupić wcześniej km żeby było w domu. Są kobiety którym już w szpitalu leci z piersi jak z kranu. A gdyby nie leciało to mój mąż po drodze kupił. Nawet u Nas na zadupiu. 🙂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 21:00

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2019, 20:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja na prenatalnych miałam łożysko w dnie i na tylnej ścianie. Cieszyłam się.
    I faktycznie ruchy poczułam.

Nagle na początku miesiąca mocno, obficie krwawiłam. Przestałam czuć ruchy. Albo były minimalne.

No i teraz we wtorek się okazało, że krwiak pękł. Co akurat jest super.
    Ale łożysko się przesunęło na przednią ścianę i jest dość blisko ujścia.

A ja tym zmniejszeniem ruchów się martwiłam. A to po prostu łożysko znowu robi za poduszkę.

• iness00 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny objechaliśmy i na badaniu usg wszystko dobrze, sprawdzał doktorek szczegółowo, był mega duży obraz i powiększenie, jeszcze tak nie widziałam :) Dzidziuś ma 6,7 cm, fikał bardzo podczas badania, uciekał przy mierzeniu tętna (160,5), oddałam krew na pappę (2 tyg. czekania na wynik) i od razu doktor mi powiedzial, że nawet jeśli wyszłoby podwyższone ryzyko to mam się nie przejmowac i nie denerwować, bo to nie oznacza nic tzn. że dziecko mogłoby mieć jakąś wadę, skonsultować ze swoim lekarzem. Cieszę się ogromnie :) Dziękuję Wam za wsparcie <3
    Alma jak u Ciebie?

Finezja19, Bera1983, Lilka94, Asiulka84, Pati96, Alma84, Wombat, Kinga13, PLPaulina, Moniquue, Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość

m3sxnafao0xnjr4b.png
  • Karolka9 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 przypomnij mi skąd jesteś:)

3jgxsek2mhrtcu08.png
  • Alma84 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też dobre wieści :) Dzidzia ma 7,46 cm, NT 1,4 mm, FHR 149. Wg USG wszystko na swoim miejscu :) Wyniki Pappa raczej dopiero w styczniu. Jedyne co mnie martwi to "łożysko na tylnej ścianie, zachodzące na ujście wewnętrzne".
    Cały czas mamy szlaban na sex i mam się oszczędzać (z 2 latką w domu, w ciągłym ruchu :) ) ale są szanse że się jeszcze podniesie.
    W trakcie badania spłatam o płeć, Pani Doktor powiedziała że na to zdecydowanie za wcześnie, że na tym etapie nie będzie wróżyć. Pamiętam że w ciąży z Ulką, powiedziała dopiero w 20tc jak była pewna. Natomiast jak już wychodziłam z gabinetu, to powiedziała, że nie mamy się nastawiać, ale MOŻE syn :)
    Ale widzę że my tu z Iness00 szczęśliwe że po prenatalnych, a Wy już prawie na połówkowych :)
    Następna wizyta 20.01

Kinga13, PLPaulina, Asiulka84, Finezja19, Moniquue, iness00, Beti82, Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość

201711152165.png

202006124562.png
  • Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z takich karmieniowych rzeczy wcześniej kupiłam butelki, smoczek medela calma i ręczny laktator z medeli. I tyle. Byłąm nastawiona na kp i to akurat wiedziałam, że jak coś to wykorzystam nawet potem jak będę chciała gdzieś wyjść, w czymś to mleko trzeba trzymać i czymś ściągnąć. Myślę, że ten skład wyprawki jednak w ogromnej mierze zależy od nastawienia mamy do karmienia. Trzeba sobie zdawać sprawę, że przy kp nadmiar akcesoriów utrudnia start. A jeśli coś rzeczywiście okaże się niezbędne to większość z tych rzeczy jest łatwo dostępna i nie ma problemu z ich zdobyciem. Także planując kp nie ma co przesadzać w ciąży. Jak ktoś planuje mm to wtedy skład wyprawki jest całkiem inny :P

08.09.2017 - Staś <3

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 21:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Alma84 wrote:
    U nas też dobre wieści :) Dzidzia ma 7,46 cm, NT 1,4 mm, FHR 149. Wg USG wszystko na swoim miejscu :) Wyniki Pappa raczej dopiero w styczniu. Jedyne co mnie martwi to "łożysko na tylnej ścianie, zachodzące na ujście wewnętrzne".
    Cały czas mamy szlaban na sex i mam się oszczędzać (z 2 latką w domu, w ciągłym ruchu :) ) ale są szanse że się jeszcze podniesie.
    W trakcie badania spłatam o płeć, Pani Doktor powiedziała że na to zdecydowanie za wcześnie, że na tym etapie nie będzie wróżyć. Pamiętam że w ciąży z Ulką, powiedziała dopiero w 20tc jak była pewna. Natomiast jak już wychodziłam z gabinetu, to powiedziała, że nie mamy się nastawiać, ale MOŻE syn :)
    Ale widzę że my tu z Iness00 szczęśliwe że po prenatalnych, a Wy już prawie na połówkowych :)
    Następna wizyta 20.01

Nie martw się łożyskiem, ma ogromne szanse by się podnieść, zwłaszcza, że tylko zachodzi ;) u mnie jedna kosmówka leżała wizytę temu centralnie na ujściu, ale jest jeszcze czas ;)

Alma84 lubi tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• nick nieaktualny

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Całą ciążę łożysko może wędrować. 🙂

• Kinga13 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Do 24tc chyba ma największe szanse na przemieszczenie, ale tak jak mówi Paulina, całą ciążę może się przesuwać ;) a do 20tc w ogóle nie diagnozuje się łożyska przodującego. Jesteśmy jeszcze na etapie, gdy macica jest stosunkowo mała do wielkości kosmówki/łożyska i u większości w okolicy prenatalnych częściowo zachodzi :P wielu ginów nawet o tym nie wspomina, a za wizytę czy dwie już jest spoko ;) to trochę jak z owinięciem pępowiną xD też każda się tego boi a statystycznie dziecko owija się i odwija około 10 razy na dzień ;) ja z tą moją kosmówką mam jeszcze zielone światło na seksy xD i jak przykładna właścicielka sex shopu zamierzam to dzisiaj wykorzystać :D bo ja tak szczerze to nastawiam się, że może jednak się nie przesunąć... leży centralnie i ma mniej miejsca, także niedługo mogę mieć bana :P

Finezja19, Asiulka84, Aniulek.Ka lubią tę wiadomość

08.09.2017 - Staś <3

• Alma84 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kinga13, to udanej nocy ;) ;) ;) mnie to mąż pewnie zdradzi hehehehehe dzięki dziewczyny za pocieszenie :)

Kinga13 lubi tę wiadomość

201711152165.png

202006124562.png
  • Alma84 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2019, 22:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A jak Kinga w ogóle interes się rozkręca? Klienci już są?

201711152165.png

202006124562.png
‹‹ 262 263 264 265 266 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ

12 najnowszych rekomendacji dla kobiet cierpiących na endometriozę - łagodzenie bólu i wspieranie płodności poprzez dietę

Endometrioza jest jedną z tych chorób, do której należy podchodzić holistycznie. Jednym ze sposobów, który może pomóc w walce z chorobą i przede wszystkim z łagodzeniem objawów choroby jest odpowiednia dieta. Poznaj 12 najważniejszych zasad zdrowego odżywiania dla kobiet, które cierpią na endometriozę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