CZERWIEC 2020 :)
-
WIADOMOŚĆ
-
Kinga13 wrote:A nie dałoby się tego ograć w taki sposób, że ktoś dałby Ci meldunek w PL? Masz tu rodzinę? To chyba by wystarczyło na NFZ, bo kobietom przysługuje refundacja całą ciążę plus połóg. Tylko trzeba mieć dowód, że mieszkasz na terenie Polski. A jak nie to oby się znalazło jakieś korzystne rozwiązanie. No i oczywiście najważniejszy dobry rezultat :*
Ale musiałaby być ubezpieczona w PL żeby mieć na NFZ
🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻 -
Finezja19 wrote:Ale musiałaby być ubezpieczona w PL żeby mieć na NFZ
W ciąży? Nie. W ciąży masz opiekę za free. Dzieci do 18 rż. też mają za free. Ja nie miałam ubezpieczenia, bo od września skończył mi się macierzyński, a mój mąż podpisywał umowę od stycznia i dopiero wtedy ubezpieczył nas przy sobie. Przez te kilka mc byliśmy niestety bez niczego, bo tak go zwodzono z tą umową i ciągle czekaliśmy i czekaliśmy. Normalnie chodziłam z małym do lekarza i szczepiłam go na NFZ w tym czasieWiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 19:53
08.09.2017 - Staś
24.02.2019 - Aniołek [*] 7tc
18.05.2020 - Lilka i Nelka
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej -
Kinga13 wrote:A nie dałoby się tego ograć w taki sposób, że ktoś dałby Ci meldunek w PL? Masz tu rodzinę? To chyba by wystarczyło na NFZ, bo kobietom przysługuje refundacja całą ciążę plus połóg. Tylko trzeba mieć dowód, że mieszkasz na terenie Polski. A jak nie to oby się znalazło jakieś korzystne rozwiązanie. No i oczywiście najważniejszy dobry rezultat :*
Ja jestem zameldowana w Pl ale nie przebywam wiec mi sie nie nalezy juz sprawdzałam gdyby to był wypadek to tak jak najbardziej i bym nie płaciła ale planowany zabieg nie wchodzi w gre wtedy jest płatny -
Kinga13 wrote:W ciąży? Nie. W ciąży masz opiekę za free. Dzieci do 18 rż. też mają za free. Ja nie miałam ubezpieczenia, bo od września skończył mi się macierzyński, a mój mąż podpisywał umowę od stycznia i dopiero wtedy ubezpieczył nas przy sobie. Przez te kilka mc byliśmy niestety bez niczego, bo tak go zwodzono z tą umową i ciągle czekaliśmy i czekaliśmy. Normalnie chodziłam z małym do lekarza i szczepiłam go na NFZ w tym czasie
a no to super, nie widziałam, że tak jest
Olciak wrote:Ja zaczynam 18 tydzień i już czuje delikatne ruchy. ❤
Ale mam z tego frajdę 🥰
Olciak od 3 dni mam to samo, teraz naprawdę czuję , że jestem w ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 20:32
MałaMiss lubi tę wiadomość
-
Karmienie/Laktacja
1. Laktator - Elektryczny - Canpol/ Avent / Lovi
2. Butelki antykolkowe - (2-3szt.) Butelki szklane Canpol i smoczki okrągłe/Aventa z serii natural, dla noworodkow ze smoczkiem 0-first flow
3. Osuszacz na butelki - smyk/
4. Podgrzewacz do butelek - Avent
5. Woreczki do mrożenia pokarmu - pojemniczki Canpol/
6. Wkładki laktacyjne do stanika - penaten/Lovi
7. Poduszka do karmienia - kura babci dany/motherhood/zwykła poduszka
8. Stanik do karmienia -(3-5) h&m/
9. Koszula/Piżama do karmienia - h&m/ https://allegro.pl/uzytkownik/-4YOU?bmatch=baseline-cl-dict43-uni-1-3-1127 /
10. Sterylizator - Chicco/Zwykły wrzatek/Canpol babies
11. Szczotka do mycia butelek- Zwykła z gabeczka
12. Mleko modyfikowane - https://www.mamaitatawtrojmiescie.pl/2017/09/analiza-skadu-mleka-modyfikowanego.html?m=1 - na początek warto kupić jakieś małe opakowanie jednego wybranego mleka aby w razie W mieć w domu, po wyjściu ze szpitala. Potem zawsze można dokupić więcej, jak już ustalicie czy dziecku to mleko pasuje
13. Nakładki silikonowe na sutki - medela/
14. Żelowe okłady na bolące piersi - pestki wiśni lub kostki lodu/
15. Maść na sutki - Madela Purelan/Maltan-maści której nie trzeba zmywac przed karmieniem/maść z Ziaji 100% lanolina
Na kolki - dużo cierpliwości / Espumisan/Sab Simplex /kratery rektalne Windii /delicol
Lista gotowa do dodaniabelly_love lubi tę wiadomość
nick nieaktualnyOdnośnie mm, to fajne są takie buteleczki. Różnych firm. 🙂 Tak na początek by sprawdzić które dzidzi pasuje. 🙂
https://www.aptekagemini.pl/nestle-nan-optipro-ha-1-hypoalergiczne-mleko-poczatkowe-od-urodzenia-90ml.html
I też nie uważam by trzeba było kupić wcześniej km żeby było w domu. Są kobiety którym już w szpitalu leci z piersi jak z kranu. A gdyby nie leciało to mój mąż po drodze kupił. Nawet u Nas na zadupiu. 🙂Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2019, 21:00
-
nick nieaktualnyJa na prenatalnych miałam łożysko w dnie i na tylnej ścianie. Cieszyłam się.
I faktycznie ruchy poczułam.
