X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne Czerwiec 2022
Odpowiedz

Czerwiec 2022

Oceń ten wątek:
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 22:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    A to coś późno masz 🤔
    Mi się ogólnie zmienił na 4 czerwca ,i już tak od dwóch wizyt .
    Ale lekarz każe patrzec na termin z miesiaczki na chwilę obecną .

Hmmm tak mi wyliczył lekarz z terminu miesiączki, po usg termin zmienił się o jeden dzień...

• Domi93 Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 22:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdynianka41 wrote:
    Hmmm tak mi wyliczył lekarz z terminu miesiączki, po usg termin zmienił się o jeden dzień...

A kiedy miałaś ostatnia miesiączke?
    Ja miałam 31 sierpnia ale podałam 1 wrzesień bo wtedy się dopiero rozbijało .

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
    88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Ona_89' Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tequilla wrote:
    Hej Dziewczyny,
    Jestem załamana dopiero wczoraj odebrałam wynik mojego testu PAPPA (ciągle go nie było, nie wiem skąd takie opóźnienie bo robiłam go 14 grudnia), niestety okazało się że przy moim wieku (33 lata) i wynikach wolna beta HCG 2,99 Mom i białko PAPPA 0,57 Mom ryzyko trisomii 21 (zespół Downa) wyszło 1:111 czyli wysokie. Wcześniej USG wyszło idealnie, parametry wszystkie w normie NT 2,1, tak się cieszyłam a tu takie grom z jasnego nieba.
    Zostałam skierowana na amniopunkcję, ale wczoraj widziałam się z moim lekarzem i zalecił NIFTY test, bo ma nadzieje że wynik będzie ok i pozwoli mi to uniknąć niebezpiecznej amniopunkcji. Nie spałam całą noc…
    Dziś zrobiłam NIFTY i czeka mnie 10 najdłuższych i najgorszych dni (roboczych) w życiu. Test kosztuje 2350 zł ale dałabym 235.000 zł żeby wszystko było dobrze.
    Jakie macie zdanie o teście PAPPA? Czy słyszałyście o przypadkach, że pomimo takiego ryzyka dziecko urodziło się zdrowe?
    Nie ukrywam że szukam choć cienia pocieszenia. W poniedziałek jestem umówiona u genetyka, w nadziei że powie mi coś pokrzepiającego.
    Mam nadzieje że żadna z Was nie miała i nie będzie nigdy miała takiej sytuacji….

Czytałam o przypadkach, gdzie ryzyko wynosiło 1:4, a przezierność była ponad 2,5 i dzieci rodziły się zdrowe.
    Także trzymam kciuki żeby wszystko było dobrze.
    A amniopunkcja jest teraz całkiem bezpieczna. Naprawdę bardzo rzadko zdarzają się skutki uboczne,także jakby co to się nie bój, chociaż mam nadzieję, że Nifty da Ci odpowiedź.

Tu jest pokazane jak wygląda amniopunkcja

https://youtu.be/-oE9KucQox4

kjmn3e5err34dy73.png
    d69c8u696axvumzk.png
    wwgzdqk3fqqv6f45.png
  • Bu Autorytet

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    Gratuluję dziewczynki, imię wybrane czy dopiero będziecie myśleć? ;)
    Miałam dla chłopaka, a dla dziewczynki szukamy… ale ciężko nam idzie. Mąż chce Lilia lub Liliana, a ja myślałam nad takim basic typu Ania, ale kuzynka rodzi 2 miesiące przede mną i dają Ania. Wśród dzieci kuzynek już mamy dużo dziewczynek i nie chciałabym powielać imienia. Jeszcze w grze są Alicja i Aleksandra. Choć osobiście mnie się podoba Tereska i Krysia, ale tutaj nie mam akceptacji :P jeszcze dużo czasu, może nas olśni :)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 3 stycznia 2022, 23:30

