CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tylko na szczepię samym bexero?
Wg lekarz nam nie proponował tej drugiej szczepionki z tą resztą serotypow, bo mówił że u nas w kraju bexero wystarczy
A widzę że sporo z was jednak bierze nimerix też
Nam właśnie przełożyli szczepienie na przyszłą środę, bo nie ma lekarza mojego, a zależało mi żeby do niego iść -
Elza a jak u Ciebie z obkurczeniem macicy? Wszystko ładnie idzie? Bo mój wspaniały ginekolog przepisał mi Posterisan h i używałam ale nie do końca pomagało. Po łyżeczkowaniu okazało się że problemu nie ma i gadałam o tym z fizjo. Stwierdziła że jak coś zalegało w macicy to mogło podrażniać teraz już nie wiem ale żyłę główną(?) i stąd była krew
U nas też weekend z gośćmi, zmęczona jestem 😅 chrzestni już wybrani, tylko musimy przesunąć termin chrzcin bo brat ma w planach urlop. A jeszcze wczoraj po 18 dostaliśmy świeżo zerwane maliny więc była akcja mrożenia i robienia dżemu -
My się przerzuciliśmy na biogaje z vivomixxu, wg mnie dawkowanie jest łatwiejsze. W vivomixxie ten proszek cały czas nam się wytrącał i przytykał kroplomierz a na koniec już miałam wrażenie że podaje małej sam ten olej. Pediatra nam poleciła żeby zmienić na biogaje
-
Werzol wrote:Elza a jak u Ciebie z obkurczeniem macicy? Wszystko ładnie idzie? Bo mój wspaniały ginekolog przepisał mi Posterisan h i używałam ale nie do końca pomagało. Po łyżeczkowaniu okazało się że problemu nie ma i gadałam o tym z fizjo. Stwierdziła że jak coś zalegało w macicy to mogło podrażniać teraz już nie wiem ale żyłę główną(?) i stąd była krew
U nas też weekend z gośćmi, zmęczona jestem 😅 chrzestni już wybrani, tylko musimy przesunąć termin chrzcin bo brat ma w planach urlop. A jeszcze wczoraj po 18 dostaliśmy świeżo zerwane maliny więc była akcja mrożenia i robienia dżemu
Bo z macicy plamienie miałam 2 dni i przeszło. Więc to nie okres
4.09 mam gina to zobaczę jak wygląda macica i czy nie mam dalej stanu zapalnego w pochwie -
Karola3xJ:D wrote:U mnie standardowo u facetów w pewnym wieku robi się troponinę. Nawet jak ekg przy przyjęciu jest okej. U kobiet jeśli skarżą sie na ból gardła i biegunkę też robi się tropo. Nikt na tym badaniu nie oszczędza bo drogie to nie jest a ratuje skórę.
No u taty właśnie z EKG wtedy też nic nie wyszło -
Elza1234 wrote:Ale ja z odbytu krwawię
Bo z macicy plamienie miałam 2 dni i przeszło. Więc to nie okres
4.09 mam gina to zobaczę jak wygląda macica i czy nie mam dalej stanu zapalnego w pochwie
Ja też plamiłam z odbytu, z macicy swoją drogą też, i używałam maści na hemoroidy ale nie pomagała. Fizjo stwierdziła że jedno wpływa na drugie, bo zastanawiałam się jak to jest, że problem hemoroidów się skończył po łyżeczkowaniu macicyElza1234 lubi tę wiadomość
-
Cudowna babka mi robila Dopplera. I dokładna. Bywają jeszcze super medycy w luxmedzie. Mam jakiegoś żylaka, ale nie jest źle. Mówiła że dużo pracowała z pacjentkami z zespołem antyfosfolipidowym lata temu i naprawdę mam szczęście, że ciaza taką super a jeszcze zero zakrzepów w połogu i mam dalej dużo się ruszać. Teraz tylko do chirurga iść na konsultacje i nogi z głowy.23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Werzol wrote:Ja też plamiłam z odbytu, z macicy swoją drogą też, i używałam maści na hemoroidy ale nie pomagała. Fizjo stwierdziła że jedno wpływa na drugie, bo zastanawiałam się jak to jest, że problem hemoroidów się skończył po łyżeczkowaniu macicy
To mi ćwieka wbiłaś -
Ja dawałam biogaię przez miesiąc niecały, miał wtedy tę brzuszkowe problemy itd, ale czy cokolwiek pomogła to nie wiem, bo u nas jednak chyba kluczem jest espumisan 🙈 aktualnie pomału schodzę z ilości kropel, było 10, jest 7, trzymajcie kciuki 🫠
Szczepienie na rota mamy w czwartek i właśnie się zastanawiam czy łączyć to z meningokokami czy zrobić odstęp. Elza też nam pediatra powiedziała o samym bexero i tylko tym szczepiliśmy.
