👶 Czerwiec 2023 👶
-
WIADOMOŚĆ
-
Mi się marzą imiona, których nie ma co drugie dziecko ma placu zabaw....zawsze chciałam mieć syna Antka, ale mój mąż tak ma więc odpada. Może to i lepiej bo teraz co drugi chłopiec to Antek 😉
Jeszcze spooooro czasu do wyboru imienia na szczęście. Poza tym do końca nie jestem pewna czy chce poznać plec przed porodem.... -
Nie wchodziłam na forum kilka dni...
Jestem załamana..nie wiem czy slyszalyscie o takiej sytuacji jakiej ja doświadczam, ja nie słyszałam.
Tydzień temu miałam USG genetyczne i pappe i wszystko prócz pulsacji w tętnicach macicznych bardzo dobrze. Lekarz mówił że można wziąć acard ale ze względu że ten wynik pulsacji był na granicy a ja mam refluks zdecydowałam się pójść do innej lekarki od usg jeszcze raz sprawdzić tylko te pulsacje ale ona zaproponowała że zrobi USG genetyczne żeby wszystkie po swojemu zobaczyć. Ja że ok i żałuję strasznie...
Z NT 1,85 zrobiło się NT 3.40:(
Z prawidłowych przepływów DV 0,95 wyszło DV 1,6.
Ryzyka zmieniły się
Z 4500 zd na 19!!! Pozostałe też źle 77 i 158 a były wcześniej pięciocyfrowe...
Robiłam w 11 tyg Harmony i wszystko ok żadnych ryzyk.
Jestem załamana skad taka zmiana
-
Kapod wrote:Nie wchodziłam na forum kilka dni...
Jestem załamana..nie wiem czy slyszalyscie o takiej sytuacji jakiej ja doświadczam, ja nie słyszałam.
Tydzień temu miałam USG genetyczne i pappe i wszystko prócz pulsacji w tętnicach macicznych bardzo dobrze. Lekarz mówił że można wziąć acard ale ze względu że ten wynik pulsacji był na granicy a ja mam refluks zdecydowałam się pójść do innej lekarki od usg jeszcze raz sprawdzić tylko te pulsacje ale ona zaproponowała że zrobi USG genetyczne żeby wszystkie po swojemu zobaczyć. Ja że ok i żałuję strasznie...
Ryzyka zmieniły się
Jestem załamana skad taka zmiana -
Ja np z dwóch USG prenatalnych mam inny pomiar dziecka co do jego długości. Jeden lekarz który jest z pakietu zbadał mi dziecko że jest starsze i to prawie o tydzień drugi do którego poszłam że się uspokoić bo to pierwsze USG było wg mnie zrobione na szybko bo lekarz spieszył się do domu powiedział że jest równe z OM. Badania dzielił równy dzień 🤷♀️
-
Niestety obaj lekarze mają prawie 300 pozytywnych opinii i pracują w szpitalach. Prawdziwi specjaliści...
W poniedziałek mam konsultacje z genetykiem i rozważam wizytę u jeszcze jednego lekarza żeby ocenił których pomiarów on jest bliżej.
Tej drugiej lekarce pokazałam wcześniejsze badanie bo poszłam tam tylko zapytać o jeden wynik tych pulsacji. I powiedziałam też o Harmony.
Ona zasugerowała za może być to inna wada lub np jakaś moja infekcja w ciąży i dziecko też choruje...
No załamka. Wszystko wyglądało tak pięknie a teraz stres co będzie
-
Kapod Harmony nie wyszedłby dobrze, gdyby rzeczywiście ryzyka były takie duże. A ile CRL miało dziecko podczas drugiego badania? Bo NT zwiększa się wraz z długością dziecka.
-
Wpisała crl 74.
Poszłam dziś na USG bo nie wytrzymałam nerwowo.
Babka po prostu zrobiła zwykle USG zmierzyła te przepływy DV i wyszły tak jak w pierwszym badaniu czyli idealnie!
NT 2... No masakra. To dzisiejsze odpowiada dokładnie temu pierwszemu.
NT z 1,85 na 2,00 DV 0.95 na 0.90
A skąd takie dane jak ta druga babka zrobiła to ja nie rozumiem. NT 3.4 i DV 1,6 😒 -
W poniedziałek mam konsultacje z genetykiem. Pogadam z nim co myśli, ale nie dociera do mnie żeby to mogła być jakaś wada genetyczna. Harmony było dobre , dwa badania USG też dobre, pappa idealna do mojego wzrostu wagi i wieku. Tylko to jedno USG. U mnie w domu mąż i syn chorzy. Oddałam dziś krew do badań wirusowych żeby sprawdzić czy to czasem nie to. Dla mnie najważniejsze że dziś to USG wyglądało ok, a minęło tylko dwa dni od tego fatalnego badania.
Pogadam z genetykiem ale nie wiem czy chce robić amnio. Co innego jakby wszystkie te badania wychodziły źle. Ale widzę że lekarze raczej amnio sugerują ale wg mnie to ze strachu, że później powiem że mi odradzali lub coś tego typu. -
Kapod ewidentnie ta babka coś źle pomierzyla. Gdyby rzeczywiście NT było 3,to z pewnością dziś również takie zostałoby zmierzone! Ja bym poszła do tej baby i pokazała jej te dwa usg i poprosiła, żeby raz jeszcze zweryfikowała swoje pomiary.
-
Kapod wrote:Nie wchodziłam na forum kilka dni...
Ryzyka zmieniły się
Jestem załamana skad taka zmiana
Też bym się stresowała....😔 Specjalistą nie jestem,ale wg mnie Harmony jest najbardziej miarodajne i trzymałabym się tego. -
Kapod bardzo współczuję takiej sytuacji. Ja bym jednak mimo wszystko ufała Harmony, badanie wolnego DNA płodu jest jednak diagnostyczne, nie przesiewowe jak USG prenatalne czy pappa. Ale jedna zasadnicza kwestia - ile wynosi teraz CRL? Bo jeśli więcej niż 8,4cm to wszystkie te USG prenatalne nie są teraz w ogóle miarodajne. Badania prenatalne są pomyślane na konkretny zakres wielkości płodu, jeśli twoje dziecko jest już większe to mierzenie takich parametrów jak NT i porównywanie do norm jakie przyjmuje się dla wczesnej ciąży jest bez sensu. Dobrze że masz konsultacje z genetykiem - powiedz koniecznie o tych rozbieżnościach w wynikach USG i wyniku Harmony. Mam nadzieję że wszystko szybko się wyjaśni, tulę wirtualnie!
-
Kapod wrote:Crl jest około 7,4 więc jeszcze się łapię. Liczę że może jutro ten genetyk jeszcze zrobi USG,ale nie wiem jak wygląda taka wizyta. Dziś jest 13w3d,wiec w teorii mógłby jutro zrobić...
-
Kapod, dobrze że dziewczyny tutaj sa, bo ja absolutnie nie znam się na tych pomiarach czy wynikach. Wiem jedno, trzeba się uspokoić, bo jutro okaże się, że wszystko z dzieckiem jest dobrze. Tego mocno Ci życzę i trzymam mocno kciuki ✊✊✊✊
Kapod, Anulka87, Nadulka lubią tę wiadomość
-
Kapod wg mnie ten fatalny pomiar był raczej błędny... Tylu lekarzy i NIPT by się myliło? Ciężko uwierzyć. Ale wiem że nerwy Ci pewnie zjadają, nie da się w takiej sytuacji być spokojnym.
Bierze któraś z Was tabletki Xonvea? Wzięłam wczoraj pierwszą dawkę na noc i była faktycznie poprawa. Ale wieczorem mdłości wróciły więc jutro spróbuję z dodatkową tabletka rano... No i niestety jestem po nich bardzo śpiąca i zmęczona. przespałam w dzień kilka godzin nawet nie wiem kiedy zasnęłam. Podzielcie się swoimi doświadczeniami jeśli też bierzecie, czy na dłuższą metę pomagają...Wiadomość wyedytowana przez autora: 4 grudnia 2022, 19:57
❤️Synek 2017
💔 5/6 hbd 2019
❤️Córeczka 26 lipca 2020
♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
👩🏻 32 👦🏼 31 👩❤️👨 2010 👰🏻♀️🤵🏼♂️ 2014