CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Alex_92 wrote:Elza nawet nie pomyślałam pod tym kątem z tym jabłkiem ja mam być szczera. On sobie trochę pomemlał dziąsełkami i zostawił, ale poczytam. O winogronach to słyszałam, ale że ćwiartka jabłka 🤔
Jak masz wątpliwość czy dziecko sobie z czymś poradzi, to włóż to do buzi i spróbuj zmiażdżyć samym podniebieniem. Jak nie dasz rady, to dziecko też nie da i wtedy jest duże ryzyko zadławienia.
Alex_92 lubi tę wiadomość
-
Kurde, nie zaszczepili nas. Przed szczepieniem odebrałam wyniki krwi i AST jej ciągle rośnie, więc lekarka powiedziała, że lepiej się wstrzymać. Zaleciła też żebyśmy wstrzymali się z rozszerzaniem diety jeszcze przez co najmniej tydzień… zaczynają mnie martwić jej wyniki wątrobowe po tym noro 😰
-
Jestem mega wdzięczna, że nic się nie stało i ostatecznie dostał 1500zl i 10punktów.
Tanashi cenna rada z tym jak sprawdzić te stałe pokarmy.
Awokado o kurcze
będziecie powtarzać te próby wątrobowe jeszcze przed świętami?
Ja w tym roku nie muszę być dorosła w święta 🫣 wszystko na gotowe jadziemy do moich rodziców 😅 tylko w Wigilię pomogę posmażyć ryby, ugotować pierogi. -
Awokado moja córka też miała problemy z wątrobą nasilone po wirusie żołądkowym jak była mniejsza. To chyba może się zdarzać. A teraz przyjaciółki synek miał w wakacje i też mieli zalecenie wstrzymać się z rd, finalnie zaczęli jak mały miał już grubo ponad 6 miesięcy przez to. Podobnie jak ty była z nim w szpitalu
U nas dziś pierwsze zderzenie z nóżką stolika kawowego. Odkąd zaczęła się turlać też z brzucha na plecy już cały salon jej, akurat coś pomagałam starszej i przydzwonila. No nic, zdarza się 🙃 żyjemyWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2025, 14:23
-
U nas dziś burak nie zdał testu 😂 jutro powtórka. Serce mnie boli, bo to moje ukochane warzywo 😂 myślałam, że skoro wygląda jak jej stary to może preferencje żywieniowe po mnie przejmie ☹️
I mamy sukces. Mój leń śmierdzący opanowała nową umiejętność - obraca się z brzucha na plecy. Dziś zaliczyła piękne turlanie na macie aż wylądowała na panelach.
Dobrze, wczoraj ją straszyłam, że nie będę miała, co wpisać do albumu na skończone 6 miesięcy, bo nic nowego nie robiła przez ostatni miesiąc 😂😂
Elza1234 lubi tę wiadomość
-
Awokado jakie macie ast? U nas ok 120 a norma do 80. Ja to zawsze też mam wyżej, w ciazy to miałam chyba z 200
Jak pozostałe wyniki wątrobowe?
Nam nie odraczali szczepien i nic nie mówili o rd🤔 mamy tylko robić kontrolne usg brzuszka, jesteśmy po 2 i były ok, a 22 mamy trzecie. Po tyn trzecim zapisze ja do kogoś z poradni hepatologicznej ale prywatnie
Margaretka ważne że cały i zdrowy! Współczuję stresuWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2025, 16:54
23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
7.02 - 410g księżniczki 🥰
28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
8.04 - mamy już 1368 gram 😍
14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Margaretka, współczuję! Dobrze że tylko tak się skończyło 😬 ale na pewno się najadłaś strachu z rana
Awokado, z drugiej strony to dobrze że rozmawiałaś o tych badaniach i Was wstrzymali niż jakby mała miała być jeszcze bardziej osłabiona. Kiedy powtarzacie badania? Trzymam kciuki, żeby wyniki się poprawiły
U nas plan na buraka jest jutro, też po cichu liczę że jej podejdzie. Tylko już się zastanawiam ile będę go gotować i ogólnie chciałam wrzucić większą ilość na carpaccio dla nas. Zazwyczaj robiłam z kupnych już gotowanych buraczków
Dzisiaj mąż pierwszy raz zostaje na dłużej sam z małą, niby wiem że będzie ok, ale jakoś mi dziwnie wychodzić 😀 -
To prawda, też się cieszę że zrobiliśmy badania krwi jednak kilka dni przed szczepieniem, a nie tego samego dnia. Mamy skierowanie na powtórkę badań za 3-4 tygodnie, tak żeby dać tej wątrobie się porządnie zregenerować.
