👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
U mnie to samo, raczej przeciąganie, wiercenie i wypychanie, niż jakieś dzikie kopniaki. U mnie lubi się układać po jednej stronie brzucha i wtedy mam dużą asymetrię, trzeba go trochę pozaczepiać to się przesunie.
-
U mnie też Młody bardziej się przeciąga, czasem zdarzy mu się jakieś mocniejsze wyprostowanie nogi, które zaboli. Od około 28 tc wciąż ułożony jest glowkowo, nogi ma po lewej stronie brzucha. Niemal zawsze jak leżę na prawym boku to lewa część jest widocznie "wypychana". Uwielbiam to uczucie, jak przyłożę rękę to mogę dosłownie poczuć Jego nóżkę 😻
-
U mnie tez nie na takich typowych kopniaków,bardziej przeciąganie, wiercenie. Na tym etapie Maluchy już nie mają tyle miejsca na typowe kopniaczki. Chociaż ja w tej ciąży zauważyłam,że Mała tak się ułożyła,że mam parcie na odbyt 🙈
-
Ja mam takie może głupie pytanie, ale ostatnia ciągle czułam czkawka bliżej kości łonowej a od kilku dni mam wrażenie że bardziej z boku brzucha. Jeśli dziecko jest ułożone główkowo (a moja była tak już od dawna), to już tak zostaje z tą głową i zmienia tylko położenie dupki i nóżek czy zdarza się ze przekręca się trochę bardziej na bok a później jakby wraca tą głową w dół znowu?🩷 Julka 25.05.2023
-
Ulcia9112 wrote:Ja mam takie może głupie pytanie, ale ostatnia ciągle czułam czkawka bliżej kości łonowej a od kilku dni mam wrażenie że bardziej z boku brzucha. Jeśli dziecko jest ułożone główkowo (a moja była tak już od dawna), to już tak zostaje z tą głową i zmienia tylko położenie dupki i nóżek czy zdarza się ze przekręca się trochę bardziej na bok a później jakby wraca tą głową w dół znowu?
-
Ulcia9112 wrote:Ja mam takie może głupie pytanie, ale ostatnia ciągle czułam czkawka bliżej kości łonowej a od kilku dni mam wrażenie że bardziej z boku brzucha. Jeśli dziecko jest ułożone główkowo (a moja była tak już od dawna), to już tak zostaje z tą głową i zmienia tylko położenie dupki i nóżek czy zdarza się ze przekręca się trochę bardziej na bok a później jakby wraca tą głową w dół znowu?❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Ulcia9112 wrote:Ja mam takie może głupie pytanie, ale ostatnia ciągle czułam czkawka bliżej kości łonowej a od kilku dni mam wrażenie że bardziej z boku brzucha. Jeśli dziecko jest ułożone główkowo (a moja była tak już od dawna), to już tak zostaje z tą głową i zmienia tylko położenie dupki i nóżek czy zdarza się ze przekręca się trochę bardziej na bok a później jakby wraca tą głową w dół znowu?
Pewności nie mam, ale myślę że dopóki tego miejsca jeszcze trochę jest to maluch się może trochę poprzekręcać na boki, a skoro może to pewnie to robi. Ja czkawke czuje tylko i wyłącznie na dole po lewej stronie brzucha, w stronę pachwiny - i tak kilka razy dziennie od 30 tygodnia mniej więcej. Za to kończyny czuje wszędzie, wiec wywija nimi po całym brzuchu 😆 -
Mamy starszaków może coś doradzicie. Mój dwulatek jeździ w foteliku maxi cosi pearl na bazie isofix family3. Mamy fotelik dla noworodka z tej samej firmy pebble pro. Zastanawiamy się z mężem, czy lepiej dokupić teraz drugą bazę czy lepiej trzeci fotelik dla starszaka bez bazy isofix. Niestety ten co ma teraz musi być tylko na bazie, a wpinać codziennie fotelik dla norowodka w pasy i wyjmować tak kilka razy dziennie to bym oszalała, baza jest bardzo wygodna. Dwie bazy zajmą prawie całą kanapę, a tak to bym może wcisnęła swoją szanowną czasami między foteliki, jeśli byłaby taka potrzeba w podróży. Co sądzicie? Jakie macie doświadczenia?
-
Korallik ja nie zmieniałam fotelika mam taki dla starszaka na bazie britax dualfix m i-size nie da się montować na pasach ale jest też obrotowy i syn wsiada już sam do fotelika i tak zostawiłam tym bardziej że jest regulowany więc jak zaśnie mogę mu trochę odchylić i nie opada mu głową mam niby drugi bez bazy ale nadal zostaje tylko jako awaryjny, dla malucha kupiłam drugi na bazie. No ale ja planuję raczej siedzieć z przodu no i nie testowałam jeszcze ile bym miała miejsca pomiędzy ale czuję że ledwo się zmieszczę 😂 a no i jedzilam między fotelikami dwoma na bazie i jednym na pasie drugim na bazie i jakoś większej różnicy nie było ale to były wtedy roczniaki a później 2latki i trwało to tylko tydzień więc az tak uciążliwe nie bylo. Musicie wybrać się do sklepu z fotelikami i przymierzyć do starszaka czy wogole jakiś wam się sprawdzi bez bazy. Mam nadzieję że rozumiesz co mam na myśli 🙈 bo ja ostatnio mam kapustę zamiast mózgu 🤷♀️
Wiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2023, 09:39
-
korallik wrote:Mamy starszaków może coś doradzicie. Mój dwulatek jeździ w foteliku maxi cosi pearl na bazie isofix family3. Mamy fotelik dla noworodka z tej samej firmy pebble pro. Zastanawiamy się z mężem, czy lepiej dokupić teraz drugą bazę czy lepiej trzeci fotelik dla starszaka bez bazy isofix. Niestety ten co ma teraz musi być tylko na bazie, a wpinać codziennie fotelik dla norowodka w pasy i wyjmować tak kilka razy dziennie to bym oszalała, baza jest bardzo wygodna. Dwie bazy zajmą prawie całą kanapę, a tak to bym może wcisnęła swoją szanowną czasami między foteliki, jeśli byłaby taka potrzeba w podróży. Co sądzicie? Jakie macie doświadczenia?
Dokupiliśmy samą bazę. Pomyśleliśmy że później wepniemy jedna z nich do drugiego auta a dla starszej kupimy wtedy już fotelik na pasy, ale to za kilka miesięcy. -
Ewk@ wrote:Właśnie ten sam problem ogarnialiśmy w ten weekend. Okazało się że nasza starsza jest jeszcze za mała do fotelika na same pasy i raczej to jeszcze potrwa zanim urośnie do tych rozmiarów
Dokupiliśmy samą bazę. Pomyśleliśmy że później wepniemy jedna z nich do drugiego auta a dla starszej kupimy wtedy już fotelik na pasy, ale to za kilka miesięcy.
A syndrom wicia gniazda dopadł mnie mocno, dziś piorę pokrowce z łóżeczka i leżaczka i umówiłam się do myjni, żeby porządnie wysprzątali mi samochód xD -
korallik wrote:Właśnie u nas może być podobnie, że młodziak za mały na następny fotelik. Jutro podjadę do 8gwiazdek i się doradzę.
A syndrom wicia gniazda dopadł mnie mocno, dziś piorę pokrowce z łóżeczka i leżaczka i umówiłam się do myjni, żeby porządnie wysprzątali mi samochód xD
Co do wicia gniazda to u mnie też powoli się zaczyna i ciągle się zastanawiam czy wszystko mam ;p -
Wyszło mi dziś na USG afi 28. Czy któraś z Was ma podobnie i co lekarz na to. Ja mam wizytę dopiero w środę...
Ten od USG nie chciał nic powiedzieć tylko że mam konsultować z lekarzem prowadzącymWiadomość wyedytowana przez autora: 8 maja 2023, 15:19
-
Kapod wrote:Wyszło mi dziś na USG afi 28. Czy któraś z Was ma podobnie i co lekarz na to. Ja mam wizytę dopiero w środę...
Ten od USG nie chciał nic powiedzieć tylko że mam konsultować z lekarzem prowadzącym
Nie miałam tego problemu, ale z tego co czytałam wielowodzie to często efekt tego że dziecko jest duże i oddaje sporo moczu, a chyba wspominałaś że u ciebie dziecko jest spore, nie? Tych wód moze byc tez wiecej w przypadku cukrzycy ciążowej. W te środę u swojego prowadzącego będziesz miała też wykonywane USG? Pewnie będzie cię teraz dokładniej monitorował żeby sprawdzić czy wód ubywa czy przybywa. -
No problem w tym że moja gienkolog przyjmuje na nfz i nie ma USG w gabinecie. Dorotka też spadła z 75 na 55 centyl, więc już nie jestem duża za to pogorszyły się przepływy pępowinowej są na granicy prawodpobnie jest to związane z tymi wodami. Cukrzycę niby mam ale teraz mam wyniki zupełnie dobre już od dawna
-
Kapod wrote:No problem w tym że moja gienkolog przyjmuje na nfz i nie ma USG w gabinecie. Dorotka też spadła z 75 na 55 centyl, więc już nie jestem duża za to pogorszyły się przepływy pępowinowej są na granicy prawodpobnie jest to związane z tymi wodami. Cukrzycę niby mam ale teraz mam wyniki zupełnie dobre już od dawna
Hmm, no to pewnie nie pozostaje nic innego jak czekać do wizyty na jej decyzję. Być może skieruje cie na obserwację do szpitala, albo tylko zaleci częstsze USG żeby obserwować sytuację. Trzymam kciuki żeby wszystko było ok 🤞