👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny szukajcie dobrego diabetologa i z takimi wynikami nie dajcie sobie wcisnąć insuliny.
Rozmawiałam ostatnio z moja diabetolog i zwróciła mi.uwage na to że teraz dużo lekarzy nadużywa dawanie insuliny. Zalecenia są takie ze jak na czczo masz powyżej 100 to wtedy insulina.
Spróbuj zjeść mała kanapkę z twarożkiem Ok. 1 w nocy bo może za wcześnie jesz kolację i potem dziecku brakuje węgli i cukier rano rośnie przez to.
Insulina nie jest taka obojętna dla maluszka bo może spowolnić jego rozwój szczególnie płucek.
Ja miałam.na czczo Ok. 95 i mi moja lekarka przepisała metformine na noc i wyniki znacznie mi się poprawiły. -
Kapod wrote:To mam podobne wyniki, tym bardziej czekam na info po wizycie
Choć ja nigdy nie miała 76
Ja właśnie też nie widzę zależności zupełnie od jedzenia i od godziny ostatniego posiłku.
Trochę załamka,muszę to przepracować kilka dni,wiem,że to nie koniec świata,ale jakos mnie to załamało. I nie wiem,jak bardzo zgrzesze i czy skrzywdzę Dzidziola,ale chyba zdecyduje się na lody w weekend...nie wiem sama już,strasznie za mną chodzą. Pani dr mówiłam,że żadnych grzeszków....
Dobra,jak ja to mówię,idę skoczyć z balkonu....
A tak poza tym to stwierdziłam,że póki mam 100 procent wypłaty, muszę se kupić kilka rzeczy,bo już niedługo 80 procent i wiadomix,że każdy shopping będzie tylko dla moich Gnomków 🙊 -
Anulka87 wrote:No i dostałam insulinę. Mam popróbować kilka dni jeszcze i od poniedziałku,jak się nic nie zmieni,zacząć brać....ech. empe tak, słyszałam różne opinie,niemniej jednak pokładam nadzieję,że dr wie lepiej....😏🥺
Trochę załamka,muszę to przepracować kilka dni,wiem,że to nie koniec świata,ale jakos mnie to załamało. I nie wiem,jak bardzo zgrzesze i czy skrzywdzę Dzidziola,ale chyba zdecyduje się na lody w weekend...nie wiem sama już,strasznie za mną chodzą. Pani dr mówiłam,że żadnych grzeszków....
Dobra,jak ja to mówię,idę skoczyć z balkonu....
A tak poza tym to stwierdziłam,że póki mam 100 procent wypłaty, muszę se kupić kilka rzeczy,bo już niedługo 80 procent i wiadomix,że każdy shopping będzie tylko dla moich Gnomków 🙊
Idź na te lody do południa i zjedz przy nich garść migdałów i orzechów to ci się zbilansuje. Tym bardziej że po posiłku masz ładne cukry.
-
Ja dzisiaj po szczepieniu na krztusiec 💪 wczoraj zaliczyłam przegląd u dentysty, myślałam, że będę mieć wypełnienie robione, ale wszystko ok, tylko mi się w dwóch zębach szyjki odsłoniły i mam nadwrażliwość, podobno po ciąży powinno wrócic do normy. Dobrego weekendu, Dziewczyny!
Loki lubi tę wiadomość
-
eMPe wrote:No niestety tacy są w Polsce lekarze...
A w tamacie diety... Jak u was jest po pieczywie żytnim? Bo ja wczoraj zjadłam taki chleb na kolację, rano cukier powyżej 100. Na śniadanie kontrolnie znów zjadłam ten sam chleb. I cukier 160. Tak więc mi raczej on nie służy.Kapod lubi tę wiadomość
-
U mnie pieczywo żytnie ok, ale jak zjem grahamke czy mieszane to też mi nie rośnie. Na pewno mnie rośnie bo białym ryżu, i mącznych rzeczach typu naleśniki, ciastka, pizza.
Z ciekawostek po czekoladzie mam poniżej 100 i bądź tu człowieku mądry...
No ja też właśnie na zdrowy rozum jak o tym myślę, że normalnie problem pojawia się przy wynikach powyżej 100 to czemu w ciąży jest diagnoza już powyżej 90 tym bardziej jak te pomiary z glukometru jednak nie są wiarygodne. -
Mnie z tym cukrem zastanawia jeszcze jedna rzecz. Ja załapałam się 1 punktem bo miałam 92 na czczo, z tego co pamiętam Anulka 2. No i mierzymy te cukry.
A ile jest kobietek, które miały te 2 punkty mniej a teraz mają dużo wyższe cukry od nas, ale np lepiej się przygotowały do obciążenia. I one wcale tego nie kontrolują i mogą mieć w tej chwili powyżej 100 na czczo i wcinać lody i ciastka itp... -
Kapod wrote:Mnie z tym cukrem zastanawia jeszcze jedna rzecz. Ja załapałam się 1 punktem bo miałam 92 na czczo, z tego co pamiętam Anulka 2. No i mierzymy te cukry.
A ile jest kobietek, które miały te 2 punkty mniej a teraz mają dużo wyższe cukry od nas, ale np lepiej się przygotowały do obciążenia. I one wcale tego nie kontrolują i mogą mieć w tej chwili powyżej 100 na czczo i wcinać lody i ciastka itp...
