👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
A powiedzcie mi tak z zupełnie innej beczki - wasze starszaki po porodzie miały USG główki??
U nas starsza po porodzie miała 8/10 punktów za kolor skóry i oddech, potem w kolejnych minutach już 10/10. Ogólnie miała obniżone napięcie mięśniowe, była bardzo wysokim dzieckiem, poza siatką centylową i trudno jej było się spionizować a mój pediatra któremu wtedy ufałam ( o jaka ja byłam głupia) cały czas nas uspokajał że ma jeszcze czas itd, wszystkie szczepienia szły zgodnie z kalendarzem itd, i dopiero ok 9 m.ż. jak dalej nie siadała sama itd (zresztą na roczek nawet średnio ładnie sama siedziała) skonsultowałam to z neurologiem bo wcześniej pediatra cały czas mówił że nie ma takiej potrzeby i wyszło to obniżone napięcie itd, wjechały ćwiczenia z fizjo, ogólnie dużo pracy, teraz ma prawie 6 lat i dalej chodzi na terpię SI, intelektualnie jest mega, ale fizycznie taka ciamajdowata, długo jej zajęło opanowanie roweru nawet z kółkami bocznymi, ale ogólnie chodzi mi o to że wtedy mi fizjo powiedziała że po porodzie powinna mieć usg główki zrobione odrazu i wtedy byśmy jak ona to powiedziała "WIĘCEJ WIEDZIELI"
podzieliście się swoimi doświadczeniami w tej sprawie, tym razem chce naprawdę uniknąć takich długich rehabilitacji i chciałabym sobie potem nie zarzucać że czegoś nie dopilnowałam bo nie wiedziałam -
Anulka87 wrote:To ja właśnie wróciłam z rynku,wyszłam z klatki baaardzo dziarskim krokiem i jak mnie brzuch od góry zabolał 🙈 także dalej juz powolnym spacerkiem szłam.
Ja zaraz prasuję pościele i wciagnelam się w serial Ania,nie Anna. Jak lubilyscie Anię z Zielonego Wzgórza to polecam ❤️
U mnie posciele sie dopiero susza, jedna partia ubranek wyprasowana, sporo wypranych czeka na swoja kolej, sporo czeka na pranie..
Wieksze prasowanie bedzie w przyszlym tygodniu, w tym piore ile sie da, pogoda ladna i pranie szybko schnie.
Trzeci trymestr jest dla mnie stanowczo najlaskawszy. Mimo, ze czasem musze sie polozyc, to jest duzo lepiej niz w pierwszym i drugim trymestrze. Hormony mi niezle daly popalic.
Ania, nie Anna rowniez polecam
Starania od 01.2020
2021 /2022 Przewlekle zapalenie endometrium, usuniety polip
3 histeroskopie, biopsja, 2 antybiotykoterapie
Pazdziernik 2022 planowane IUI, zamiast tego niespodzianka i 2 kreski
Termin: czerwiec 2023, bedzie coreczka! -
Namisa wrote:Ulcia u mnie syn raczej z tych leniuchów (choć i tak teraz wierci się bardziej niż jeszcze te kilka tygodni temu) i potrafię go czasem nie czuć przez dobre dwie godziny w ogóle. Ale też nie analizuje tego z jakąś mega dokładnością, bo nic mnie nie niepokoi.
U mnie samopoczucie raczej bez zmian - nie mam tej słynnej ciążowej zadyszki czy zgagi, nie puchnę, czuje się tak samo jak i 10 tygodni temu. Jedyne co mi mocniej zaczyna doskwierać to ucisk główki na pecherz i troche jakby na szyjke - przez to nie pospaceruje tyle ile bym chciała, bo zaraz szukam łazienki 😆 A kondycyjnie jestem bardzo zadowolona - no i uwazam ze pogoda genialna te końcówkę ciąży nam się trafiła
Ja dziś zaszczepiłam się w końcu na krztusiec. Z ciekawosci - miałyście jakieś objawy poszczepienne? Szczepiłam się Adacelem i rodzinna wspomniała ze może wystąpić gorączka i inne objawy grypopodobne, więc paracetamol mam mieć w zanadrzu 🙂
Nie mialam zadnych objawow poszczepiennych, jedynie delikatny bol ramienia, to chyba dosc powszechne po szczepieniu.
Kondycyjnie u mnie nie jest zbyt fantastycznie. Dlonie i stopy bardzo zapuchniete, rano nie jestem w stanie utrzymac szczoteczki do zebow jedna reka. Cisnienie w normie, wiec nie zamartwiam sie ta opuchlizna. Jeszcze pare tygodni i powinna zejsc..
Starania od 01.2020
Ulcia9112 wrote:Właściwie pytam z ciekawości. Moja potrafi mieć długie przestoje bez ruchu. Ale jakis czas pozniej nadrabia i potrafi ruszac sie bardzo długo. Wczoraj ktg słabe, bo przysypiała cały czas i zmiana pozycji dawała skok tętna tylko na chwilę i znowu przysypiała. Za to w poniedziałek zapis był piękny.
Ja fizycznie, bolowo, plecowo czuje się lepiej niż to było jeszcze jakiś czas temu. Boli dopiero jak się przetyram, za dużo posprzątam np. Natomiast jak chodzi o zadyszkę to mam, wiadomo
Chciałabym mieć już miękka i gotową szyjkę, bo się kurde cykam tej indukcji. Wczoraj mi lek. powiedział, że szczerze wątpi że coś zaczną robić w dzień przyjęcia do szpitala, a nawet wątpi, że dzień później.
Nawet nie zwracam uwagi na ruchy dziecka. Gdy chodze to ich nie czuje, a dosc czesto krzatam sie po mieszkaniu. Gdy usiade lub poloze sie to nie zawsze, ale przewaznie zaczynaja sie tance w brzuchu. Ruchy czuje codziennie, o roznych porach, u nas nie ma jakiejs konkretnej pory na ruszanie sie, dlatego tez pewnie wystarcza mi, ze czuje cokolwiek. W razie calodziennej ciszy pewnie bym panikowala.
Starania od 01.2020
A ja zaczynam 36 TC Nikola już waży 2630😍 już jest główką w dół .Dzisiaj też mam gorszy dzień męczę się bardzo nawet wizytą w kuchni jestem zasapana 😂😂dotego chyba mam skurcze Brextona bo cały czas twardnieje mi brzuch na kilkanaście sekund i puszcza ,dzisiaj to są bardzo często skurcz za skurczem tylko podczas leżenia mniej.
Loki, Ulcia9112, Ewk@ lubią tę wiadomość
-
Mal86 wrote:A ja zaczynam 36 TC Nikola już waży 2630😍 już jest główką w dół .Dzisiaj też mam gorszy dzień męczę się bardzo nawet wizytą w kuchni jestem zasapana 😂😂dotego chyba mam skurcze Brextona bo cały czas twardnieje mi brzuch na kilkanaście sekund i puszcza ,dzisiaj to są bardzo często skurcz za skurczem tylko podczas leżenia mniej.
U nas tez dzis zaczal sie 36 tydzienMal86, Ewk@ lubią tę wiadomość
Starania od 01.2020
Oleczek wrote:podzieliście się swoimi doświadczeniami w tej sprawie, tym razem chce naprawdę uniknąć takich długich rehabilitacji i chciałabym sobie potem nie zarzucać że czegoś nie dopilnowałam bo nie wiedziałam
Ja urodziłam wcześniaka i mieliśmy usg przezciemiączkowe i konsultację u neurologa. A ze względu na napięcie mięśniowe i asymetrie bardzo szybko dostaliśmy skierowanie na rehabilitację.
-
Kapod wrote:Ja mam niestety złe przepływy w pępowinie, są w 3 centylu. Dobrze ze już jutro ta wizyta w szpitalu, bo się martwię tym mocno.
Spokojnie może przez złe ulożenie dzidziusia są takie przepływy....Dobrze że jutro wizyta to wszystkiego się dowiesz.Musisz być dobrej wiary .Trzymam kciukiKapod lubi tę wiadomość
-
Kapod wrote:Ja mam niestety złe przepływy w pępowinie, są w 3 centylu. Dobrze ze już jutro ta wizyta w szpitalu, bo się martwię tym mocno.
Mi wczoraj gin zalecił wypożyczenie sobie detektora tętna na ten ostatni tydzień i tak zrobilam (jutro do mnie przyjdzie detektor) Nadzór nad naszymi malutkimi musi być wzmożony w takich sytuacjach.
Kapod lubi tę wiadomość
🩷 Julka 25.05.2023 -
Oleczek u nas nie było USG główki ale tez dostaliśmy od razu 10 punktow, w szpitalu powiedzieli mi że robią tylko jeśli są wskazania może chodziło o to że powinni wam zrobić bo nie mieliście od razu 10 punktow ? Też mieliśmy obniżone napięcie problem z przekręcaniem się itd ale szybko trafiliśmy na rehabilitację poszłam sama z siebie i właśnie to nam pomogło teraz jest już wszystko ok a no i nikt nigdy nie pytał o USG głowy.
-
Kapod wrote:Ja mam niestety złe przepływy w pępowinie, są w 3 centylu. Dobrze ze już jutro ta wizyta w szpitalu, bo się martwię tym mocno.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Kapod wrote:Zazu czyli myślisz że przy takich przepływach afi 28 i cukrzycy powinni mi zrobić oprócz ktg jeszcze USG?
Ja się nie znam i nie chcę dać się zbyć lub czegoś niedopatrzec ;(
A do Międzylesia masz najbliżej czy masz tam lekarza itp? Tam jest chyba drugi stopień referencyjnosci także myślę że powinno być ok chociaż mówię, nie znam tam akurat nikogo i nie wiem jak wygląda opieka i podejście.❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014 -
Mam po prostu najbliżej, nic więcej...
Moja lekarka nie pracuje w żadnym szpitalu obecnie.
A na taką sytuację jak moja polecałabyś jakiś szpital w Warszawie? Chciałabym, żeby właśnie się mną zainteresowali, a nie zrobili ktg i odesłali do domu... tego się najbardziej boję -
Kapod wrote:Mam po prostu najbliżej, nic więcej...
Moja lekarka nie pracuje w żadnym szpitalu obecnie.
A na taką sytuację jak moja polecałabyś jakiś szpital w Warszawie? Chciałabym, żeby właśnie się mną zainteresowali, a nie zrobili ktg i odesłali do domu... tego się najbardziej boję -
No będzie ciężko z tym wyspaniem. Normalnie kładę się przed 22 i od razu zasypiam a dziś już czuję że będzie ciężko z zaśnięciem.
Staram się być dobrej myśli ale sama nie wiem co dla nas najlepsze by było.
Mam poczucie że już bym chyba chciała urodzić i mieć Niunie na zewnątrz żeby wiedzieć co się dzieje na bieżąco bo w tym brzuchu jednak ta kontrola jest marna jak dla mnie -
Kapod wrote:No będzie ciężko z tym wyspaniem. Normalnie kładę się przed 22 i od razu zasypiam a dziś już czuję że będzie ciężko z zaśnięciem.
Staram się być dobrej myśli ale sama nie wiem co dla nas najlepsze by było.
Mam poczucie że już bym chyba chciała urodzić i mieć Niunie na zewnątrz żeby wiedzieć co się dzieje na bieżąco bo w tym brzuchu jednak ta kontrola jest marna jak dla mnieKapod lubi tę wiadomość
-
Kapod powodzenia
jeśli chodzi o Warszawskie szpitale to możesz sobie jeszcze przeczytać na FB na Halo gdzie rodzić Warszawa tam są opisywane różne historie dziewczyn że szpitali może pomoże Ci to wybrać najlepszy dla siebie tam też są informacje o podwarszawskich szpitalach
No i witam się w donoszonej ciąży ♥️Wiadomość wyedytowana przez autora: 12 maja 2023, 06:44
zazu, Sunday_92, Namisa, Kapod lubią tę wiadomość