X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mam 10.02 prywatnie już umówioną wizytę tam myślę że Pani bez problemu wystawi L4 albo na prenatalnych się uda tam u lekarza 2.12

• Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie nie sprawdzałam opinii bo wcześniej byłam u innego lekarza i był git ale na zwolnienie poszedł. I automatycznie mnie do Niej przepisali

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Weronka wrote:
    U mnie na ten moment 2 kg na minusie, ale mam nadwagę. Niestety straty wbiły mnie w wir byle jakiego jedzenia i brak ruchu…

Najlepsze było to, że zataczały się takie koła. Brałam się w garść, zaczynałam dietę, rower, spacery i co? Po 2-3 tygodniach okazywało się, że jestem w ciąży. Komplikacje, strata no i wiadomo po stracie wyrąbane w dietę i ruch i kilogramy wracały z nadmiarem… iii za chwilę znowu, pozbierałam się, dieta, ćwiczenia i jebud znowu ciąża i znowu strata. No ii tak w kółko… I tym sposobem przytyłam sporo. Źle się z tym czuję, chciałabym zacząć jakieś ćwiczenia w ciąży, ale troszkę się boję.

Mi się też waga bd waha od kilku lat ale z innych powodów. Po porodzie bd schudłam, potem mocno przytylam chyba z 14kg bo miałam restrykcyjna dietę z powodu alergii przy kp I jak mi się skonczyla to jadłam wszystko czego nie moglam nabiał, jaja, niektóre mięsa tak mi smakowało. Potem ruch i dieta zrzuciłam 7kg. Niestety wciąż miałam nadwagę na szczęście nieduża bo bmi 26 a powyzej 25 jest nadwaga. No ale teraz to już nie zrzucę. Próbowałam ćwiczenia ale bd boli mnie po nich brzuch więc odpuszczam i zostają spacery.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:55

Domcia897 lubi tę wiadomość

• Domcia897 Koleżanka

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Mi się też waga bd waha od zawsze. Pp porodzie bd schudłam, potem mocno przytylam chyba z 14kg bo miałam restrykcyjna dietę z powodu alergii przy kp I jak.mi się skonczyla to jadłam wszystko czego nie mogldm nabiał, jaja, niektóre mięsa tak mi smakowało. Potem ruch i dieta zrzuciłam 7kg. Niestety wciąż miałam nadwagę na szczęście nieduża. No ale teraz to już nie zrzucę. Próbowałam ćwiczenia ale bd boli mnie po nich brzuch więc odpuszczam i zostają spacery.

Nie przejmuj się obyś się dobrze czuła :)

• Luna30 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Domcia897 wrote:
    Nie przejmuj się obyś się dobrze czuła :)

Liczę na to że wkrótce uda mi się ćwiczyć. Chodzi o formę bo przy porodzie I po bd się przyda. Po porodzie zamierzam dać sobie chwile odpoczynku i zrzucić te 7kg bo najlepiej się czułam z niższa jednak waga:) zobaczymy czy się uda ale nie czuje presji. Najwazniejsze jest zdrowe dziecko a kg można zajac się później. Zresztą przy kp łatwiej zrzucić. Ciekawe tylko czy uda mi się z tym kp bo się teraz nie nastawiam. Nie mam zamiaru męczyć się jak kiedyś jeśli będą silne alergie to przejdziemy na mm. Na pewno te pierwszy pokarm warto dać.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 11:59

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 11:59

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój mąż znalazł sobie pracę na zlecenie. Chyba zwariuje. Wybuchnę zaraz. On musi mieć już pracę bo JUŻ półtora msc nie ma.

Gdzie na zleceniu nie ma urlopu nawet. Co za niewolnictwo...

Nie wiem co się w tym kraju dzieje. Ja rozumiem, że zdalnie, w miłym zespole, mając mozliwosc rozwoju, wakacje kiedy chce, wolne kiedy chce, wyjścia kiedy chce mam super uprzywilejowanie i to na uop nieokreślonym ale do cholery... jakieś podstawy by się przydały.....

Wolałabym żeby nie miał pracy pół roku ale znalazł potem na uop...

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 12:00

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • Weronka Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:02

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Liczę na to że wkrótce uda mi się ćwiczyć. Chodzi o formę bo przy porodzie I po bd się przyda. Po porodzie zamierzam dać sobie chwile odpoczynku i zrzucić te 7kg bo najlepiej się czułam z niższa jednak waga:) zobaczymy czy się uda ale nie czuje presji. Najwazniejsze jest zdrowe dziecko a kg można zajac się później. Zresztą przy kp łatwiej zrzucić. Ciekawe tylko czy uda mi się z tym kp bo się teraz nie nastawiam. Nie mam zamiaru męczyć się jak kiedyś jeśli będą silne alergie to przejdziemy na mm. Na pewno te pierwszy pokarm warto dać.

