👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Dziewczyny , a któraś z Was miała przy pierwszym porodzie mocno pęknięta szyjkę i podczas kolejnego porodu obyło się bez powtórnego jej pęknięcia??
-
Kalolika wrote:Ja będę rodzić w tym samym szpitalu na Żelaznej w Warszawie ale ja też ze względu na CC nie mam wyboru :p ma swoje minusy i plusy obecnie dużym minusem to są odwiedziny tylko 2 godziny w wyznaczonym przedziale czasowym i trzeba dogadywać się z innymi pacjentkami bo tylko w danym przedziale może być jeden odwiedzający w sali dlatego ja liczę że uda mi się mieć płatna sale rodzinną. Ale mam jeszcze czas o tym myśleć :p
Z odwiedzinami to nawet sie nie nastawiam. Moja młodsza córka nie chce zostawać bez rodziców więc już samo zostawienie jej z moja siostra na czas porodu będzie ciężkie o ile wie uda w ogóle...
Ale o sali komercyjnej tez myślę. Tylko że tam to trafić na dostępna salę i w ogóle żeby do szpitala sie dostać to loteria 🤦
Na tę chwilę zależy mi tylko żeby mnie przyjęli a po porodzie to już sobie poradzę.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Sunday_92 wrote:Ja jeśli dane mi będzie wybierać i rodzic mniej więcej w terminie to raczej Polnej nie wybiorę, ale to pomyślę za parę tygodni jeśli uda się donosić, póki co Polna to moja jedyna opcja w razie porodu przed 33tc. Mi osobiście bardzo zależy na tym, żeby mieć swoją położną kontraktową, w związku z czym z wyboru pewnie padnie na Lutycką (stamtąd z resztą mam lekarza prowadzącego i namiary na położną), bo ani w Raszei ani w św. Rodzinie nie ma takiej opcji. Ja nigdy nie leżałam w jakimkolwiek szpitalu, także trochę mnie to stresuje, jakbym miała ciążę fizjologiczną, bez zagrożenia porodem przedwczesnym to wybrałabym Medicover w Wawie.
I ogólnie, nie zawsze da się uniknąć nacięcia krocza, ale ten odsetek to powinno być max. 20%, a w Poznaniu wszędzie około 50%.
Jasne, choć ja akurat Lutyckiej bym nie wybrała, jeśli już inny szpital to Raszei. Na Polnej też można mieć kontraktowa położna- jest co najmniej kilka polecanych (jest grupa "Rodzę na Polnej" na fb i tam dziewczyny przekazują namiary), ale cen nie znam bo ja sie nie zdecyduje na to raczej. 🙂 Natomiast totalnie rozumiem, jeśli się nie było w szpitalu - też wtedy pewnie Polna napawałaby mnie przerażeniem, no ale ja trochę po prostu zaprawiona w boju szpitalnym - byłam ich "ciekawym przypadkiem" i trochę tam przeszłam. 😅 Wizyty w poradni, gdzie jeden z lekarzy cieszył się, że pozwoliłam się przebadać studentowi, az poszedł po kawę z tej radości, a ten biedny student nie do końca wiedział co robić nie zapomnę (a ja w tym czasie na fotelu ginekologicznym w pelnej krasie xD). 🤣🤣
Ano, to w sumie ciekawe, że jest aż taki odsetek. Z czego najmniej on mnie właśnie na Polnej dziwi jako że tam najwięcej porodów- natomiast tam gdzie cisną na te kameralność jak Raszei to już dla mnie bardziej dziwne, ze tak czy siak im sie nie udaje. 🤷♀️
Przy czym Polna ma za ost. rok 45% nacięć (zmniejszaja te statystyki), Raszei nie aktualizowała od 2019 statystyk (to akurat slabe), św. Rodziny chyba 62%, a Lutycka aż 74%.Wiadomość wyedytowana przez autora: 7 kwietnia 2023, 22:36
👩 31 / 🧔30
❌ PCOS, cykle i owulacje nieregularne bez leków; Hashimoto - delikatna postać, pod kontrolą
Stymulacje (letrozol, NAC, Ovitrelle):
03.2022, 04.2022, 05.2022, 06.2022 ❌
08.2022 -> 9.09.2022 ⏸
10.09 - beta 204
12.09 - beta 482
4.10 - wszystko ok, 1,43 cm człowieczka, mamy ❤️🍀
2.11 - prenatalne -> 5,38cm fikającego człowieczka, niskie ryzyka 🍀
4.01 - połówkowe -> 370g ruchliwej już potwierdzonej dziewuchy 🥰🍀 21+1
22.02 - USG III trymestru, 1150g 🍀 28+1
21.03 - 2020g ❤️ 32+0
9.05 - około 3200-3300g panny, której dobrze w brzuchu ❤️ 39+0
PTP - 16.05.2023
Wanda ❤️ - 26.05.2023, 3620g, 55cm ❤️ 41+3
-
zazu wrote:Ja też liczę że uda mi sie urodzić na Żelaznej. Dwa razy nie wyszło, może chociaż ostatni poród sie uda 🤭
Z odwiedzinami to nawet sie nie nastawiam. Moja młodsza córka nie chce zostawać bez rodziców więc już samo zostawienie jej z moja siostra na czas porodu będzie ciężkie o ile wie uda w ogóle...