Dzięki Gusia, trochę mnie to „pociesza”, bo nie ukrywam, że już troszkę zaczęłam się martwić, ale no jak poczytałam to rzeczywiście jest to całkiem częste po wirusówkach.
Cel, u nas AST jest zaledwie 82 (chociaż na wynikach mam info, że norma jest <35, ale też już wyczytała w internecie, że jednak jest do 80), a ALT 55. Zalecenie wstrzymania się z RD mamy ze względu na stan jelit. W ogóle te podwyższone wyniki wątroby są wg doktor efektem właśnie tego norowirusa, a szczepienie na grypę nam odroczyła, bo nie jest obowiązkowe, a organizm prawdopodobnie jeszcze się nie pozbierał po infekcji, więc nie ma co go tak szybko obciążać -
O to macie niewiele. Ja pytałam o normy w szpitalu, dla maluchow sa inne. bo po porodzie miała 100, potem 50 no i później 98 chyba czy 110 i 120. Więc też musimy monitorować o co kaman z tym..
A ta norma co masz to dla osoby dorosłej jest😊
awokado 🥑 lubi tę wiadomość
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
To pocieszyłaś 😄Tanashi wrote:Alex nie jesteś sama, ja nawet żadnych porządków nie robiłam, bo młody nie schodzi z rąk. Tylko pierniki mamy.
Marchewka to pierwsza rzecz, która nie wykręciła mojego syna 😅 ale ogólnie nie jest jakoś zainteresowany, tylko picie wody mu się podoba. Za to jak wczoraj piłam jogurt to wyrwał mi go z ręki xD dziś na ogórkową też się cieszył. On chyba czeka na konkrety 🤭
Kurczę biedne te maluszki z tą wątrobą. Ja się bujałam całą ciążę, ale to ja miałam chyba alt koło 450 i podejrzenie cholestazy. Faktycznie może to ma u was związek z tymi „jelitowymi” chorobami. Oby szybko się unormowało.
Margaretka to tyle szczęścia w nieszczęściu, że tylko tyle dostał.
Ja wczoraj zostawiłam moich chłopaków samych i pojechałam na laminacje rzęs i brwi, a co się będę 💪🏻 matce też wolno.
-
Margaretka czyli u Was też magia świąt. A auto jak? Do klepania czy kasacji?
Ja dzisiaj z doskoku bo dzieci robią mi jesień średniowiecza.
Syn już dostal podwójna dawkę leków to może będzie łatwiej.
Małą ucho boli,także w jutro POZ. Udało mi się z nimi dziś zrobić duże zakupy na święta. Jakimś cudem te zakupy zrobiłam z sensem.
Wy tu o dawaniu jabłek i chrupek w całości a ja się boję dać banana rozciapanego widelcemWiadomość wyedytowana przez autora: 18 grudnia 2025, 21:33
-
Awokado moja córka zarówno alat jak i aspat miała ponad tysiąc.
Kurde mały nie chce pić mleka od paru dni, zbadaliśmy mocz i niby ok ale w osadzie wyszlo erytrocyty 0-2 wył w polu widzenia (to wył to chyba wyługowane?)
Z piciem mleka jest tak że czasami chwyci butle i wypije 100 to jest aż szok i już się cieszę a nagle puszcza smoczek i koniec, a bywa że wypije 30 tylko 😳. Nie wiem już sama czy ząbki idą czy co się dzieje. Jest pogodny, na pierwszy rzut oka zdrowy. Kupa nam się zrobiła twarda i też nie wiem czy to przez małe ilości mleka czy pije mniej bo brzuch doskwiera od zaparcia...
Stałe posiłki je dwa dziennie i tak w miarę z apetytem. Mleko mnie martwi bo dotychczas pił po 900 na dobę a teraz 500 i to na siłę.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
Ona to miala po szczepieniu na rota nie?asiun wrote:Awokado moja córka zarówno alat jak i aspat miała ponad tysiąc.
Kurde mały nie chce pić mleka od paru dni, zbadaliśmy mocz i niby ok ale w osadzie wyszlo erytrocyty 0-2 wył w polu widzenia (to wył to chyba wyługowane?)
Z piciem mleka jest tak że czasami chwyci butle i wypije 100 to jest aż szok i już się cieszę a nagle puszcza smoczek i koniec, a bywa że wypije 30 tylko 😳. Nie wiem już sama czy ząbki idą czy co się dzieje. Jest pogodny, na pierwszy rzut oka zdrowy. Kupa nam się zrobiła twarda i też nie wiem czy to przez małe ilości mleka czy pije mniej bo brzuch doskwiera od zaparcia...
Stałe posiłki je dwa dziennie i tak w miarę z apetytem. Mleko mnie martwi bo dotychczas pił po 900 na dobę a teraz 500 i to na siłę.
Mleka mało pije,fakt. Może da rade wodę wypić chociaż? -
Młoda to miała po szczepieniu podstawowym które przypada na 6 tydzień życia, ale miała je trochę później i to było WZW B krztusiec itd. rota nie miała.Karola3xJ:D wrote:Ona to miala po szczepieniu na rota nie?
Mleka mało pije,fakt. Może da rade wodę wypić chociaż?
Mały po rota miał z kolei przeboje z jelitami.
Jeśli chodzi o wodę to bardzo małe ilości przechodzą.⏸️09.10.2024
🤱💙17.06.2025💙
⏸️ 08.12.2015
🤱💓 21.08.2016 💓 -
My już od godziny (co najmniej) na nogach. Noc nierozłączna z cyckiem, wystarczyło żebym wstała do toalety to krzyk jakby ktoś ze skóry obdzierał. Oby w dzień było lepiej, tym bardziej, że 11:40 mamy szczepienie na grypę. Najczęściej po szczepieniu mały odsypia i bardzo na to liczę, bo chyba wykorkuje 🫣
Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2025, 05:57
-
Kurde nie wiem o której muszę wstawać, żeby wstać przed dzieckiem xd
Mamy fizjo na 9:30, mówię wstaje o 6 żeby na spokojnie się ogarnąć to za 5 min już słyszę ćwierkanie
Chyba ja wg bąki po dyni męczą, dzisiaj dostanie drugą połowę i zobaczymy, najwyżej odpuszczę dynie na chwilę
Ale te noce ostatnio to masakra jakaś. Co 1.5 h pobudka, dobrze że zasypia od razu jak tylko złapie ją za palca ale no ciężko -
Ja się obudziłam z całkowicie zdrętwiała ręką bo właśnie zamiast wstawać na jedzenie staram się jej dać łapkę czy bujać chociaż czasem - bo wątpię, że zawsze o zjedzenie chodzi tylko właśnie o bliskość23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Aaiun ja się właśnie obawiam, że to od szczepienia. A długo jej spadało?
Sama po szczepieniach w ciazy miałam właśnie coś z ast nagle, bo akurat w ciazy było w normie na początku wyjątkowo
Nie jakoś sporo to nikt się tym nie przejął
My teraz mamy zrobić przerwę do wiosny i zobaczyć czy bez szczepien to nam spadnie
Wznowienie starań 09'24
3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
5.06 Mam już 3kg🥰
🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

-
Asiu, mój to samo robi. Jak daję mu jeden posiłek to musi coś zjeść zamiast i mleko wjedzie. 120 ml to max co wyciągamy.
Jak daję normalnie dwa posiłki, ale mleko, nawet małe ilości, wciskam mu między posiłkami i na śpiocha podczas drzemek. Tak samo na noc, zje ok. 19, a jak idę spać do dostaje 30-50 ml. Wyciągamy ok. 700 ml na dobę. Bo z wodą też mu nie po drodze i body więcej wypije niż on.
Kupa twarda też jest, ale to przez jedzenie. Jak mu daję śliwkę to robi się rzadsza.Wiadomość wyedytowana przez autora: 19 grudnia 2025, 07:32
Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH