X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Tak, pytanie to w ogóle najlepszy pomysł ever :) Zawsze doceniam jak ktoś pyta, bo ja jestem realnie z dzieckiem na co dzień i wiem, co się przyda, a co nie :)

A co do wody, to my nawet nie mamy jakichś specjalnych zabawek. Córka na początku korzystała tylko z tych kubeczków mushie, a teraz ma jednego liska lego duplo do kąpieli i od roku jej ten lisek wystarcza. Nic jej więcej nie kupowaliśmy. Najczęściej i tak się bawi w robienie fal nogami xD

Myśmy dwa już razy dawali niemowlakom książeczki do wody i za każdym razem rodzice się cieszyli bo nie mieli i potem nawet dostałam filmik że dziecku się podobają. Ja się trochę boję pytać...zdarzyło mi się że ktoś odpowiedział mega droga rzecz albo taka co trudno kupic

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:33

• Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Litości, przy tak niskiej wadze to normalne że utylas. Jesteś szczuplutka bardzo.

Tak samo, że ja np ważąc ponad 60kg przy 170 schudłam nieco albo ktoś to ma nadwagę że schudł.

Czytałam, że właśnie szybciej tyją osoby z niedowaga. A chudniecie póki jest waga w normie jest ok. Także dla osób z nadwaga chudniecie nie powinno niepokoić.
    No też się zdziwiłam jak zwróciła mi uwagę i powiedziała że do 9 kg przez całą ciążę powinnam przytyć :p a ja w zasadzie się cieszę bo zawsze chciałam przytyć , a nie widać nawet tych kg i mi się też wydaje że zdrowiej się czuję i blada taka nie jestem .Zastanawiam się wcale nad zmianą lekarza bo ona ogólnie jakaś mało przyjemna jest

• przygodami66 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:
    4,5 kg od początku. Ciąży z tym że miałam niedowagę bo ważyłam 44 kg
    Co za lekarz masakra.

Domcia897, Cel95 lubią tę wiadomość

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    A może tej koleżance warto kupić jakiś voucher na spa czy coś takiego:P

Fajny pomysł tylko czy bed,ie miała możliwość pójść. U mnie pierwsze miesiące nie myślałam o wyjściach. Teraz bardzo lubię dostawać takie bony bo się mobilizuje:)

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moje córki do wody mają takie cztery wiaderka do przelewania, które łatwo umyć i teraz sobie starsza wzięła do wanny jakieś figurki z Kociego Domku. To jej ulubiona bajka, u nas w domu jest generalnie zakaz ekranów dla dzieci, ale jak jedziemy gdzieś dalej autem to jej pozwalam. Dziecku ciężko wysiedzieć 6h autem do dziadków. A czasem jak podróż się przedłuża to i więcej… pamiętam ,że jak były małe miały jakieś książeczki, do wody, ale ja to kiedyś po prostu wyrzuciłam, bo wydawało mi się strasznie brudne i niehigieniczne :/ Też im nic za specjalnie nie kupuję do wanny, teraz lubią się bawić, że są syrenkami ❤️

Ja przez kilka tygodni jak się czułam słabo bardzo w tej ciąży też nie chodziłam do sklepów, bo raz zrobiło mi się słabo w kolejce do kasy i musiałam wyjść do auta. Teraz w sobotę wybrałam się na małe zakupy i było ok, ale generalnie w tej ciąży to działka męża, sama nie jeżdżę, bo boję się, że zemdleje. Niestety, w każdej ciąży zemdlałam 😅 ale w kościele 🤣

Cel jak moja córka nie akceptowała butelki to taki karnet spa musiałabym oddać mężowi 😅 więc też bym uważała xd

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:36

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:36

Cytuj  /     /  Zgłoś
    przygodami66 wrote:
    Co za lekarz masakra.
    Byłam pierwsza na 8:00 może się nie wyspała no ale to dziwne tym bardziej że cukier i reszta wszystko git

Alex_92 lubi tę wiadomość

• Cel95 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Fajny pomysł tylko czy bed,ie miała możliwość pójść. U mnie pierwsze miesiące nie myślałam o wyjściach. Teraz bardzo lubię dostawać takie bony bo się mobilizuje:)

One są rok ważne zwykle:)

Luna30, Domcia897 lubią tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:
    No też się zdziwiłam jak zwróciła mi uwagę i powiedziała że do 9 kg przez całą ciążę powinnam przytyć :p a ja w zasadzie się cieszę bo zawsze chciałam przytyć , a nie widać nawet tych kg i mi się też wydaje że zdrowiej się czuję i blada taka nie jestem .Zastanawiam się wcale nad zmianą lekarza bo ona ogólnie jakaś mało przyjemna jest

Dziwne. Jakbyś miała nadwagę to tak nie powinnaś tyc dużo. Ale niedowaga to dobrze nawet. Organizm będzie miał więcej sił na porod i połóg gdzie tej energi zużywa duzo

Cel95, Domcia897, przygodami66 lubią tę wiadomość

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Moje córki do wody mają takie cztery wiaderka do przelewania, które łatwo umyć i teraz sobie starsza wzięła do wanny jakieś figurki z Kociego Domku. To jej ulubiona bajka, u nas w domu jest generalnie zakaz ekranów dla dzieci, ale jak jedziemy gdzieś dalej autem to jej pozwalam. Dziecku ciężko wysiedzieć 6h autem do dziadków. A czasem jak podróż się przedłuża to i więcej… pamiętam ,że jak były małe miały jakieś książeczki, do wody, ale ja to kiedyś po prostu wyrzuciłam, bo wydawało mi się strasznie brudne i niehigieniczne :/ Też im nic za specjalnie nie kupuję do wanny, teraz lubią się bawić, że są syrenkami ❤️

Ja przez kilka tygodni jak się czułam słabo bardzo w tej ciąży też nie chodziłam do sklepów, bo raz zrobiło mi się słabo w kolejce do kasy i musiałam wyjść do auta. Teraz w sobotę wybrałam się na małe zakupy i było ok, ale generalnie w tej ciąży to działka męża, sama nie jeżdżę, bo boję się, że zemdleje. Niestety, w każdej ciąży zemdlałam 😅 ale w kościele 🤣

Cel jak moja córka nie akceptowała butelki to taki karnet spa musiałabym oddać mężowi 😅 więc też bym uważała xd

A to warto kupić taki ważny dłużej bo chyba rok to już będzie jakaś okazja

Domcia897 lubi tę wiadomość

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:

9kg startując z takiej wagi? Ja też zaczynam każda ciążę z niedowagą i tyłam w pierwszej 18 kg a w drugiej 16 miałam na plusie przy porodzie i nikt nigdy nie zwrócił mi uwagi, że za dużo przytyłam. To jest normalne, że kobiety z niedowagą przytyją więcej. Co za lekarka. Żal na maksa.

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Dziwne. Jakbyś miała nadwagę to tak nie powinnaś tyc dużo. Ale niedowaga to dobrze nawet. Organizm będzie miał więcej sił na porod i połóg gdzie tej energi zużywa duzo
    Jak się zapytałam o L4 i powiedziałam że na co dzień pracuje z ludźmi i nikotyną i się boję że może się coś stać, choroby itp. To powiedziała mi jeszcze że ruch mi się przyda żebym się bardziej nie roztyła i nie ma mowy o L4 , podzwonić dziś i poszukam innego lekarza żeby się nie denerwować . Tym bardziej że pytam się jej jak akcja serca i tak dalej czy wszystko dobrze to odpowiedziała bóg jedyny to wie i tyle

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:
    Jak się zapytałam o L4 i powiedziałam że na co dzień pracuje z ludźmi i nikotyną i się boję że może się coś stać, choroby itp. To powiedziała mi jeszcze że ruch mi się przyda żebym się bardziej nie roztyła i nie ma mowy o L4 , podzwonić dziś i poszukam innego lekarza żeby się nie denerwować . Tym bardziej że pytam się jej jak akcja serca i tak dalej czy wszystko dobrze to odpowiedziała bóg jedyny to wie i tyle

Czy to żart?

Pozwalabym do sądu takiego "lekarza"

Ja pracuje z domu, na każdej wizycie mam mozlieosc l4 jakbym chciała. Ciaza czasem tego wymaga... przy takich warunkach już w ogóle...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:42

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pier…. 🫣🫣🫣 co to za lekarz?!?

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

Czemu brudne, je się normalnie myje. Ja wyrzuciłam gumowe zabawki. Jak wszystko zależy. Od dziecka i rodziców i sytuacji. Dla dziecka właśnie też często są np zajęcia do kupienia albo mi kupili rodzice kiedyś wizytę fizjoterapeuty to też było super. Zeby sprawdzić czy jest ok wszystko. Ale to właśnie wszystko zależy. Niektórzy rodzice nie chodzą np na zajęcia z maluchami a inni po kilka razy w tyg.

U nas kąpiel potrafi trwać i ponad godzine:) po prostu u nas to jedna z ulubionych zabaw. Od mojej mamy też dostała kiedyś takie wiaderka do przelewania jakieś lejki itp taki zestaw to nie mogliśmy jej zmusić do wyjścia z wanny. No ale to już dużo starsze dziecko.

• Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Czy to żart?

Pozwalabym do sądu takiego "lekarza"

Dziewczyny więc w Rzeszowie Pani Lidia Ferenc nie polecam

• Weronka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie na ten moment 2 kg na minusie, ale mam nadwagę. Niestety straty wbiły mnie w wir byle jakiego jedzenia i brak ruchu…

Najlepsze było to, że zataczały się takie koła. Brałam się w garść, zaczynałam dietę, rower, spacery i co? Po 2-3 tygodniach okazywało się, że jestem w ciąży. Komplikacje, strata no i wiadomo po stracie wyrąbane w dietę i ruch i kilogramy wracały z nadmiarem… iii za chwilę znowu, pozbierałam się, dieta, ćwiczenia i jebud znowu ciąża i znowu strata. No ii tak w kółko… I tym sposobem przytyłam sporo. Źle się z tym czuję, chciałabym zacząć jakieś ćwiczenia w ciąży, ale troszkę się boję.

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Kindziukowa Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:44

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Opinia 2.0 na znany lekarz i wszystko jasne 😏

Domcia897, Cel95, Alex_92 lubią tę wiadomość

preg.png

Zespół Sjögrena, Endometrioza, Przegroda macicy

SYN 🩵👶🏼 12.2019
    09.2021 💔
    09.2024 💔
    15.10.24 beta 6,26
    16.10. 2024 ⏸️ na tescie w łazience
    19.10.24 beta 141,7
    21.10.24 beta 454,8
    04.11.24 🦐 6,3 mm
    21.11.24 🧸 20,2 mm
    05.12.24 ❤️ 40,4 mm / usłyszałam bicie serducha
    13.12.24 USG genetyczne OK 🩵 jest 6 cm chłopaka
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:
    Byłam pierwsza na 8:00 może się nie wyspała no ale to dziwne tym bardziej że cukier i reszta wszystko git
    Dlatego się nie przejmuj. Tak jak też Luna30 wyżej napisała.

• eeemakarena Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:

😳😳😳😳😳

💑

21.02.2024 ⏸

12.04.2024 💔

〰️

02.10.2024 ⏸

02.10 BHCG 41, PROG 26 🙏

04.10 BHCG 136, PROG 49

07.10 BHCG 488
  • Luna30 Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    9kg startując z takiej wagi? Ja też zaczynam każda ciążę z niedowagą i tyłam w pierwszej 18 kg a w drugiej 16 miałam na plusie przy porodzie i nikt nigdy nie zwrócił mi uwagi, że za dużo przytyłam. To jest normalne, że kobiety z niedowagą przytyją więcej. Co za lekarka. Żal na maksa.

Lekarka porażka. Rzeczywiście jakaś dziwna żebytak stresować ciężarna:/ tak jak normalne jest ze osoby z nadwaga przytyją np 7kg całą ciążę tak normalne że osoby z niedowaga mogą i 20kg...ja póki co 1.5kg na plus. Czyli dokładnie tyle ile tyje przed każdym okresem, teraz mi nie zeszło po prostu.

‹‹ 244 245 246 247 248 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Jak przygotować się do ciąży i czy na pewno warto?

Czy zastanawiałaś się nad tym czy powinnaś jakoś szczególnie przygotować się do ciąży? Może odwiedzić lekarza, zmienić dietę lub styl życia? Tylko po co…tyle kobiet tego nie robi i zachodzi w ciążę?! Jednak eksperci są zgodni - kobiety, które świadomie planują swoją ciążę i przygotowują się do niej, w większości przypadków łatwiej w nią zachodzą i ich ciąża jest zdrowsza i częściej przebiega prawidłowo. Przeczytaj zatem co możesz zrobić, żeby bardziej świadomie i szczęśliwie wejść w macierzyństwo. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Gdzie rodzić - wybór szpitala do porodu

Poród to wyjątkowa chwila. Wraz ze zbliżającym się terminem porodu, wiele kobiet zastanawia się gdzie rodzić. Warto poświęcić trochę czasu na wybór szpitala, w którym chciałabyś aby przyszło na świat Twoje dziecko. Przeczytaj jak się do tego dobrze przygotować, czym się kierować przy wyborze szpitala i jakie informacje zebrać na temat wybranej placówki.   

CZYTAJ WIĘCEJ

8 rzeczy, które warto wiedzieć o diagnostyce endometriozy

Diagnoza endometriozy niekiedy trwa latami... Wszystko za sprawą niespecyficznych objawów, które daje to schorzenie. A jak wiadomo - im szybsza diagnoza, tym większa szansa na podjęcie efektywnego leczenia. Przeczytaj najważniejsze i najbardziej kluczowe rzeczy o diagnostyce endometriozy. 

CZYTAJ WIĘCEJ