X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 21:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam to samo. Też skóra sucha i pęknięcia aż do krwi niestety.

• Nadulka Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 21:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie tez sucha skóra :/
    Zgaga co drugi dzień i trudności z oddychaniem
    Nie wiem czy tylko mi tak ciężko ale czuje się jak słonica a wcale nie przytyłam jakoś dużo ..
    mecze się byle czym.. zadyszki łapie jakbym była już w 9 miesiącu 🫣

No to sobie ponarzekalam trochę 😂

01.12.2015👸
    02.06.2023 🤴
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 14 marca 2023, 22:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie mam problemów z nadmiernie suchą skórą, ale na pewno się znormalizowała w ciąży - wcześniej szła w mocno tłustą i trądzikowa, teraz wreszcie (od nie liczę już nawet ilu lat, grubo ponad dekada) nie mam trądziku i już się tak nie wyświecam, wydzielanie sebum znacznie się zmniejszyło. Więc podejrzewam że jeśli ktoś ma podobnie z tym że miał normalną skórę przed ciążą (czy to na ciele czy na twarzy) to teraz może ona iść bardziej w sucha stronę. Od siebie polecam kremy z ceramidami i inne zalecane przy kuracjach dermatologicznych - takie marki jak Cerave, Cethapil, Avene, SVR. Mam za sobą dwie kuracje silnie wysuszające izotretynoiną doustną i one ratowały mi wtedy życie.

• zazu Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 00:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nadulka wrote:
    U mnie tez sucha skóra :/
    Zgaga co drugi dzień i trudności z oddychaniem
    Nie wiem czy tylko mi tak ciężko ale czuje się jak słonica a wcale nie przytyłam jakoś dużo ..
    mecze się byle czym.. zadyszki łapie jakbym była już w 9 miesiącu 🫣

No to sobie ponarzekalam trochę 😂
    Zdecydowanie czuje się jak słoń. Przytyłam może ze 3 kg ale łapie zadyszkę i mam problemy z równowaga 🤦

Skóra mi się nie przesusza raczej, używam takich kosmetyków jak przed ciążą i jest ok.

Jeszcze jeden dzień i skończę 25 tydzień... Małymi kroczkami zbliża się trzeci trymestr 🤭 nie mogę powiedzieć żebym była wyluzowana ale stres w tej ciąży jest o wiele wiele wiele mniejszy niż wcześniej.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • korallik Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 08:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też czuje się jak słonica, 80 kg wybiło na wadze (66 kg było przed ciążą). Zgaga to masakra, największa moja zmora. Gaviscon w nocy popijam jak alkoholik xD no i strasznie pupa mnie boli, byłam wczoraj na ćwiczeniach dla kobiet w ciąży i teraz chodzę połamana. Ciężko ciężko..

Córa - 06.2023 ❤
    Syn - 04.2021 ❤
    age.png
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 09:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No co do niedogodności to myślałam, że pojawiają się one później jak już brzuch jest pokaźny, a okazuje się, że nic bardziej mylnego :D ja mam z kręgosłupem ledzwionym totalna masakrę. W nocy bardzo ciężko. Do tego od przedwczoraj po posiłku pojawiły się mdłości i odbijania 🤣 mój Tomek ciągle pyta, czy wszytko ok bo słyszy jak sapìę i stękam haha
    Umówiłam się wczoraj na wizytę do fizjouro na przyszły tydzień, także jestem podekscytowana :D zastanawiam się tylko czy wspominać o tym mojemu lekarzowi na dzisiejszej wizycie, bo boję się że mi powie "ale po co?" :p powiedziałybyście ryzykując ewentualnym "zakazem" czy lepiej słuchać siebie ? Pozdrawiam
    U mnie dzisiaj słońce:)

Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 09:35

🩷 Julka 25.05.2023
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2023, 11:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzis zaczal sie 28 tydzien..czyli trzeci trymestr? Czas przyspieszyl..

