Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

Suplementacja w ciąży a wytyczne ekspertów. Poznaj kluczowe składniki dla mamy i dziecka 👇
SPRAWDŹ
Partner Akcji

AKCJA "SUPLEMENTY Z SENSEM"

DHA z alg czy ryb? Sprawdzamy, dlaczego DHA z alg zyskuje na popularności wśród przyszłych mam.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • zazu Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 16:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak naprawdę tylko badanie są odpowiedź czy jest ok bo tak to można sobie gdybać. Dla mnie 2x na godzinę to nie jest często, mam podobnie i częściej. W poprzednich ciążach miałam dużo częściej i intensywniej. Także nie ma się co sugerować jak u innych to wygląda raczej.

Kapod lubi tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 17:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałam taki okres gdzieś w okolicach 22 tc że potrafiłam przez kilka godzin dziennie czuć jak macica pracuje - nie przez cały czas i mijało przy odpoczynku, ale gdy akurat nie mogłam odpocząć albo trochę się przeforsowalam to momentalnie odczuwałam tego skutki. A wtedy szyjka miała blisko 4,5 cm, więc totalnie w normie. Teraz tak co drugi dzień czuje te stawianie - najczęściej gdy przejdę kilka razy po schodach góra-dół, albo gdy za długo stoję, np. w sklepie i nosze cięższe zakupy - takie typowo wysiłkowe to jest. Magnez u mnie zdecydowanie pomógł jesli chodzi o częstotliwość, duże dawki, codziennie na noc.
    Mój lekarz twierdzi że to jest norma na tym etapie, że każda aktywność fizyczna w mniejszym czy większym stopniu będzie macice stymulować. Nie kazał mi się tym specjalnie przejmowac, nospy brać nie zalecał, tylko magnez w dalszym ciągu i odpoczynek w razie nasilenia. Jeśli niepokoja cię te twardnienia to spróbuj umówić się na konsultacje wcześniej, najdokładniej będzie jeśli zostanie wykonany pomiar w USG dopochwowym.

Kapod, zazu lubią tę wiadomość

• Kalolika Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeśli masz się tym ciągle martwić to ja bym poszła i sprawdziła u lekarza zawsze lepiej jedna wiztę więcej niż jedną za mało :)
    U nas wszystko ok mamy prawie 1,2 kg i jesteśmy na 52 centralu 💙

zazu, Loki, nick nieaktualny, edka85, Ewk@, Anulka87, Kapod, Namisa lubią tę wiadomość

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 11:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tak zrobię, umówiłam się dziś prywatnie na USG i poproszę o sprawdzenie tej szyjki. Mąż wyjeżdża na tydzień więc też chce mieć pewność czy muszę się jakoś mocno oszczędzać czy mogę normalnie funkcjonować mimo tych twardnień.

zazu, Kalolika lubią tę wiadomość

• zazu Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 15:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Tak zrobię, umówiłam się dziś prywatnie na USG i poproszę o sprawdzenie tej szyjki. Mąż wyjeżdża na tydzień więc też chce mieć pewność czy muszę się jakoś mocno oszczędzać czy mogę normalnie funkcjonować mimo tych twardnień.
    Kiedy masz te wizytę?

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 18:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny a Wy macie wizyty co 3 tyg czy co 4? Ja miałam ostatnio co 4 ale teraz znowu chce co 3 mieć, jakoś im bliżej porodu tym wole częściej 😅

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • zazu Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 18:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Dziewczyny a Wy macie wizyty co 3 tyg czy co 4? Ja miałam ostatnio co 4 ale teraz znowu chce co 3 mieć, jakoś im bliżej porodu tym wole częściej 😅
    Co 2 ale tym razem co 3 będę miała bo było wszystko super 😅
    Ale bliżej porodu pewnie co 2

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Ja teraz mam co dwa tygodnie.
    Właśnie dzisiaj miałam, synek ma 1327g, 85 percentyl. Szyjki na USG lekarz nie mógł za bardzo ocenić, bo pessar zasłania, zbadał palpacyjnie i podobno jest ok. Mam nadzieję, że damy radę w dwupaku do chociaż 32 tygodnia 🤞

Ulcia9112, zazu, edka85 lubią tę wiadomość

• Kapod Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 19:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja już po wizycie. Szyjka na USG ponad 5cm. Lekarz powiedział że takich szyjek nie widuje... Powiedział żeby brać magnez i potas na twardnienia, ale że nie widać skutków twardnień w szyjce.
    Przy okazji zbadał przepływy w tętnicach macicznych i niestety ciągle poza normami. Ale Mała rośnie póki co już ma ponad 1200.
    Pisałam ostatnio, że tylko rano mam podwyższony cukier, więc edytuje... Zrobiliśmy dziś domowe sushi z pieczonym łososiem i po godzinie mam cukier 170... Masakra...

Ulcia9112, edka85, zazu, Namisa lubią tę wiadomość

• Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 20:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sushi najwięcej jednak jest ryżu, więc pewnie to ci tak podbiło cukier.

Ja po środowej wizycie wiem tyle, że mała mieści się w normach, tzn wagę ma w normach ale ma mały brzuszek, poniżej normy, dlatego na kolejną wizytę idę za dwa tygodnie w ramach kontroli przyrostu. Przepływy są dobre, więc może Julka będzie po prostu drobnicą. Już 6 tyg temu wtedy jak byłam w szpitalu mówili, że jest mała, więc jakby ten stan się ciągnie, a nie pogarsza. Teraz w 28+0 miala jakoś 970 g.
    Lekarz sam zasugerował wizytę u fizjo także miło mnie zaskoczył ;)

Czy miewacie czasem tak nadmuchany brzuch, że ciężko wam oddychać na stojąco ? Pozdrawiam ;)

zazu lubi tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • nick nieaktualny

Wysłany: 17 marca 2023, 20:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Ja już po wizycie. Szyjka na USG ponad 5cm. Lekarz powiedział że takich szyjek nie widuje... Powiedział żeby brać magnez i potas na twardnienia, ale że nie widać skutków twardnień w szyjce.
    Przy okazji zbadał przepływy w tętnicach macicznych i niestety ciągle poza normami. Ale Mała rośnie póki co już ma ponad 1200.
    Pisałam ostatnio, że tylko rano mam podwyższony cukier, więc edytuje... Zrobiliśmy dziś domowe sushi z pieczonym łososiem i po godzinie mam cukier 170... Masakra...
    Wow, oddaj mi z centymetr tej szyjki 😂
    Z tym cukrem to niestety sushi jest naładowane węglami :(

Kapod lubi tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 17 marca 2023, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ależ macie duże dzieciaki. To moja przy was jest kruszynką, bo we wtorek miała zaledwie 900 gram :)

Ulcia, ja tam nie widzę niczego złego w tym, że dziecko ma teraz mniejszy brzuch od głowy. Te proporcje między hc a ac zmieniają się przed porodem. Wtedy brzuchy są większe, ale nie powinny przekroczyć 4cm w stosunku do głowy, bo wtedy mamy do czynienienia z makrosomia i raczej nie pozwolą na SN.

age.png

5️⃣Córka 11.2025
    4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:

U mnie do tej pory byly co trzy tygodnie. Ostatnio wyszly podwyzszone proby watrobowe i mam sie udac na konsultacje do poradni patologii ciazy. Moze z tego powodu kolejna wizyta nie za 4, lecz za 3 tygodnie.

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 17 marca 2023, 21:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    W sushi najwięcej jednak jest ryżu, więc pewnie to ci tak podbiło cukier.

