CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Lauraa wrote:Hej, ja również zaliczyłam falstart porodowy w pełnię. 🙈Wypuścili mnie ze szpitala po sterydach, tokolizie, antybiotyku (wyszły bakterie w posiewie) i po kilku godzinach w domu dostałam krwawienia i skurczy i wzięli mnie od razu na porodówkę, 2cm rozwarcia, szyjka 9mm. 12h na porodówce z mężem miałam próbować odpoczywać i się wyciszać. Dawali mi antybiotyki, paracetamol i nad ranem skurcze się wyciszyły. Teraz leżę na oddziale jak na tykającej bombie. Jest wcześnie więc nie prowokuje porodu, ale zaczyna mnie to psychicznie przytłaczać, że walczę żeby był jeszcze w brzuchu a mój organizm już go zaczyna wypychać. Crp 20 więc dają antybiotyki, wprowadzili mi też dzisiaj clexane. Wody nie odeszły więc dlatego pewnie mnie tak wyciszają i każą leżeć. Ale takiego życia w zawieszeniu się nie spodziewałam
Lauraa, Cel95 lubią tę wiadomość
-
asiun wrote:A dlaczego clexane wprowadzili ?
Fibrynogen za wysoki mi wyszedł a muszę leżeć teraz, więc żeby mi się zakrzepy nie zrobiłyCel95 lubi tę wiadomość
-
Gusia_ wrote:Moja córcia teraz przybrała w trzy tygodnie 360 gram i też spadła, ale przepływy i łożysko ok, więc lekarz kazał się nie martwić. Też chyba warto mieć na uwadze, że jest coś takiego jak błąd pomiaru i przed porodem dzieci zwalniają
jak u Ciebie wyszły przepływy? Jesli ok to ja chyba bym nie panikowała
Dziękuję Gusia i Tanashi za uspokojenie, przepływy i cała reszta w normie ale ja w sumie cały czas spadam na wadze i brzuch mi kompletnie nie rośnie i już nie wiem czy się nie zaczęłam nakręcać jak to kobieta w ciąży przewrażliwiona 😪 chce już urodzić i przejść na karmienie piersią może będzie lepiej jak to lekarz powiedział 😪
21.08.24- ostatnia 🩸
11.09.24- owu
21.09.24- I kreska
22.09.24- ⏸️ kreski
22.09.24- Beta 11.9
25.09.24- Beta 61.9 progesteron 22,8
30.09.24- Beta 2487
02.10.24- GS 6mm + YS / torbiel
09.10.24- CRL 2,9 / torbiel plus krwiak
18.11.24- cytomegalia +
20.11.24 prenatalne
55 CRL, wszystko dobrze
Prawdopodobnie dziewczynka 👧🏼🩷
21.11.24- testy genetyczne - prenatal testDna karyo plus Rh
28.11.24 wyniki - zdrowa dziewczynka 🩷
16.04- 2120g- dziecko nisko krotka szyjka -
Jeśli chodzi o naleśniki to daję pół szklanki mleka, pół szklanki wody gazowanej, szklankę mąki, 2-3 jajka, szczyptę soli i cukier
Najpierw miksuje mleko, mąkę, jajka z cukrem i szczyptą soli na początku. Potem dodaje wodę gazowana i dosłownie chwilę tylko delikatnie mieszamy mikserem. Odstawiam ciasto na 30 minut i dopiero smażę.
Aczkolwiek odkąd mam cukrzycę nie robiłam ani razu a mam dziś właśnie taką ochotę boooooze -
Awokado tak to jest, że mówią nie martw się, a my sobie już wyobrażamy to czy owo
Ja tak miałam z tą torbielką z 2 prenatalnych. Na szczęście zniknęła do trzecich i jest wszystko pięknie już. Tego Ci życzę😊 dzieci się intensywnie rozwijają, rosną, a my je ciągle podglądamy. Będzie dobrze, mocne kciuki.
Mnie bardzo pocieszało, że co 2 dorosły ma torbiele. Chyba, że dawno się nie skanowałto myśli, że nie ma. Ja czy Mąż też tak myśleliśmy, ale spadło na nas obydwu milion badań i co - każdy jakieś ma.
awokado 🥑 lubi tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Letrox, hydroxychloroquine, acard
+ ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Blackapple wrote:Lauraa współczuję i trzymam kciuki, żebyś jeszcze nie rodziła, wcześnie jeszcze
Smerfetka mam 4 koszule chyba.
Magdalena a dajesz oleju do ciasta? Ja robię z https://aniagotuje.pl/przepis/jak-zrobic-ciasto-na-nalesniki tylko daje takie 50 ml tego oleju do ciasta, więc trochę więcej niż ona + minimalna ilość wylewam też na patelnię i rozsmarowuje papierem do pieczenia przed pierwszym nalesniorem (mam patelnię żeliwna, więc nie przywiera, na zwykłej bym lała przed każdym), czasem brzegi mi się trochę kruche zrobią jak za długo potrzymam na patelni, ale zwija się spoko i jak masz wagę to polecam ważyć wszystko po kolei
No ja już chyba każdy przepis wypróbowałam z olejem i z masłem też 😝 ale będę tak długo robiła aż w końcu dojdę do perfekcji 🤣 generalnie te moje jak poleżą później pod czystą ścierką albo owinę w folię to miękną ale no nie robię przecież ich żeby leżały parę godzin tylko żeby jeść od razu 😛Blackapple lubi tę wiadomość
-
magdalena321 wrote:Ah i jak macie sprawdzony przepis na naleśniki to plis rzućcie bo moje nie wiem jakkolwiek zrobię to wychodzą takie sztywne jak… no jak kartka papieru suche sztywne zwijać się nie da, musiałyby chyba poleżeć dłużej pod przykryciem później albo owinięte folią żeby zmiękły. Co robię nie tak ☹️ nie daje ani za dużo mąki ani nic żeby były takie twarde
Uwielbiam taki Instagram „pyszcznieczyprzepysznie”
I ona tam to podrzuciła, od tego czasu robię tylko z jej przepisumagdalena321, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Lauraa wrote:Hej, ja również zaliczyłam falstart porodowy w pełnię. 🙈Wypuścili mnie ze szpitala po sterydach, tokolizie, antybiotyku (wyszły bakterie w posiewie) i po kilku godzinach w domu dostałam krwawienia i skurczy i wzięli mnie od razu na porodówkę, 2cm rozwarcia, szyjka 9mm. 12h na porodówce z mężem miałam próbować odpoczywać i się wyciszać. Dawali mi antybiotyki, paracetamol i nad ranem skurcze się wyciszyły. Teraz leżę na oddziale jak na tykającej bombie. Jest wcześnie więc nie prowokuje porodu, ale zaczyna mnie to psychicznie przytłaczać, że walczę żeby był jeszcze w brzuchu a mój organizm już go zaczyna wypychać. Crp 20 więc dają antybiotyki, wprowadzili mi też dzisiaj clexane. Wody nie odeszły więc dlatego pewnie mnie tak wyciszają i każą leżeć. Ale takiego życia w zawieszeniu się nie spodziewałam
strasznie Ci współczuję, tyle stresu
Lauraa lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:Ja dodaję wodę gazowaną i mleko pół na pół.
Dostałam wyniki gbs – jeden negatywny, drugi pozytywny🙄tego żem się nie spodziewała. Dostaje się tylko antybiotyk przed porodem?
Tak, podłącza nam kroplówkę z antybiotykiem -
Jak miałam indukcję i nie miałam GBS jeszcze wyniku to po prostu mi babeczka wstrzyknęła strzykawkę antybiotyku w wenflon, to nawet nie była kroplówka tylko strzykawka leku
Co do naleśników robię z przepisu Kwestia Smaku i są bardzo ok, polecamWiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja, 15:04
Elza1234, Werzol, Alex_92 lubią tę wiadomość
-
Ja się właśnie zabieram za racuszki jabłkowe👰🏻♀️29 👨💼32
2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
W ogóle byłam na zajęciach z 2 fazy porodu. Najważniejsze co z nich zapamiętałam to żeby obniżać sobie jakby oddechem zebra w dół po tym pierwszym wdechu przeponowym. I niskie tony na aaa, uuu też można do tego dodać tak głośno mrucząc te tony. Chyba działa bo dostałam kilka kopów od kogoś, kto jeszcze nie ma zamiaru wychodzić 😅
Jeszcze był pilates ale na szczęście pomiędzy nim a oddechem zaliczyłam kawiarnię bo było 45 min przerwyNosa, Blackapple, Alex_92, Margareetka lubią tę wiadomość
👰🏻♀️29 👨💼32
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Cel95 wrote:W ogóle byłam na zajęciach z 2 fazy porodu. Najważniejsze co z nich zapamiętałam to żeby obniżać sobie jakby oddechem zebra w dół po tym pierwszym wdechu przeponowym. I niskie tony na aaa, uuu też można do tego dodać tak głośno mrucząc te tony. Chyba działa bo dostałam kilka kopów od kogoś, kto jeszcze nie ma zamiaru wychodzić 😅
Jeszcze był pilates ale na szczęście pomiędzy nim a oddechem zaliczyłam kawiarnię bo było 45 min przerwy
Idź sobie jeszcze raz na ten Oddech II, ja za drugim razem więcej zapamiętałam niż za pierwszym
W sumie to bym poszła jeszcze kiedyś do innej trenerki zobaczyć czy na pewno mówią dokładnie to samo, ale nie wiem czy będzie mi dane, ciężko się załapać na zapis, jak się rano zapomni to potem się ląduje na 9 miejscu na liście oczekujących -
Cel95 wrote:Awokado tak to jest, że mówią nie martw się, a my sobie już wyobrażamy to czy owo
Ja tak miałam z tą torbielką z 2 prenatalnych. Na szczęście zniknęła do trzecich i jest wszystko pięknie już. Tego Ci życzę😊 dzieci się intensywnie rozwijają, rosną, a my je ciągle podglądamy. Będzie dobrze, mocne kciuki.
