CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Przy łożysku z przodu ruchy były u mnie całą ciążę słabiej wyczuwalne niż jak mam łożysko z tyłu no i dziecko może się odwrócić nóżkami czy rączkami w stronę kręgosłupa no to też słabiej czuć. Skoro czujesz je regularnie, tylko słabiej, to ja bym się nie przejmowała, ale jak cię to męczy zawsze można jechać na izbę lub dodatkowo na jakąś wizytę się umówić ekstra
Klakar, Nosa lubią tę wiadomość
-
Co do szczepień to ja się trochę boję teraz ingerować w mój układ immunologiczny bo jednak zwykły to on nie jest 😅
Szczepiona jestem na podstawy, też na covid, miałam nieco później krztusca i tężec, a dodatkowo przed ciążą zaszczepiłam się na pneumokoki bo to kazała mi zrobić bezwzględnie immunolog (ciekawe że to było takie istotne 🤔). Rozważałam hpv ale jednak zrezygnowałam, bo lekarka też mówiła, że nie muszę.
Cóż zrobię co mi lekarze będą sugerować po prostu.
Pociesza mnie trochę, że czerwiec nie jest sezonem chorobowym
Leki wszystkie w sumie mają dziwne skutki uboczne w ulotce. Mój Mąż nigdy nie brał żadnych leków. Zero. Raz musiał na stawy parę miesięcy. Trochę się obawiał więc wysłałam mu ulotki moich leków tylko przycięte to już mi rzekł, że się poważnie zastanowi czy brać te leki na stawy.
Po czym się zaśmiałam, że to moje leki, które biorę już lata, a jego mają 100x mniej tych dziwnych skutków xD Już nie rozkminiał tylko wziął co trzeba.
Mysle, że żadna popularna szczepionka nie ma sporo gorszej ulotki jak glupi letrox czy acard.
O hydroxychloroquine nie wspomnę bo tam są ładne kwiatki w tym bezpośrednio "smierc" 😅😅😅 oraz to samo tylko na 10 różnych sposobów. Ale mi to tam rybka, ważne, że chroni serduszko Dziecka przy tych przeciwcialach co mam. No i że mogłam przetestować lek rok przed ciążą.
Także trzeba to trzeba, ale ogółem leki i szczepienia w idealnym świecie bym ogarniała przed, a nie w trakcie ciążyWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 18:35
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Dla pocieszenia cukier chyba ok?
https://ibb.co/v62LQFfr🧔👩 29l
👶2l
03.2023 cb 💔
05.2023 poronienie w 9tc 💔
11.2023 cb 💔
01.2024 poronienie w 9tc 💔 (acard)
04.2024 badanie na trombofilie
mutacje Pai-1 hetero i MTHFR hetero
następna ciąża na acardzie i heparynie
17.10 II kreski✊️
28.10 pecherzyk w macicy
14.11 zarodek 1,24cm i ❤
4.12 CRL 3,89cm
12.12 prenatalne
17.02 połówkowe
-
magdalena321 wrote:Ja świadomie podjęłam decyzje że się na nic nie zaszczepię w ciąży. Możecie mnie zlinczować 🫣🤡 ale na prawdę się boję tych szczepień.
magdalena321, Maj.a lubią tę wiadomość
-
W dostinexie, który biorę od 16 roku życia w ulotce w skutkach ubocznych jest zapis, że istnieje ryzyko, że osoba przyjmująca lek zacznie uprawiać hazard.
Wszystko przede mną. 😂Cel95, Anabbit, przygodami66, KarolaKinga lubią tę wiadomość
👩🏻 29 | 👨🏻 30
📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Weronka wrote:W dostinexie, który biorę od 16 roku życia w ulotce w skutkach ubocznych jest zapis, że istnieje ryzyko, że osoba przyjmująca lek zacznie uprawiać hazard.
