SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    O, zapomniałam wpisać groszek i cukinię xD

Nie boli go brzuch. Kupy robi normalnie codziennie, jedynie cały czas rzadkie, ale to przed RD też mieliśmy, więc tu się nic nie zmieniło. Na razie podaje posiłek raz dziennie, od 7 miesiąca zacznę podawać śniadanie + obiad :)
    No to super, że nic mu nie dolega
    Chłop stworzony do jedzenia!
    Ja czasem podaję dwa posiłki, czasem jeden jak nie mam czasu na drugi. Dzisiaj akurat dwa wlecą u nas, teraz jej marchewkę z ziemniakiem uparowalam bo będziemy sami jeść zaraz, więc usiądzie z nami.

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Spróbuję z tym jabłuszkiem na parze na razie, dzięki za podpowiedź.

U nas jest różnie ze spaniem, czasem sobie ładnie pośpi w łóżeczku od 20.30 do 2.00 (uważam, że to spoko wynik), ale ostatnio częściej go zgarniamy do nas do łóżka koło północy i już nie odkładam, bo zwykle usypiam zanim zje 😅
    A wczoraj jakoś popłakiwał koło 23.00 to już wtedy to wzięłam do siebie, bo dużo się działo wieczorem, więc stwierdziłam, że może chce się poprzytulać.

Generalnie też polecam wspólspanie. Ja jakoś w ogóle nie miałam lęku przed tym i nawet w szpitalu go brałam do siebie do łóżka. To, że usilnie go próbuje odkładać na parę godzin wynika do łóżeczka wynika bardziej z dbania o mój kręgosłup, bo jak młody wywali stopy na mój brzuch a do tego kot się ułoży na moich nogach to się budzę rano obolała jak stara babcia 😄

A co do wieczornych przygód i rozszerzania diety, byliśmy wczoraj z młodym u mojej siory i młody sobie postanowił rozszerzyć dietę o pizzerinkę. Widziałam, że mi grzebie po talerzu, ale nie zauważyłam, że trochę urwał i mamla w budzi 😄 Ciekawa kupa po tym dzisiaj była.

Tak to jak myślę co mu już dawałam to sporo tego.
    Mięso: kurczak, indyk, królik
    Warzywa: marchew, ziemniak, pietruszka, brokuł, dynia, por, seler
    Owoce: jabłko, brzoskwinia, borówka, truskawka, malina, banan, marakuja
    Zbożowe: owsianka, jaglanka, manna, ryżanka (tak, wiem, ryż to zło, bo arsen, ale uznałam, że raz na jakiś czas to można) i wczoraj mu jeszcze dałam jakąś kaszkę 3 zboża, bardzo smakowała, on w ogóle jest bardzo kaszkowy, chyba po mnie, bo ja też lubię

Aaa no i jeszcze serek bieluch próbowałam dawać, ale coś nie spasował na razie. Może mu sypnę wanilii do tego następnym razem, bo w którejś kaszce miał to mu smakowało.

Myślę, że następny w kolejności, będzie pomidor, bo mnie Tanashi zainspirowała tym baby spaghetti. Mam taki słoiczek to pewnie wleci jutro, bo na dzisiaj mamy indyka. A we wtorek może mu sama zrobię z pomidorów z puszki.

age.png
  • Werzol Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margaretka kurczę myślałam że już u Was stabilnie ☹️ może Karola ma rację i lepiej jakby Was zbadali w szpitalu

Kasia co do tych chorób to ja aż nie mam ochoty wychodzić do ludzi 😅 wszyscy dookoła coś mają

My wczoraj oglądaliśmy łóżka i boże, najchętniej bym została w tym sklepie i złapała drzemkę na tych wygodnych materacach. Zwłaszcza że śpimy na 10 letnim wygniecionym narożniku. Ale i tak dajemy radę we trójkę bo właśnie ja też uważam że wolę spać razem niż nie spać wcale, a ostatnio taka śpiąca jestem że przysypiam jak planuje odłożyć małą. I tak śpimy od 1 albo 3 razem do rana. Jak są płaczki to tylko wyciągam pierś i lecimy dalej

Tanashi, to dużo już testowaliście 😳 ja wczoraj dałam awokado, dzisiaj dodałam do tego żółtko. Ale mamy taką zieloną kupę po awokado że się trochę zdziwiłam

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Aaa zapomniałam jeszcze o jajku (żółtko pycha, białko ble) i o groszku.

Co ciekawe po wiejskim jajku kupa idealna a po klatkowym była bardzo brzydka.

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 12:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas bieda z rozszerzaniem bo ona tych kup nie robi. Testy na alergie hemoliza już drugi raz.
    Nawet nie mam z czym iść do gastrologa.