Ale o sali komercyjnej tez myślę. Tylko że tam to trafić na dostępna salę i w ogóle żeby do szpitala sie dostać to loteria 🤦
Na tę chwilę zależy mi tylko żeby mnie przyjęli a po porodzie to już sobie poradzę. -
Anulka87 wrote:Dobra,mam chwilę,to się rozpisze.
Cukry odkąd biorę insulinę mam coraz gorsze,najlepsze 95,często 98 i też 101🤦🏼♀️ a doszłam już do 15j. W ciągu dnia ideolko... Już nawet nie płacze rano jak widzę ten wynik...🥺 Niby może tak być.
Swoją drogą,ciekawe czy któreś z nas spotkają się na porodówce 🤭😊
Skonsultuj tę cukry z inny diabetologiem. To nie jest normalna sytuacja. A temu twojemu diabetologowi bym nie ufała.edka85 lubi tę wiadomość
-
dracaena wrote:Jasne, choć ja akurat Lutyckiej bym nie wybrała, jeśli już inny szpital to Raszei. Na Polnej też można mieć kontraktowa położna- jest co najmniej kilka polecanych (jest grupa "Rodzę na Polnej" na fb i tam dziewczyny przekazują namiary), ale cen nie znam bo ja sie nie zdecyduje na to raczej. 🙂 Natomiast totalnie rozumiem, jeśli się nie było w szpitalu - też wtedy pewnie Polna napawałaby mnie przerażeniem, no ale ja trochę po prostu zaprawiona w boju szpitalnym - byłam ich "ciekawym przypadkiem" i trochę tam przeszłam. 😅 Wizyty w poradni, gdzie jeden z lekarzy cieszył się, że pozwoliłam się przebadać studentowi, az poszedł po kawę z tej radości, a ten biedny student nie do końca wiedział co robić nie zapomnę (a ja w tym czasie na fotelu ginekologicznym w pelnej krasie xD). 🤣🤣
Ano, to w sumie ciekawe, że jest aż taki odsetek. Z czego najmniej on mnie właśnie na Polnej dziwi jako że tam najwięcej porodów- natomiast tam gdzie cisną na te kameralność jak Raszei to już dla mnie bardziej dziwne, ze tak czy siak im sie nie udaje. 🤷♀️
Przy czym Polna ma za ost. rok 45% nacięć (zmniejszaja te statystyki), Raszei nie aktualizowała od 2019 statystyk (to akurat slabe), św. Rodziny chyba 62%, a Lutycka aż 74%.dracaena lubi tę wiadomość
-
eMPe wrote:Skonsultuj tę cukry z inny diabetologiem. To nie jest normalna sytuacja. A temu twojemu diabetologowi bym nie ufała.
Dzięki Dziewczyny za wsparcie 💗 -
Anulka87 wrote:Konsultowałam,co prawda nie z diabetologiem,ale z koleżanką pielęgniarka i bardzo często w okolicach 30 TC dzieją się takie akcje. Jestem te zna forum o cukrzycy ciążowej i nie jestem niby odosobnionym przypadkiem.... Z pozytywów,dzisiaj rano miałam 94,ale oczywiście negatyw musi być,bo z moczu wyszło trochę ketonów 🤦🏼♀️
Dzięki Dziewczyny za wsparcie 💗
Mi się wydaje że masa diabetologów nie aktualizuje wiedzy . Ja 7 lat na io biorę gluckophare i w tej ciąży na początku diabetolog kazał odrazu ustawić bo jego zdaniem "lepiej już podawać insulinę " a prawda taka że znają insulinę więc ja chcą dać a innych leków się boją. Poszłam drogą mojej pierwszej ciąży i skonsultowałem z innym diabetologiem i dalej biorę gluco i wyniki idealne nie muszę pilnować posiłków o dwie krzywe cukrowe super
Swoją drogą oglądałam kiedyś dokument o anorektyczkach w ciąży i tam było że nawet jak matka nie je za dużo lub lub wcale to dzieciak i tak się rozwija i nie jest głodzony bo bierze z jej ciała kości itd a płody nie mają hipotrofi czy innych problemów więc to bujda że jak 5 min nie zjesz to głodzisz dzieckoWiadomość wyedytowana przez autora: 8 kwietnia 2023, 13:40
Anulka87, Kapod lubią tę wiadomość
-
Anulka, masz ketony w moczu... Czyli za mało wegli i za dużo insuliny. To nie jest normalne, mało która dziewczyna tutaj z cc ma ketony. Gdyby chodziło o mnie, to odstawiłabym insulinę i zwiększyła kaloryczność posiłków wieczornych i sprawdziła, czy aby właśnie to nie jest strzał w dziesiątkę. Bo być może przez niską kaloryczność i ładowanie insuliny doprowadzasz do hipoglikemii nocnej, a stąd prosta droga do porannego odbicia. A zatem efekt odwrotny od zamierzonego. Wtedy zwiększasz dawki insuliny i tak kręci się błędne koło.
Kapod lubi tę wiadomość
-
edka85 wrote:Anulka, masz ketony w moczu... Czyli za mało wegli i za dużo insuliny. To nie jest normalne, mało która dziewczyna tutaj z cc ma ketony. Gdyby chodziło o mnie, to odstawiłabym insulinę i zwiększyła kaloryczność posiłków wieczornych i sprawdziła, czy aby właśnie to nie jest strzał w dziesiątkę. Bo być może przez niską kaloryczność i ładowanie insuliny doprowadzasz do hipoglikemii nocnej, a stąd prosta droga do porannego odbicia. A zatem efekt odwrotny od zamierzonego. Wtedy zwiększasz dawki insuliny i tak kręci się błędne koło.
Dzisiaj już ketonów nie miałam. Mam kociokwik w głowie po tym,co piszecie. Niby byłam uspokojona dzięki koleżance pielegn. i koleżance,która też.miala CC,ale.od 12 TC,ale.teraz mam kociokwik w głowie....
Życzę Wam zdrowych, spokojnych świąt 💗🐰 za rok spędzanych już w większym gronie 💗Sunday_92 lubi tę wiadomość
-
Anulka87 wrote:A powiedzcie,planujecie co dostaniecie od swoich Drugich Połówek za urodzenie? Nam jakoś tak wyszło,że są pierwszym razem nie wyszło 😂 a teraz chce tego dopilnować 😊
Ale w sensie, że co? Ze jakaś nagrodę? ;p
@zazu kiedy zaczęły Ci się te epizody lękowe? Miałaś je już podczas pierwszej ciąży? Zastanawiam się jak zareagowałaś w dniu porodu. Ja się boję, że ogarnie mnie jakaś totalna panika, która utrudni sprawę.
Życzę Wam spokojnych świątecznych dni
🩷 Julka 25.05.2023 -
Anulka87 wrote:A powiedzcie,planujecie co dostaniecie od swoich Drugich Połówek za urodzenie? Nam jakoś tak wyszło,że są pierwszym razem nie wyszło 😂 a teraz chce tego dopilnować 😊
Wesołych i spokojnych świąt Wielkanocnych kochane! -
Ulcia9112 wrote:Ale w sensie, że co? Ze jakaś nagrodę? ;p
@zazu kiedy zaczęły Ci się te epizody lękowe? Miałaś je już podczas pierwszej ciąży? Zastanawiam się jak zareagowałaś w dniu porodu. Ja się boję, że ogarnie mnie jakaś totalna panika, która utrudni sprawę.
Życzę Wam spokojnych świątecznych dni -
korallik wrote:Jak wróciłam ze szpitala to dostałam bukiet kwiatów,kwiatka w doniczce, który do dziś mi rośnie, gdzie wszystkie moje kwiaty są na chwilę i padają xD i ptasie mleczko z gorzką czekoladą, które jadłam przez tydzień i tak miło wspominam, że teraz sobie też zażyczyłam to samo ptasie mleczko xD nie rozumiem za bardzo pytania, bo w jaki sposób możemy zaplanować prezent dla nas od męża?
Wesołych i spokojnych świąt Wielkanocnych kochane! -
Ulcia9112 wrote:Ale w sensie, że co? Ze jakaś nagrodę? ;p
Życzę Wam spokojnych świątecznych dni
Chociaż zdarzało mi się czasem że czułam taki narastający niepokój dziwny jak przy właśnie ataku paniki ale mijało samo zanim coś się z tego rozwinęło, to tak sporadycznie się pojawiało.
Przy porodzie nic się nie działo. Po porodzie też było ok od tej strony. Dopiero teraz w ciąży miałam dwa takie epizody.
Jak zachorowałam te 7 lat temu to miałam je codziennie nawet po kilka razy więc to w ogóle się nie umywa do tego co wtedy przeszłam ale i tak jest nieprzyjemnie.
Ulcia9112 lubi tę wiadomość
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014