👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie tez sucha skóra
Zgaga co drugi dzień i trudności z oddychaniem
Nie wiem czy tylko mi tak ciężko ale czuje się jak słonica a wcale nie przytyłam jakoś dużo ..
mecze się byle czym.. zadyszki łapie jakbym była już w 9 miesiącu 🫣
No to sobie ponarzekalam trochę 😂
01.12.2015👸
02.06.2023 🤴 -
Nie mam problemów z nadmiernie suchą skórą, ale na pewno się znormalizowała w ciąży - wcześniej szła w mocno tłustą i trądzikowa, teraz wreszcie (od nie liczę już nawet ilu lat, grubo ponad dekada) nie mam trądziku i już się tak nie wyświecam, wydzielanie sebum znacznie się zmniejszyło. Więc podejrzewam że jeśli ktoś ma podobnie z tym że miał normalną skórę przed ciążą (czy to na ciele czy na twarzy) to teraz może ona iść bardziej w sucha stronę. Od siebie polecam kremy z ceramidami i inne zalecane przy kuracjach dermatologicznych - takie marki jak Cerave, Cethapil, Avene, SVR. Mam za sobą dwie kuracje silnie wysuszające izotretynoiną doustną i one ratowały mi wtedy życie.
-
Nadulka wrote:U mnie tez sucha skóra
Zgaga co drugi dzień i trudności z oddychaniem
Nie wiem czy tylko mi tak ciężko ale czuje się jak słonica a wcale nie przytyłam jakoś dużo ..
mecze się byle czym.. zadyszki łapie jakbym była już w 9 miesiącu 🫣
No to sobie ponarzekalam trochę 😂
Skóra mi się nie przesusza raczej, używam takich kosmetyków jak przed ciążą i jest ok.
Jeszcze jeden dzień i skończę 25 tydzień... Małymi kroczkami zbliża się trzeci trymestr 🤭 nie mogę powiedzieć żebym była wyluzowana ale stres w tej ciąży jest o wiele wiele wiele mniejszy niż wcześniej.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Ja też czuje się jak słonica, 80 kg wybiło na wadze (66 kg było przed ciążą). Zgaga to masakra, największa moja zmora. Gaviscon w nocy popijam jak alkoholik xD no i strasznie pupa mnie boli, byłam wczoraj na ćwiczeniach dla kobiet w ciąży i teraz chodzę połamana. Ciężko ciężko..
-
No co do niedogodności to myślałam, że pojawiają się one później jak już brzuch jest pokaźny, a okazuje się, że nic bardziej mylnego ja mam z kręgosłupem ledzwionym totalna masakrę. W nocy bardzo ciężko. Do tego od przedwczoraj po posiłku pojawiły się mdłości i odbijania 🤣 mój Tomek ciągle pyta, czy wszytko ok bo słyszy jak sapìę i stękam haha
Umówiłam się wczoraj na wizytę do fizjouro na przyszły tydzień, także jestem podekscytowana zastanawiam się tylko czy wspominać o tym mojemu lekarzowi na dzisiejszej wizycie, bo boję się że mi powie "ale po co?" :p powiedziałybyście ryzykując ewentualnym "zakazem" czy lepiej słuchać siebie ? Pozdrawiam
U mnie dzisiaj słońce:)Wiadomość wyedytowana przez autora: 15 marca 2023, 09:35
🩷 Julka 25.05.2023 -
Dzis zaczal sie 28 tydzien..czyli trzeci trymestr? Czas przyspieszyl..
Mal86 lubi tę wiadomość
Starania od 01.2020
2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka! -
Mam sucha skórę u rąk za to buzia wygląda strasznie gdy ktoś nie wie że czekam na chłopca to myślą że dziewczynka zabrała mi urodę 😅 wogole mam okropne bóle pod lewą piersią nie mogę sobie z nim poradzić jak złapie to czy chodzę czy lezy czy siedzę nic nie pomaga muszę trzymać się tam i uciskać aby nie bolo a jak leżę to wkładam sobie jakąś koszulkę w to miejsce żeby uciekało wtedy nie boli 😑
-
Kalolika wrote:Mam sucha skórę u rąk za to buzia wygląda strasznie gdy ktoś nie wie że czekam na chłopca to myślą że dziewczynka zabrała mi urodę 😅 wogole mam okropne bóle pod lewą piersią nie mogę sobie z nim poradzić jak złapie to czy chodzę czy lezy czy siedzę nic nie pomaga muszę trzymać się tam i uciskać aby nie bolo a jak leżę to wkładam sobie jakąś koszulkę w to miejsce żeby uciekało wtedy nie boli 😑
Mnie chwytaja sporadycznie bole w prawej piersi. Potrafily mnie obudzic w nocy i nie wiedzialam co robic. Nawet spanikowalam i umowilam sie na USG, ktore na szczescie nic zlego nie wykazalo. Zmienilam swoj nawyk i odkad zakladam biustonosz w domu i na noc do spania jest lepiej..Starania od 01.2020
Ani0nka wrote:Powiem Wam, że szybko ten czas leci, na nic nie jestem gotowa 🤯😃
