X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne 👶 Czerwiec 2023 👶
Odpowiedz

👶 Czerwiec 2023 👶

Oceń ten wątek:
  • Miaukens Przyjaciółka

Wysłany: 18 grudnia 2022, 17:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Też planuję kosz Mojżesza, bo łóżeczko zajmuje dużo miejsca i w mieszkaniu zrobi się naprawdę ciasno. Jeśli mogę to odsunąć o 3-4 miesiące, to chętnie. I odkryłam, że w Warszawie jest sklep z używanymi wózkami, wybiorę się na wiosnę.

• Kalolika Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 18:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miaukens wrote:
    Też planuję kosz Mojżesza, bo łóżeczko zajmuje dużo miejsca i w mieszkaniu zrobi się naprawdę ciasno. Jeśli mogę to odsunąć o 3-4 miesiące, to chętnie. I odkryłam, że w Warszawie jest sklep z używanymi wózkami, wybiorę się na wiosnę.
    Jeśli masz adres zamieszkania albo meldunek Warszawski i rozliczasz podatki w tym mieście to nie wiem jak w roku 2023 ale ogólnie w wyprawce Warszawiaka są kosze Mojżesza.

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 19:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kalolika wrote:
    Jeśli masz adres zamieszkania albo meldunek Warszawski i rozliczasz podatki w tym mieście to nie wiem jak w roku 2023 ale ogólnie w wyprawce Warszawiaka są kosze Mojżesza.
    Wow,właśnie czytam o tej wyprawce i jestem pod wrażeniem!! Ja jestem z Bydgoszczy i u nas jest Bodziak. W 2017 z Synkiem nic nie było.

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    Czekamy na Rodzeństwo...🥰
    preg.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 19:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Miałyście może taki śluz kawa z mlekiem? Teraz przy podcieraniu właśnie zauważyłam taki śluz. Mało. Mam nadzieje ze to nic takiego. Wizytę mam dopiero po nowym roku.

Ulcia9112 lubi tę wiadomość

Aleksander ur.17.10.2019 ❤️
    Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

Sierpień 22 Ciąża biochemiczna 💔
    25.01.22 Poronienie zatrzymane 6w6d💔Nikodem👼poronienie farmakologiczne
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 19:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Miałyście może taki śluz kawa z mlekiem? Teraz przy podcieraniu właśnie zauważyłam taki śluz. Mało. Mam nadzieje ze to nic takiego. Wizytę mam dopiero po nowym roku.

Ja miałam 3 dni z rzędu lekko brązowawy (również tylko po wytarciu) ale konsultowałam to z koleżanką ginekolożką i ogólnie jeśli nic Cie nie boli I nie pojawia się krew to nie ma co interweniować.Takie rzeczy się zdarzają i nie świadczy to o niczym złym. Spokoju :*

Ani0nka lubi tę wiadomość

🩷 Julka 25.05.2023
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 19:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:

W tej aktualnej, zdrowej ciąży nie miałam takiego przypadku, ale dużo dziewczyn miewa - pęknie jakieś naczynko, dojdzie do mechanicznego podrażnienia rozpulchnionych tkanek i o plamienie nie trudno. Jeśli masz się niepokoić przez święta to może lepiej poszukać jakiejś wizyty na szybko w tym tygodniu? Ja tak zrobiłam żeby ktoś mi spojrzał w te ryzyka porodu przedwczesnego i żebym święta mogła zacząć z lekka głowa, dlatego jutro rano lecę na pogląd.

15.06.2023 - 40+0, 3490 g, 56 cm Gabriel 🩵
    age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 20:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wezmę dzisiaj jakieś globulki bo lekarz mi przepisał na infekcje a zupełnie o nich zapomniałam. A jutro zadzwonię do swojego ginekologa zapytam się o termin, teraz się podcieram to czysto wiec nie mogę tez tak shizowac 😩

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Anulka87 Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 20:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka wrote:
    Wezmę dzisiaj jakieś globulki bo lekarz mi przepisał na infekcje a zupełnie o nich zapomniałam. A jutro zadzwonię do swojego ginekologa zapytam się o termin, teraz się podcieram to czysto wiec nie mogę tez tak shizowac 😩
    A to nie jest tak,że czasem możemy mieć ciemny śluz z tytułu hormonów? Coś mi się obiło o uszy,albo nawet jakiś czas temu któraś od nas pisała o tym.

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    preg.png
  • zazu Autorytet

Wysłany: 18 grudnia 2022, 22:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anionka a wspolzyjesz? Może to po stosunku mechaniczne uszkodzenie, zwykle nic groźnego. Jeśli się powtórzy to jednak bym się wybrała do lekarza, po co masz święta w stresie spędzić.

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 07:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Teraz nawet z dziąseł mi sporo leci krwi, mam nadzieje ze to taki etap. Ja już nie pamietam czy miałam tak w pierwszej ciąży. Dziś już czysto jest na papierze. Wiec nie będę świrować. Dziękuję za wszystkie Wasze wiadomości 😙

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 07:49

zazu lubi tę wiadomość

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Namisa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 08:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ani0nka może być ze taki etap, mnie na przykład dopada ten ciążowy nieżyt nosa, szczególnie wieczorami i nad ranem, czuje się jakbym miała alergie. I przy okazji wydmuchiwania nosa krwi mam wiecej niz gdy brałam silne leki których efektem ubocznym były właśnie krwawienia z nosa, więc może być ze taki to jest czas.

Ja się zbieram do gina z tymi wynikami prenatalnych, ciekawe czy uda się też zrobić USG, chętnie podglądne malucha i dopytam innego gina czy też widzi tam chłopaka:D

Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2022, 08:34

age.png
  • Ani0nka Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 08:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jutro przed wszystkimi pacjentkami się zapisałam do swojego lekarza. Będę spokojniejsza :)

zazu, Namisa, Kalolika, Anulka87 lubią tę wiadomość

Nadia ur. 1.06.2023 🩷
    age.png

• Anulka87 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mi też z nosa leci trochę krwi.

Śpicie już z poduszkami ciążowymi?

💒Love💒. 10 08 2013
    👼. 07 2016
    ❤️Synek ❤️ 17 10 2017
    preg.png
  • Kalolika Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anulka87 wrote:
    Mi też z nosa leci trochę krwi.

Śpicie już z poduszkami ciążowymi?
    Też potrafi lecieć mi krew z nosa.
    Ja śpię już z poduszką jest mi tak dużo wygodniej :)

Henio 29.05.2023♥️
    Staś 23.12.2019♥️
    [event.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja też gdzieś od tygodnia śpię z poduszką ciążową i stwierdzam, że jest bardzo wygodnie . Co do krwawień z nosa, ja właściwie od początku smarkam krwią.

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • zazu Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie krew z nosa i z dziąseł pojawia się też sporadycznie.
    Totalnie nie mam siły na te święta. Trochę już mamy podszykowane ale sama myśl o sobocie i tej krzątaninie mnie dołuje. Dobrze że spędzamy sami z dziećmi bo na gości czy wyjazdy to już w ogóle nie mam nastroju.
    Dzisiaj przekręciłam mak na makowce, bo takiej gotowej masy nie lubię. No ale pozostaje jeszcze wyrobić ciasto a na to już dzisiaj siły nie mam. Planuje 6 makowców bo u nas te domowe idą jak woda. Do tego w niedzielę upiekłam piernik staropolski i pierniczki ale już nie miałam siły przełożyć powidłami i tak przy i czeka na blacie 🤦 dobrze że choinka chociaż ubrana. Mąż zajmuje się wytrawnymi potrawami. Bigos już w garze czeka, a reszta no to bardziej na bieżąco. W tym roku barszcz z kartonu 🤦
    Moich starszakow roznosi energia. Mogliby się podzielić 😅
    Mdłości mnie męczą bardzo i już naprawdę odechciewa się przez to wszystkiego. Jak tylko mam czasem lepszy dzień to od razu w jaśniejszych barwach widzę wszystko. A tak to takie wegetowanie i czekanie na lepsze czasy 🤦

❤️Synek 2017
    💔 5/6 hbd 2019
    ❤️Córeczka 26 lipca 2020
    ♥️ Córeczka 12 czerwca 2023
    👩🏻 32 👦🏼 31 👩‍❤️‍👨 2010 👰🏻‍♀️🤵🏼‍♂️ 2014
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 20:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja melduje się po mojej wizycie awaryjnej, która - jak się okazało - była chyba najlepszą decyzja jaką podjęłam w tej ciąży 😪 Wspomniałam doktorowi o moich wątpliwościach dotyczacych niższego białka pappa i ryzyk preeklampsji. Rzutem na taśmę (maluch mial dziś dokładnie 8,4 cm) udało się powtórzyć badanie prenatalne i uwzględnić dodatkowe parametry, takie jak przepływy w tetnicach macicznych które na NFZ oczywiście nie zostały zmierzone. No i po przeliczeniu wszystkiego ryzyka preeklampsji i hipotrofii płodu niestety znacznie się zwiększyły, między 1:14 a 1:130 w zależności od uwzględnionego tygodnia ciąży. Dostałam Acard 150 i pochwałę za zapobiegliwość, bo wystarczyłby jeden dzień zwłoki a badania nie dałoby się już powtórzyć + po 16 tc leczenie Acardem byłoby już bez sensu.
    Cieszę się że udało się włączyć profilaktykę, mam nadzieję że nie jest za późno - w końcu łożysko jest już praktycznie wytworzone, a to na tym etapie tworzenia można tylko przeciwdziałać preeklampsji. Z drugiej strony jestem zła na cały ten system, fakt że gdyby nie moja intuicja i nadgorliwość to szansa że te powikłania by mnie mialy dotknąć byłaby jeszcze większa. Teraz nie pozostaje nic jak obserwować i mieć nadzieję że wszystko skończy się dobrze. 🍀

Zazu podziwiam że chce ci się tak dużo działać w tym stanie, zwłaszcza że zostajecie w domu w gronie najbliższych. Ja chyba bym olala temat, zamówiła jakieś pierogi, wzięła barszcz od mamy i uznała że święta mam ogarnięte. Postaraj się nie forsowac - daj sobie choć chwilę czasu dla siebie, poswietuj w umiarkowanym lenistwie choć jeden dzień - należy ci się! 💪
    Ja jeszcze nie mam poduszki ciążowej ale już moje plecy o nią wołaja - nijak nie potrafię się ułożyć do snu. Więc pewnie po świętach już zamówię w końcu.

age.png
  • Sunday_92 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 21:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    @zazu, bardzo Ci współczuję tych dolegliwości, daj sobie przestrzeń, nie ma co gonić przed świętami.
    Ja nie robię w sumie nic na święta 😂 mąż upiecze sernik mango, swoją specjalność, razem upiekliśmy maślane ciasteczka w weekend i to tyle. Na Wigilię jedziemy do moich, pierwszy dzień świąt do teściów, a w drugi sobie ogarniemy normalny obiad i spacer plus pełen chill.
    @Namisa, dobrze, że wizyta udana, jak w ogóle mogli wcześniej nie zmierzyć przepływów 🤦‍♀️ myślę, że z a acardem to grunt, że zaczniesz przed 16tc, także na pewno wdrożony w porę.

