Czerwiec 2022
-
WIADOMOŚĆ
-
Ja wiek ciąży podaję tak jak większość lekarzy, czyli 18+3 to 18 tydzień a nie 19. Tak samo Dzyzia napisała o wieku - mam 31 lat, to mówię, że ma 31 lat a nie 32..
Kasia86, legusta lubią tę wiadomość
I procedura
4AA - 03.2021 - 05.2021 [*] 9 tc.
3AB -10.2021 - 06.2022 Córeczka ❤
3AB - 01.2024 beta HCG <0,2
2BB - 02.2024 beta HCG <0,2
II procedura
3BB - 07.2024 cb
4BC ? -
Mi lekarz dokładnie co do dnia mówi o skończonym, ten tydzień 'trwający' go nie interesuje, bo oni muszą się posługiwać jakimiś normami dla tych tygodni. Ten rozpoczęty tydzień to raczej jest dla innych, nie trzeba wtedy mówić że jestem w 15 tygodniu i 5 dniu, tylko można mówić 16 tydzień. Dla mnie większym zaskoczeniem kiedyś były miesiące ciąży, że jedne trwają 4 tygodnie, a inne 5 tygodni. Byłam pewna, że są równe.
-
_Belladonna wrote:Ale extra 🤩 wydaje się szersze niż standardowe łóżeczko. Będziecie jeszcze kupować tradycyjne czy to już będzie jako docelowe dla niemowlaka?
Szczerze to nie mierzylam go. Jak je zobaczyliśmy to uznaliśmy ze takie ładne i zgrabne. Postawiliśmy w mieszkaniu i mieliśmy trochę zdziwko bo nogi ma jakieś takie rozłożyste. Ok 80cm bo akurat takie mam wejscie do sypialni i weszło na styk przez nie. Później mogę wam zmierzyć dokładnie jak potrzebujecie 😉
Pierwsze 6 miesięcy chcemy żeby synek spał w dostawce przy łóżku w nocy i w dzień jako w wolnostojącym łóżeczku (te kolka są naprawdę mega. Świetnie skręcają i nie ma problemu z wykręceniem wszędzie).
Po 6 msc będziemy kupować 120x60 z woodiesa. Bo trochę się przejechałam na 140x70 od nich. A pierworodny i tak dostał duże łóżko przed 2 urodzinami. I miał strasznie dużo miejsca w tym „łóżeczku” jeszcze. Wiec teraz nie widzę już sensu kupować takiego dużego szczebelkowego. Za bardzo lubię zmiany i rozpieszczanie dzieci 😂Did lubi tę wiadomość
-
ewe90 wrote:Ja wiek ciąży podaję tak jak większość lekarzy, czyli 18+3 to 18 tydzień a nie 19. Tak samo Dzyzia napisała o wieku - mam 31 lat, to mówię, że ma 31 lat a nie 32..
To jest kwestia bardziej użycia języka polskiego, niż medyczna 😁ewe90 lubi tę wiadomość
-
Annie_ wrote:
Super wybór. Magic jak dla mnie, to najlepszy wybór z modeli chicco bo można łatwo rozpiąć bok, te rozłożyste nogi ułatwiają wjazd pod łóżko i chyba ma 6 stopni regulacji?
Niestety z racji dużych wydatków na budowę musiałam wybrać inne, ale fajnie, że takie kupiliście będzie Wam służyć przez te pierwsze m-ce.
Gratuluję dobrych wiadomości z usg dot. Dzidzi i trzymam kciuki żeby z ciśnieniem było jednak wszystko ok.
Z ciekawości dopytam o materacyk ile ma cm grubości czy to zwykła gąbka? Bo czy w moim czy w chicco jak dotykałam kiedyś, to tragedia i zamówiłam na wymiar z pianki HR, oby poprawili się z jakością.Did -
nick nieaktualny_Belladonna wrote:Ja z kolei zastanawiam się nad koszem Mojżesza na stojaku, docelowe łóżeczko będzie w pokoju dziecięcym ale na początek (zwłaszcza pierwsze miesiace) chciałabym mieć dzidzie przy sobie przy łóżku, kosz wydaje mi się bardzo poręczny i można łatwo go przenosić do innych pomieszczeń, może ma któraś z was jakieś doświadczenia z koszem? 😊 czy ten kosz stoi stabilnie na stojaku?
Po szybkim rozeznaniu jednak rezygnuję z koszaDid lubi tę wiadomość
-
Kurcze to teraz już sama nie wiem jakie to łóżeczko brać , powiem szczerze,że to Chicco jest naprawdę fajne .
Ale cena nie ta ,jeśli miałabym brać to to napewno bym wzięła używane bo to będzie na raz ... Więcej dzieci nie planujemy :p
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Domi93 wrote:Kurcze to teraz już sama nie wiem jakie to łóżeczko brać , powiem szczerze,że to Chicco jest naprawdę fajne .
Ale cena nie ta ,jeśli miałabym brać to to napewno bym wzięła używane bo to będzie na raz ... Więcej dzieci nie planujemy :p
Też miałam ten sam dylemat czy kupić używane magic i dokupić materacyk czy kupić inne tańsze z funkcjami na wzór magic plus do tego i tak lepszy materacyk i wybrałam drugą opcje, ale gdzieś tak z tyłu głowy i tak wiem, że magic byłby lepszy, a najlepiej nowy, ale juz pogodziłam się z tym co kupiłam i jest ok. Oby udało się podjąć decyzję 🙂
Wieczne zakupowe dylematy kobiety 😅Did -
Did wrote:Też miałam ten sam dylemat czy kupić używane magic i dokupić materacyk czy kupić inne tańsze z funkcjami na wzór magic plus do tego i tak lepszy materacyk i wybrałam drugą opcje, ale gdzieś tak z tyłu głowy i tak wiem, że magic byłby lepszy, a najlepiej nowy, ale juz pogodziłam się z tym co kupiłam i jest ok. Oby udało się podjąć decyzję 🙂
Wieczne zakupowe dylematy kobiety 😅
No właśnie nowy ale szkoda mi wywalić tysiąc na max 5 MSC a później sprzedać za 400 zl 🙈 plus do tego łóżeczka materac też trzeba dokupić
A podejrzewam,że i której bo jak mały zacznie spać ładnie w końcu to już powędruje do swojego pokoju a my będziemy mieli elektroniczna nianie o właśnie do tej niani wolałabym dołożyć i kupić.lepsza bo to wiadomo przyda się na dłuższy czas .
Pierwszy synek jak miał dwa miesiące już spał całe noce no i licze ,że ten maluch też będzie wyrozumiały 😆😆
Synek 2014 ❤️❤️
Sierpień 2020 💔
Po burzy zawsze wychodzi 🌞 , czekamy okruszku ❤️🌈
-
Did wrote:Super wybór. Magic jak dla mnie, to najlepszy wybór z modeli chicco bo można łatwo rozpiąć bok, te rozłożyste nogi ułatwiają wjazd pod łóżko i chyba ma 6 stopni regulacji?
Niestety z racji dużych wydatków na budowę musiałam wybrać inne, ale fajnie, że takie kupiliście będzie Wam służyć przez te pierwsze m-ce.
Gratuluję dobrych wiadomości z usg dot. Dzidzi i trzymam kciuki żeby z ciśnieniem było jednak wszystko ok.
Z ciekawości dopytam o materacyk ile ma cm grubości czy to zwykła gąbka? Bo czy w moim czy w chicco jak dotykałam kiedyś, to tragedia i zamówiłam na wymiar z pianki HR, oby poprawili się z jakością.
11 stopni regulacji + super to ze działają niezależnie.
Materac ma Ok. 5 cm. Jak dla mnie jest super. Od spodu ma chyba sklejke albo coś innego twardego wiec pozostaje w jednym kształcie jak się położy i jest twardy. A to dla mnie najważniejsze bo dla dziecka nie może być za miękkie. W środku jest taka jakby pianka. Ale nie taka co się zapada i zostaje tylko taka bardziej sprężysta. Nie spotkałam się z taka jeszcze. I duży + za materiał na materacu bo wodac gołym okiem ze oddycha.
Dużo osób w internecie w minusach pisze ze ścianka się nie opuszcza do końca. Jak dla mnie to plus bo dziecko jak się uczy obracać to nie wypadnie czy nie przeturla się do nas w nocy. Ani ja nie zgniote reka jakbym nią machnęła przez senDid lubi tę wiadomość
-
Annie_ wrote:11 stopni regulacji + super to ze działają niezależnie.
Materac ma Ok. 5 cm. Jak dla mnie jest super. Od spodu ma chyba sklejke albo coś innego twardego wiec pozostaje w jednym kształcie jak się położy i jest twardy. A to dla mnie najważniejsze bo dla dziecka nie może być za miękkie. W środku jest taka jakby pianka. Ale nie taka co się zapada i zostaje tylko taka bardziej sprężysta. Nie spotkałam się z taka jeszcze. I duży + za materiał na materacu bo wodac gołym okiem ze oddycha.
Dużo osób w internecie w minusach pisze ze ścianka się nie opuszcza do końca. Jak dla mnie to plus bo dziecko jak się uczy obracać to nie wypadnie czy nie przeturla się do nas w nocy. Ani ja nie zgniote reka jakbym nią machnęła przez sen
I tak lepiej upuszcza się w tym niz chyba w dream bo tam jest taka tylko ,,uchylna" wygląda jak wygięta i tez dużo osób w opiniach narzekało, że utrudnia to dostęp do dziecka. To dużo plusów ma ten magic i piękny jest, zwróciłam uwagę też na naklejki z napisami o bezpieczeństwie, bo nie są takie ordynarne na środku jak w moim, ale delikatne prawie ich nie widać. Super 🥰
Did -
Domi93 wrote:No właśnie tu się różnie mówi , 19 to cały 18 🤣 nie umiem się połapać w tym , lekarz znowu nie dodaje tylko łowi tak jak jest . W aplikacji mam też niby 19 a na dole 18+0 😃
Słuchajcie dowiadywałam się jaki jest koszt porodu w prywatnej klinice.
Koszt 9 tys ,a jeśli nam zależy na ochronie krocza to dopłacamy 2 tys i dostajemy położna która je ochroni 🙈
Pokój w cenie , a dla męża dopłata za dwa dni 800zl no i wtedy pokój razem w sumie ful wypas .
Zdziwiła mnie dopłata za krocze to już śmieszne trochę ...
Tak skończyłaś 18 tydzień i zaczęłaś 19
O kurcze taki drogi poród, szok🙄 -
Domi93 wrote:No właśnie nowy ale szkoda mi wywalić tysiąc na max 5 MSC a później sprzedać za 400 zl 🙈 plus do tego łóżeczka materac też trzeba dokupić
A podejrzewam,że i której bo jak mały zacznie spać ładnie w końcu to już powędruje do swojego pokoju a my będziemy mieli elektroniczna nianie o właśnie do tej niani wolałabym dołożyć i kupić.lepsza bo to wiadomo przyda się na dłuższy czas .
Pierwszy synek jak miał dwa miesiące już spał całe noce no i licze ,że ten maluch też będzie wyrozumiały 😆😆
Doskonale Cię rozumiem, dlatego nie kupiłam za 1000 i przełknęłam ból. 😅
O to byłby raj jakby sporo przesypiało i można było szybko nauczyć spania samemu u siebie 🥰 obyś tak miała.
Też tego nie przewidzę, czy pomimo dostawki, to czy nie skończy się na tym, że większość czasu spędzi w naszym łóżku i tyle będzie z dylematów nad dostawką 🙂Did -
Tak. Z tymi naklejkami to prawda. Nie mogłam przełknąć tych z dreama. I kolory. Dużo rzeczy przeważyło u nas.
Co do spania z nami to u nas nie ma opcji. Mam prawie 4-latka który przychodzi do nas w nocy. Za bardzo bym się bałaDid lubi tę wiadomość
-
Ja sobie trochę nie wyobrażam spania z dzieckiem. Wiem, że po porodzie śpi się lżej, ale oboje z mężem mamy sen jak kamień i nie raz jedno kopnęło albo łokciem walnęło przez sen drugie. Bałabym się o dziecko między nami... poza tym lubimy spać na łyżeczkę. 😁 A od brzegu to znowu mam wizję, że dziecko spadnie z łóżka. 🙈
-
Ja odkupywalam na Olx lionelo the magnolia, jakoś tak się nazywa. Dałam coś koło 200 zł, w tym moskitiera, kokon. Byłam zadowolona, ale ja tylko używałam w sypialni w nocy, żeby po cc na początku nie wstawać, tylko właśnie ręka dotknąć mała jak się kręciła. Na tarasie spała w wozku i tu polecam również moskitiere.
Did lubi tę wiadomość
-
nick nieaktualnyDaisy_87 wrote:Ja odkupywalam na Olx lionelo the magnolia, jakoś tak się nazywa. Dałam coś koło 200 zł, w tym moskitiera, kokon. Byłam zadowolona, ale ja tylko używałam w sypialni w nocy, żeby po cc na początku nie wstawać, tylko właśnie ręka dotknąć mała jak się kręciła. Na tarasie spała w wozku i tu polecam również moskitiere.
Czy to przypadkiem nie model Lionelo Theo kolor Magnolia? Właśnie zastanawiam się nad zakupem tylko w szarym kolorze. -
_Belladonna wrote:Czy to przypadkiem nie model Lionelo Theo kolor Magnolia? Właśnie zastanawiam się nad zakupem tylko w szarym kolorze.
Gdybyś miała pytania, to pisz. Mam go aktualnie na strychu, służy jako tymczasowa szafa na ubrania córki, bo nie wydaje jeszcze/nie sprzedaje, nie wiem co rośnie w brzuszku❤️ -
Co do chusty, to ja używałam. Ale chyba popełniłam błąd i za późno wprowadziłam i mała się bardzo irytowała no i się niestety poddałam. Na zajęcia wiązania chust byliśmy zapisani w Krk, ale ze względu na pandemie niestety nie udało się pójść i korzystaliśmy z pomocy youtuba w wiązaniu. Przy drugim dziecku, chyba zacznę wcześniej używać bo przy dwójce ogarnięcie domu będzie wyzwaniem. Już terzz jak gotuję sobie i pilnuje regularnych posiłków, robię wszystko co każda z nas w domu, jadę na zakupy, idę na spacer, bawię się z małą i jeszcze muszę pamiętać o mężu pracującym w pokoju obok, bo ma teraz zapieprz, to popołudniu już się sunę po domu. A nie mam jeszcze brzucha do dźwigania! 😬
Czekam na wiosnę, uwielbiam, bo więcej czasu na polu, ale czeka mnie tyle roboty w ogrodzie. Mamy 23 ary,warzywnik,szklarnie i cały ogrod:byliny, krzewy, drzewa - jakieś 2000 roślin. W tamtym roku ogarnęłam to na raty z małą śpiąca w gondoli obok, teraz to nie wiem ile to mi zajmie. Już mówiłam mężowi, że będzie musiał się bardziej zaangażować, bo to jest naprawdę sporo pracy. Ale paradoks polega na tym, że ja to kocham! I bądź tu człowieku madry😉 -
nick nieaktualnyDaisy_87 wrote:Tak, to dokładnie ten model😊
Gdybyś miała pytania, to pisz. Mam go aktualnie na strychu, służy jako tymczasowa szafa na ubrania córki, bo nie wydaje jeszcze/nie sprzedaje, nie wiem co rośnie w brzuszku❤️
Przejrzałam wiele różnych dostawek i ten z lionelo zbiera najwięcej pozytywnych opinii (w tym przedziale cenowym), podoba mi się to, że z dwóch stron jest siateczka a nie materiał więc będzie bardziej przewiewny. Materacyk nie jest taki cienki. Liczę, że będzie to dobry zakup 😄 a powiedz, u ciebie łóżko ma prześwit na dole czy jest zabudowane? Bo ja mam właśnie zabudowane do podłogi, ciekawe czy nóżki nie będą się przesuwać od łóżka. Na babyhit jest promka -100zl 😄Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 stycznia 2022, 16:42