Mal86 lubi tę wiadomość

Starania od 01.2020
    2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
    3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
    Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
    Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka!
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 17:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam sucha skórę u rąk za to buzia wygląda strasznie gdy ktoś nie wie że czekam na chłopca to myślą że dziewczynka zabrała mi urodę 😅 wogole mam okropne bóle pod lewą piersią nie mogę sobie z nim poradzić jak złapie to czy chodzę czy lezy czy siedzę nic nie pomaga muszę trzymać się tam i uciskać aby nie bolo a jak leżę to wkładam sobie jakąś koszulkę w to miejsce żeby uciekało wtedy nie boli 😑

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 17:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Powiem Wam, że szybko ten czas leci, na nic nie jestem gotowa 🤯😃

Loki lubi tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 18:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A ja dziś mam 100dniowke 😱

Loki, Mal86, zazu lubią tę wiadomość

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2023, 18:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalolika wrote:
    Mam sucha skórę u rąk za to buzia wygląda strasznie gdy ktoś nie wie że czekam na chłopca to myślą że dziewczynka zabrała mi urodę 😅 wogole mam okropne bóle pod lewą piersią nie mogę sobie z nim poradzić jak złapie to czy chodzę czy lezy czy siedzę nic nie pomaga muszę trzymać się tam i uciskać aby nie bolo a jak leżę to wkładam sobie jakąś koszulkę w to miejsce żeby uciekało wtedy nie boli 😑

Mnie chwytaja sporadycznie bole w prawej piersi. Potrafily mnie obudzic w nocy i nie wiedzialam co robic. Nawet spanikowalam i umowilam sie na USG, ktore na szczescie nic zlego nie wykazalo. Zmienilam swoj nawyk i odkad zakladam biustonosz w domu i na noc do spania jest lepiej..

Starania od 01.2020
  • Loki Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2023, 18:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Powiem Wam, że szybko ten czas leci, na nic nie jestem gotowa 🤯😃

Mam podobnie i nie wiem czego sie spodziewac. Nie mam wplywu na termin porodu jego przebieg ani to, jak sie bedzie zachowywac dziecko w pierwszych miesiacach zycia. Tak wiec wiele niewiadomych przede mna.

Starania od 01.2020
  • Mal86 Ekspertka

Wysłany: 15 marca 2023, 20:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalolika wrote:

Ja mam to samo tylko ten ból z lewej strony ale w plecach na wysokości stanika też jak uciskam to miejsce to pomaga jak leżę to wkładam piłeczkę do tenisa ziemnego i pomaga .Najgorsze jest to że trochę pochodzę i ten ból się pojawia i koniec spaceru lub zakupów .Mam to już długo myślalam że przejdzie ale chyba będzie gorzej🤣

• korallik Autorytet

Wysłany: 15 marca 2023, 20:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Zapisałam się do fizjo na jutro, bo nie mogę funkcjonować, tak boli mnie biodro i pośladek. W ogóle dziś ciężki dzień, bo zaliczyłam nieudaną wizytę u fryzjera z małym, i to nawet nie to, że on nie współpracował, bo było całkiem niezle, tylko fryzjerka nie cięła, tylko czekała aż się rozpłacze... dodatkowo w piątek jedziemy na weekend do teściowej, bo w sobotę mamy pogrzeb w rodzinie, ja zostanę z dziećmi w domu. Takie emocje mi niepotrzebne. Wieczorem i tak sobie popłakałam, trochę z emocji dzisiejszego dnia, trochę z bólu biodra.

Córa - 06.2023 ❤
    Syn - 04.2021 ❤
    age.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 10:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny,która z Was ma cukrzycę ciążowa i zbija ja dietą? Nie daje rady (chęć na słodkie daje radę powstrzymać),ale ogólnie jedzenia mam za dużo i za często!! 7 posiłków od 7.45 do 22... Gdzie średnio śpię,bo czuję jedzenie w gardle,a rano mam kiepskie cukry...gdzie nigdy nie miałam. Z reguły jadłam max 19 i dużo piłam później. Ech....jakieś rady??

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja niestety rad nie mam. Wyszła mi cukrzyca. Mierze cukry, ale nie pilnuje specjalnie diety oprócz oczywiscie słodyczy, których unikam. I czy jem wieczorem czy nie jem to cukier rano mam taki sam... Miedzy 90-92

Dodam,że mnie diabetolog powiedział że problem będzie jak cukier będzie regularnie 95. Wtedy trzeba będzie włączyć insulinę...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2023, 13:43

• Kapod Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 13:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziś przyszły mi leginsy z Lidla i jestem bardzo zadowolona, także dzięki za rekomendacje :)
    Niestety ciągle moim problemem jest stawianie się macicy, niby biorę magnez i nospe ale niebardzo pomagają. Czasem mam raz na 2h w czasem 2 razy w ciągu godziny A Wy z jaką częstotliwością macie?

Ulcia9112 lubi tę wiadomość

• edka85 Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka a dlaczego 7 posiłków? Zmniejsz o jeden, sześć wystarczy. Spróbuj ten ostatni zjeść naprawdę lekki, skoro masz problemy ze snem. Tutaj musisz poeksperymentować, co i o której jeść żeby było dobrze. To twoja indywidualna sprawa. Ewentualne wytyczne lekarza lub dietetyka mogą u jednej wyregulować cukry, a u innej wręcz przeciwnie. Np jeden może zjeść na kolację pomidory i rano będzie ok, a inny po tym ma niezłe odbicie. Należy samemu znaleźć te produkty, które niejako "szkodzą" na dobre cukry, jak i te, które można bezkarnie jeść w tym naszym konkretnym przypadku.

Kapod lubi tę wiadomość

Piąte w drodze! Będzie dziewczynka 😁
    preg.png

4️⃣Córka 06.2023
    3️⃣Synek 04.2022
    2️⃣Córka 08.2020
    1️⃣Synek 09.2018
    "Ty utkałeś mnie w łonie mej matki. Dziękuję Ci, że mnie stworzyłeś tak cudownie, godne podziwu są Twoje dzieła" (Ps139)
  • zazu Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 15:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kapod wrote:
    Dziś przyszły mi leginsy z Lidla i jestem bardzo zadowolona, także dzięki za rekomendacje :)
    Niestety ciągle moim problemem jest stawianie się macicy, niby biorę magnez i nospe ale niebardzo pomagają. Czasem mam raz na 2h w czasem 2 razy w ciągu godziny A Wy z jaką częstotliwością macie?
    Stawianie się macicy na tym etapie jest normalne. Raczej będzie się nasilać im bliżej do porodu. W badaniu wszystko ok?

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Kapod Autorytet

Wysłany: 16 marca 2023, 15:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    zazu wrote:
    Stawianie się macicy na tym etapie jest normalne. Raczej będzie się nasilać im bliżej do porodu. W badaniu wszystko ok?

Właśnie chodzi o to że ostatnie badanie palcem miałam 3 tyg temu, wtedy lekarska powiedziała tylko że mam zamknięta i miękka szyjkę. I teraz się martwię czy tam coś się nie dzieje. Wizytę mam za tydzień ale to znów będzie tylko ręczne badanie, bo u mojej lekarki nie ma USG w gabinecie. I zastanawiam się czy iść gdzieś prywatnie na USG. To 3 trymestru mam dopiero na za 2 tyg.
    Mam wrażenie że w pierwszej ciąży nie twardniał mi tak brzuch jak teraz.

‹‹ 126 127 128 129 130 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Masturbacja - 9 najczęstszych pytań o samozaspokojenie!

Masturbacja to jeden z największych tematów tabu - dlaczego tak się dzieje? Czy kobiety się masturbują? Czy masturbacja w związku jest normalna? Kiedy masturbacja może być niebezpieczna, a kiedy może przynosić korzyści? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak rozszerzać dietę dziecka? Poradnik krok po kroku

Kiedy zacząć rozszerzanie diety dziecka? Eksperci zalecają start około 6. miesiąca życia, kiedy niemowlę jest gotowe na odkrywanie nowych smaków, a mleko matki pozostaje kluczowym elementem jadłospisu. Jak rozpoznać gotowość malucha i które metody wprowadzania pokarmów wybrać? Dowiedz się, jak stopniowo uzupełniać dietę dziecka, unikając potencjalnych zagrożeń i wspierając zdrowy rozwój poprzez bezpieczne i zróżnicowane posiłki!

CZYTAJ WIĘCEJ

Smog - czy smog w Polsce może obniżać płodność?

Polska jest jednym z najbardziej zanieczyszczonych krajów na świecie. To niestety przykry fakt. Jesteśmy świadomi, że smog negatywnie wpływa na nasz organizm - płuca, serce. Ale czy może również upośledzać naszą płodność? Czy może dodatkowo obniżać parametry nasienia? Czy możemy mądrze się przed tym zabezpieczać, czy to już histeria? Zadaliśmy to pytanie ekspertom, przeczytaj co usłyszeliśmy!  

CZYTAJ WIĘCEJ