CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Rozumiem Wasze stresy jak dziecko pierwszy raz prześpi 8 godzin ciągiem, mąż nie ogarnął że mała zaczęła płakać z głodu bo nie jadła od 21:30 😲 dobrze że to dzisiaj tak wypadło a nie po tym szczepieniu bo już bym się martwiła czy wszystko ok. Już nadrabiamy jedzonko i pewnie jeszcze chwilę się zdrzemnie
-
U mnie moja średnio też chciała wstawać w nocy, ale jakoś kwękała to zwykle tak robi na mocny głód więc ją wzięłam. Dwa razy jadła po 4 min I od razu sen. Trochę jej to przeciągałam dobudzajac do 9,10 minut żeby zjadła też to mleko 2 fazy ale musiałam się naprawdę starać xd
Marudziła trochę (chyba jednak przez sen) po raz pierwszy i rano też. A ona zawsze rano radosna, uśmiechniętą. W nocy też nie płacze tylko się lekko przebudza i ciumka czy ssie piąstki jak chce jeść.
Juz miałam rozkmine czy się jednak nie najada po czym poszło tak gigantyczne siku i kupka ze się zszokowałam
Karmiąc mm to bym nie miała takich rozkmin a tak to człowiek się zastanawia, jeszcze przy tym skoku i kryzysie laktacyjnym na raz to w ogóle
Swoją drogą, Wasze dzieci też całą noc wstrzymują się z potrzebami fizjologicznymi?
U nas w nocy nigdy nic się nie dzieje, także jest sumarycznie ok 10-12h nawet przerwy i dopiero rano idzie ze spotęgowaną siłą. W sumie od początku tak jest😅Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:35
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Trochę mnie tu nie było 🫣
W zeszły poniedziałek byliśmy u mega polecanej pani gastrolog. Ewidentnie mamy sporą alergię pokarmową nie wiadomo do końca na co poza bmk i jajkami, więc mam mocno restrykcyjna dietę, prościej napisać co mogę jeść niż to czego nie mogę
Marcel jeszcze bardziej zwolnił z przybieraniem na wadze, teraz mamy 4400g więc no malutko (także Karola chyba u Was jest większy przyrost niż my mamy)😭 jeśli na tej diecie nie będzie poprawy z tymi kupami i jego przyrostem masy to musimy przejść na mm , czego ani ja nie chcę, ani lekarka 😭
No i mamy kategoryczny zakaz drugiej dawki na rota, bo stwierdziła że po niej już na pewno byśmy wylądowali w szpitalu. W ogóle była zdziwiona, że mały dostał pierwszą dawkę skoro pediatra miał zgłaszane takie brzydkie kupy i ich ilość.
Cały zeszły tydzień spędziłam u moich rodziców i trochę postanowiłam się odciąć od internetu i po prostu korzystać z ich pomocy i odpoczywać.
Czytam kilka ostatnich stron i łączę się w złym spaniu przez ostatnie dwa dni, nie wiem czy to ta pełnia, czy skok rozwojowy 🤔 do tego mały jakby się oduczył łapać cycka i dosłownie robi mały dziubek i zasysa sam sutek, nawet jak uda mi się go ładnie przystawić to się odrywa tak że znów jest płytko
Boże to się Wam wyżaliłam znów 😥 -
Margaretka współczuję, jesteś bardzo dzielna 💙 A mały ma tyle alergii różnych czy na razie po prostu wykluczają dużo produktów metoda prób i błędów żeby znaleźć winowajcę?
Cel u nas też tak jest, zawsze 5-5:30 pobudka i zaczyna się progiem z 💩. Muszę z nim wychodzić do drugiego pokoju żeby nie budził córki i męża. Ale wolę o piątej niż o drugiej w nocy np. 🤪
My za godzinę jedziemy na szczepienie na meningokoki. Pediatra mówiła że na razie tylko bexsero robimy, a nimenrix z drugim rota.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 07:48
-
Margaretka dzielnie walczysz! A w razie czego mm to też jest pozywienie które umożliwia zdrowy rozwój malucha. Wiadomo tyle roboty z kp, rozkręceniem laktacji to też by mi było przykro. Ale zobacz próbujesz z każdej strony.23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
Tanashi wrote:Margaretka współczuję, jesteś bardzo dzielna 💙 A mały ma tyle alergii różnych czy na razie po prostu wykluczają dużo produktów metoda prób i błędów żeby znaleźć winowajcę?
Cel u nas też tak jest, zawsze 5-5:30 pobudka i zaczyna się progiem z 💩. Muszę z nim wychodzić do drugiego pokoju żeby nie budził córki i męża. Ale wolę o piątej niż o drugiej w nocy np. 🤪
My za godzinę jedziemy na szczepienie na meningokoki. Pediatra mówiła że na razie tylko bexsero robimy, a nimenrix z drugim rota.
Na razie wiemy na pewno o bmk i jajkach, bo jak to odstawiłam to była poprawa ze skórą i kolkami (w między czasie prowokacja na bmk, która nam to potwierdziła). A teraz dodatkowo gastrolog kazała odstawić kolejne potencjalne alergeny na 4tyg i jeśli będzie w końcu lepiej z tymi kupkami to wtedy pojedyńczo mam włączać te produkty i obserwować małego.
Kciuki za pomyślne szczepienie, oby bez gorączki i bólu 🤞❤️
Cel u nas dziś przez noc poszły trzy pieluchy ale z nami to raczej nie masz co porównywać 🫣
Strasznie mi zależało na kp, ale wiadomo zdrowie maluszka na pierwszym miejscu. Z tymi leczniczymi mlekami z tego co czytałam to też trochę metodą prób i błędów.
Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 08:13
-
Margareetka wrote:Na razie wiemy na pewno o bmk i jajkach, bo jak to odstawiłam to była poprawa ze skórą i kolkami (w między czasie prowokacja na bmk, która nam to potwierdziła). A teraz dodatkowo gastrolog kazała odstawić kolejne potencjalne alergeny na 4tyg i jeśli będzie w końcu lepiej z tymi kupkami to wtedy pojedyńczo mam włączać te produkty i obserwować małego.
Kciuki za pomyślne szczepienie, oby bez gorączki i bólu 🤞❤️
Cel u nas dziś przez noc poszły trzy pieluchy ale z nami to raczej nie masz co porównywać 🫣
Strasznie mi zależało na kp, ale wiadomo zdrowie maluszka na pierwszym miejscu. Z tymi leczniczymi mlekami z tego co czytałam to też trochę metodą prób i błędów.
Hej Margaretka, współczuję Ci stresu i tego szukania alergenów 🥺 co do mleka -nam pediatra wypisała bebilon pepti syneo i pierwszego dnia nie chciał pić, ale po kilku dniach się przyzwyczaił. Co prawda tylko dokarmiam jak widzę, że chce jeszcze jeść i już krzyczy przy piersi. U nas ok 2 tygodnie diety bmk i wysypka jakby delikatnie mniejsza ale nadal jest. Ulewanie różnie, jeden dzień chlusta, drugi dzień nic. Po jakim czasie się robi prowokacje? Zastanawiam się czy to w ogóle to jeśli nie ma krwi w kupie i ładnie przybiera. 🤷♀️ -
Lauraa wrote:Hej Margaretka, współczuję Ci stresu i tego szukania alergenów 🥺 co do mleka -nam pediatra wypisała bebilon pepti syneo i pierwszego dnia nie chciał pić, ale po kilku dniach się przyzwyczaił. Co prawda tylko dokarmiam jak widzę, że chce jeszcze jeść i już krzyczy przy piersi. U nas ok 2 tygodnie diety bmk i wysypka jakby delikatnie mniejsza ale nadal jest. Ulewanie różnie, jeden dzień chlusta, drugi dzień nic. Po jakim czasie się robi prowokacje? Zastanawiam się czy to w ogóle to jeśli nie ma krwi w kupie i ładnie przybiera. 🤷♀️
Ogólnie Babilon nadal ma białko mleka w składzie tylko hydrolizowane więc może nie być wystarczająca zmiana. U nas nie wystarczył i musieliśmy przejść na neocate. I dopiero na tym pod 2 tyg wysypka zeszła prawie w całości, refluks zmniejszył się o 90%. Zostały nam jeszcze problemy z bolesnymi baczkami, ale to może być problem niedojrzałości układu pokarmowego.
