Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Domi93 wrote:A to coś późno masz 🤔
Mi się ogólnie zmienił na 4 czerwca ,i już tak od dwóch wizyt .
Ale lekarz każe patrzec na termin z miesiaczki na chwilę obecną .
Hmmm tak mi wyliczył lekarz z terminu miesiączki, po usg termin zmienił się o jeden dzień... -
Gdynianka41 wrote:Hmmm tak mi wyliczył lekarz z terminu miesiączki, po usg termin zmienił się o jeden dzień...
A kiedy miałaś ostatnia miesiączke?
Ja miałam 31 sierpnia ale podałam 1 wrzesień bo wtedy się dopiero rozbijało .
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Tequilla wrote:Hej Dziewczyny,
Jestem załamana dopiero wczoraj odebrałam wynik mojego testu PAPPA (ciągle go nie było, nie wiem skąd takie opóźnienie bo robiłam go 14 grudnia), niestety okazało się że przy moim wieku (33 lata) i wynikach wolna beta HCG 2,99 Mom i białko PAPPA 0,57 Mom ryzyko trisomii 21 (zespół Downa) wyszło 1:111 czyli wysokie. Wcześniej USG wyszło idealnie, parametry wszystkie w normie NT 2,1, tak się cieszyłam a tu takie grom z jasnego nieba.
Zostałam skierowana na amniopunkcję, ale wczoraj widziałam się z moim lekarzem i zalecił NIFTY test, bo ma nadzieje że wynik będzie ok i pozwoli mi to uniknąć niebezpiecznej amniopunkcji. Nie spałam całą noc…
Dziś zrobiłam NIFTY i czeka mnie 10 najdłuższych i najgorszych dni (roboczych) w życiu. Test kosztuje 2350 zł ale dałabym 235.000 zł żeby wszystko było dobrze.
Jakie macie zdanie o teście PAPPA? Czy słyszałyście o przypadkach, że pomimo takiego ryzyka dziecko urodziło się zdrowe?
Nie ukrywam że szukam choć cienia pocieszenia. W poniedziałek jestem umówiona u genetyka, w nadziei że powie mi coś pokrzepiającego.
Mam nadzieje że żadna z Was nie miała i nie będzie nigdy miała takiej sytuacji….
Czytałam o przypadkach, gdzie ryzyko wynosiło 1:4, a przezierność była ponad 2,5 i dzieci rodziły się zdrowe.
Także trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.
A amniopunkcja jest teraz całkiem bezpieczna. Naprawdę bardzo rzadko zdarzają się skutki uboczne,także jakby co to się nie bój, chociaż mam nadzieję, że Nifty da Ci odpowiedź.
Tu jest pokazane jak wygląda amniopunkcja
https://youtu.be/-oE9KucQox4
-
_Belladonna wrote:Gratuluję dziewczynki, imię wybrane czy dopiero będziecie myśleć?
Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 23:30
24.12.2023 II kreski pod choinkę
21.06.2022 Alicja ❤️
16.10.2021 niespodziewane II kreski
3.03.2017 Amelia 10tc [*]
09.2017 pusty pęcherzyk
25.01.2018 START Provita Katowice dr Paliga
22.05.2018 laparoskopia, endometrioza II stopnia
4Q2018 doc Paśnik, nk 22%, KIR genotyp AA
Zalecenia: Accofil, @13.05 - start IVF
3.06.2019 transfer blastocysty 3AB 😞
6.02.2020 scratching, biopsja - OK
7.03.2020 KET blastocysty 2BB 😞
Koniec leczenia…
Mimo wszystko dziś jestem szczęśliwa 💪🏼 -
_Belladonna wrote:Ja od początku mam skąpe objawy ciąży, rośnie tylko brzuch i podobnie jak ty nie czuje jeszcze ruchów. Mam łożysko na przedniej ścianie macicy i jestem pierworodka więc na odczuwalne ruchy dziecka mogę poczekać jeszcze kilka tygodni
Właśnie mam nadzieję że do nich połówkowych to już zacznę czuć ruchy. Wogole, nie wiem czemu ale psychicznie ta ciąża to dla mnie wyzwanie, dużo myślę i stresuje się. Staram się tłumaczyć sobie, że to nie pomaga, ale to chyba taki irracjonalny stan. Ja już tak bardzo chce czerwiec i tulić dzieciątko. -
Gdynianka41 wrote:7 września, dlatego mamy różnicę 1 tydzień czyli Ty jesteś w 19 tygodniu
No właśnie tu się różnie mówi , 19 to cały 18 🤣 nie umiem się połapać w tym , lekarz znowu nie dodaje tylko łowi tak jak jest . W aplikacji mam też niby 19 a na dole 18+0 😃
Słuchajcie dowiadywałam się jaki jest koszt porodu w prywatnej klinice.
Koszt 9 tys ,a jeśli nam zależy na ochronie krocza to dopłacamy 2 tys i dostajemy położna która je ochroni 🙈
Pokój w cenie , a dla męża dopłata za dwa dni 800zl no i wtedy pokój razem w sumie ful wypas .
Zdziwiła mnie dopłata za krocze to już śmieszne trochę ...
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
A są tu mamy które używały chusty ?
Co o tym sądzicie ?
Fajna sprawa czy zbędny dodatek?
Nie mówię tu i dłuższych wyprawach typu góry itp, tylko o domu , spacery w sumie też wydaje się wygodniej w wózku .
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Domi93 wrote:A są tu mamy które używały chusty ?
Co o tym sądzicie ?
Fajna sprawa czy zbędny dodatek?
Nie mówię tu i dłuższych wyprawach typu góry itp, tylko o domu , spacery w sumie też wydaje się wygodniej w wózku .
My używaliśmy ale w sumie w takich już naprawdę ciężkich przypadkach jak miał synek kolki. I kilka razy na spacerze. Zanim go zamotałam w chustę to już byłam mokra jak szczur 🙄 to w końcu lato było… zastanawiałam się czy wykupić lekcje przypominająca ale wątpię ze będę nosić w chuście
-
Annie_ wrote:My używaliśmy ale w sumie w takich już naprawdę ciężkich przypadkach jak miał synek kolki. I kilka razy na spacerze. Zanim go zamotałam w chustę to już byłam mokra jak szczur 🙄 to w końcu lato było… zastanawiałam się czy wykupić lekcje przypominająca ale wątpię ze będę nosić w chuście
To z tym się chyba wstrzymam , zobaczymy jak sytuacja się rozwinie 🙈
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Domi93 wrote:No właśnie tu się różnie mówi , 19 to cały 18 🤣 nie umiem się połapać w tym , lekarz znowu nie dodaje tylko łowi tak jak jest . W aplikacji mam też niby 19 a na dole 18+0 😃
Koszt 9 tys ,a jeśli nam zależy na ochronie krocza to dopłacamy 2 tys i dostajemy położna która je ochroni 🙈
Pokój w cenie , a dla męża dopłata za dwa dni 800zl no i wtedy pokój razem w sumie ful wypas .
Cena powalająca, pewnie jakbym nie chciała cesarki, to bym też kombinowała z prywatnym szpitalem albo chociaż poród ze swoją położną. -
nick nieaktualnyDaisy_87 wrote:Właśnie mam nadzieję że do nich połówkowych to już zacznę czuć ruchy. Wogole, nie wiem czemu ale psychicznie ta ciąża to dla mnie wyzwanie, dużo myślę i stresuje się. Staram się tłumaczyć sobie, że to nie pomaga, ale to chyba taki irracjonalny stan. Ja już tak bardzo chce czerwiec i tulić dzieciątko.