Nagle na początku miesiąca mocno, obficie krwawiłam. Przestałam czuć ruchy. Albo były minimalne.
No i teraz we wtorek się okazało, że krwiak pękł. Co akurat jest super.
Ale łożysko się przesunęło na przednią ścianę i jest dość blisko ujścia.
A ja tym zmniejszeniem ruchów się martwiłam. A to po prostu łożysko znowu robi za poduszkę. -
Dziewczyny objechaliśmy i na badaniu usg wszystko dobrze, sprawdzał doktorek szczegółowo, był mega duży obraz i powiększenie, jeszcze tak nie widziałam Dzidziuś ma 6,7 cm, fikał bardzo podczas badania, uciekał przy mierzeniu tętna (160,5), oddałam krew na pappę (2 tyg. czekania na wynik) i od razu doktor mi powiedzial, że nawet jeśli wyszłoby podwyższone ryzyko to mam się nie przejmowac i nie denerwować, bo to nie oznacza nic tzn. że dziecko mogłoby mieć jakąś wadę, skonsultować ze swoim lekarzem. Cieszę się ogromnie Dziękuję Wam za wsparcie
Alma jak u Ciebie?Finezja19, Bera1983, Lilka94, Asiulka84, Pati96, Alma84, Wombat, Kinga13, PLPaulina, Moniquue, Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
U nas też dobre wieści Dzidzia ma 7,46 cm, NT 1,4 mm, FHR 149. Wg USG wszystko na swoim miejscu Wyniki Pappa raczej dopiero w styczniu. Jedyne co mnie martwi to "łożysko na tylnej ścianie, zachodzące na ujście wewnętrzne".
Cały czas mamy szlaban na sex i mam się oszczędzać (z 2 latką w domu, w ciągłym ruchu ) ale są szanse że się jeszcze podniesie.
W trakcie badania spłatam o płeć, Pani Doktor powiedziała że na to zdecydowanie za wcześnie, że na tym etapie nie będzie wróżyć. Pamiętam że w ciąży z Ulką, powiedziała dopiero w 20tc jak była pewna. Natomiast jak już wychodziłam z gabinetu, to powiedziała, że nie mamy się nastawiać, ale MOŻE syn
Ale widzę że my tu z Iness00 szczęśliwe że po prenatalnych, a Wy już prawie na połówkowych
Następna wizyta 20.01Kinga13, PLPaulina, Asiulka84, Finezja19, Moniquue, iness00, Beti82, Pati., KatWomanDo lubią tę wiadomość
-
Ja z takich karmieniowych rzeczy wcześniej kupiłam butelki, smoczek medela calma i ręczny laktator z medeli. I tyle. Byłąm nastawiona na kp i to akurat wiedziałam, że jak coś to wykorzystam nawet potem jak będę chciała gdzieś wyjść, w czymś to mleko trzeba trzymać i czymś ściągnąć. Myślę, że ten skład wyprawki jednak w ogromnej mierze zależy od nastawienia mamy do karmienia. Trzeba sobie zdawać sprawę, że przy kp nadmiar akcesoriów utrudnia start. A jeśli coś rzeczywiście okaże się niezbędne to większość z tych rzeczy jest łatwo dostępna i nie ma problemu z ich zdobyciem. Także planując kp nie ma co przesadzać w ciąży. Jak ktoś planuje mm to wtedy skład wyprawki jest całkiem inny08.09.2017 - Staś
Alma84 wrote:U nas też dobre wieści Dzidzia ma 7,46 cm, NT 1,4 mm, FHR 149. Wg USG wszystko na swoim miejscu Wyniki Pappa raczej dopiero w styczniu. Jedyne co mnie martwi to "łożysko na tylnej ścianie, zachodzące na ujście wewnętrzne".
Cały czas mamy szlaban na sex i mam się oszczędzać (z 2 latką w domu, w ciągłym ruchu ) ale są szanse że się jeszcze podniesie.
W trakcie badania spłatam o płeć, Pani Doktor powiedziała że na to zdecydowanie za wcześnie, że na tym etapie nie będzie wróżyć. Pamiętam że w ciąży z Ulką, powiedziała dopiero w 20tc jak była pewna. Natomiast jak już wychodziłam z gabinetu, to powiedziała, że nie mamy się nastawiać, ale MOŻE syn
Ale widzę że my tu z Iness00 szczęśliwe że po prenatalnych, a Wy już prawie na połówkowych
Następna wizyta 20.01
Nie martw się łożyskiem, ma ogromne szanse by się podnieść, zwłaszcza, że tylko zachodzi u mnie jedna kosmówka leżała wizytę temu centralnie na ujściu, ale jest jeszcze czasAlma84 lubi tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
nick nieaktualny
-
Do 24tc chyba ma największe szanse na przemieszczenie, ale tak jak mówi Paulina, całą ciążę może się przesuwać a do 20tc w ogóle nie diagnozuje się łożyska przodującego. Jesteśmy jeszcze na etapie, gdy macica jest stosunkowo mała do wielkości kosmówki/łożyska i u większości w okolicy prenatalnych częściowo zachodzi wielu ginów nawet o tym nie wspomina, a za wizytę czy dwie już jest spoko to trochę jak z owinięciem pępowiną xD też każda się tego boi a statystycznie dziecko owija się i odwija około 10 razy na dzień ja z tą moją kosmówką mam jeszcze zielone światło na seksy xD i jak przykładna właścicielka sex shopu zamierzam to dzisiaj wykorzystać bo ja tak szczerze to nastawiam się, że może jednak się nie przesunąć... leży centralnie i ma mniej miejsca, także niedługo mogę mieć bana
Finezja19, Asiulka84, Aniulek.Ka lubią tę wiadomość
08.09.2017 - Staś
konflikt serologiczny w układzie białek zgodności tkankowej