Ja po porodzie też planuję się za siebie zabrać, niestety w moim przypadku kp chyba nie będzie wchodziło w grę.

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel może chwilę popracuje i zmieni, jak się trafi lepsza oferta? :/

Weronka tak z ciekawości, czemu kp nie wchodzi w grę?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 12:24

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Umówiłam się na prenatalne i termin jaki mi zaproponowali to będzie 13+5. Czy to jest ok, nie za późno? Wczesniej na własną rękę robie nifty pro.

• Gusia_ Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja wg miesiączki też mam 13+5 ale u mnie ciąża około tydzień młodsza to tak naprawdę będzie wcześniej. Mieścisz się w widełkach, więc jest ok

rolka355, Domcia897 lubią tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Mój mąż znalazł sobie pracę na zlecenie. Chyba zwariuje. Wybuchnę zaraz. On musi mieć już pracę bo JUŻ półtora msc nie ma.

Nie wiem co się w tym kraju dzieje. Ja rozumiem, że zdalnie, w miłym zespole, mając mozliwosc rozwoju, wakacje kiedy chce, wolne kiedy chce, wyjścia kiedy chce mam super uprzywilejowanie i to na uop nieokreślonym ale do cholery... jakieś podstawy by się przydały.....

Oj wspolczuje. Mój traci pracę w marcu. Ja wlasnie powiedziałam mu, że ma se darować szukanie bo jak go znam to pojdzie do nowej pracy i przez to nie weźmie taciezynskiego. A ja sama nie chce zostać z noworodkiem. Pomocy rodziny nie będę miec wcale.

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf:
    32dc beta 750 🤞
    38 dc pęcherzyk I ciałko żółte
    52 dc mamy serduszko ❤

preg.png
  • Luna30 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:29

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:

Ale może on tego potrzebuje. Wiesz może czuje ze ty w ciąży I czuje presje nawet jesli to tylko jego psychika a nie reakny problem. Przecież może szukać lepszej pracy w międzyczasie:) mój też tak miał. Że po msc bez pracy dostawał nerwicy. I u nas np to się sprawdziło, popracował na zleceniu i był spokojniejszy. Mimo że ja miałam pracę i nie miekismy wtedy dzieci bd zle znosił brak roboty.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 12:31

• Nineq Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rolka355 wrote:
    Umówiłam się na prenatalne i termin jaki mi zaproponowali to będzie 13+5. Czy to jest ok, nie za późno? Wczesniej na własną rękę robie nifty pro.
    Moja ciąża z ostatnich usg wychodzi 4 dni starsza więc prawdopodobnie dla mnie byłoby za późno, a crl za duże.

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rolka a Ty wiesz kiedy miałaś owulację? Czy ciąża jest starsza czy młodsza? Tak naprawdę to jest chyba naistotniejsze tutaj

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Luna30 wrote:
    Ale może on tego potrzebuje. Wiesz może czuje ze ty w ciąży I czuje presje nawet jesli to tylko jego psychika a nie reakny problem. Przecież może szukać lepszej pracy w międzyczasie:) mój też tak miał. Że po msc bez pracy dostawał nerwicy. I u nas np to się sprawdziło, popracował na zleceniu i był spokojniejszy. Mimo że ja miałam pracę i nie miekismy wtedy dzieci bd zle znosił brak roboty.

Wiem, jest kochany, po prostu zasługuje na więcej... na ludzki urlop i l4 w razie czego, nie chce, żeby się wykończył:(

On jest ostatni do l4, ale co jak lekarz mu zleci jakąś terapię gdzie będzie musiał raz na jakiś czas mieć możliwość chorobowego. Co jak będzie musiał być potrzebny w domu..

👰🏻‍♀️29 👨‍💼32

2023/2024 - odkrycie przeciwciał zespołu antyfosfolipidowego, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Letrox, hydroxychloroquine, acard
    + ⏸️ neoparin (+ do 18tc encorton, duphaston, utrogestan)

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    18/11 9+0, CRL 2,4 💗 178/min
    5/12 11+4, CRL 5,4 💗 158/min
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 🙏
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png
  • HejAnku🌸 Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ale mnie dzisiaj kłuje brzuch :( Teraz mnie tak zakuł i to od strony krwiaka, że aż odłożyłam kompa. Eh a miałam nadzieję, że trochę przystopowałam z tym zamartwianiem

Póki nie ma krwawienia to nie panikuje ale wystarczy jedna czerwona lampka u mnie żeby zacząć się nakręcać 🤡

💔 Marcysia 21t 👼
  • nick nieaktualny

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Rolka a Ty wiesz kiedy miałaś owulację? Czy ciąża jest starsza czy młodsza? Tak naprawdę to jest chyba naistotniejsze tutaj

Przy badaniu nie jest ani młodsza ani starsza. Moze jeden dzień różnicy.

• Nineq Autorytet

Wysłany: 25 listopada 2024, 12:53

Cytuj  /     /  Zgłoś
    rolka355 wrote:
    Przy badaniu nie jest ani młodsza ani starsza. Moze jeden dzień różnicy.
    To będzie ok.

Ja się zapisałam na jutro na wizytę prywatnie. Wszyscy uważają, że przesadzam 😒tylko to ja potem będę płakała, jak będzie coś źle, nie oni.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 25 listopada 2024, 12:53

rolka355, kasssia lubią tę wiadomość

💔28/03/2024

⏸️30/09/2024 🥹🙏🌈

💙🥰

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Rolka no to jest ok ten termin, bo się mieścisz w widełkach na te USG ;)

rolka355 lubi tę wiadomość

preg.png

👧👧 dwie córki

Hashimoto
  • Weronka Autorytet

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Cel może chwilę popracuje i zmieni, jak się trafi lepsza oferta? :/

Weronka tak z ciekawości, czemu kp nie wchodzi w grę?

Mam gruczolaka przysadki mózgu, na codzień jestem na Dostinexie, który utrzymuje go w uśpieniu dzięki czemu nie rośnie i utrzymuje prolaktynę na dobrym poziomie.

Z racji ciąży dostinex musiałam odstawić, wiadomo prolaktyna i tak będzie żyła swoim życiem. 😁 No i w sumie nie wiadomo co dalej, jestem po wizycie u endokrynologa. Ogólnie jest tak, że u 70% kobiet gruczolak przysadki wchłania się po ciąży przez tą całą burzę hormonów, ale to jednak nie jest 100%.

Mam trzy opcje. Albo zacznę karmić i wtedy bezpośrednio po porodzie mam umówić rezonans i sprawdzić co się w głowie dzieje i jeśli zadzieje się dobrze nie będę musiała zacząć brać leku i będę mogła nadal karmić, albo zacznę karmić i bezpośrednio po porodzie zrobię rezonans i okaże się, że gruczolak nadal jest i będę musiała zacząć przyjmować lek i przerzucić malucha na mleko modyfikowane, albo nie kombinować i od razu wrzucić malucha na mleko modyfikowane, zacząć brać lek od razu po porodzie i wtedy rezonans zrobić jak już dojdę do siebie.

Mam kilka miesięcy na zastanowienie, ale no nie wiem. Niby łatwo się mówi rezonans od razu po porodzie, ale czy w praktyce będzie to takie łatwe? Burza hormonów z jednej strony może spowodować wchłonięcie, ale może też zadziałać odwrotnie, że nagle zmiana dostanie kopa do wzrostu i na pewno wolałabym wiedzieć, co się w tej głowie dzieje. Karmienie piersią to na pewno piękne przeżycie i jest dobre dla dziecka, ale nie ponad wszystko.

👩🏻 29 | 👨🏻 30
    📆 12/2023 ➡️ Laparoskopia, udrożnienie jajowodu ✅
    📆 04/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 6 tc 💔
    📆 05/2024 ➡️ Ciąża biochemiczna 💔
    📆 07/2024 ➡️ Dwie kreseczki - poronienie 7 tc 💔
    📆 10/2024 ➡️ Dwie kreseczki (10.10)… 🤞🏻
    📆 10/2024 ➡️ Konsultacja u doktora P. Mamy nadzieję 🩷💙🩷
    📆 01/2025 ➡️ 164 g zdrowego chłopca, zostań 🥹 💙💙💙

2025 r. będzie Nasz. 💙
    preg.png
‹‹ 245 246 247 248 249 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

11 największych mitów dotyczących starania o dziecko, w które być może jeszcze wierzysz

Niektóre nieprawdziwe stwierdzenia przekazywane są z ust do ust tak długo, że bez zastanowienia w nie wierzymy. Przeczytaj jakie są największe mity na temat starania o dziecko i upewnij się, że „nie padłaś ich ofiarą”.

CZYTAJ WIĘCEJ

Adaptogeny - Ashwagandha, Korzeń Maca, Shatavari

Każdego dnia przybywa par, które po wieloletnich staraniach o dziecko, osiągają swój cel dzięki unikalnym ziołom - adaptogenom. Powiedzmy sobie otwarcie: kto sprawniej przywróci ład i porządek w świecie sztucznie zdezorganizowanym przez człowieka, jak Matka Natura? Świetnie, że zaczynamy korzystać z jej pomocy. Jeśli to zagadnienie nie jest Ci jeszcze znane, koniecznie przeczytaj artykuł do końca.          

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