X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2020 :)
Odpowiedz

CZERWIEC 2020 :)

Oceń ten wątek:
  • Mania25 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti zapisywałam się przez aplikację, ale faktycznie, zadzwonię do nich i powiem o ciszy, jak już odbiorę wyniki! Dziękuję, zupełnie o tym nie pomyślałam :)

Wiesz co jeśli będziesz miała dobre cukry przy normalnej diecie to myślę że nie będziesz musiała stosować drastycznej diety, bo chodzi głównie o trzymanie cukrów w ryzach :) pamiętam że jak mi wystarczyła dieta i bardzo rzadko miałam zbyt wysokie cukry to moja diabetolog mówiła żebym nie przejmowała się takim skokiem, bo większą szkodę robię dziecku przez stres. tak, paski są refundowane, refundacja jest bardzo duża, ale nie pamiętam dokładnie ile. Nie wiem przypadkiem czy nie 90%, ale nie jestem pewna.

Beti82 lubi tę wiadomość

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Refundacja czegokolwiek w Pl, to 50%, ryczałt lub 100%.

A cena pasków też zależy od rodzaju, które do glukometru pasują.

Fajnie trafić na dobrego lekarza. Ja mimo, że w pierwszej ciąży babka miała milion tytułów przed nazwiskiem, młoda - to średnio z jej wiedzą.
    Teraz czuję się dobrze prowadzona i cukry są w normie. Facet też rzeczowy, konkretny.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 11:20

• Mania25 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam glukometr accu check performa i mogę go polecić :) a z refundacja nie kojarzę żeby paski były bardzo drogie.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 11:19

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania25 wrote:
    Ja mam glukometr accu check performa i mogę go polecić :) a z refundacja nie kojarzę żeby paski były bardzo drogie.
    Teraz nie bo do accu to cena 4 zł.
    Ale 2 lata temu zupełnie inna cena była.

• Finezja19 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Meldujemy się po badaniach 😊 wszystko w normie, młody się super rozwija, oby tak dalej 💞✊🏻
    Pytałam o echo serca ze względu na mutacje, wiec mi sprawdził wszystko i tez jest wporządku ❤️
    Termin mi się waha o kilka dni, wiec pewnie zostanie końcówka czerwca. Ważył tyle samo co w sobotę czyli 446gr
    Łożysko mam na przedniej ścianie ale wysoko, pewnie dlatego nie czuje jeszcze tak mocnych ruchów ale już tam coś powoli się zaczyna dziać🤗

Edit. Szkoda tylko, że drukuje zdjęcia na kartce papieru a nie wydruk jak z usg :/ zastanawiam się czy nie iść jeszcze na takie
    Zdjęcie usg żeby mieć do albumu
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 kwietnia 2020, 10:30

PLPaulina, Rub45, Mania25, Wombat, Alma84, Bera1983, Moniquue, Lilka94, Pati96, monia0586, Asiulka84, Kinga13, Pati., Karola111, Aniulek.Ka lubią tę wiadomość

🎂26.06.2020 - 3660g 54cm 👶🏻
  • Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Post mi powieliło

Przy okazji Finezja19 gratuluje

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 11:30

Finezja19 lubi tę wiadomość

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    Mania ale to w ciazy na kwiecien termin dopiero?
    Wiesz jezeli mamy byc tylko na diecie to luz ,sama sobie to ogarnę.Zreszta ja nie wiem nie chce sie mądrowac.Glukometr mam juz ponad rok.Byłam u diabetologa prywatnie wlasnie po tych niskich cukrach na krzywej.Nigdy w zyciu na gluko nie odnotowalam spadku cukru ponizej 80 nawet.Ani pow 120
    Dla mnie takie wyniki wychodza tylko po wypiciu tej glukozy.Ok po to ona jest ale...nie rozumiem jednego ,jezeli lekarz powie ,ze mam przejsc na diete cukrzycową i sprawdzac sie glukometrem to jestem pewna na bank ,ze nawet jakbym wpierdzielała slodycze to nigdy mi cukier nie wywali.
    Czy na cukrzyce ciążowa paski sie naleza na refundacje?

No ja tez z cukrzyca ciazową walcze. Juz 2 ciaza z cukrzyca. Pierwsza była bez. Druga ogarnełam dieta i metformina jedynie. Niestety w tej oprócz diety metforminy dodali mi insulinę zdecydowałam ze na noc bede brała. Dawka na razie jest mała (4u) ale ta kobita co mnie szkoliła jak podawac sobie ta insuline to stwierdziła ze i tak bede dawki zwiekszac w trakcie jak dziecko będzie rosło wiec zeby sie nie sugerowała
    Nie wiem jak jest w pl ale w UK mam zrefundowany glukometr paski do konca ciazy mam refundowane i metformine notabene też przynajmniej tyle bo w innych kwestiach to lepiej uciekać i leczyć sie gdzieś indziej.