Wszystko przede mną. 😂
Hahah tego jeszcze nie widziałam, dobre 😅👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Ja jutro wizyta na 17.00, ciekawe czy dostanę żelazo w tabsach 🫣😃
W ogóle dziś kupując kurtkę wiosenną taką koszulową oversize na vinted zajarzyłam że jest wysyłka za 0 zł i tym sposobem kupiłam kurtkę za 30 zł 🤗 no Grażyna biznesu, znalazłam też już na Zalando legginsy ciążowe niby dobrze kryjące ale tu już koszt jest większy a czekam na przypływ gotówki 😅
-
👩🏻 29 | 👨🏻 30
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Ktoś kupował cały zestaw w xland? Ile oni dają rabatu? Bo nam określą rabat jak się zdecydujemy na zakup. Nie wiem któremu sklepu dać zarobić 😄💊Acard, Neoparin, Pregna Start, Pregna Dha, Tardyferon-Fol
PAI homo
09.10.2024
beta hcg 9,62 mIU/ml; progesteron 14,86 ng/ml
11.10.2024
beta hcg 30,01 mIU/ml; progesteron 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
beta hcg 92,54 mIU/ml; progesteron 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
beta hcg 272,33 mIU/ml; progesteron 13,53 ng/ml
24.10.2024 wizyta
06.11.2024 [7+3] jest ❤️
14.11.2024 [8+4] 1,98 cm 🐯
27.11.2024 [10+3] 3,65 cm 🐯
09.12.2024 [12+1] 5,65 cm 🐯
13.12.2024 prenatalne [12+5] 6,51 cm 🐭
18.12.2024 [13+3] 7,49 cm
02.01.2025 [15+4]145 g
15.01.2025 [17+3] 222 g
30.01.2025 [19+4] 340 g 🩷
14.02.2025 połówkowe
04.2024 cb (7cs)
10.2023 wznowienie starań
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
08.2018 rozpoczęcie starań
01.2016 córka 💙
-
Się śmiejecie ale pewne leki maja okropne działania uboczne. Moje dziecko chciało wyskoczyć z 9 piętra po lekach. Coś jej kazało to zrobić. Okazało się że w ulotce było napisane ,że lek może powodować próby samobójcze. Jak zaczęłam zgłębiać temat to mnóstwo osób mialao takie jazdy jak przygodny seks albo jazda pod prąd przy 200km/h na liczniku. I nikt nie był w stanie tego uzasadnić. Jakby coś ich prowadziło.
To jest bardzo poważny i niebezpieczy temat. Nie raz były historii ,że ktoś się zabił bo brał leki na coś a nigdy nie przejawiał depresji ani skłonności samobójczychWiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 19:26
magdalena321 lubi tę wiadomość
-
Ja jak brałam Bromergon 5 lat temu przez miesiąc to pierwsze dni miałam takie jazdy, że budziłam się w nocy jak nacpana i zamiast świata widziałam czarno-czerwone trójkąty i kwadraty, które się kurczyły i rozciągały 😅 jak w jakimś kalejdoskopie… do tego w życiu mnie nie bolała głowa jak w pierwszych dniach. Słyszałam, że teraz to już to wycofali. Brałam, żeby obniżyć prolaktyne, która mi blokowała owulację. Szczęśliwie w tym pierwszym cyklu z tym lekiem zaszłam w ciążę, bo nie dałabym psychicznie dłużej rady na tym paskudztwie… było po prostu dla mnie halucynogenne bardzo 🫣
-
@Kasia na obchodzie jak powiedziałam o tym brzuchu to dostałam aspargin, ogólnie mam wrażenie że bardzo machają na to ręką w moim przypadku. Mam wrażenie, ze mam cały czas brzuch jak skała, do tego te twardnienia dzisiaj non stop. Obstawiam, że przez to że szyjka cały czas ok 3cm + brak skurczy na ktg to tylko magnez i mam nie zawracać gitary 🤷♀️ Kurcze współczuję Ci bardzo tych trudnych sytuacji na sali
@Revolutionary też myślę, że dobrze że pojechałam. Lekarz mi powiedział, że jak nie chce być na oddziale to moja sprawa, ale wtedy i tak wrócę z większym bólem za dwa dni. Cóż mogę powiedzieć, przekonał mnie. Jutro na obchodzie może się czegoś dowiem
@Werzol Nospa pomaga, ale ból wraca pomiędzy kolejnymi dawkami ale porobili badania i mocz i morfologia, crp w normie. Także zobaczymy. Nie ukrywam, że chcę już wyjść i brać te leki w domu, bo tu nie jestem w stanie spać normalnie
@Karola hahahhah bardzo bym sobie życzyła takiego porodu 🤣🤣 ale powiem Wam że tutaj co dziewczyna to serio inaczej. Jedna przy 2cm rozwarcia chodzi po ścianach, inna przy 5cm w ogóle nie czuje żeby coś się działo
