X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2021, 08:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cześć dziewczyny! Piękne te Wasze zdjęcia, gratulacje dla Wszystkich😊
    Niestety, nie wdając się w szczegóły, wylądowałam dzisiaj na krzywej cukrzycowej i jest potwierdzenie cukrzycy. Tak źle się czułam, a to cukier mi zaczal skakać. Jutro idę po skierowanie do poradni, czytam iuz o diecie, ale jeżeli któraś z Was na doświadczenia albo może coś w necie polecić, to chętnie się wesprę!
    Na dodatek w kolejce do laboratorium miałam taka nieprzyjemna sytuację, że pot w jak się okazało że jest cukrzyca, to się popłakałam 😢 mam nadzieję, że jakoś ureguluje ten cukier, bo przy wymiotach i moim apetycie bardzo się boję, zwłaszcza o dzidzie.

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 08:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja od początku ciąży jestem na diecie. Pije dużo wody (żadnych soków, napojów itp.), nie jem słodyczy i innych rzeczy gdzie wiem, że jest cukier, do tego pieczywo żytnie albo orkiszowe, unikam gotowanych warzyw, owoców. Na obiad staram się gotować kaszę albo pełnoziarnisty makaron, choć z tym mam trochę problem, bo nie każde danie mi wtedy smakuje. Powinno się jeść dużo kiszonek, bo one obniżają cukier, no i ważne jest jedzenie co 2,5-3 godziny.
    Dzisiaj na czczo miałam glukozę 94, a po śniadaniu 97. zobaczę co się będzie działo po kolejnych posiłkach. Zamierzam trochę testować, co powoduje u mnie skoki. Może też się okazać, że problemem jest tylko cukier na czczo 🤷‍♀️ Diabetologa mam za tydzień, wiec do tego czasu muszę zbadać mój organizm.

I procedura
    4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
    3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
    3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
    2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2021, 09:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki Ewe, właśnie czytałam jak jeść i co, więc muszę się zebrać i podjechać na jakieś zakupy. Muszę zapytać męża czy będzie jadł ze mną obiady, bo jak nie to czeka mnie dodatkowe gotowanie i jeszcze dla małej. Liczyłam że po pierwszym trymestrze będę się na tyle czuła ze stanę przy kuchni i wrócę do gotowania, bo mąż żongluje czasem między domem i praca. Nie wiem czy przy 14 miesięcznym dziecku uda mi się gotować dla wszystkich 🤔 nie wiem jka Ty, ale ja niestety mam ochotę na słodkie, jeżeli już wogole dostaje apetytu..nie ukrywam, że będzie to dla mnie wyzwanie

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wielkopolskie ☺️

A z tymi cukrzycami strasznie współczuje 😢 ja całe życie za niski cukier miałam, w poprzedniej ciąży tez. Poprzednio przy badaniu trochę skoczył ale ginekolog uznała ze to przez jelitowke która akurat w dniu badania się rozkręciła 🙄 w poniedziałek jadę znowu na badania i się okaże 😞

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 10:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Dzięki Ewe, właśnie czytałam jak jeść i co, więc muszę się zebrać i podjechać na jakieś zakupy. Muszę zapytać męża czy będzie jadł ze mną obiady, bo jak nie to czeka mnie dodatkowe gotowanie i jeszcze dla małej. Liczyłam że po pierwszym trymestrze będę się na tyle czuła ze stanę przy kuchni i wrócę do gotowania, bo mąż żongluje czasem między domem i praca. Nie wiem czy przy 14 miesięcznym dziecku uda mi się gotować dla wszystkich 🤔 nie wiem jka Ty, ale ja niestety mam ochotę na słodkie, jeżeli już wogole dostaje apetytu..nie ukrywam, że będzie to dla mnie wyzwanie
    Ja się cieszę, że mi mdłości i wymioty ustąpiły, bo ciężko było wszystko połączyć. Z obiadami jest problem, bo mąż różnie kończy pracę, raz wraca o 16,a innym razem o 19 więc regularne obiady odpadają, a dla mnie samej nie chce mi się gotować i jemy razem. Ważny jest też posiłek przed snem, żeby nie mieć za długiego czasu na głodno.
    Co do słodkości, to czasem jednak coś zjem, bo mój mąż jest słodyczożercą i są one wszędzie :D Trudno się oprzeć jak co chwile gdzieś się na nie natknę, ale staram się tylko czasem małą kostkę czekolady albo kilka żelek zjeść.
    Jak dostaniesz glukometr to zobaczysz po czym ci skacze cukier, moze się okaże, że nie trzeba będzie tak mocno korygowac diety.

I procedura
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej
    gratulacje wizyt dziewczyny! Kolejne cudowne fotki! Jaki mamy wysyp chłopców 😍😍 ciekawe czy się zmieni czy już zostana. U mnie w dwóch ciazach właśnie na prenatalnych lekarz powiedzieć że to chłopcy i tak zostało, ale no umówmy się widziałam eleganckiego siusiaka haha

8599ikgnwfmhvhys.png

• beta 14.10.21 - 37mIU/ml prog 30.04
    • beta 16.10.21 - 100mIU/ml prog 26.25
    • beta 19.10.21 - 610 mlU/ml

👶👶
  • ewe90 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 12:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    Hej
    gratulacje wizyt dziewczyny! Kolejne cudowne fotki! Jaki mamy wysyp chłopców 😍😍 ciekawe czy się zmieni czy już zostana. U mnie w dwóch ciazach właśnie na prenatalnych lekarz powiedzieć że to chłopcy i tak zostało, ale no umówmy się widziałam eleganckiego siusiaka haha

A teraz kiedy masz prenatalne? :)

I procedura
    II procedura
    3BB - 07.2024 cb
    4BC ?
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    ewe90 wrote:
    A teraz kiedy masz prenatalne? :)
    17 grudzień 😆 czuje dreszczyk emocji
    , że będzie trzeci siurek 🤣

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    aannkka wrote:
    Hej

No powiem ci ze nie wiem czy przebije mojego syna który po przystawieniu usg i włączeniu go ukazał nam taki widok:
    3dd78b7c61f6ca7bmed.jpg

To było ostatnie usg przed porodem 🤣 już bardziej się nie mogliśmy upewnić kto tam siedzi 😂 (P.s. Tak to jajka 😂)

ewe90, TuRuda, legusta lubią tę wiadomość

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dzisiaj znów podglądnęłam bobaska :) Co prawda bez zdjęć, bo to wizyta kontrolna w sprawie ciśnienia, ale serduszko bije jak dzwon :D
    Niestety nie chce się ujawnić, bo albo leży bokiem/pleckami albo robi fikołki :D

Ja jestem z małopolski - Kraków :)

aannkka, Annie_, Madlene28, Ona_89' lubią tę wiadomość

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 13:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:
    No powiem ci ze nie wiem czy przebije mojego syna który po przystawieniu usg i włączeniu go ukazał nam taki widok:
    3dd78b7c61f6ca7bmed.jpg

To było ostatnie usg przed porodem 🤣 już bardziej się nie mogliśmy upewnić kto tam siedzi 😂 (P.s. Tak to jajka 😂)
    Hahahahaha konkretnie wam dał do zrozumienia, że nie ma mowy o pomyłce 😂😂

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • aannkka Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 14:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapomniałam dodać ja pomorskie ✋

Ona_89' lubi tę wiadomość

8599ikgnwfmhvhys.png

👶👶
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 2 grudnia 2021, 17:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale wam zazdroszczę już tych prenatalnych i znanej płci! Ja dopiero 18.12 mam, może wtedy się dowiem jaka płeć. :D
    Faktycznie dużo chłopców, w moim otoczeniu w ciągu ostatnich 2-3 lat dużo koleżanek też urodziło chłopców (zazwyczaj pierwsze dziecko), wręcz dziwnie mało dziewczynek się rodzi, a niby jest nas babek więcej. 😀
    Ja jestem z łódzkiego. :)

thgfs65gnrco3vzr.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 18:14

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    Ale wam zazdroszczę już tych prenatalnych i znanej płci! Ja dopiero 18.12 mam, może wtedy się dowiem jaka płeć. :D
    Faktycznie dużo chłopców, w moim otoczeniu w ciągu ostatnich 2-3 lat dużo koleżanek też urodziło chłopców (zazwyczaj pierwsze dziecko), wręcz dziwnie mało dziewczynek się rodzi, a niby jest nas babek więcej. 😀
    Ja jestem z łódzkiego. :)

Tak, moja babcia mówi: Oj chyba się wojna jakaś szykuje, bo same chłopaki się rodzą 🤭 ale oby tym razem racji nie miała.

Gratuluję pięknych zdjęć dzieciątek i oby tak dalej :)

Ja dziś czuję się jak wypluta. Niby nic mi nie dolega, a jestem jakaś apatyczna i nic mi nie smakuje. Cały dzień mi jakoś umiarkowanie niedobrze. Sama nie wiem czy jestem głodna czy nie i co bym zjadła 😅😂 takie przyziemne problemy

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • legusta Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 18:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Za to w naszym otoczeniu praktycznie same dziewczyny się urodziły :) Ciekawe czy przerwiemy tę "passę" czy jednak nie 😄

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2021, 18:33

Synek ❤️ 05.2024
    Synek ❤️ 06.2022
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja jestem łódzkie 🙂

Oj tak u Nas też saki chłopcy , ja mam nadal wrażenie ,że to pępowina była i ten siusiak Nam zniknie na następnej wizycie 😆😆
    Jak nie to już chyba nigdy nie zaufam swojej intuicji 🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene28 wrote:
    Tak, moja babcia mówi: Oj chyba się wojna jakaś szykuje, bo same chłopaki się rodzą 🤭 ale oby tym razem racji nie miała.