Co do chorób , w przedszkolu panowała bostonka. Nie wiem czy on się jako jedyny nie uchował. Bo tak to widziałam, że 8 dzieciaków miala do sylwestra objawy no to tylko on by został. Mam nadzieję,że wyrasta z chorób.

event.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Avocado też dawałam ale konsystencja jej nie podeszła. A ja chciałam dojeść to się okazało że poza bólami brzuchami po nim mam już swędzenie języka 🤡
    Jajka jeszcze nie dawałam, poczekam chwilę jeszcze z tym zoltkiem i później białkiem

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 13:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    To chyba tylko ja nie śpię z dzieckiem. Do łóżka wędruje tylko rano jak wstaniemy, żebym wypiła kawę, a on poturlał po łóżku.
    Jak ojciec, lubi pomidorowe rzrczy i spaghetti ze słoiczka czy pomidorowa - pycha. Jutro będę robiła domowe i pulpety to dostanie😅
    Ja sama awokado nie lubię, nie kupujemy więc i dziecior nie je.

💙🫅01.06.2025

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to jakoś nie jestem w stanie nawet wymienić co już jadł, chyba łatwiej czego nie jadł xD ale na pewno miał problem z mintajem, bo kupa go po nim mega odparzyła. A z rzeczy, które nie smakują - nadal kasza jaglana 🤣

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:07

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    To chyba tylko ja nie śpię z dzieckiem. Do łóżka wędruje tylko rano jak wstaniemy, żebym wypiła kawę, a on poturlał po łóżku.
    Jak ojciec, lubi pomidorowe rzrczy i spaghetti ze słoiczka czy pomidorowa - pycha. Jutro będę robiła domowe i pulpety to dostanie😅
    Ja sama awokado nie lubię, nie kupujemy więc i dziecior nie je.
    Też bym wolała nie - bo niestety jestem z tych osób które lubią spać wg same - ale no młoda ostatnimi czasy wybudza się co 1.5 h i to dosłownie na gadanie, jak śpi sama, więc już wolę ją wziąć i spać za te paluszki niż nie spać w ogóle 🙈
    Ja avocado dodaje do czegoś zawsze, ale jak już mnie swędzi język to sobie daruję jedzenie

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Karola3xJ:D wrote:
    Margareta za wysoka ta gorączką. A przy dziecku i covidzie to wręcz podejrzane. Musi mieć jakieś zakażenie dodatkowe. Albo drogi moczowe ,albo ucho ,albo gardło. Gdzies musi być stan zapalny. W ogóle to crp i gazometria by się przydały

Gardło ma wirusowe, uszy czyste. Jak mówisz to mocz jutro złapie do badania.
    Wydaje mi się, że dolna dwójka w natarciu, bo dziąsło napuchnięte i lekki dołek się zrobił.

My dziś daliśmy buraka, ale smakował i w końcu ziemniaki dzięki niemu też smakowały 😀 ja to nawet nie będę wyliczać ile mamy wprowadzone, bo to nic w porównaniu z Wami.
    Patrzę na te rolsy, jakie to cholerstwo drogie 😅

Co do wspólnego spania to my też śpimy razem mimo że się zarzekałam w ciąży, że na pewno nie 🙈 to jest taka mała przytulanka, wtula się w nocy we mnie, w męża. Pobudek mamy sporo cały czas, a próbując go odkładać do łóżeczka to myślę już w ogóle bym nie spała.

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Ja jak zwykle opóźniona z zakupami, inhalator
    INHALATOR NEBULIZATOR RF7 DLA DZIECI FLAEM NEBULAIR+
    To ten był polecany?

Tak, my go mamy i spoko jest ale i tak bobas sie obkrecal i po prostu buchalam jej para w jej stronę xd

Anabbit lubi tę wiadomość

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 15:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O kurczę faktycznie sporo tego już wasze dzieciaczki próbowały 😊 chociaż u nas chyba też nie ma tragedii.

U nas to było tak:
    Mięso: Cielęcina, królik, indyk, kurczak
    Ryby: Łosoś
    Warzywa: Brokuł, ziemniak, marchew, pietruszka, burak, cukinia, seler, dynia, batat
    Owoce: jabłko, gruszka, banan i śliwka
    Zboża: kasza manna

Kupy różne, ale głównie plastelina (mimo wody) od kiedy rozszerzamy dietę.

Margaretka a jak teraz temperatura? Dziwne, że skacze do takich wysokich wartości. Też bym mocz zbadała, ale przy okazji umówiła jak najszybciej wizytę skoro nie sor.

My też śpimy z małym, chociaż mówiłam od początku, że będzie spał sam 🤷🏼‍♀️ yhy… czasem nawet łapie się na tym, że zasypia w łóżeczku, w nocy jak się budzi to biorę go od razu i rano mam zdziwko że śpi ze mną 😅

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:

My też śpimy osobno (w osobnych łóżkach w jednej sypialni), ale to dlatego, że mamy mało pobudek w nocy. Jakbym miała wstawać co godzinę to myślę, że też byśmy wylądowali razem w łóżku.

U nas wprowadzonych ok. 30 produktów. Wczoraj pierwszy raz jakaś wysypka wyskoczyła na brodzie i szyi, jadł wcześniej podłużnego pulpecika, więc tam mięsko i jajko i bułka tarta w środku. Mam nadzieję, że nic z tego go nie uczuliło, a jednak koc u babci

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Od tej 3 w nocy gorączki już nie ma (odpukać🤞) najwięcej co mu zmierzyłam przez dzień to 37,3.
    Jutro też pojedziemy do naszej pediatry, żeby go zobaczyła kontrolnie.

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Szarotka12 wrote:
    My też śpimy osobno (w osobnych łóżkach w jednej sypialni), ale to dlatego, że mamy mało pobudek w nocy. Jakbym miała wstawać co godzinę to myślę, że też byśmy wylądowali razem w łóżku.
    Przez ok. 2 miesiące po urodzeniu śniło mi się, że po karmieniu zostawiliśmy go u nas na łóżku. Budziłam się przerażona, że go zgnieciemy albo kołdrą przykryjemy i szukałam go po łóżku.

Właśnie się skapnęłam, że w styczniu dzien babci i dziadka. Mój bobo ma tylko dwie babci i nie wiem co im ogarnąć 😳przecież laurki nie zrobi, to za rok. Wy coś robicie?

💙🫅01.06.2025

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 16:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nie wiem czy do listy produktów powinnam też dorzucić dywan u moich rodziców - tak się chłop kręcił i przesuwał, że w pewnym momencie złapał za narożnik i zaczął ciumkać… 🙄

Co do spania to w łóżeczku przesypia pierwszą połowę nocy. Ok 23-00.00 ma kryzys, kręci sie, pierdzi, chce smoczek. Budzi się ok 3-4, dostaje mleko i już dosypia z nami do 8 jakoś. Biorąc pod uwagę, że kiedyś przesypiał całą nockę do 5-6 rano to chyba też powinnam to nazwać regresem? XD Niby mogłabym go jeszcze uśpić w łóżeczku, ale jestem chyba zbyt leniwa, bo wiem, że w łóżku z nami zaśnie szybciej i nie będę musiała nad nim stać, żeby zasnął 🫠 a odkąd mamy barierkę to game changer, bo nie martwimy się, że go Stary zmiażdży albo kopnie, bo po prostu ja śpię wtedy na środku (i ewentualnie obrywam xD) a młody bliżej krawędzi - i tak mamy dzięki temu wszyscy więcej miejsca 😅

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 17:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas tylko dynia i awokado na razie. Było parę łyżeczek dyni przed świętami potem przerwa znowu dynia I dziś dałam więcej awokado na próbę (może z 1.5 łyżki, a wcziraj tak pół łyżeczki) I też miała b. Duży apetyt... I co, przejadła się

Mam wrażenie że ciężko jej zdecydować żeby przestać jeść bo nawet oglądać I gryźć łyżeczkę lubi

Bolał brzusio :( już się boję co dalej. Chyba koniec z awokado a mialo być takie super dla Malucha.. Nie wiem co kolejne dać może ziemniaki z dynia lub marchew, co lepsze na wrażliwy brzusio? Myślicie że zrobić dzień przerwy jutro?

Czuje się jak dziecko we mgle z tym rd

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 17:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Przez ok. 2 miesiące po urodzeniu śniło mi się, że po karmieniu zostawiliśmy go u nas na łóżku. Budziłam się przerażona, że go zgnieciemy albo kołdrą przykryjemy i szukałam go po łóżku.

Właśnie się skapnęłam, że w styczniu dzien babci i dziadka. Mój bobo ma tylko dwie babci i nie wiem co im ogarnąć 😳przecież laurki nie zrobi, to za rok. Wy coś robicie?
    Moja mała dziadków ma tylko moich rodziców - dostaną kalendarz z jej zdjęciami na cały rok (używają zawsze więc im się przyda)
    Ale ma też 3 prababcie i 1 pradziadka - dostaną takie harmonijki z jej zdjęciami
    Wszystko w empiku zamawiałam :)

age.png
  • Biedronka@ Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 18:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas młody załapał się na Danio i mus Kubuś🤦‍♀️ boję się myśleć co jeszcze od starszaka wyszarpał jak idę do toalety🤣
    My zrobimy laurkę dla dziadków z odciskiem rączek i adnotacją Mój pierwszy Dzień Babci I Dziadka ❤️

👸 &🤴 &🧒&👶

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 4 stycznia, 18:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    My też robimy laurki i dziadkowie jeszcze po kawce dostaną:) i moi rodzice jakieś zdjęcie, teściowa już wywołała z ostatnich miesięcy więc ma aktualne

age.png
‹‹ 2473 2474 2475 2476 2477
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

4 propozycje pysznych koktajli na ciążowe dolegliwości!

Cierpisz na typowo ciążowe dolegliwości? Twój układ pokarmowy jest bardzo wrażliwy i męczą Cię ciągłe niestrawności? A może nie możesz poradzić sobie z bolesnymi skurczami łydek? Poznaj kilka prostych i naturalnych sposobów na ciążowe dolegliwości - odkryj przepisy na koktajle! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Trudne rozmowy w związku - jak rozmawiać z partnerem o problemach z płodnością i zachęcić do pierwszej wspólnej wizyty w klinice.

Bezskuteczne starania o dziecko i problemy z płodnością są dużym wyzwaniem w życiu każdej pary. