Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny pomóżcie! Czy mogę zjeść łososia wędzonego na ciepło dymem? Wiecie takiego z biedronki z koperkiem? Uwielbiam go i mąż mi dziś kupił i taka mam na niego ochotę ale się zastanawiam czy mogę.
-
Moni** wrote:Dziewczyny pomóżcie! Czy mogę zjeść łososia wędzonego na ciepło dymem? Wiecie takiego z biedronki z koperkiem? Uwielbiam go i mąż mi dziś kupił i taka mam na niego ochotę ale się zastanawiam czy mogę.I procedura
4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
Ojej nie miałam pojęcia ,że nie można wędzonych rzeczy w ciąży .
A ja wypróbowałam twaróg wędzony i zasmakował tak,że codziennie go jem . Na makrelę też ostatnio patrzyłam 🤔
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
w necie znalazłam coś takiego :
Ryby wędzone na ciepło w ciąży są przeciwwskazane ze względu na możliwość zakażenia bardzo niebezpieczną bakterią Listeria monocytogenes, co w 20-30% przypadków prowadzi do śmierci. W ciąży listerioza jest szczególnie niebezpieczna, ponieważ może bezobjawowo przebiegać u matki, a doprowadzić nawet do śmierci płodu.
Co prawda Listeria ginie w temperaturze powyżej 60 st. C, jednak w ciąży lepiej unikać ryb wędzonych na ciepło i w ogóle nie spożywać ryb wędzonych na zimno.I procedura
4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
To nie zjem... A ślinka mi cieknie na samą myśl. Myślałam że może jednak te na ciepło można.
-
Z tego co wiem to nie można tak samo jak takiego prawdziwego sera feta A nie można teg9 łososia trochę upiec w piekarniku? 😂
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 grudnia 2021, 12:20
-
Ja to bym napisała do lekarza i zapytała , mama w ciąży zajadała się rybami wędzonymi i nic się nie stało 🙂
Aannkka ja dziś wstałam przed 11 😆
I jestem ciągle zmęczona i głodna 🤦
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Domi93 wrote:Ja to bym napisała do lekarza i zapytała , mama w ciąży zajadała się rybami wędzonymi i nic się nie stało 🙂
Aannkka ja dziś wstałam przed 11 😆
I jestem ciągle zmęczona i głodna 🤦 -
No nie chce lekarzowi zawracać głowy i pytać czy mogę zjeść ta rybę czy nie bo w sumie mogę zrobić sobie coś innego do jedzenia. Ale nie powiem jak o niej pomyślę to mi ślinka cieknie tak mam na nią ochotę. 🤦
-
Cześć dziewczyny, przyjmiecie mnie do siebie? Obecnie 10+6, podczytuję Was od początku (pierwszy wątek) 🙂
Odnośnie ryby to czytałam, że wędzona na ciepło jest dozwolona w ciąży, ale to mówię ja, która ma na sumieniu cały szereg błędów żywieniowych. Na nic prawie nie mam ochoty, więc przez tydzień zajadałam się pastellą z wędzonym pstrągiem 🤭 -
Dziewczyny muszę się podzielić moja historia. W środę na usg prenatalnych wszystko wyszło Ok. Wczoraj dostałam wyniki pappy, przesłałam je lekarzowi, wklepał je w program i aktualnie ryzyko wystąpienia trisomii 18 to u mnie 1:65.
Cała noc bolała mnie głowa, zdecydowałam się na nifty, badanie zrobię w poniedziałek. Mam 34 lata, koleżanka q moim wieku, która również jest w ciazy miała podobny wynik 1:80. Również wykonywała nifty które wykluczyło choroby. Czy macie jakieś doświadczenia że złymi wynikami pappy? Sporo się takich historii naczytałam w internecie. Ponoc wiek ma tu kluczowe znaczenie. Kiedyś nie było pappy, samo usg i pewnie mniej stresów dzięki temu. -
Nie mam doświadczenia z niftami. I kiedy ja badałam pappe wynik miałam dobry. Zobaczę właśnie ile teraz się zmieni że względu na wiek u mnie.
-
Ja czytałam dużo o tym , podobno test PAPPA często daje zły wynik... Jeśli już ktoś się decyduje to właśnie te Nifty tylko i wyłącznie.
Ja właśnie ze względu na stres nie podjęłam się tych testów...
Trzymam kciuki za wynik ! Będzie dobrze.
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Limosa wrote:Cześć dziewczyny, przyjmiecie mnie do siebie? Obecnie 10+6, podczytuję Was od początku (pierwszy wątek) 🙂
Odnośnie ryby to czytałam, że wędzona na ciepło jest dozwolona w ciąży, ale to mówię ja, która ma na sumieniu cały szereg błędów żywieniowych. Na nic prawie nie mam ochoty, więc przez tydzień zajadałam się pastellą z wędzonym pstrągiem 🤭
Witamy kochana ! 🥰
Oczywiście im Nas więcej tym lepiej ! 🙂Limosa lubi tę wiadomość
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Wystraszyłyście mnie z tymi rybami wędzonymi, ja od początku ciąży makrele jadłam 4-5 razy, bo uwielbiam pastę z niej. Byłam przekonana, że wędzone to nie surowe i można. Chyba muszę się dokształcić, bo szkoda z własnej winy złapać jakieś cholerstwo.
Lolapola nie stresuj się na zapas, zrób badania. Czytałam, że często wychodzą dziwne wyniki, a później potwierdzając je Nifty czy Sanco się wyjaśnia, że to pomyłka. -
No właśnie jak ja się naczytałam o tym czego nie można to wpadłam w popłoch, bo też miałam dłuższą dietę rybną, bo nic innego nie wchodziło. Poza tym piję jedna filiżankę herbaty zielonej dziennie, a podobno nie powinno się jej pić, bo coś tam z układem krwionośnym u dziecka robi (serce lub żyły).
Tłustego nie powinno się jeść, a ja zjem lasagne czy pączka... Choć jak zjadłam rosół i żurek to mnie tak odrzuciło, że drugi raz bym nie zjadła (a jadłam ze smakiem). Na skład kosmetyków nie patrzę, tylko żeby witaminy a nie było. Tak sobie myślę, że jakieś patologiczne matki rodzą dziecko za dzieckiem - zdrowe. Więc to chyba loteria. -
Limosa wrote:No właśnie jak ja się naczytałam o tym czego nie można to wpadłam w popłoch, bo też miałam dłuższą dietę rybną, bo nic innego nie wchodziło. Poza tym piję jedna filiżankę herbaty zielonej dziennie, a podobno nie powinno się jej pić, bo coś tam z układem krwionośnym u dziecka robi (serce lub żyły).
Tłustego nie powinno się jeść, a ja zjem lasagne czy pączka... Choć jak zjadłam rosół i żurek to mnie tak odrzuciło, że drugi raz bym nie zjadła (a jadłam ze smakiem). Na skład kosmetyków nie patrzę, tylko żeby witaminy a nie było. Tak sobie myślę, że jakieś patologiczne matki rodzą dziecko za dzieckiem - zdrowe. Więc to chyba loteria.
Dokładnie, jeśli byśmy paatrzyly co można a co nie to byśmy na wodzie żyły ...
Mi lekarz powiedział,że można jeść wszystko tylko z głową 🙂
Ja słuchajcie ostatnio zjadłam kanapkę z mięsem mielonym przygotowanym na kotlety , stwierdziłam,że skoro mnie od mięsa odrzuca to kozę w takiej postaci je przyjmę . Oczywiście posmarowane delikatnie zjadlam , a kotlety czy sos w żadnym wypadku 🙊
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