X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja nie kupuje nówki, przeglądam OLX tak samo będzie z łóżeczkami, dostawkami, bujaczkami, laktatorem itd.

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Laktator akurat lepiej wziąć nowy, bo na używanym mogą być bakterie, których w domowych warunkach nie wyparzysz, trzeba by go wysterylizować w laboratorium :)

asiun, Gusia_ lubią tę wiadomość

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi chciałam to samo napisać, że akurat laktatora to bym z drugiej ręki nie kupiła. Ja przed każdym porodem w swoim wymieniałam większość częsci na nowe - tzn. te co miały kontakt z mlekiem i wężyki na wszelki wypadek, nie chciałabym zatruć dziecka.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 11:12

Tanashi, asiun lubią tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Hm czyli jak jestem 9+5 to jestem w 10 tygodniu ciąży? Czy w 9?

Mi wieczorem też było ok wyjątkowo, teraz z rana tak pół na pół. Za to trochę czułam brzuch ale mówicie, że to normalne póki nie towarzyszy temu odczuciu nic silnego czy dodatkowe objawy?

Po wizytach zawsze dzień wizyty i kolejny samopoczucie lepsze ;)

Hehe człowiek to by chciał codziennie mieć raport od Dziecka "wszystko dobrze,pozdrawiam" :D

Ja po tych prenatalnych się mega uspokoiłam. Wiem, że nigdy nic nie jest na pewno ale jakoś tak mi spokojniej. Też mi dr pokazała gdzie dzidzion, gdzie krwiak więc jak kłuje od prawej to luz myślę sobie „PEWNIE ROŚNIE”. Gorzej jak od drugiej bo ja już myślami jadę do szpitala 😂

Ja do tego raportu bym chciała jeszcze raport od mojego krwiaka „siema, zmalałem o 2mm”. To tak strasznie ćwiczy moja cierpliwość, której ja nie miałam kompletnie. Ja nawet jak coś zamawiam z neta to płacę więcej za przesyłkę, żeby szybciej coś dostać 😂😂

Lauraa, przygodami66 lubią tę wiadomość

💔 Marcysia 21t 👼
  • asiun Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Ja po tych prenatalnych się mega uspokoiłam. Wiem, że nigdy nic nie jest na pewno ale jakoś tak mi spokojniej. Też mi dr pokazała gdzie dzidzion, gdzie krwiak więc jak kłuje od prawej to luz myślę sobie „PEWNIE ROŚNIE”. Gorzej jak od drugiej bo ja już myślami jadę do szpitala 😂

Ja do tego raportu bym chciała jeszcze raport od mojego krwiaka „siema, zmalałem o 2mm”. To tak strasznie ćwiczy moja cierpliwość, której ja nie miałam kompletnie. Ja nawet jak coś zamawiam z neta to płacę więcej za przesyłkę, żeby szybciej coś dostać 😂😂
    U mnie to samo z cierpliwością. Schody się robią kiedy jest to coś na co nie mam wpływu aby przyspieszyć. Jestem też bardzo hmmm jak to ująć zachowawcza wolę zawczasu zapobiec "czemuś" i to mnie trochę niszczy, bo ja chciałabym wiedzieć na zapas co jak będzie jak się potoczy. Najgorsze jest to, że w pierwszej ciąży wszystkie moje domysły się potwierdziły więc trochę mam fisia 🤣 np teraz przez to że miałam ten problem z pęcherzem, a na dzień dzisiejszy nie czuje w ogóle potrzeby sikania...jak idę to się wysilam na luzie, ale nie czuje parcia no to już mam wizję jak to za kilka tygodnie będę płakać z bólu bo znów będzie kolka nerkowa. Kolka nerkowa to mój największy demon...serio jak rodziłam to położnej powiedziałam, że wolę rodzic codziennie niż mieć jeszcze raz kolkę nerkową. Dobra nie będę marudzić 😅 leżenie mi nie służy.

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • magdalena321 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja przy córce miałam od przyjaciółki, jedynie wymieniłam nakładki i te części które da się dokupić. Teraz widzę też że są już w ogóle inne laktatory także nie wiem jak to jest z działaniem, muszę się zorientować.

Amelia 23.12.2015 🩷
    Czekamy na Hanię 06.2025 🩷

preg.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ktoś mi podpowie jak się liczy te tygodnie?😃

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Ktoś mi podpowie jak się liczy te tygodnie?😃
    Jeśli jesteś 9+5 to jest to 10 tydzień. To znaczy jesteś w trakcie 10 tygodnia, a skończonych tygodni jest 9. Mój lekarz prowadzący zawsze mówi według bieżącego tygodnia, a nie skończonego. Tak więc masz 10tc na ten moment.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 11:31

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój lekarz i w szpitalu, w którym rodziłam dwa razy, liczyli zawsze skończone tygodnie. Jak urodziłam 38+ 2 to mam w papierach wszędzie wpisane, ze urodziłam w 38 tygodniu

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • asiun Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Mój lekarz i w szpitalu, w którym rodziłam dwa razy, liczyli zawsze skończone tygodnie. Jak urodziłam 38+ 2 to mam w papierach wszędzie wpisane, ze urodziłam w 38 tygodniu
    To chyba nie pomoglyśmy koleżance 😅😅

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jeju Asiun dokładnie. Nienawidzę jak nie mam na coś wpływu, a jedynie mogę leżeć i czekać. A najgorzej jak nie mam jak zweryfikować postępów, aż mnie skręca czekanie do 16.12 na wizytę 🤡

No i nakręcanie się to moje drugie imię. Wystarczy jednej objaw „jak kiedyś” i ja już w głowie mam scenariusz gotowy 🤡

💔 Marcysia 21t 👼
  • asiun Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Jeju Asiun dokładnie. Nienawidzę jak nie mam na coś wpływu, a jedynie mogę leżeć i czekać. A najgorzej jak nie mam jak zweryfikować postępów, aż mnie skręca czekanie do 16.12 na wizytę 🤡

No i nakręcanie się to moje drugie imię. Wystarczy jednej objaw „jak kiedyś” i ja już w głowie mam scenariusz gotowy 🤡
    Oooo no cała ja, długi czas udawało mi się żyć "normalnie" ale odkąd jestem w tej drugiej ciąży to niestety wszystko wróciło. Właściwie wróciło chwilę przed ciążą kiedy cytologia i później kolposkopia wyszły mi źle...i chwilę później już dowiedziałam się o ciąży...więc początek był dla mnie jednym wielkim nerwem. Teraz cytologia wyszła lepiej bo 2 grupa, lekarz nie chce póki co powtórzyć kolposkopii, mówi że po porodzie i wtedy ewentualnie zrobią mi zabieg. Całe szczęście 4 grudnia jadę konsultować wszystkie moje obawy z inną Panią doktor 😉 wolę miec opinie innego lekarza. No i znów w głowie misja "muszę wiedzieć " 🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 11:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie lekarze liczą tak jak u Gusi. 9+4 to dziewiąty tydzień według nich :) nie wiem od czego to zależy 😅

Wiadomość wyedytowana przez autora: 23 listopada 2024, 12:00

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurczę faktycznie ciekawe od czego jest to zależne. Mój lekarz teraz w środę chyba trzy razy powtórzył jest pani w 10 tygodniu ciąży 🤷🤷

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    W sumie asiun blisko mamy:)

Nie mogę uwierzyć że już jesteśmy przy 10tce...🥰🌈

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 ja zawsze mówię ile mi aplikacja pokazuje. Czyli 12+2 i niech sobie już lekarz interpretuje czy to jest 12 czy 13 😂

Dziewczyny, a jak to jest ze zmianą lekarza prowadzącego ciążę? Z prywatnego na prywatnego? U mojej obecnej ginki na znanym lekarzu liczy sobie za taką zmianę 1500zl 😱

Mam straszne mieszane uczucia do tej mojej lekarki. Niby świetny specjalista, wszyscy są z niej zadowoleni, a u mnie cały czas jakieś „błędy”. Najpierw ten drugi krwiak, którego w sumie nie ma, później ta kosmówka. Wiem, że co lekarz to opinia i inne podejście ale ta lekarka, która mi robiła prenatalne powiedziała, że skoro miałam 3 olbrzymie krwotoki to po 3 już POWINNAM dostać cyclonamine bo to znak, że coś tam jest nie tak. No i kurczę sprzęt - u mojej lekarki ja nic nie widzę na tym USG, jest jeden ekran, więc żeby coś zobaczyć muszę cały czas leżeć z głową do góry i ziorać jej w ekran. Mój mąż nie ma jak wejść, bo fotel gin jest centralnie przed krzesłem przy biurku. Wszystko mam na „nie” szczególnie że za każdą wizytę płacę 400zl

💔 Marcysia 21t 👼
  • awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do tych tygodni to raczej większość lekarzy liczy skończonymi - nawet w jakiejś książce już o tym czytałam, że mam się nie zdziwić podczas wizyty, gdy lekarz będzie mówić o skończonych tygodniach. Ja póki co byłam na trzech wizytach u trzech różnych lekarzy i każdy mówił skończonymi. Sama natomiast mówię, że jestem w 11. tygodniu (10+6)

Czekamy na córeczkę 🥹🩷

preg.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja czytałam chyba u Mamy Ginekolog że w szpitalach i u lekarzy lepiej podawać skończone tygodnie lub dokładnie np. 8+2. To jest chyba najważniejsze jeżeli chodzi o płuca bo do któregoś tygodnia przy porodzie muszą włączyć leki, a po ukończonym którymś tygodniu już nie

preg.png
  • asiun Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    HejAnku🌸 wrote:
    Cel95 ja zawsze mówię ile mi aplikacja pokazuje. Czyli 12+2 i niech sobie już lekarz interpretuje czy to jest 12 czy 13 😂

Dziewczyny, a jak to jest ze zmianą lekarza prowadzącego ciążę? Z prywatnego na prywatnego? U mojej obecnej ginki na znanym lekarzu liczy sobie za taką zmianę 1500zl 😱

Mam straszne mieszane uczucia do tej mojej lekarki. Niby świetny specjalista, wszyscy są z niej zadowoleni, a u mnie cały czas jakieś „błędy”. Najpierw ten drugi krwiak, którego w sumie nie ma, później ta kosmówka. Wiem, że co lekarz to opinia i inne podejście ale ta lekarka, która mi robiła prenatalne powiedziała, że skoro miałam 3 olbrzymie krwotoki to po 3 już POWINNAM dostać cyclonamine bo to znak, że coś tam jest nie tak. No i kurczę sprzęt - u mojej lekarki ja nic nie widzę na tym USG, jest jeden ekran, więc żeby coś zobaczyć muszę cały czas leżeć z głową do góry i ziorać jej w ekran. Mój mąż nie ma jak wejść, bo fotel gin jest centralnie przed krzesłem przy biurku. Wszystko mam na „nie” szczególnie że za każdą wizytę płacę 400zl
    Ja w pierwszej ciąży zmieniłam lekarza prowadzącego zupełnie bezpłatnie. Zresztą właśnie po tym jak miałam krwiaka i odkleiła się kosmówka a mój lekarz miał to lekko mówiąc w dupie.

W tej ciąży mimo że mój lekarz ma dobre opinie i na krwiaka zareagował natychmiastowo lekami właśnie tak jak Aniu piszesz cyclonamine plus jeszcze jeden przeciwzakrzepowy. Jednak uważam że wiele rzeczy robi niedokładnie, dlatego jadę do lekarza, który pracuje w szpitalu w którym będę chciała rodzić. Ta kobietka specjalizuje się głównie w ciążach powikłanych więc dla mnie jak znalazł 🤣. Zapytam jej się wprost czy weźmie mnie pod swoje skrzydła czy po prostu mogę powiedzmy raz w miesiącu, raz na półtora miesiąca przyjechać do niej na kontrolę.

HejAnku🌸 lubi tę wiadomość

preg.png

⏸️09.10.2024
    🤱💙❓

⏸️ 08.12.2015
    🤱💓 08.2016 💓
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 23 listopada 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Zuza96 witamy 🌸🌸

Ja jeszcze też nie myślę o wyprawce, ale ogólnie praktycznie wszystko mamy. Przewijak, wózek, łupinkę, część ciuszków (na pewno trochę letnich muszę dokupić), pieluchy tetrowe, jakieś zabawki czy karty kontrastowe też zostawiłam. Dokupimy nosidło Kavka od pierwszych dni życia na pewno, bo z dwójką dzieci bez jakiegoś wsparcia może być ciężko.

Ale ogólnie tym razem stawiam na wyprawkę dla siebie - dużo więcej koszul nocnych i piżam żeby móc się komfortowo przebierać bez wstawiania prania codziennie, więcej biustonoszy do karmienia, więcej wizyt u fizjoterapeutki uroginekologicznej, planuję też w trzecim trymestrze mocno przygotować się do połogu, zamrozić sobie jakieś mięsa, buliony i zupy na zapas. Ostatnio przez pierwsze dwa tygodnie teściowa gotowała dla mnie obiady i to było ogromne ułatwienie, bo mogłam tylko leżeć, karmić i spokojnie przechodzić przez ten najgorszy czas połogu 👐🏼

Ciekawe co mówisz bonpodobnie myślę. Np nie wiem dlaczego nie kupiłam niani elektronicznej to teraz kupię, miałam mało staników i koszul też, mam zamiar też po porodzie pochodzić do fizjo i w ciąży zresztą też więcej razy pójść bo poprzednio mi nie zdążyła już wszystkiego rozluźnić przed porodem. Też np na pierwsze tyg planuję catering zamówić i panią do sprzątania cobtydzien. Ogolnie teraz nie mam zamiaru jakoś bardzo oszczędzać. Jakby była możliwość to bym rodziła w prywatnej klinice ale tutaj najbliższą jest 2.5h drogi..

Cel95, Tanashi lubią tę wiadomość

‹‹ 226 227 228 229 230 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zespół PCOS – czym jest i jak z nim walczyć?

PCOS to jedno z najczęstszych zaburzeń endokrynologicznych. Jak się objawa? Jakie są metody leczenia? Czy Zespół Policystycznych Jajników może utrudniać zajście w ciążę? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę?

W dzisiejszych czasach wiele par zmaga się z problemem niepłodności. Szacuje się, że w krajach rozwiniętych od 10 do 12% kobiet ma problem z zajściem w ciążę. Dane w Polsce także nie napawają optymizmem, gdyż nawet 20% par w wieku rozrodczym cierpi na niepłodność. Powodów takiego stanu rzeczy jest dużo. Przeczytaj jak w naturalny sposób zwiększyć swoje szanse na zajście w ciążę, za pomocą ziól i odpowiedniej diety.   

CZYTAJ WIĘCEJ

Brak okresu a negatywny test ciążowy, czyli o przyczynach spóźniającej się miesiączki

Każda kobieta doświadczyła lub doświadczy spóźniającej się miesiączki, nie będąc w ciąży. Z jakich przyczyn miesiączka może się spóźniać? Co robić, kiedy krwawienie miesiączkowe nie wystąpiło, a testy ciążowe wychodzą negatywnie? Po ilu dniach warto zgłosić się do lekarza? 

CZYTAJ WIĘCEJ