CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Cytrusy....Kto by pomyślał.Blackapple wrote:Lekarka stwierdziła alergie na cytrusy jak tylko go zobaczyła a ja się nażarlam w sobotę pomelo i o tym zapomniałam 🙈
Stosował ktoś Cetaphil dermoprotektor, bo mamy zalecony?
Ja to pamiętam z podstawówki, że mi do picia dawali jupiki (to chyba już nie istnieje) albo Kubusia w najlepszym wypadku do plecaka. Do tego na długiej przerwie była herbata z toną cukru do kubeczka, z takiego wiadra woźna nalewała 😄
No a w domu to się u mnie zaczęło pić wodę jak chyba babcia miała jakieś problemy z cukrem, ale to już starsza byłam, myślę, że koło 14 lat miałam.
Ja używałam cetapilu tylko jak próbki dostałam. Nawet spoko był.
Ja zmykam w czasach,kiedy nie nosiło się picia ze sobą wcale. I faktycznie na przerwie można było z wiadra dostać herbatę ale to w pierwszej klasie tylko. -
Blackapple współczuję alergii na cytrusy, tym bardziej że zaraz wjeżdża sezon na mandarynki! 😥 Pamiętam, że rok temu, gdy rzygalam jak kot, to mandrynki były moim wybawieniem na każdy posiłek xd
Ej z tymi lipikarem to mnie zdziwiłyście - my używamy go prawie codziennie od września z polecenia pediatry na suche nogi i bardzo dobrze nam się sprawdza, mamy dokładnie lipikar baume ap+m
W ogóle chyba sporo z Was już rozszerza dietę. Trochę szok, że to już taki etap 😅 -
Też ten lipikar miałam.awokado 🥑 wrote:Blackapple współczuję alergii na cytrusy, tym bardziej że zaraz wjeżdża sezon na mandarynki! 😥 Pamiętam, że rok temu, gdy rzygalam jak kot, to mandrynki były moim wybawieniem na każdy posiłek xd
Ej z tymi lipikarem to mnie zdziwiłyście - my używamy go prawie codziennie od września z polecenia pediatry na suche nogi i bardzo dobrze nam się sprawdza, mamy dokładnie lipikar baume ap+m
W ogóle chyba sporo z Was już rozszerza dietę. Trochę szok, że to już taki etap 😅
Ja jeszcze nie chciałam diety rozszerzać, ale tak kilku lekarzy różnych specjalizacji mi zalecilo, więc lecimy z tematem.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
A to ja byłam trzymana z daleka od słodkich napojów. Pamiętam że pierwszy raz coli spróbowałam u kogoś na urodzinach i było mi niedobrze z przecukrzenia oraz byłam w szoku że im to smakuje xD
Jedynie był syrop do herbaty w zimę
Ze słodyczy i słonych rzeczy to Mama mi w sklepie eko kupowała musli batoniki itp, no i jadło się ciasta czy coś domowego. Oczywiście bez wariactwa bo mogłam zjeść latem lody czy coś ale fajnie ze przeważało zdrowe jedzenie
Z dziwnych rzeczy to piłam tylko kozie mleko jako małe dziecko, a jaja jadłam przepiórcze. Miałam mała alergie na krowie ale potem już je normalnie piłam w wieku szkolnym.
Teraz więcej jest purczenia ustami i śmiesznie jak nagle w nocy to robi
Dopiero niedawno zaczęłam sama gotować więc dziś zrobiony obiad, chleb bananowy i wstawiona zmywarka to dla mnie jest mały sukces. A mojego Męża częściej nie ma w domu bo albo coś z tą pracą na część czasu albo komuś pomaga lub coś załatwia no i nawet jakoś daje rade.
W ogóle to jadłam b. Dużo gorzkiej czekolady. Przestałam i na razie jak było czasem gorzej z brzuszkiem czy zielono raz na jakiś czas, tak to teraz minęło. Nie pomyślałabym że to może robić roznice23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
moana1 wrote:Wiem, że temat kombinezonów merino był tu poruszany milion razy, ale wtedy jakos sie nie skupiałam. Lepszy Engel czy huttelihut? Jak wypada rozmiarówka?
My mamy engela rozmiar 62/68 a mamy już ponad 70cm i jest w nim miejsce, one są zawyżone
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Cel, w szoku jestem że twoi rodzice tyle lat temu tak zdrowo podchodzili do żywienia.
Ja byłam wychowana na płatkach czekoladowych na śniadanie, a batony i czekolady były na porządku dziennym. Pamiętam jak kiedyś kupiłam sobie pierwszy raz serek wiejski, bo byłam ciekawa jak smakuje (miałam z 16 lat). Mama zasugerowała żebym dosypała cukru, bo będzie “obrzydliwy” tak bez niczego 😂🤯 -
Dziewczyny, ratujcie. Co miałam robić na zastoj? Dobrze pamiętam ze cieply oklad przed karmieniem a zimny po? Póki co łyknęłam lecytyne i ibuprom. Masakra się zrobila mi pół piersi twarde. Bo mój Miszczu wisiał na cycku wczoraj cały wieczór 3x karmienia co 2h półtorej nawet. I to po 30min...a potem zrobił sobie przerwę
Ja nie ogarnęłam że to może być problem. I się porobilo i radosnie se spalam na tym boku jednym bo tak lubie:(Wiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2025, 17:43
-
Anabbit wrote:Cel, w szoku jestem że twoi rodzice tyle lat temu tak zdrowo podchodzili do żywienia.
Ja byłam wychowana na płatkach czekoladowych na śniadanie, a batony i czekolady były na porządku dziennym. Pamiętam jak kiedyś kupiłam sobie pierwszy raz serek wiejski, bo byłam ciekawa jak smakuje (miałam z 16 lat). Mama zasugerowała żebym dosypała cukru, bo będzie “obrzydliwy” tak bez niczego 😂🤯
Wow. Choć myśmy jedli praktycznie codziennie drożdżówki. Na spacery chodziliśmy do piekarni -
Co do rd : my testowaliśmy póki co dynie ( krzywił się jakby cytrynę jadl), brokuła ( pyszne daj wiecej), marchewkę ( nie jestem pewien, będę gryzł lyzeczke). Niestety dla mnie kocha brokuł jak siostra. Niestety bo capi strasznie on ubranko wszystko. Mąż też mówił dajmy mu na spróbowanie a potem co innego bo śmierdzi. To ofc to mu najlepiej weszło.
A jeszcze potem moja córka też: mamo zobacz on siedzi! I nie mogła uwierzyć że to ona😄
Chyba spróbujemy wkręcić dziadków:pWiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2025, 17:42
-
Powiem wam coś zabawnego
Mąż pokazuje mi zdjęcie.
Na zdjęciu mój bobas mlodszy siedzi. Jak to siedzi?! Bo to jego siostra. Serio wyglądają jak bliźniaki jednojajowe. Ona w wieku 7-9msc jak on teraz. Bo była dużo mniejszą za niemowlakaWiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2025, 17:42
-
No a ja byłam w szoku że inni mogą tyle słodyczy jeść ale teraz to doceniam. Za dziecka to chętnie jadłam słodkie, zresztą mi to zostało. Mając dostęp do słodyczy byłoby ze mną źle xD23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
U nas też rd już- dynia dzień drugi i póki co widzę, że sie podoba.
Czy któraś z Was stosuje jakieś zagęszczacze do mleka? My jesteśmy na trzecim rodzaju już i wjedzie czwarty, bo teraz kaszka jaglana znowu mi go zaczela uczulać 🫣 bąki jak dorosly człowiek po jajecznicy 🫣🫣🫣
Cel, #metoo 🤭 szczegolnie teraz po pojawieniu sie małego mi trudniej, bo to szybkie przekąski są, szybki zastrzyk energii, szczegolnie w nocy wstając do malucha, bywam głodna jak wilk. -
My też 62/68 Engel i jest dużo miejsca jeszcze, mój Witek około 68cm ma.moana1 wrote:Wiem, że temat kombinezonów merino był tu poruszany milion razy, ale wtedy jakos sie nie skupiałam. Lepszy Engel czy huttelihut? Jak wypada rozmiarówka?
-
Dziewczyny, helpunku. Cycek naprawdę mocno mnie boli:( przedckarmieniem wzięłam gorąca kąpiel, po zimny oklad. Mimo ibupromu boli. Minęło 45min min już chyba powinien działać
nie wiem co robić przez noc. Nastawić sobie budzik? Żeby mi się nie pogorszyło:(
-
Karola, antybiotyk bierze od czwartku, bo dopiero wtedy poszedł do lekarza. Wcześniej w piątek miał 39 stopni, a że w poniedziałek i wtorek mial dogadaną dodatkowa robotę no to nawet jak było odrobinę lepiej to sobie dołożył 🙃 i w czwartek jak usłyszałam jak kaszle to już poszedł do lekarza. Wcześniej nie słyszałam bo go nie było w domu no i wziął sobie za punkt honoru że szybko się ogarnie i działają z mieszkaniem. No nie wyszło
My też mamy Engela 62/68 i mimo że mamy 66 cm to jest na styk. Rękawy tylko za długie -
Margareetka wrote:My po wizycie u gastrologa i też wchodzimy do teamu rozszerzania diety 🫣
Z racji, że no mało nadal przybiera, dziś 5790g i ma te alergie to mamy rozpocząć rozszerzanie diety od już.
Po 4dni na jedno warzywo.
Ciekawa jestem jak nam pójdzie 😅
Mało przybiera - rozszerzać wcześniej
Dużo przybiera- to samo xd
Moj za dużo przybiera to tez mam rozszerzać
Gdzie tu sensWiadomość wyedytowana przez autora: 17 listopada 2025, 19:16