Ja po środowej wizycie wiem tyle, że mała mieści się w normach, tzn wagę ma w normach ale ma mały brzuszek, poniżej normy, dlatego na kolejną wizytę idę za dwa tygodnie w ramach kontroli przyrostu. Przepływy są dobre, więc może Julka będzie po prostu drobnicą. Już 6 tyg temu wtedy jak byłam w szpitalu mówili, że jest mała, więc jakby ten stan się ciągnie, a nie pogarsza. Teraz w 28+0 miala jakoś 970 g.
    Lekarz sam zasugerował wizytę u fizjo także miło mnie zaskoczył ;)

Czy miewacie czasem tak nadmuchany brzuch, że ciężko wam oddychać na stojąco ? Pozdrawiam ;)

Mi w ogole czasem ciezko wziac gleboki oddech..ale tak mam od czasu do czasu od poczatku ciazy. Strach sie bac co bedzie w upaly, a temperatury na zewnatrz juz zaczynaja rosnac..

Moje Malenstwo we wtorek 7.03 mialo jakies 850 gramow, mam nadzieje ze przez ten czas troche podroslo ;)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 marca 2023, 21:26

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 00:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    edka85 wrote:
    Ależ macie duże dzieciaki. To moja przy was jest kruszynką, bo we wtorek miała zaledwie 900 gram :)

Ulcia, ja tam nie widzę niczego złego w tym, że dziecko ma teraz mniejszy brzuch od głowy. Te proporcje między hc a ac zmieniają się przed porodem. Wtedy brzuchy są większe, ale nie powinny przekroczyć 4cm w stosunku do głowy, bo wtedy mamy do czynienienia z makrosomia i raczej nie pozwolą na SN.

Ja się póki co nie martwię. Lekarz stwierdził że lepiej sprawdzić czy to nie pójdzie później w kierunku gorszej pracy łożyska.

🩷 Julka 25.05.2023
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 05:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi wczoraj lekarz określił szacowana wagę na 3800... Ale syna urodziłam w 35 tyg z wagą 2350, więc się nie przywiązuje do tych prognoz :)

• zazu Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 06:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia różnice między hc i AC do dwóch tygodni są jeszcze w normie także spokojnie jak lekarz mówi że ok to nie dokładaj sobie stresu.

Kapod 5 cm 🤦🤦🤦 matko i córko 🤭

My dziś skręcamy meble do garderoby. Już pomalowane. Bardzo się cieszę 😅

Kapod, Ulcia9112, Ewk@ lubią tę wiadomość

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2023, 08:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Już powoli widać jak nasze dzieci różnie rosną, jednak powyżej 10 i poniżej 90 percentyla to wszystko norma, więc rozbieżności będą coraz większe. U nas, póki co, wszystkie obwody idą niemalże równo; BPD 88%,HC 75%, AC 73%, FL 81%, także podobno wszystko idealnie, jeżeli by się udało donosić do terminu to zapowiada się dobre 4kg (mąż miał 4kg i 61cm jak się urodził, teraz też 190cm i rozmiar buta 49, także ma po kim synek rosnąć). Ja póki co odliczam do 32 i 34 tygodnia i mam z tyłu głowy, że zagrożenie porodem przedwczesnym jest, ale mam tez wielką nadzieję, że może akurat się uda donosić.
    @zazu, zazdroszczę, że remont tak postępuje ❤️ ja muszę pogonić męża żeby się wziął za pokój Gustawa, bo trzeba tam zrobić listwy, pomalować, położyć tapetę i potem zmontować paxa - dopóki tego nie zrobi wiem, że nie ruszę w pełni z wyprawką, bo wkurza mnie, że nie mam gdzie tego wszystkiego układać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 18 marca 2023, 08:58

• zazu Autorytet

Wysłany: 18 marca 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sunday nie ma czego zazdrościć bo przed nami całe poddasze do zrobienia. Na razie nawet ścian działowych nie ma 😂😂😂 a garderoba czekała już 1,5 roku 🤦 ale oczywiście lepiej późno niż wcale 🤭
    Z tym porodem przedwczesnym to często jest tak że jak ktoś ma przesłanki to stresuje się, łyka leki, oszczędza, a potem wybija 37 tydzień i dziecko ani myśli wychodzić 😅 u Ciebie już 28 tygodni to już naprawdę dobrze. Oczywiście niech siedzi jeszcze kolejne 10 grzecznie ale najgorszy stres już chyba za Tobą. Teraz z każdym dniem tylko lepsze prognozy w razie czego.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
  • nick nieaktualny

Wysłany: 18 marca 2023, 09:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Sunday nie ma czego zazdrościć bo przed nami całe poddasze do zrobienia. Na razie nawet ścian działowych nie ma 😂😂😂 a garderoba czekała już 1,5 roku 🤦 ale oczywiście lepiej późno niż wcale 🤭
    Z tym porodem przedwczesnym to często jest tak że jak ktoś ma przesłanki to stresuje się, łyka leki, oszczędza, a potem wybija 37 tydzień i dziecko ani myśli wychodzić 😅 u Ciebie już 28 tygodni to już naprawdę dobrze. Oczywiście niech siedzi jeszcze kolejne 10 grzecznie ale najgorszy stres już chyba za Tobą. Teraz z każdym dniem tylko lepsze prognozy w razie czego.
    U nas permanentny remont trwa od wprowadzenia trzy lata temu także rozumiem 😂 na ten moment na szczęście został tylko pokój Młodego i garaż, ale mąż dużo rzeczy robi sam, więc trwa to wieki.
    To fakt, że w porównaniu ze stresem 6 tygodni temu, jest lepiej, ale nie ukrywam, że chciałabym już dobić do 32tc, czyli powiedzmy tej bezpiecznej granicy. Trochę pociesza mnie fakt, że 6 lat temu, moja kuzynka urodziła w 30 tygodniu, dzisiaj jej synek jest w pełni zdrowym, energicznym dzieckiem, na szczęście konsekwencje wcześniactwa go totalnie ominęły, ale strachu było dużo. I w sumie tak jej przykład mi też pokazuje, że czasem wszystko jest świetnie, a mimo to dziecko urodzi się za wcześnie - u niej nie było żadnych przesłanek wskazujących na zagrożenie porodem przedwczesnym, kilka dni wcześniej była jeszcze na moim panieńskim, a potem nagle odeszły jej wody i już porodu nie dało się zatrzymać.

‹‹ 127 128 129 130 131 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jakie witaminy warto suplementować w ciąży?

Ciąża to okres, w którym organizm kobiety potrzebuje zwiększonej ilości składników odżywczych. Właściwa suplementacja witamin wspiera rozwój dziecka i chroni zdrowie przyszłej mamy. Zanim jednak sięgniemy po jakiekolwiek preparaty, konieczna jest konsultacja z lekarzem prowadzącym ciążę, który dobierze suplementację dostosowaną do indywidualnych potrzeb.

CZYTAJ WIĘCEJ

Spokój rodziców zaczyna się od jednego sprytnego urządzenia. Czy niania elektroniczna to must have rodziców?

Pierwsze miesiące z dzieckiem to wyjątkowy czas, ale też nieustanna czujność i troska o jego bezpieczeństwo. Coraz więcej rodziców sięga po nowoczesne rozwiązania, które pomagają spokojniej czuwać nad snem malucha. Czy niania elektroniczna to rzeczywiście niezbędny element domowej wyprawki, czy tylko kolejny gadżet? Sprawdź, jak działa, co daje na co dzień i czy może realnie ułatwić życie rodzicom.

CZYTAJ WIĘCEJ

Telemedycyna – co to jest? Zalety telemedycyny

Telemedycyna to pojęcie, z którym coraz częściej można się spotkać w obszarze usług zdrowotnych. Sprawdź, co ono oznacza i jakie korzyści wiążą się dla pacjenta z tym rozwiązaniem.

CZYTAJ WIĘCEJ