Gratuluję pięknych zdjęć dzieciątek i oby tak dalej :)

Ja dziś czuję się jak wypluta. Niby nic mi nie dolega, a jestem jakaś apatyczna i nic mi nie smakuje. Cały dzień mi jakoś umiarkowanie niedobrze. Sama nie wiem czy jestem głodna czy nie i co bym zjadła 😅😂 takie przyziemne problemy

Ja też nie wiedziałam co zjesc i lazilam i cudowalam , w końcu kupiłam ser biały wędzony i zupkę chińska 🤣🤣
    A zupka chińska to u mnie raz na pół roku albo i rok 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2021, 19:48

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Madlene28 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 20:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja się zajadam kanapkami z wędliną i serem żółtym z mikrofali albo kanapkami z pasztetem ze szczypiorkiem i pomidorem.. Tak wiem, mega zdrowo 😂😅

Ale za to na obiad wpadł gulasz z karkówki z kaszą jaglaną. Smakował mi jak niemal wszystko- tylko raz. 🤣 Tak samo mam z zupami. Wcześniej gotowałam wielkie gary zupy, bo ciągle podgrzewałam. Potrafiłam zjeść nawet na kolację. Teraz mam ochotę na zupy, ale gotuję w małych ilościach, no o dolewce nie ma mowy. Smakuje mi tylko raz 😂😅 nie wiem skąd mi się to wzięło, ale tak mam. Wcześniej jadałam też odgrzewaną pizzę, a teraz nie mogę na nią patrzeć...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 grudnia 2021, 20:51

Córeczka - 25.12.2017r.
    Synek- 25.08.2020r.
    25.10.2021r- mamy ❤️

w57v3e3kc4ld4kpi.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 21:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Madlene28 wrote:
    Ja się zajadam kanapkami z wędliną i serem żółtym z mikrofali albo kanapkami z pasztetem ze szczypiorkiem i pomidorem.. Tak wiem, mega zdrowo 😂😅

Ale za to na obiad wpadł gulasz z karkówki z kaszą jaglaną. Smakował mi jak niemal wszystko- tylko raz. 🤣 Tak samo mam z zupami. Wcześniej gotowałam wielkie gary zupy, bo ciągle podgrzewałam. Potrafiłam zjeść nawet na kolację. Teraz mam ochotę na zupy, ale gotuję w małych ilościach, no o dolewce nie ma mowy. Smakuje mi tylko raz 😂😅 nie wiem skąd mi się to wzięło, ale tak mam. Wcześniej jadałam też odgrzewaną pizzę, a teraz nie mogę na nią patrzeć...

Taak kanapki z serem z mikrofali też zajadam ,a też wcześniej nie było mowy o tym 🤣 chyba wszystkie tak się zdrowo odżywiamy 🙊🙊
    Znowu na mięso patrzeć nadal nie mogę ...

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 2 grudnia 2021, 23:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ejjj ja też mam ciągle smaki na kanapkę z serem żółtym z mikrofali 🙈

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
‹‹ 20 21 22 23 24 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kalendarz dni płodnych podczas starania o dziecko

Przeczytaj dlaczego coraz więcej lekarzy zaleca kobietom starającym się o dziecko prowadzenie aplikacji miesiączkoweji i obserwację własnego ciała. Kalendarz owulacji - czym jest, na czym to polega i dlaczego podczas starania o dziecko warto wiedzieć coś więcej o swoim cyklu niż czas jego trwania. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Witaminy na męską płodność - które najważniejsze?

Powszechnie wiadomo, że witaminy są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jaką jednak rolę odgrywają witaminy na męską płodność? Po jakie produkty sięgać, by dostarczać witamin, które mogą poprawić jakość nasienia i zwiększyć szanse na zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Wybór dawczyni komórki jajowej – o czym warto pamiętać?

Odkryj kluczowe aspekty wyboru dawczyni komórki jajowej i dowiedz się wszystkiego o procedurze in vitro z wykorzystaniem komórki jajowej dawczyni lub nasienia dawcy. Jak to dokładnie działa? Gdzie i w jaki sposób można znaleźć odpowiednią dawczynię? Rozmawiamy z lek. med. Włodzimierz Sieg z Kliniki INVICTA, który opowiedział nam również o innowacyjnym narzędziu wykorzystującym algorytm machine learning (AI) do doboru fenotypowego pomiędzy biorcami a dawcą komórek. 

CZYTAJ WIĘCEJ