Mam podobnie i nie wiem czego sie spodziewac. Nie mam wplywu na termin porodu jego przebieg ani to, jak sie bedzie zachowywac dziecko w pierwszych miesiacach zycia. Tak wiec wiele niewiadomych przede mna.Starania od 01.2020
Kalolika wrote:Mam sucha skórę u rąk za to buzia wygląda strasznie gdy ktoś nie wie że czekam na chłopca to myślą że dziewczynka zabrała mi urodę 😅 wogole mam okropne bóle pod lewą piersią nie mogę sobie z nim poradzić jak złapie to czy chodzę czy lezy czy siedzę nic nie pomaga muszę trzymać się tam i uciskać aby nie bolo a jak leżę to wkładam sobie jakąś koszulkę w to miejsce żeby uciekało wtedy nie boli 😑
Ja mam to samo tylko ten ból z lewej strony ale w plecach na wysokości stanika też jak uciskam to miejsce to pomaga jak leżę to wkładam piłeczkę do tenisa ziemnego i pomaga .Najgorsze jest to że trochę pochodzę i ten ból się pojawia i koniec spaceru lub zakupów .Mam to już długo myślalam że przejdzie ale chyba będzie gorzej🤣 -
Zapisałam się do fizjo na jutro, bo nie mogę funkcjonować, tak boli mnie biodro i pośladek. W ogóle dziś ciężki dzień, bo zaliczyłam nieudaną wizytę u fryzjera z małym, i to nawet nie to, że on nie współpracował, bo było całkiem niezle, tylko fryzjerka nie cięła, tylko czekała aż się rozpłacze... dodatkowo w piątek jedziemy na weekend do teściowej, bo w sobotę mamy pogrzeb w rodzinie, ja zostanę z dziećmi w domu. Takie emocje mi niepotrzebne. Wieczorem i tak sobie popłakałam, trochę z emocji dzisiejszego dnia, trochę z bólu biodra.
-
Dziewczyny,która z Was ma cukrzycę ciążowa i zbija ja dietą? Nie daje rady (chęć na słodkie daje radę powstrzymać),ale ogólnie jedzenia mam za dużo i za często!! 7 posiłków od 7.45 do 22... Gdzie średnio śpię,bo czuję jedzenie w gardle,a rano mam kiepskie cukry...gdzie nigdy nie miałam. Z reguły jadłam max 19 i dużo piłam później. Ech....jakieś rady??
-
Ja niestety rad nie mam. Wyszła mi cukrzyca. Mierze cukry, ale nie pilnuje specjalnie diety oprócz oczywiscie słodyczy, których unikam. I czy jem wieczorem czy nie jem to cukier rano mam taki sam... Miedzy 90-92
Dodam,że mnie diabetolog powiedział że problem będzie jak cukier będzie regularnie 95. Wtedy trzeba będzie włączyć insulinę...Wiadomość wyedytowana przez autora: 16 marca 2023, 13:43
-
Dziś przyszły mi leginsy z Lidla i jestem bardzo zadowolona, także dzięki za rekomendacje
Niestety ciągle moim problemem jest stawianie się macicy, niby biorę magnez i nospe ale niebardzo pomagają. Czasem mam raz na 2h w czasem 2 razy w ciągu godziny A Wy z jaką częstotliwością macie?
Ulcia9112 lubi tę wiadomość
-
Anulka a dlaczego 7 posiłków? Zmniejsz o jeden, sześć wystarczy. Spróbuj ten ostatni zjeść naprawdę lekki, skoro masz problemy ze snem. Tutaj musisz poeksperymentować, co i o której jeść żeby było dobrze. To twoja indywidualna sprawa. Ewentualne wytyczne lekarza lub dietetyka mogą u jednej wyregulować cukry, a u innej wręcz przeciwnie. Np jeden może zjeść na kolację pomidory i rano będzie ok, a inny po tym ma niezłe odbicie. Należy samemu znaleźć te produkty, które niejako "szkodzą" na dobre cukry, jak i te, które można bezkarnie jeść w tym naszym konkretnym przypadku.
Kapod lubi tę wiadomość
-
Kapod wrote:Dziś przyszły mi leginsy z Lidla i jestem bardzo zadowolona, także dzięki za rekomendacje
Niestety ciągle moim problemem jest stawianie się macicy, niby biorę magnez i nospe ale niebardzo pomagają. Czasem mam raz na 2h w czasem 2 razy w ciągu godziny A Wy z jaką częstotliwością macie?❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
zazu wrote:Stawianie się macicy na tym etapie jest normalne. Raczej będzie się nasilać im bliżej do porodu. W badaniu wszystko ok?
Właśnie chodzi o to że ostatnie badanie palcem miałam 3 tyg temu, wtedy lekarska powiedziała tylko że mam zamknięta i miękka szyjkę. I teraz się martwię czy tam coś się nie dzieje. Wizytę mam za tydzień ale to znów będzie tylko ręczne badanie, bo u mojej lekarki nie ma USG w gabinecie. I zastanawiam się czy iść gdzieś prywatnie na USG. To 3 trymestru mam dopiero na za 2 tyg.
Mam wrażenie że w pierwszej ciąży nie twardniał mi tak brzuch jak teraz.