CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Tanashi wrote:Nam się dowód nie przydaje, bo nie podróżujemy za granicę na tym etapie życia. A w innych sytuacjach nigdy mi się nie zdarzyło żeby dowód dla takiego malucha był potrzebny 😅 piwa sobie sam w barze nie kupi 🤪, do lekarza zabieram książeczkę zdrowia, PESEL znam na pamięć, a w szkole to chyba i tak legitymacja szkolna ma znaczenie na jakieś zniżki itd.
Podobnie
Zagranicę planuję jeździć jak młodsze skończy roczek
-
Karola3xJ:D wrote:Można ale ja dowód wyrabiam od razu po urodzeniu. Na paszportcie wolę mieć lepsza fote,jak się już dziecko odkształci bardziej. Na dowodzie wygląda jak ziemniak,na paszporcie już lepiej
Właśnie czasem podobno mogą się przyczepić na lotnisku jak zdjęcie jest niemowlaka a podróżuje 2latek -
Nineq wrote:My planujemy po nowym roku Europę więc tylko póki co dowód. Zanim skończy 2 lata poza Europę (może uda się uzbierać kasę 😅). Na pewno nie hajtniemy się w najbliższym czasie i zastanawiam się, czy normalnie da radę wyjechać z dzieckiem? Czy skoro obydwoje rodzice + dziecko są na wyjeździe to nie trzeba żadnej zgody jedno dla drugiego? Bo wiem, że gdybym sama wyjeżdżała to zgodę ojca potrzebuję.
Nie musisz jak oboje. Gorzej jak sama. Koleżanka musiała mieć zgodę jakaś notarialna -
Ja też wyrabiam dowód i paszport. Starsza ma ze zdjęciem z ok roku, wygląda jak kryminalistka na nim, ważny jeszcze dwa lata.
Jak zgodzę się, że panikowanie nie jest zdrowe dla naszej psychiki i że można osiwieć od zamartwiania to też nie jestem za tym, żeby to obśmiewać. -
Blackapple wrote:W ogóle czy ktoś już się szczepil na grypę i czy bolała was ręką i głowa?
Zapamiętałam sobie, że w zeszłym roku się dobrze czułam po tym szczepieniu a teraz jakoś nie bardzo, a niby też vaxgripem. -
Nas sprawdzała już dwa razy policja tutaj i dwa razy pytali czy mamy inny dokument dziecka. Mala serio wygląda na dowodzie jak ziemniak. Totalnie nie jak ona. Ona na tej focie miała dwa tygodnie.
Co do wyjazdy dziecka za granicę to jeśli się nie leci razem a dziecko ma inne nazwisko niż matka to lepiej zgodę notalnialną mieć. Mi sprawdzali w Uk z 10 lat temu. Raz,jeden jedyny. Jeszcze pytali córkę w jakim celu przyleciała.Dobrze ,ze w wieku 10.lat mowila biegle po angielsku bo byśmy miały klopot. Ja tak nie znam języka . -
kasssia wrote:Ja też wyrabiam dowód i paszport. Starsza ma ze zdjęciem z ok roku, wygląda jak kryminalistka na nim, ważny jeszcze dwa lata.
Jak zgodzę się, że panikowanie nie jest zdrowe dla naszej psychiki i że można osiwieć od zamartwiania to też nie jestem za tym, żeby to obśmiewać.
Dopiero potem doczytałam o co biega.. -
Revolutionary wrote:A t u nas teraz jakos październik/listopad wypada znow szczepienie chyba jak dobrze pamietam to muszę sie zainteresować.
No to tym bardziej warto, bo jak się najpierw zaszczepi, a później robi paszport to nawet jeśli było to np miesiąc temu to trzebaby te wścieklizne powtarzać - jakiś czas temu tak zmienili przepisy, bo kiedyś można było jakby „przepisać” to szczepienie. Ogólnie tylko u nas w kraju są takie durne przepisy paszportowe, serio idzie z tym na głowę dostać, w innych krajach to patrzą czy jest szczepienie po prostu i czasem odrobaczenie i wyjebongo -
kasssia wrote:O kurde to ciekawe… nasza jest bobasem na tej fotce. Hmm no ale skoro jest ważny to jest ważny, nie powinni robić problemów.
No jest jakiś przepis że zdjęcie musi odzwierciedlać wygląd czy coś takiego. W każdym razie rzadko ale zdarza się że jest problem -
Szczerze to ja się nie dziwię urzędnikom że mogą się czepić tego zdjęcia. Na początku to i włosy inne często są i oczy. Mój miał czarne kręcone włosy i nieokreślony brązowy kolor iczu teraz jest coraz bardziej blondynem z niebieskimi. Córka zabiedzona alergie do 3msc potem twarz okrąglutka. Nie do rozpoznania
-
Kkk77 wrote:No to tym bardziej warto, bo jak się najpierw zaszczepi, a później robi paszport to nawet jeśli było to np miesiąc temu to trzebaby te wścieklizne powtarzać - jakiś czas temu tak zmienili przepisy, bo kiedyś można było jakby „przepisać” to szczepienie. Ogólnie tylko u nas w kraju są takie durne przepisy paszportowe, serio idzie z tym na głowę dostać, w innych krajach to patrzą czy jest szczepienie po prostu i czasem odrobaczenie i wyjebongo
I taki paszport pozniej jest tez ważny rok czy co?2cs 🤞
17.10.2024 ⏸️🍀
18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙
👩 30🧑 34 🐶 4
A journey of a thousand miles begins with a single step...
-