@asiun u mnie tramalu nie podają może na szczęście 🙈 a wracała Ci potem jeszcze ta kolka nerkowa? Mam teraz obawę, że będzie mnie nawiedzać już do końca
Jeju ale duże bobasy już macie 🙈 -
Kobiety różnie reagują na ból. Mnie podczas ostatniego porodu jak miałam już 7cm rozwarcia i siedziałam na piłce oddychając i próbując jakoś ten ból wytrzymać lekarz, który zajrzał, spytał, czy ja wgle rodzę, bo tak na sali spokojnie 😅🫣 Do tej pory mnie to śmieszy. Miałam ochotę mu powiedzieć: panie idź sobie i wróć jak będziesz potrzebny, bo ja tu walczę w duchu o przetrwanie 🤣🤣🤣 no ale już wiem, że jestem tym typem, co nie ma potrzeby krzyczeć i inne takie 😅
-
Lauraa wrote:@Kasia na obchodzie jak powiedziałam o tym brzuchu to dostałam aspargin, ogólnie mam wrażenie że bardzo machają na to ręką w moim przypadku. Mam wrażenie, ze mam cały czas brzuch jak skała, do tego te twardnienia dzisiaj non stop. Obstawiam, że przez to że szyjka cały czas ok 3cm + brak skurczy na ktg to tylko magnez i mam nie zawracać gitary 🤷♀️ Kurcze współczuję Ci bardzo tych trudnych sytuacji na sali
@Revolutionary też myślę, że dobrze że pojechałam. Lekarz mi powiedział, że jak nie chce być na oddziale to moja sprawa, ale wtedy i tak wrócę z większym bólem za dwa dni. Cóż mogę powiedzieć, przekonał mnie. Jutro na obchodzie może się czegoś dowiem
@Werzol Nospa pomaga, ale ból wraca pomiędzy kolejnymi dawkami ale porobili badania i mocz i morfologia, crp w normie. Także zobaczymy. Nie ukrywam, że chcę już wyjść i brać te leki w domu, bo tu nie jestem w stanie spać normalnie
@Karola hahahhah bardzo bym sobie życzyła takiego porodu 🤣🤣 ale powiem Wam że tutaj co dziewczyna to serio inaczej. Jedna przy 2cm rozwarcia chodzi po ścianach, inna przy 5cm w ogóle nie czuje żeby coś się działo
@asiun u mnie tramalu nie podają może na szczęście 🙈 a wracała Ci potem jeszcze ta kolka nerkowa? Mam teraz obawę, że będzie mnie nawiedzać już do końca
Jeju ale duże bobasy już macie 🙈
Kolka już pozniej w ciąży nie wróciła, ale leżałam na oddziale dokładnie od 23 marca do 2 kwietnia.
Lauraa lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Kobiety różnie reagują na ból. Mnie podczas ostatniego porodu jak miałam już 7cm rozwarcia i siedziałam na piłce oddychając i próbując jakoś ten ból wytrzymać lekarz, który zajrzał, spytał, czy ja wgle rodzę, bo tak na sali spokojnie 😅🫣 Do tej pory mnie to śmieszy. Miałam ochotę mu powiedzieć: panie idź sobie i wróć jak będziesz potrzebny, bo ja tu walczę w duchu o przetrwanie 🤣🤣🤣 no ale już wiem, że jestem tym typem, co nie ma potrzeby krzyczeć i inne takie 😅
Hahah, a tutaj dużo dziewczyn potrzebuje krzyczeć z tego co widzę. Mnie jak boli to się zamykam w sobie i nie mogę z nikim rozmawiać, muszę być skupiona 🤣 dlatego tak się zastanawiam czy jest sens brania męża na poród bo chyba nie pogadamy 🤪 -
asiun wrote:
O to długo Cię trzymali 🥵 ale najważniejsze, że już nie wróciło -
Mnie zazwyczaj jak boli, to idę spać, ale chyba przy porodzie nie przejdzie. 😂
KarolaKinga, Lauraa, Kkk77 lubią tę wiadomość
👩🏻 29 | 👨🏻 30
2025 r. będzie Nasz. 💙
-
Laura to ja jestem ten sam typ. Lubie sobie w trakcie porodu właśnie się skupić na oddychaniu, na ciele, jak już bardzo boli, to już mi się nie chce z położnymi gadać, tylko tak sobie cierpię w samotności aż się urodzi 😅 taki totalny mindfullnes, ale wiecie są badania że to pomaga naprawdę przetrwać ból… co zabawne mój mąż już wie na szczęście, że ze mną w takich sytuacjach nie ma co gadać. Chyba sobie zdaje sprawę z tego, że jego rola podczas porodu to będzie siedzieć cicho i po prostu być ewentualnie pod koniec potrzymać mnie za rękę na partych i posiedzieć te dwie godziny jak będzie kontakt skóra do skóry. No chyba, że cesarka, to wiadomo, on sobie pokanguruje 😅
Lauraa lubi tę wiadomość