Nam pediatra mówiła o kilku miesiącach na tym mleku i dopiero około 5-6 msc życia próbie włączenia zwykłego mm.Lauraa lubi tę wiadomość
-
No widzicie,niby mleko dla alergików ale jednak nie do końca....
Margaretk współczuję problemów. Myślę, że nadzieja na kp nadal jest. Moja nie ma alergii i też jakoś pomału nabiera gramów .
Cel moja też do rana ma prawie suchą pieluchę co mnie akurat bardzo tresuje za każdym razem. -
Lauraa wrote:Hej Margaretka, współczuję Ci stresu i tego szukania alergenów 🥺 co do mleka -nam pediatra wypisała bebilon pepti syneo i pierwszego dnia nie chciał pić, ale po kilku dniach się przyzwyczaił. Co prawda tylko dokarmiam jak widzę, że chce jeszcze jeść i już krzyczy przy piersi. U nas ok 2 tygodnie diety bmk i wysypka jakby delikatnie mniejsza ale nadal jest. Ulewanie różnie, jeden dzień chlusta, drugi dzień nic. Po jakim czasie się robi prowokacje? Zastanawiam się czy to w ogóle to jeśli nie ma krwi w kupie i ładnie przybiera. 🤷♀️
Prowokacje zleciła nam alergolog u której byliśmy, co oczywiście było za wcześnie, więc nie polecam. Potem dopiero się dokształciłam i powinno się robić dopiero tak jak Optymistka pisze.
My dostaliśmy póki co receptę na nutramigen, żeby mieć w razie w ale jeśli nie będzie potrzeby to nie dajemy. Poza słabym przyrostem pozostałe wskaźniki skutecznego karmienia są ok.
U nas ulewania za to zupełnie nie było i nie ma. W alergii chyba nie ma jednych objawów idealnie takich samych w każdym przypadku. U nas na przykład krew pojawiła się długo po ustaniu problemów skórnych.
Karola no lekarze są bardzo zgodni co do tego, żebym karmiła jak najdłużej jeśli tylko chcę i uda się podtuczyć trochę młodego.
Może te dzieci też są takie mniejsze tak po prostu, w genach. Ja też zawsze byłam wysoka i mega chuda, z resztą zostało mi to do dziś, bo mając 170cm moja standardowa waga to 50-52kg i za cholerę nie mogę przytyć więcej.Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 09:12
Lauraa lubi tę wiadomość
-
Kkk77 wrote:U młodego ostatnio było 7300 na szczepieniu, ale na szczęście nic o ograniczaniu jedzenia nie było, on i tak je 6x dziennie przez to, że tak noce przesypia i to często nie dopija 150ml, na wieczór lubi wypić więcej i robię mu 180, ale w sumie też nigdy nie wyzerował tego tak całkiem… Niedługo dzieciaki zsczna się jeszcze więcej ruszać to z tą wagą też będzie inaczej. Ja to w ogóle nie wiem gdzie mu się te 7300 uzbierało, na długość ma jakieś 70cm i nawet nie jest jakiś pulchny, na nóżkach ma aż 1 wałeczek 🙈
Pediatra mi powiedziała, że bardziej podejrzane byłoby jakby dziecko, które w zasadzie od życia płodowego szło 90-95 centylem, nagle zwolniło drastycznie. No i też co innego jak się urodzi 3,3kg i co innego jak się urodzi 4,3kg 🫠 -
Margaretka, współczuję tych przejść i rygorystycznej diety ale wiadomo, czego sie nie zrobi dla maluszka. Trzymam kciuki zeby się Wam udało utrzymać KP, bądź dobrej myśli 💪 my na alergię bmk dokarmiamy tym Nutramigenem (1-2 razy dziennie, reszta KP) i nie jest taki zły, małemu podszedł więc w ostateczności może u Was tez zadziała.