24.12.2023 II kreski pod choinkę
    21.06.2022 Alicja ❤️
    16.10.2021 niespodziewane II kreski
    3.03.2017 Amelia 10tc [*]
    09.2017 pusty pęcherzyk
    25.01.2018 START Provita Katowice dr Paliga
    22.05.2018 laparoskopia, endometrioza II stopnia
    4Q2018 doc Paśnik, nk 22%, KIR genotyp AA
    Zalecenia: Accofil, @13.05 - start IVF
    3.06.2019 transfer blastocysty 3AB 😞
    6.02.2020 scratching, biopsja - OK
    7.03.2020 KET blastocysty 2BB 😞
    Koniec leczenia…
    Mimo wszystko dziś jestem szczęśliwa 💪🏼
  • Gdynianka41 Ekspertka

Wysłany: 3 stycznia 2022, 23:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    A kiedy miałaś ostatnia miesiączke?
    Ja miałam 31 sierpnia ale podałam 1 wrzesień bo wtedy się dopiero rozbijało .

7 września, dlatego mamy różnicę 1 tydzień :) czyli Ty jesteś w 19 tygodniu :)

• Daisy_87 Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 09:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    _Belladonna wrote:
    Ja od początku mam skąpe objawy ciąży, rośnie tylko brzuch i podobnie jak ty nie czuje jeszcze ruchów. Mam łożysko na przedniej ścianie macicy i jestem pierworodka więc na odczuwalne ruchy dziecka mogę poczekać jeszcze kilka tygodni

Właśnie mam nadzieję że do nich połówkowych to już zacznę czuć ruchy. Wogole, nie wiem czemu ale psychicznie ta ciąża to dla mnie wyzwanie, dużo myślę i stresuje się. Staram się tłumaczyć sobie, że to nie pomaga, ale to chyba taki irracjonalny stan. Ja już tak bardzo chce czerwiec i tulić dzieciątko.

w4sqrjjgdooeimz6.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 09:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gdynianka41 wrote:
    7 września, dlatego mamy różnicę 1 tydzień :) czyli Ty jesteś w 19 tygodniu :)

No właśnie tu się różnie mówi , 19 to cały 18 🤣 nie umiem się połapać w tym , lekarz znowu nie dodaje tylko łowi tak jak jest . W aplikacji mam też niby 19 a na dole 18+0 😃

Słuchajcie dowiadywałam się jaki jest koszt porodu w prywatnej klinice.
    Koszt 9 tys ,a jeśli nam zależy na ochronie krocza to dopłacamy 2 tys i dostajemy położna która je ochroni 🙈
    Pokój w cenie , a dla męża dopłata za dwa dni 800zl no i wtedy pokój razem w sumie ful wypas .
    Zdziwiła mnie dopłata za krocze to już śmieszne trochę ...

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A są tu mamy które używały chusty ?
    Co o tym sądzicie ?
    Fajna sprawa czy zbędny dodatek?
    Nie mówię tu i dłuższych wyprawach typu góry itp, tylko o domu , spacery w sumie też wydaje się wygodniej w wózku .

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    A są tu mamy które używały chusty ?
    Co o tym sądzicie ?
    Fajna sprawa czy zbędny dodatek?
    Nie mówię tu i dłuższych wyprawach typu góry itp, tylko o domu , spacery w sumie też wydaje się wygodniej w wózku .

My używaliśmy ale w sumie w takich już naprawdę ciężkich przypadkach jak miał synek kolki. I kilka razy na spacerze. Zanim go zamotałam w chustę to już byłam mokra jak szczur 🙄 to w końcu lato było… zastanawiałam się czy wykupić lekcje przypominająca ale wątpię ze będę nosić w chuście

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:
    My używaliśmy ale w sumie w takich już naprawdę ciężkich przypadkach jak miał synek kolki. I kilka razy na spacerze. Zanim go zamotałam w chustę to już byłam mokra jak szczur 🙄 to w końcu lato było… zastanawiałam się czy wykupić lekcje przypominająca ale wątpię ze będę nosić w chuście

To z tym się chyba wstrzymam , zobaczymy jak sytuacja się rozwinie 🙈

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Gosianka Ekspertka

Wysłany: 4 stycznia 2022, 10:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:
    No właśnie tu się różnie mówi , 19 to cały 18 🤣 nie umiem się połapać w tym , lekarz znowu nie dodaje tylko łowi tak jak jest . W aplikacji mam też niby 19 a na dole 18+0 😃

Koszt 9 tys ,a jeśli nam zależy na ochronie krocza to dopłacamy 2 tys i dostajemy położna która je ochroni 🙈
    Pokój w cenie , a dla męża dopłata za dwa dni 800zl no i wtedy pokój razem w sumie ful wypas .
    Dopłata za ochronę krocza trochę żenująca,to powinien być standard wszędzie.
    Cena powalająca, pewnie jakbym nie chciała cesarki, to bym też kombinowała z prywatnym szpitalem albo chociaż poród ze swoją położną.

thgfs65gnrco3vzr.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Daisy_87 wrote:
    Właśnie mam nadzieję że do nich połówkowych to już zacznę czuć ruchy. Wogole, nie wiem czemu ale psychicznie ta ciąża to dla mnie wyzwanie, dużo myślę i stresuje się. Staram się tłumaczyć sobie, że to nie pomaga, ale to chyba taki irracjonalny stan. Ja już tak bardzo chce czerwiec i tulić dzieciątko.

Ciąża to ogólnie stan wyczekiwania, troski, stresów czy wszystko będzie ok. Taka naturalna kolej rzeczy. Będziesz bardzo kochać i troszczyć się o swoje dziecko, to dobrze o tobie świadczy. Jesteśmy tutaj by dzielić się radosnymi nowinami jak i swoimi obawami ❤

Gdynianka41, Daisy_87 lubią tę wiadomość

• nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Bu wrote:
    Miałam dla chłopaka, a dla dziewczynki szukamy… ale ciężko nam idzie. Mąż chce Lilia lub Liliana, a ja myślałam nad takim basic typu Ania, ale kuzynka rodzi 2 miesiące przede mną i dają Ania. Wśród dzieci kuzynek już mamy dużo dziewczynek i nie chciałabym powielać imienia. Jeszcze w grze są Alicja i Aleksandra. Choć osobiście mnie się podoba Tereska i Krysia, ale tutaj nie mam akceptacji :P jeszcze dużo czasu, może nas olśni :)

Z całego zestawu najbardziej podoba mi się Alicja 😍

Bu lubi tę wiadomość

• Domi93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosianka wrote:
    Dopłata za ochronę krocza trochę żenująca,to powinien być standard wszędzie.
    Cena powalająca, pewnie jakbym nie chciała cesarki, to bym też kombinowała z prywatnym szpitalem albo chociaż poród ze swoją położną.

Wogole to jest głupota,że dzisiaj człowiek musi płacić aby mógł urodzić godnie ...
    Nie mówię ,że normalnie tak się nie da ,ale wtedy trzeba liczyć na dobra zmianę 🙈
    Wiadomo rodzimy w ciężkich czasach... Ale to co się dzieje to porażka .
    W Niemczech nie ma takich jak ,kobiety rodzą na NFZ tylko a szpitale jak prywatne , opieka taka jak u nas za kasę , rodzą w ciszy że znieczuleniem i uwaga tam podają do końca a u nas żeby podało wogole trzeba już się modlic 😆
    Mam tylko nadzieję,że w końcu sie polepszy 🙂

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • Annie_ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    8d8ef7af3c21551bmed.jpg

Belladonna wrzucam zdjęcie jak obiecałam 😉 ale niestety lepszego nie zrobię bo póki co stoi wciśnięte w kat bo muszę przeorganizować pokój trochę

aannkka lubi tę wiadomość

h84f20mmgjau13ca.png

0d1ygzu3m5qxv5s4.png
  • Domi93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annie_ wrote:
    8d8ef7af3c21551bmed.jpg

Belladonna wrzucam zdjęcie jak obiecałam 😉 ale niestety lepszego nie zrobię bo póki co stoi wciśnięte w kat bo muszę przeorganizować pokój trochę

Jakie duże się wydaje 😃
    Wymiary ma standardowe łóżeczek dostawnych czy ono jest większe ?

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale extra 🤩 wydaje się szersze niż standardowe łóżeczko. Będziecie jeszcze kupować tradycyjne czy to już będzie jako docelowe dla niemowlaka? :)

• Dzyzia Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domi93 wrote:

Od 18+0 do 18+6 to jest trwający 19 tydzień.
    Czyli jesteś w dziewiętnastym tygodniu ciąży (trwającym) lub jesteś w ciąży osiemnaście tygodni (skończone).

Tak samo jak z wiekiem. W październiku skończyłam 32 lata, czyli żyje już 32 lata (skończone) i jestem w 33. roku życia (trwającym).

Im bliżej porodu tym częściej lekarza będzie interesowało, ile masz ukończonych tygodni ciąży, bo to będzie pokazywać ile brakuje do ciąży donoszonej.

Gdynianka41 lubi tę wiadomość

GD2qp1.png
    3dDYp1.png

AMH=0,83
    1 transfer IVF: 12/1/2019; 12 dpt beta 0,4;
    2 transfer crio: 18/2 - 2 blastki
    7 dpt - 16.8
    9 dpt - 23.4
    11 dpt - 27.1
    14 dpt - 123
    17 dpt - 511
    22 dpt - 2400

09/2021 naturals
  • nick nieaktualny

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja z kolei zastanawiam się nad koszem Mojżesza na stojaku, docelowe łóżeczko będzie w pokoju dziecięcym ale na początek (zwłaszcza pierwsze miesiace) chciałabym mieć dzidzie przy sobie przy łóżku, kosz wydaje mi się bardzo poręczny i można łatwo go przenosić do innych pomieszczeń, może ma któraś z was jakieś doświadczenia z koszem? 😊 czy ten kosz stoi stabilnie na stojaku?

• Domi93 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia 2022, 11:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzyzia wrote:
    Od 18+0 do 18+6 to jest trwający 19 tydzień.
    Czyli jesteś w dziewiętnastym tygodniu ciąży (trwającym) lub jesteś w ciąży osiemnaście tygodni (skończone).

Tak samo jak z wiekiem. W październiku skończyłam 32 lata, czyli żyje już 32 lata (skończone) i jestem w 33. roku życia (trwającym).

Im bliżej porodu tym częściej lekarza będzie interesowało, ile masz ukończonych tygodni ciąży, bo to będzie pokazywać ile brakuje do ciąży donoszonej.

No właśnie a lekarz mówi inaczej, gdybym dziś pojechała na wizytę powiedziałby ,że zaczelam 18 tydzień 🙈
    Ja się pytałam go właśnie o to to powiedział ,że lekarze nie dodaja tylko posługują się tyg co do dnia , dlatego ja tak zgłupiałam 🤣

Synek 2014 ❤️❤️
    Sierpień 2020 💔

88c5s65ghu1a5nbl.png
‹‹ 54 55 56 57 58 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Kwas foliowy podczas starania o dziecko, kwas foliowy w ciąży - dlaczego tak ważny?

Kwas foliowy to witamina z grupy B, o której żadna starająca się o ciążę kobieta, nie powinna zapominać! Kwas foliowy ma ogromny wpływ na rozwój płodu, prawidłowy przebieg ciąży, ale i również płodność kobiety! Dodatkowo przeczytaj dlaczego suplementacja kwasu foliowego zalecana jest czasem również dla mężczyzn.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Przyczyny niepowodzenia in vitro - jakie?

Procedura in vitro to niekiedy jedyna szansa dla par bezskutecznie starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Choć skuteczność metody jest wysoka, niestety nie zawsze kończy się sukcesem... Jakie są najczęstsze przyczyny niepowodzeń przy IVF?

CZYTAJ WIĘCEJ