Namisa lubi tę wiadomość

preg.png
    01.12.24 ⏸️❤️🙏
    Project baby #2 - start 11.2024
    age.png
    👶07.06.2023, 39+3, 3690g/56cm
    06.10.22 ⏸️❤️🙏
    08.22 histeroskopia - stan zapalny endo
    IUI 07.22 👎
    IUI 05.22 👎
    IUI 04.22👎
    Project baby #1 - start 03.2021
    👩92'🧔90'
  • Ulcia9112 Autorytet

Wysłany: 19 grudnia 2022, 22:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Hej.
    Jak tak czytam te Wasze informacje o mierzonych przepływach, to jestem trochę w konsternacji. Dowiedziałam się, że się w ogóle coś takiego mierzy właśnie stąd, z forum. Dzisiaj na wizycie wspomniałam o tym ginowi, że czytałam że takie przepływy się sprawdza i żeby mi nakreślił temat, plyo stwierdził, że nie sprawdza się przepływów na tak wczesnym etapie i że robią to w późniejszym czasie. O co tu chodzi ? :p czy to rzeczywiście nie jest rytunowe?

🩷 Julka 25.05.2023
  • Namisa Autorytet

Wysłany: 20 grudnia 2022, 07:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ulcia9112 wrote:
    Hej.
    Jak tak czytam te Wasze informacje o mierzonych przepływach, to jestem trochę w konsternacji. Dowiedziałam się, że się w ogóle coś takiego mierzy właśnie stąd, z forum. Dzisiaj na wizycie wspomniałam o tym ginowi, że czytałam że takie przepływy się sprawdza i żeby mi nakreślił temat, plyo stwierdził, że nie sprawdza się przepływów na tak wczesnym etapie i że robią to w późniejszym czasie. O co tu chodzi ? :p czy to rzeczywiście nie jest rytunowe?

Powinno być rutynowe dlatego, że tylko przed 16 tygodniem ciąży można zapobiec stanowi przedrzucawkowemu, potem jak zaobserwuje się słabe przepływy to można już tylko obserwować tak naprawdę i w razie pogorszenia się stanu kobiety czy zaburzeń wzrastania płodu reagować. Gdy takie zaburzenie jest zdiagnozowane wcześniej, można wdrożyć kwas acetylosalicylowy który ma realną szansę wpłynąć jeszcze na stan łożyska i zmniejszyć ryzyko powikłań w III trymestrze. Ja też nie miałam zmierzonych tych przepływów na NFZ, w moim przypadku okazało się zasadne jednak ocenić je tak wcześnie żeby zdążyć z profilaktyka.

Tu można poczytać o tym z wiarygodnego źródła:
    https://www.szpitalzelazna.pl/predykcja-preeklampsji-w-i-trymestrze-ciazy/

Ulcia9112 lubi tę wiadomość

age.png
‹‹ 70 71 72 73 74 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

TOP 5 gadżetów ułatwiających życie młodej mamy

Rynek produktów dla przyszłych rodziców i maluszków jest ogromny. O jakich gadżetach warto pomyśleć kompletując wyprawkę? Które produkty są warte uwagi i mogą ułatwiać codzienność świeżo upieczonych rodziców? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność a nietolerancja pokarmowa - czy istnieje związek?

Dlaczego coraz częściej przyszli rodzice nie mogą doczekać się upragnionego potomstwa? Czy nieodpowiedni styl odżywiania może przyczyniać się do powstawania zaburzeń płodności? Czy nietolerancja pokarmowa może wpływać na obniżenie płodności, a nawet powodować niepłodność? Jakie testy na nietolerancje pokarmowe warto wówczas wykonać?  

CZYTAJ WIĘCEJ

10 fascynujących faktów o ciąży, które poznasz dzięki aplikacji OvuFriend!

Jesteś ciekawa co czeka Cię w kolejnym tygodniu ciąży? Jak rozwija się Twój maluszek? A może chciałabyś na bieżąco śledzić objawy swojej ciąży i przyrost wagi na siatkach centylowych dopasowanych indywidualnie dla Ciebie? Sprawdź, co jeszcze fascynującego odkryjesz w trybie ciążowym w aplikacji OvuFriend! 

CZYTAJ WIĘCEJ