A dzisiaj doopa z lodów,bo wczoraj po 15 dzwonili z pekola,Młody gorączka. Spał w domu,ale na zbicie nie daliśmy,miał max 38.2. dzisiaj jest nówka nierdzewka,ale siedzimy w domu,w myśl zasady,wyjście dopiero doba po gorączce. Oby się nic nie rozwinęło 🙏
W ogóle widze,że sporo mam z początku się nie odzywa. Mam nadzieję,że wszystko ok😊Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 marca 2023, 13:53
-
To jest tak ze nie każdemu wszystko dobrze służy i trzeba próbować. Mnie np. mocno mleko podbija cukier a po pieczywie nawet Ok tyle że wcinam z nim sporo sałaty i warzywa i bilansuje się.
Jest sporo trików zeby cukier nie był mocno skaczący np. można ziemniaki ugotować dzień wcześniej a następnego dnia odgrzać i będą mieć niski indeks glikemiczny. Jeśli chodzi o ryż to oprócz brązowego polecam basmati bo ma też niższy indeks. A zróbcie test i zjedzcie pizze z dużą ilością rukoli czy wam się zbilansuje albo banana z garścią migdałów.
No.i mala kanapka wieczorem z twarozkiem tez potrafi obniżyć ten cukier. Poczytajcie w necie o ładunku glikemicznym to wam troche może ułatwi.
Genralnie nie wolno unikać cukrów Bo dziecko ich potrzebuje i dieta keto w ciazy jest bardzo zła.
A co do insuliny to dla mnie w wielu przypadkach to porażka. Na szczęście moja diabetolog i ginekolog normalniej do tego podchodzą. Tym bardziej że cukry po posiłkach mam piekne a problem pojawia się z tym na czczo i to nie zawsze. To chyba tak jak z antybiotykami, jedni kochają przepisywać a inni nie.
Ani0nka, Kapod lubią tę wiadomość
-
eMPe wrote:To jest tak ze nie każdemu wszystko dobrze służy i trzeba próbować. Mnie np. mocno mleko podbija cukier a po pieczywie nawet Ok tyle że wcinam z nim sporo sałaty i warzywa i bilansuje się.
Jest sporo trików zeby cukier nie był mocno skaczący np. można ziemniaki ugotować dzień wcześniej a następnego dnia odgrzać i będą mieć niski indeks glikemiczny. Jeśli chodzi o ryż to oprócz brązowego polecam basmati bo ma też niższy indeks. A zróbcie test i zjedzcie pizze z dużą ilością rukoli czy wam się zbilansuje albo banana z garścią migdałów.
No.i mala kanapka wieczorem z twarozkiem tez potrafi obniżyć ten cukier. Poczytajcie w necie o ładunku glikemicznym to wam troche może ułatwi.
Genralnie nie wolno unikać cukrów Bo dziecko ich potrzebuje i dieta keto w ciazy jest bardzo zła.
A co do insuliny to dla mnie w wielu przypadkach to porażka. Na szczęście moja diabetolog i ginekolog normalniej do tego podchodzą. Tym bardziej że cukry po posiłkach mam piekne a problem pojawia się z tym na czczo i to nie zawsze. To chyba tak jak z antybiotykami, jedni kochają przepisywać a inni nie.
A tak z ciekawości,skąd wiesz więcej niż np ja o takich rzeczach?
-
Te dziewczyny, które maja problemy z cukrami- podajcie mi emaila, prześle Wam taki dokument z dietą, co można jeść, czego warto unikać to mi pomogło ogarnąć cukry w pierwszej ciąży
Wiadomość wyedytowana przez autora: 26 marca 2023, 11:31
Anulka87 lubi tę wiadomość
-
Anulka87 wrote:No to ja zjem 2 skibki,z warzywami,Almette,banana i cukier jakieś 105. Tylko ten na czczo doopa.
A tak z ciekawości,skąd wiesz więcej niż np ja o takich rzeczach?
Anulka87 lubi tę wiadomość
-
anionka dziękuję,wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek,żeby wysłać mejla 💗
A nikt chyba jeszcze nie pisał ,chyba że mi umknęło,czujecie już te słodkie czkawki? Dzidziol właśnie czka i mi się przypomniało 😊 -
Anulka87 wrote:anionka dziękuję,wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek,żeby wysłać mejla 💗
A nikt chyba jeszcze nie pisał ,chyba że mi umknęło,czujecie już te słodkie czkawki? Dzidziol właśnie czka i mi się przypomniało 😊
Tak
Przez ostatnie dni codziennie czuję. Aż czasami się dziwię, że to może trwać tak długo;D
🩷 Julka 25.05.2023 -
Anulka87 wrote:anionka dziękuję,wysłałam Ci zaproszenie do przyjaciółek,żeby wysłać mejla 💗
A nikt chyba jeszcze nie pisał ,chyba że mi umknęło,czujecie już te słodkie czkawki? Dzidziol właśnie czka i mi się przypomniało 😊
No dobra wstaje... Nasikalam już do pojemnika, czas spojrzeć badaniom w oczy 😂😂Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 marca 2023, 05:59
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014