• Mania25 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    PLPaulina wrote:
    Teraz nie bo do accu to cena 4 zł.
    Ale 2 lata temu zupełnie inna cena była.
    4 zł?? Wow no to luzik! Ja kojarzę że 3 lata temu też cena była na pewno sporo wyższa niż 4 zł :D

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mania25 wrote:
    4 zł?? Wow no to luzik! Ja kojarzę że 3 lata temu też cena była na pewno sporo wyższa niż 4 zł :D

Wiesz pewnie tez zależy jaki masz glukometr i od tego zalezy cena

• nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Accu chek performa ☺️

Mania25 lubi tę wiadomość

• Mania25 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rub45 wrote:
    Wiesz pewnie tez zależy jaki masz glukometr i od tego zalezy cena
    Wychodzi na to że mamy ten sam glukometr :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 11:43

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• Bera1983 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Pati96 wrote:
    Przed chwilą weszłam na wagę z ciekawości i się załamałam. ☹ Od poprzedniej wizyty czyli ok.3 tygodnie przytyłam 2,5 kg.. Chyba zaczyna się moja obawa ,że w ciazy dużo przytyje.. Do tej pory szła waga do góry ,ale bardzo po mału.Bo całe życie mam skłonności do tycia, mimo pilnowania tego co jem itd. Mam nadzieję, że nie będzie mi tak szybko waga leciała do góry.. jem cały czas tak samo ,nie jem słodyczy itd. Bo nie lubię za bardzo.. No cóż nic nie zrobię.. Ćwiczyć nie mogę, bo mam zabronione ze względu na ciążę,kręgosłup i teraz to szybkie bijące serce ..także co zrobić..🤷‍♀️

Ja ostatnio przytyłam 2kg w tydzień a jem normalnie i ćwiczę . Słodycze sporadycznie naprawdę. Od tamtego czasu waga stoi wiec chyba takie skoki są normalne 😉

ckai9jcg0gevln5d.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U sporo dziewczyn waga wzrasta właśnie skokowo. ☺️

• Moniquue Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też właśnie od miesiąca mam takie skoki, a wcześniej w ogóle prawie nie tyłam. Nie wiem ile te kalkulatory wagi w necie są warte, ale troche mnie to uspokaja bo tyje według tego co mi wyskakuje dla danego tygodnia ciąży. A nawet na dolnej granicy, na minimum. Póki się w tym mieszcze to będę tam zaglądać 😂

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 12:07

06.2020 👶🧚‍♀️
  • Mania25 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mam skoki wagi od rozpoczęcia 6. Miesiąca! Wcześniej waga praktycznie stała w miejscu, a teraz tyje jakby z powietrza :D poki co sama liczba kg na plus jest spoko ale w takim tempie do końca ciszy może nie być wesoło :D takze może to normalne? Ja jedyne co zmieniam to zamiast jeść 2 razy w tygodniu słodyczy ile xche to będę jeść 2 razy w tygodniu malutko słodyczy (chyba że wyjdzie cukrzyca ciążowa) no i od wczoraj bardzo mocno zograniczylam biały chleb na rzecz pieczywa chrupkiego. Ale poza tym jem normalnie ziemniaki, biały makaron. A teraz wcinam sałatkę z kiwi, banana, jogurtu i parę minut temu skończyłam nektarynkę :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 12:27

aaVJp2.png
    SYbyp2.png

• Rub45 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:44

Cytuj  /     /  Zgłoś

Dziewczyny wiem ze jest presja wagi w naszym społeczeństwie i dziewczyny w pl staraja sie trzymać wage, stosuja diety, starają sie zdrowo odżywiać byc aktywnym ale to normalne ze sie tyje w ciazy trudno zeby nie. Policzcie sobie łozysko, dziecko. wody płodowe, do tego ilosc waszej krwi sie zwiększyła, naturalne jest tez ze organizm zatrzymuje trochę więcej wody ciezko zeby nie przybyło no chyba ze kosztem wcześniejszej masy mięśniowej i i ewentualnego tłuszczu z przed ciazy. Ja nie mowie zeby od razu isc na zywioł i przytyć 40kg ale z drgiej nie ma co wpadac w panikie ze w 6miesiacu ciazy ma sie 6kg na plusie. Na diety przejdziecie sobie po porodzie wtedy mysle szybko odzyskacie sylwetke bo to i metabolizm inaczej funkcjonuje jest na tzn podwyższonych obrotach.
    Poza tym nie ma sie co porównywać kazda z nas bedzie przybierała inaczej i nie znaczy od razu ze ta co przytyła mnie w ciazy łatwiej straci kg po taka jest prawda. Wszytko zalezy od genow i metabolizmu
    Ja moge powiedzieć z własnego doświadczania kazda ciaza jest jednak troche inna i nawet w kaznej z nich inaczej mi sie waga rozkładała wiec na razie nawet sie nie licytuje ile mi przybyło czy ubyło nie prognozuje jakos szczególnie co będzie w 9 miesiącu bo nie ma sensu. Zwłaszcza ze na koniec ciazy moga dojsc dodatkowe dolegliwości przez ktore kobieta w ciazy moze zacząć zatrzymywać wodę i puchnąc waga bedzie rosła a nie będzie miało to nic wspólnego z tyciem
    .

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 lutego 2020, 12:48

Alma84, PLPaulina lubią tę wiadomość

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Glukometr mam ten contour plus bardzo fajny.Za paski bez refundacji place 39 zł .Cos mi sie wydaje ,ze kiedys pytalam w aptece to mowila babka,ze 12 zł z refundacja bym placila.No bo na spadajacy cukier refundacji nie ma

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
  • Ambriel Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Beti82 wrote:
    https://allegro.pl/oferta/koszula-do-karmienia-ciaza-napy-kieszenie-baweln-s-8943893556?snapshot=MjAyMC0wMi0xM1QxNTo1ODo1MC43MDdaO2J1eWVyO2YxZjNmM2I1OTJjNDAzYTFkYTVlZDUxZGZlYTAzZmE4NjMzNDM0Nzc4ZDYyNjBiNDE2ZmQ2MDI3MmIxZWY3OTQ%3D

Beti82 też mam tę koszulę tylko granatową i polecam :) dużo większy brzuszek zmieści jakby coś.

Miałam też tę i odesłałam, jest dość dopasowana i pod koniec na pewno byłaby obcisła na brzuszku.

https://allegro.pl/oferta/koszula-ciazowa-do-karmienia-rozpinana-bawelna-m-8556797232

Finezja19 gratulacje pięknych badań :) i zdjęć.

Co do tego ile mąż będzie w domu to nie mam pojęcia, nie mamy planu na razie.Myślę, że pewnie trochę będzie na urlopie bo wakacje blisko.

Finezja19 lubi tę wiadomość

16ud3e3kawcg16cq.png
    36 lat
    5 lat starań
    endometrioza I stopień, hiperprolaktynemia, MTHFR C677 T hetero PAI I hetero immunologia
    3x IUI nie udane
    09.2019 start IV
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 lutego 2020, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też nie rozumiem tej presji dotyczącej wagi.
    Dla mnie było jasne, że w ciąży się tyję. I jakoś to wszystko przyjmuje naturalnie.

Mąż też nie sądzę, że buja w obłokach że w trakcie ciąży będę Chudła

• Beti82 Autorytet

Wysłany: 17 lutego 2020, 13:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No to jednak moj glukometr chyba nie jest dobry hahah
    Bo weszly mi wyniki krzywej
    82-144-125

To ja nic z tego nie rozumiem.Oczywiscie wzielam go tylko z czystej ciekawosci,zeby porównac ale sama babka co mi krew poberala powiedziala ,ze no niestety ale duzej roznicy w wyniku nie bedzie.
    Ja robilam doslownie 2 min przed pobraniem i mialam cukier 226 a przed tym po 2h 196 ...

Mania25 lubi tę wiadomość

w5wqroeqo28oqb86.png
    22.11-Będzie córeczka <3
    24.01-432 (22tc)
    06.02-579 (24tc)
    14.02-800 (26tc)
    05.03-1067 (28tc)
    13.03-1250 (29tc)
    27.03-1699 (31tc)
    02.04-2001 (32tc)
    30.04-2500 (36 tc)
    13-05-3170 (38 tc )
    25.05-3450 (40 tc)
‹‹ 449 450 451 452 453 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Diagnostyka problemów z płodnością - krok po kroku

Niepłodności nikt się nie spodziewa, a jednak dotyka ona około 1,5 miliona polskich par rocznie. To bardzo dużo! Jakie są najczęstsze przyczyny niepłodności? Kiedy warto rozpocząć diagnostykę i jakie badania zrobić na początek?

CZYTAJ WIĘCEJ

Problemy z tarczycą - przyczyny, objawy, wpływ na płodność

Problemy z tarczycą są bardzo częstą przyczyną zaburzeń hormonalnych zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn. Jakie są najczęstsze zaburzenia w funkcjonowaniu tarczycy? Jakie są typowe objawy problemów z tarczycą? Jak wygląda diagnostyka? Jak zaburzenia tarczycy mogą wpływać na płodność?

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z trudnymi pytaniami, gdy cierpisz na niepłodność i masz problemy z zajściem w ciążę?

Tylko osoby, które doświadczyły przedłużających się starań o dziecko, wiedzą jak trudne mogą być pytania ze strony innych... "A Wy kiedy będziecie mieli dziecko?" jest jednym z najczęstszych. Jak odpowiadać na trudne pytania? Jak radzić sobie z emocjami podczas przedłużających się starań o dziecko? I dlaczego problemy z płodnością są tak trudnym emocjonalnie doświadczeniem? Przeczytaj artykuł doświadczonego psychologa - Justyny Kuczmierowskiej, która na codzień pracuje z parami borykającymi się z niepłodnością! 

CZYTAJ WIĘCEJ