Mnie bardzo pocieszało, że co 2 dorosły ma torbiele. Chyba, że dawno się nie skanowałto myśli, że nie ma. Ja czy Mąż też tak myśleliśmy, ale spadło na nas obydwu milion badań i co - każdy jakieś ma.
Laura jeny bardzo współczuję nerwów! Mocno trzymam kciuki żebyście tak długo jak trzeba pobyli w dwupaku 🤞Lauraa lubi tę wiadomość
-
Laura nie oszczędza Cię ta końcówka. Trzymajcie się tam jeszcze te trzy tygodnie!
Ja dziś dzień kulinarny w pełni, zrobiłam 1.5 kg granoli na połóg (teraz muszę ją schować żeby mąż nie zjadł do tego czasu x d) i biorę się za zapas gołąbków do zamrożenia. Ale najpierw kawa i lody na pobudzenie żeby wystać, bo wcześniej jeszcze robiłam obiad na dziś i kręgosłup już trochę wysiada xDLauraa lubi tę wiadomość
-
Tanashi wrote:Laura nie oszczędza Cię ta końcówka. Trzymajcie się tam jeszcze te trzy tygodnie!
Ja dziś dzień kulinarny w pełni, zrobiłam 1.5 kg granoli na połóg (teraz muszę ją schować żeby mąż nie zjadł do tego czasu x d) i biorę się za zapas gołąbków do zamrożenia. Ale najpierw kawa i lody na pobudzenie żeby wystać, bo wcześniej jeszcze robiłam obiad na dziś i kręgosłup już trochę wysiada xD
Czy omijasz coś w przepisie i czegoś nie dodajesz, żeby dłużej wytrzymała? -
ja będę mieć 4 koszule, z czego jedna ciemna typowo na poród. Ja raczej nie sypiam w koszulach więc zobaczymy, zawsze później można domówić
Swojego przepisu na naleśniki nie dam, bo (może wstyd się przyznać) nie umiem robić i nigdy nie robię
Teraz w ciąży mam na nie większą fazę, ale od naleśników jest mój mąż 😄
Laura o kurcze, no to też niezłe akcje. Obyście jeszcze wytrzymali trochę! 🙏✊Lauraa lubi tę wiadomość
2cs 🤞
7dpo:
- Progesteron: 15,30 ng/ml
- Estradiol: 288 pg/ml
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
👩 30s
🧑 34
🐶 3
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-
Elza1234 wrote:A ta granola długo Ci wytrzymuje? Bo wszędzie zawsze w przepisie miałam że 2/3 tyg i trzeba zjeść
Czy omijasz coś w przepisie i czegoś nie dodajesz, żeby dłużej wytrzymała?
Zazwyczaj robię mniejszą ilość i zjadamy na bieżąco, ale zdarzyło mi się kiedyś zapomnieć o jednym słoiku i po kilku tygodniach smakował tak samowięc myślę że na luzie. Ja robię tak, że kilogram płatków owsianych mieszam z 2 zmiksowanymi bananami, 2 łyżkami masła klarowanego roztopionymi, 5 łyżkami miodu i 1.5 łyżki kakao. Rozkładam na blaszce i piekę to tak 30 minut w 180 stopniach, co kilka minut mieszając. Po wystygnięciu dodaje pokrojoną paczkę daktyli i pokrojoną tabliczkę gorzkiej czekolady
no i jakieś orzechy itd. jak coś mam pod ręką to też.
Wiadomość wyedytowana przez autora: 14 maja, 16:00
Elza1234 lubi tę wiadomość
-
Ja do naleśników zamiast wody daję zawsze kefir i wychodzą idealne, puszyste, mlekiem z kolei rozrzedzam samo ciasto, a reszta składników na oko👱♀️ 29 🧔 34
7 lat starań
- 19/09 transfer ET blastki 3AA ❤️
- 27/09 beta 119,54 | 29/09 beta 360,43 | 01/10 beta 776,78
- 30/10 USG 2,1cm 👶 177/min ❤️
- 28/11 USG PRENATALNE - 6,5cm 👶, 155/min ❤️
- 03/12 - 8cm Pannicy! 🩷🩷
- 04/12 NIFTY 🎉 czekamy na Anielkę 👶
-27/12 - 195g 👶
-27/01 - 414g 👶
-26/02 - 834g 🌸
-27/03 - 1467g 🍀
-25/04 - 2417g 🐣