My dzis mamy wyczekiwaną wizytę u fizjo/osteopatki, zapisaliśmy sie dawno (bo to taka mega polecana babka u nas w okolicy) bez konkretnego celu a bardziej profilaktycznie a tu nagle od 3 dni brak kupy więc moze zastosuje jakies triki i go popusci, zobaczymy.Margareetka lubi tę wiadomość
-
Nineq wrote:No właśnie mój urodził się 3,3 kg, spadł do 3,0 kg w dniu wypisu i po dwóch tygodniach zaczął dobrze przybierać. Nie wiem ile waży, obstawiamy powyżej 6 kg, szczepienie niedługo to się okaże. Tylko jak Twój mały, mój idzie w długość. Niedługo gondola za krótka będzie. On nawet nie był prognozowany na wielkiego jak byłam w ciąży. Dziennie wypija od 750 do 950 ml mleka, zależy od dnia. Na siłę wmuszac nie będę. Ja też byłam drobna jako niemowlak, mój K. tez.
Nie no drobny też jakoś nie jest, jest długi i serio jedynym określeniem jest samo w sobie - duży 🤣 bo do grubego to mu daleko 🫠 ciekawe kiedy to się jakoś uspokoi, nie wiem na jak długo to 74 starczy i czy może już 80 szukać 🤣🤣
Czy Wasze dzieci też uskuteczniają przed spaniem wyrzut nóg do przodu? Że ręce są do spętania otulaczem to wiedziałam, ale dzisiaj w nocy to mu nogi trzymałam, żeby zasnął i nie rozwalił dostawki xD -
Kkk77 wrote:Nie no drobny też jakoś nie jest, jest długi i serio jedynym określeniem jest samo w sobie - duży 🤣 bo do grubego to mu daleko 🫠 ciekawe kiedy to się jakoś uspokoi, nie wiem na jak długo to 74 starczy i czy może już 80 szukać 🤣🤣
Czy Wasze dzieci też uskuteczniają przed spaniem wyrzut nóg do przodu? Że ręce są do spętania otulaczem to wiedziałam, ale dzisiaj w nocy to mu nogi trzymałam, żeby zasnął i nie rozwalił dostawki xD -
Kkk77 wrote:Nie no drobny też jakoś nie jest, jest długi i serio jedynym określeniem jest samo w sobie - duży 🤣 bo do grubego to mu daleko 🫠 ciekawe kiedy to się jakoś uspokoi, nie wiem na jak długo to 74 starczy i czy może już 80 szukać 🤣🤣
Czy Wasze dzieci też uskuteczniają przed spaniem wyrzut nóg do przodu? Że ręce są do spętania otulaczem to wiedziałam, ale dzisiaj w nocy to mu nogi trzymałam, żeby zasnął i nie rozwalił dostawki xD
Nie rzuca nogi. Kręci głową na boki jakby szukał odpowiedniego ułożenia. -
Karola3xJ:D wrote:No widzicie,niby mleko dla alergików ale jednak nie do końca....
Margaretk współczuję problemów. Myślę, że nadzieja na kp nadal jest. Moja nie ma alergii i też jakoś pomału nabiera gramów .
Cel moja też do rana ma prawie suchą pieluchę co mnie akurat bardzo tresuje za każdym razem.
Mnie trochę pociesza że dużo osób w necie pisze, że dzieci tak robią. No i za dnia moczy odpowiednią ilość. Może na śpiocha nie chce nic robić 🤔
Plus ma tak od początku praktycznie23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀
-
No to rzucanie nogami to serio jak egzorcyzmy, zastanawiam się czy ta dostawka w ogóle jest w stanie na dłuższą metę to wytrzymać 🙈 i tak pomału robimy wyprowadzkę do drugiego pokoju, stresuje mnie to, podejrzewam, że pierwszy tydzień to będę chodzić co godzinę i sprawdzać czy żyje 🫠
Tanashi gonisz nas 🤣Wiadomość wyedytowana przez autora: Dzisiaj, 11:21