Co do śpiworka to my przeskoczymy z 0,5 na 2,5 pewnie już niedługo, bo o ile w cieplejsze noce wystarczą mu spanie w pajacyku, tak w chłodniejsze już musi mieć śpiworek, w ogóle w ciągu dnia muszę mu narzucać bluzę albo koszulę, bo normalnie jest zmarznięty w body z długim rękawem i spodniach przy 23-24 stopniach w domu 🙈🙈🙈Elza1234 lubi tę wiadomość
-
Werzol wrote:Ja też plamiłam z odbytu, z macicy swoją drogą też, i używałam maści na hemoroidy ale nie pomagała. Fizjo stwierdziła że jedno wpływa na drugie, bo zastanawiałam się jak to jest, że problem hemoroidów się skończył po łyżeczkowaniu macicy
A ja mam takie dolegliwości z powodu endometriozy, że w pierwszym dniu okresu mam delikatne plamienie też z tyłu. Ale ognisko nie jest duże, więc na razie nic z tym nie robię
Cel bez urazy a nie mogliście poczekać z tą kupą do rana i iść do Przychodni? To nie jest zagrożenie życia, spokojnie byś doczekała do 8 rano. a teraz tyle chorych. Moim zdaniem prywatnym ta lekarka ci dobrze powiedziała, że to nie było zbyt rozsądne. Przynajmniej z mojego punktu widzenia 😅
Smerfetka tak, my tak właśnie szczepimy jak napisałaś. W przyszłym tygodniu wstępnie mamy zaplanowane. Obym nie musiała przekładać, ale młoda dziś bez gorączki więc myślę, że wyjdziemy niebawem na prostą bo tylko jest marudna
Ja dziś wyciągnęłam już śpiworek 2,5 tog bo zimno jak diabli 🤣 -
Anabbit wrote:Jakie macie śpiworki na jesień? U nas w końcu śpiworek został zaakceptowany, ale jest jej ewidentnie za zimno w nim (pajac + śpiworek 0.5 tog przy 25 stopniach xd ) i muszę ją okrywać jeszcze muslinowym otulaczem. No, ale że mam pierdolca że nakryje sobie nim w nocy twarz to chciałabym już jej kupić śpiworek na jesień. Tylko teraz nie wiem 1 tog czy 2.5? Ten 2.5 brzmi hardcorowo, ale skoro jej zimno latem w 0.5 to już sama nie wiem na co postawić. Ma ktoś takie ciepłolubne bobasy?
Ja to polecam przede wszystkim kupić duuuzo większy. Np my uzywamy 90 tki odkąd młody miał 68 rozmiar więc dużo dużo większy. Związuje frotka na dole I jest git. Szkoda mi co chwile kupowaća taj to na 2 sezony będzie. Zwłaszcza ten cieńszy można kupić sporo większy. My też używamy do wozka. Body dlugi rekaw I spiworek bez rękawów
-
Karola nam też mówili, żeby się nie spieszyc z tą szczepionką na meningo.
Gusia a ile macie w domu stopni, że 2.5 tog?
I czy ma ktoś może do polecenia śpiworek taki z nogawkami? U nas inne nie przejdą. I wydaje mi się, se taki 1 lub 1.5 tog, bo my mamy w nocy 22 stopnie w sypialni, w zimie pewnie będzie 20, ale to i tak ciepło. -
My póki co śpiworek 1,5tog i steruje tym co pod spodem, albo sam bodziak albo pajacyk. Ale im bliżej jesieni to będę kupować 2,5tog, bo Marcel też woli jak mu cieplej.
Pisze się na kolejny Tula alert 😃bo jakoś z chustowaniem się nie umiem dogadać, sprawia mi bardzo dużą trudność dociaganie tej chusty, ciągle jest za luźno.
U fizjo wszystko spoko, stwierdziła że ładnie trzyma główkę na brzuchu, nóżki pięknie idą do góry, jedyne nad czym musimy trochę popracować to podnoszenie rąk. Mamy więcej bawić się zabawkami nad nim, żeby próbował łapać i łączyć rączki razem. I w naszym wieku ma już leżeć na brzuszku 30min dziennie.
Kolejna kontrola umiejętności za dwa miesiące 😊 -
Gusia niby u mnie wszyscy ginekolodzy po drodze wykluczyli u mnie endo. Ale nie miałam nigdy tomografii miednicy robionej w sumie, ani laparoskopii. Na histero lekarz twierdził że nie mam żadnych ognisk. Także wierzę że to tylko hemoroid porodowy.
Nosidło wzięłam bo pewnie za jakiś czas już mi nie będzie się chciało wiązać tego ustrojstwa.niech tylko młoda będzie sztywna w plecach. Ale chusta to moja wielka miłość, naprawdę. Dzięki niej moje czwarte piętro mi nie straszne
Właśnie wróciłam z zakupów i z psem dzięki niej.
Co to śpiworów to ja dostałam tyle w spadku że na zimę nic nie muszę kupować 🙈
Wg myślałam że ubranka kończą mi się na rozmiarze 68, a ja mam całą szafę już w większychtyle dostaliśmy
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 13:41
-
Blackapple wrote:Karola nam też mówili, żeby się nie spieszyc z tą szczepionką na meningo.
Gusia a ile macie w domu stopni, że 2.5 tog?
I czy ma ktoś może do polecenia śpiworek taki z nogawkami? U nas inne nie przejdą. I wydaje mi się, se taki 1 lub 1.5 tog, bo my mamy w nocy 22 stopnie w sypialni, w zimie pewnie będzie 20, ale to i tak ciepło.
Jak dla Ciebie 20 stopni w sypialni to ciepło to ja nie mam pytań, bo dla mnie dziś w nocy 22 to było lodowato i wszystkie z córkami spałyśmy w ciepłych kołdrach a mała w body i 2,5 tog i nie była spocona 🫣