X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 25 września, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja sobie zawsze powtarzam że te częste pobudki są celowe, bo dziecko jest w ten sposób zaprogramowane na ochronę przed sids, więc wolę żeby się budził niż żeby przysnął o raz za mocno. Wiem, że to bardziej skomplikowane, ale still 😅

Elza ja z takimi znajomymi zawsze biorę poprawkę na ich sytuację. Bo nasza znajoma mówiła że nie słyszała nigdy takiego "płaczu marudzenia", dopiero jakoś od 6 miesiąca, dziecko złote i ogólnie nawet jak przyjechali do nas autem 4h to nie zapłakała. No ale teraz ma rok: nie miała żadnych kolek, żadnych alergii, refluksu, nie ma nadal żadnego zęba, czyli ząbkowanie ich do tej pory ominęło... To w sumie na co to dziecko miało płakać? 🤪

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września, 07:56

age.png
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 25 września, 07:50

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza polubiłam bo mam podobne odczucia 🤡

Najlepsze jak ten mały gagatek sie budzi cały zadowolony z siebie i posyła uśmiechy i gada do mnie jakby wcale nie odwalał w nocy 🙈

Wleci dzisiaj wiaaaadro kawy ☕️

Ah no i dzisiaj pykają mu 3 miesiace. Czy juz od teraz ma być cudownie lepiej? 🤡🤣🙆‍♀️

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września, 07:52

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
    03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
    27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
    25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙

👩 30🧑 34 🐶 4

A journey of a thousand miles begins with a single step...

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 września, 07:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    https://allegro.pl/oferta/szary-komplet-panda-czapka-apaszka-r-34-36-15145017642

Trzymaj,też sobie zapisałam 😄
    Dzięki!
    Zamówiłam, bo jak jeszcze do nosidła zwykła jest ok tak do wózka muszę mieć wiązana :/

Boże ta pielęgniarka to mi dzisiaj jak pięść do oka pasuje

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Revolutionary wrote:
    Elza polubiłam bo mam podobne odczucia 🤡

Najlepsze jak ten mały gagatek sie budzi cały zadowolony z siebie i posyła uśmiechy i gada do mnie jakby wcale nie odwalał w nocy 🙈

Wleci dzisiaj wiaaaadro kawy ☕️

Ah no i dzisiaj pykają mu 3 miesiace. Czy juz od teraz ma być cudownie lepiej? 🤡🤣🙆‍♀️
    Jezu
    Ja też spojrzałam że dziś 25ty
    Pomyślałam o nas że może od dziś będzie lepiej 🤣🤣

Revolutionary lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Ja sobie zawsze powtarzam że te częste pobudki są celowe, bo dziecko jest w ten sposób zaprogramowane na ochronę przed sids, więc wolę żeby się budził niż żeby przysnął o raz za mocno. Wiem, że to bardziej skomplikowane, ale still 😅

Elza ja z takimi znajomymi zawsze biorę poprawkę na ich sytuację. Bo nasza znajoma mówiła że nie słyszała nigdy takiego "płaczu marudzenia", dopiero jakoś od 6 miesiąca, dziecko złote i ogólnie nawet jak przyjechali do nas autem 4h to nie zapłakała. No ale teraz ma rok: nie miała żadnych kolek, żadnych alergii, refluksu, nie ma nadal żadnego zęba, czyli ząbkowanie ich do tej pory ominęło... To w sumie na co to dziecko miało płakać? 🤪
    Ej a to normalne ze rok i zero zęba?

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja chyba nie pocieszę, bo akurat u nas od kiedy skończyła 3 miesiąc, to jest tylko gorzej ze snem. Ba, nagle z dnia na dzień zaczęła nienawidzieć kąpieli (ale basen już spoko xd). Właśnie skończyły nam się długie bloki snu po 7 godzin, a zaczęły pobudki jak w zegarku co 3 godziny i straszliwe awantury wieczorami. No ale też widzę, że co chwila odkrywa jakąś nową umiejętność, więc wiem, że dużo się teraz dzieje w tej małej główce i liczę że niedługo ten czas minie 🥲

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola to później sprawdzę ile mam i czy się nie przertminowalo, ja mam też chyba 5mg. Nie biorę bo chciałam tylko na próbę zobaczyć. Mi nie pomagało, ale może za krótko brałam.