Ciąża to ogólnie stan wyczekiwania, troski, stresów czy wszystko będzie ok. Taka naturalna kolej rzeczy. Będziesz bardzo kochać i troszczyć się o swoje dziecko, to dobrze o tobie świadczy. Jesteśmy tutaj by dzielić się radosnymi nowinami jak i swoimi obawami ❤Gdynianka41, Daisy_87 lubią tę wiadomość
-
nick nieaktualnyBu wrote:Miałam dla chłopaka, a dla dziewczynki szukamy… ale ciężko nam idzie. Mąż chce Lilia lub Liliana, a ja myślałam nad takim basic typu Ania, ale kuzynka rodzi 2 miesiące przede mną i dają Ania. Wśród dzieci kuzynek już mamy dużo dziewczynek i nie chciałabym powielać imienia. Jeszcze w grze są Alicja i Aleksandra. Choć osobiście mnie się podoba Tereska i Krysia, ale tutaj nie mam akceptacji jeszcze dużo czasu, może nas olśni
Z całego zestawu najbardziej podoba mi się Alicja 😍Bu lubi tę wiadomość
-
Gosianka wrote:Dopłata za ochronę krocza trochę żenująca,to powinien być standard wszędzie.
Cena powalająca, pewnie jakbym nie chciała cesarki, to bym też kombinowała z prywatnym szpitalem albo chociaż poród ze swoją położną.
Wogole to jest głupota,że dzisiaj człowiek musi płacić aby mógł urodzić godnie ...
Nie mówię ,że normalnie tak się nie da ,ale wtedy trzeba liczyć na dobra zmianę 🙈
Wiadomo rodzimy w ciężkich czasach... Ale to co się dzieje to porażka .
W Niemczech nie ma takich jak ,kobiety rodzą na NFZ tylko a szpitale jak prywatne , opieka taka jak u nas za kasę , rodzą w ciszy że znieczuleniem i uwaga tam podają do końca a u nas żeby podało wogole trzeba już się modlic 😆
Mam tylko nadzieję,że w końcu sie polepszy 🙂
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
Annie_ wrote:
Jakie duże się wydaje 😃
Wymiary ma standardowe łóżeczek dostawnych czy ono jest większe ?
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
-
nick nieaktualny
-
Domi93 wrote:No właśnie tu się różnie mówi , 19 to cały 18 🤣 nie umiem się połapać w tym , lekarz znowu nie dodaje tylko łowi tak jak jest . W aplikacji mam też niby 19 a na dole 18+0 😃
Czyli jesteś w dziewiętnastym tygodniu ciąży (trwającym) lub jesteś w ciąży osiemnaście tygodni (skończone).
Tak samo jak z wiekiem. W październiku skończyłam 32 lata, czyli żyje już 32 lata (skończone) i jestem w 33. roku życia (trwającym).
Im bliżej porodu tym częściej lekarza będzie interesowało, ile masz ukończonych tygodni ciąży, bo to będzie pokazywać ile brakuje do ciąży donoszonej.Gdynianka41 lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyJa z kolei zastanawiam się nad koszem Mojżesza na stojaku, docelowe łóżeczko będzie w pokoju dziecięcym ale na początek (zwłaszcza pierwsze miesiace) chciałabym mieć dzidzie przy sobie przy łóżku, kosz wydaje mi się bardzo poręczny i można łatwo go przenosić do innych pomieszczeń, może ma któraś z was jakieś doświadczenia z koszem? 😊 czy ten kosz stoi stabilnie na stojaku?
-
Dzyzia wrote:Od 18+0 do 18+6 to jest trwający 19 tydzień.
Czyli jesteś w dziewiętnastym tygodniu ciąży (trwającym) lub jesteś w ciąży osiemnaście tygodni (skończone).
Tak samo jak z wiekiem. W październiku skończyłam 32 lata, czyli żyje już 32 lata (skończone) i jestem w 33. roku życia (trwającym).
Im bliżej porodu tym częściej lekarza będzie interesowało, ile masz ukończonych tygodni ciąży, bo to będzie pokazywać ile brakuje do ciąży donoszonej.
No właśnie a lekarz mówi inaczej, gdybym dziś pojechała na wizytę powiedziałby ,że zaczelam 18 tydzień 🙈
Ja się pytałam go właśnie o to to powiedział ,że lekarze nie dodaja tylko posługują się tyg co do dnia , dlatego ja tak zgłupiałam 🤣
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