Przybijam piątkę, bo moja też antywózkowa. Ostatnio troszkę się udało, no ale zawsze mam nosidełko w pogotowiu. Planuje zaraz siedzisko od spacerówki wyciągnąć i zobaczymy.

U mnie dzis noc fatalna. Co 2h pobudki, starsza siku też wstawała. Nie wiem o co chodzi, czy za dużo koziego sera, czy jajko w cieście czy moi rodzice 😆 taki dziewny dzień miała, mało spała, myslam, że siedzie super spać a tu masz. Jeszcze musze sie zaraz szykować, bo idę na kontrolę tego języka po wędzidełku.

age.png

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Julek dziś przespał 9.5h wypił mleko i śpi dalej 🫣 cóż mam robić z wolnym czasem 🤣?

Poza tym podwoił wagę urodzeniową 💪💪.
    Alergia potwierdzona na 100%, jako że dwa razy dziennie dostaje moje mleko a mnie coś pokusiło i zjadłam trochę tortu na chrzcinach to mały ma cały brzuszek w plamach suchych, dostaliśmy maść plus zaświadczenie o alergii 🤷.
    Wracając do chrzcin, mam złote dziecko. Całą mszę przespał, sam moment chrztu również 😁. Na imprezie wypił mleko, pogadał sobie, porozdawał uśmiechy, poszedł spać 😅.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 września, 08:12

Revolutionary , KarolaKinga, Anabbit, Werzol, Alex_92 lubią tę wiadomość

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie ukrywam że dla mnie te 3 miesiące to jest głównie płacz przeplatany jakimiś miłymi wspomnieniami
    U nas nie było kolek ani alergii. Nie ma też zębów. Ale każda drzemka - nawet przy wcześniejszym wyciszeniu to wycie. Potem jak wstanie to trochę mogę się z nią pobawić i miło spędzić czas, ale za chwilę wjeżdża Vojta więc jest wycie a potem uspokajanie. Potem zje i idzie spać więc jest wycie. Każdy spacer w wózku to płacz
    Czasem mam wrażenie że ona jest z nami po prostu nieszczęśliwa i dlatego tyle płacze. Gwiazdkę z nieba bym jej dała a i tak mam wrażenie że ciągle robię coś źle
    Ogólnie doszłam dziś do wniosku że jestem mega soba rozczarowana w tym macierzyństwie. Nie nią, tylko sobą. Myślałam że po tylu latach starań będę oaza spokoju rzygajaca tęcza i srajaca jednorożcami, a jestem wiecznie sfrustrowana tym że nie wiem o co jej chodzi.

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My właśnie wyjeżdżamy na szczepienie. Trzymajcie kciuki, bo mnie skręca na myśl o tym, że trzeba ją kłuć, a ona jest taka słodka i niewinna 😔

age.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja nie ukrywam że dla mnie te 3 miesiące to jest głównie płacz przeplatany jakimiś miłymi wspomnieniami
    U nas nie było kolek ani alergii. Nie ma też zębów. Ale każda drzemka - nawet przy wcześniejszym wyciszeniu to wycie. Potem jak wstanie to trochę mogę się z nią pobawić i miło spędzić czas, ale za chwilę wjeżdża Vojta więc jest wycie a potem uspokajanie. Potem zje i idzie spać więc jest wycie. Każdy spacer w wózku to płacz
    Czasem mam wrażenie że ona jest z nami po prostu nieszczęśliwa i dlatego tyle płacze. Gwiazdkę z nieba bym jej dała a i tak mam wrażenie że ciągle robię coś źle
    Ogólnie doszłam dziś do wniosku że jestem mega soba rozczarowana w tym macierzyństwie. Nie nią, tylko sobą. Myślałam że po tylu latach starań będę oaza spokoju rzygajaca tęcza i srajaca jednorożcami, a jestem wiecznie sfrustrowana tym że nie wiem o co jej chodzi.
    Elza nie masz powodu by być sobą rozczarowana. Robisz co możesz i jesteś dla niej najlepszą mamą. Głowa do góry kobieto! Każde dziecko jest inne i każde ma gorsze chwile, które i tak miną szybciej niż myślisz i z perspektywy czasu będziesz pamiętać głównie te dobre!
    Jesteś naprawdę świetną mama! Zapamiętaj to! Jak nie to gdzieś tam, gdzie mieszkasz Cię znajdę i kopa dostaniesz 🤣.

Elza1234, Anabbit, Revolutionary lubią tę wiadomość

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:16

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to w ogóle nie przywiązuje wagi do tego kiedy dziecko przestanie płakać albo wstawać w nocy. Przestanie to przestanie. Moja dwójka to do 2 roku z się darła i wstawali. Nocki oboje przesypiali dopiero ok 3-4 roku życia. Już nie mówię o tym tych okresach gdzie nie było ich szans położyć przed 23 a wstawali o 4.30-5. I syn i córka mieli tali okres. Minęło to później.

event.png

Wysłany: 25 września, 08:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ej a to normalne ze rok i zero zęba?
    Na siłę jej nie wydrą na wierzch

event.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:25

Cytuj  /     /  Zgłoś
    A co do zębów to mojej córce pierwszy wyszedł jak miała 11 miesięcy. Z kolei ostatnio stomatolog mówił mi, że problem jest jak do dwóch lat nic nie wychodzi.🤷

⏸️09.10.2024
    🤱💙17.06.2025💙

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 21.08.2016 💓
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Na siłę jej nie wydrą na wierzch
    No patrz. A myślałam że po 12 miesiącu się wyciąga zęby na klamce od drzwi :P

Revolutionary lubi tę wiadomość

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png

Wysłany: 25 września, 08:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    No patrz. A myślałam że po 12 miesiącu się wyciąga zęby na klamce od drzwi :P
    Jak nie wyjdą przychodzi stara baba i mówi:ooo takie duże dziecko a jeszcze zębów nie ma? I nagle wychodzą 😅

asiun, Elza1234, Margareetka, KarolaKinga, Kkk77, Anabbit, Werzol, Alex_92 lubią tę wiadomość

event.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza dla mnie nie opisujesz nic nadzwyczajnego. Moja również nie nawidzi wózka, wytrzyma 200 metrów i wracamy na podwórko na rękach. Płacze, ale dzieci płaczą, nie przejmuje się tym co kto myśli 😅 Na podwórku ją dopiero uśpię na rękach i odłożę do wózka na spanie, to mogą się starsze pobawić ogródku. Kąpiele też się jej odwidziały, krzyczy w niebogłosy i w wodzie i w trakcie ubierania od jakiś dwóch tygodni. Ale ja jak Karola - jakoś tego nie analizuje i się nie nakręcam. Taki etap, minie. Krzywda jej się obiektywnie nie dzieje, po prostu ten tym tak ma, przyjęłam ten realny obraz dziecka, ale też chyba nigdy nie miałam za bardzo obrazu idealnego, żeby było mi tak trudno te płacze itd akceptować. U ciebie tak myślę, jest właśnie taki rozdźwięk między tym dzieckiem idealnym a realnym, mam nadzieję, że rozumiesz co mam na myśli 😅

Tak się dziś nie wyspałam 🫣 idę robić kawę. Tanashi powodzenia na fizjo. My po południu, choć mąż musi godzinę się wyrwać z pracy, żebyśmy zdarzyli i tak. Obok gabinetu jest plac zabaw to i te starsze się wybiegają porządnie przy okazji z mężem 👌

Tanashi lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Revolutionary Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Jezu
    Ja też spojrzałam że dziś 25ty
    Pomyślałam o nas że może od dziś będzie lepiej 🤣🤣

Nadzieja umiera ostatnia 🙈🤣

Elza1234 lubi tę wiadomość

2cs 🤞

17.10.2024 ⏸️🍀
    18.10.2024 - 16dpo: Beta 381,000 mIU/ml, Progesteron 33,40 ng/ml ✊
    21.10.2024 - 19dpo: beta 1067,000 mIU/ml 🍀
    29.10.2024 - CRL 2,8mm, widać cień serduszka 🥹
    06.11.2024 - CRL 1,03cm małego żelka 🥹 pięknie bijące ❤️
    20.11 - 22.11 - szpital, podejrzenie CMV, wynik negatywny 🙏
    22.11 - 2,14cm żelka Haribo, 180 uderzeń❤️
    17.12.2024 - prenatalne, prawie 7 cm uparciucha, wszystko ok, chłopczyk (?) 💙 🥹
    06.02.2025 - połówkowe, 370gram synusia 💙 😍
    03.04.2025 III prenatalne - 1409g tłuścioszka 🤭
    27.05.2025 - 36+1 - 3360g synusia 😶💪
    25.06.2025 - N. 3530g, 58cm 💙

👩 30🧑 34 🐶 4

A journey of a thousand miles begins with a single step...

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 25 września, 08:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wiesz Gusia, ale to nie jest wasze pierwsze dziecko
    Gdyby to było moje 2 czy 3 to też byłabym mądrzejsza o doświadczenia
    A w tym momencie - mimo że jestem realistką i raczej twardo stąpam po ziemi - inaczej sobie to wyobrażałam. I jestem po prostu sobą rozczarowana.

Wizyta pielęgniarki trwała 8 min ale zdążyła mi rozbudzić dziecko, które spało 14 min tylko także pozdro 600

PCOS
    3 lata starań
    2 straty
    2024 - in vitro
    I transfer - ❌
    II transfer - 💔
    III transfer - ❌
    IV transfer - 🤰🩷

age.png

Wysłany: 25 września, 09:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza to nie kwestia ilości dzieci. Ja mają pierwsze miałam takie samo podejście jak do trzeciego. No może teraz jestem bardziej wymagająca wobec siebie.
    Ty odkąd urodzilas masz wprowadzone takie samobiczowanie. Bo miało być tak a jest inaczej. Jest jak ma być i tyle. Płyń z prądem. Pilnuj się i koryguj. Jak masz nerwy to weź głęboki wdech i pomyśl,że to że płacze jest normalne,nic się nie dzieje i że w końcu przestanie. Wyucz się spokoju. Takiego poddawania się sytuacji. Dziecko jest tu szefem, Ty nędzym sługusem to nie ma co się denerwować. Napływ agresji kiedy dziecko płacze kolejna godzinę jest normalny ale wart skorygowania bo dzieci nasz wkurzają mniej więcej do 16 roku życia,jak nie dłużej. Uwierz na słowo, że to co teraz się dzieje to jest nic . Każda teraźniejszość kiedyś staje się odległą przeszłością i wspomnieniami. Lepiej mieć fajne wspomnienia niż czuć się jak gówno bo nie miało się cierpliwości i chodziło się wściekłym i rozczarowanym.

event.png
‹‹ 2230 2231 2232 2233 2234 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

MUUVO Quick SE 2 – dlaczego jest idealny na pierwszy wózek dla dziecka?

Zastanawiasz się, który wózek sprawdzi się najlepiej już od pierwszych spacerów z maluchem? MUUVO Quick SE 2 to wyjątkowa propozycja, która łączy w sobie elegancki design z praktycznymi funkcjami docenianymi i przez dzieci, i rodziców. Warto zwrócić uwagę na innowacyjne rozwiązania, takie jak regulowana budka, wentylowane oparcie i wygoda składania. Sprawdź, co sprawia, że Quick SE 2 może stać się idealnym wyborem na start.

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak od strony psychicznej przygotować się do porodu?

Poród to jedno z najważniejszych wydarzeń w życiu każdej kobiety. Większość jednak skupia się na przygotowaniach od strony fizycznej... A co z psychiką? Czy do porodu można się przygotować od strony mentalnej? Jak zadbać o odpowiednie nastawienie? Jakie są techniki przygotowania do porodu? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak radzić sobie z poczuciem winy i ze wstydem?

Poczucie winy i wstydu może wpływać na to, jak postrzegasz siebie, jakie decyzje podejmujesz i jak budujesz relacje z innymi. Jeśli nie umiesz ich rozpoznać i zrozumieć, mogą Cię przytłaczać, odbierać energię i podcinać pewność siebie. Nie musisz w tym tkwić. Nauka rozróżniania tych emocji i skutecznego radzenia sobie z nimi pomoże Ci odzyskać wewnętrzny spokój i lepszy kontakt ze sobą.

CZYTAJ WIĘCEJ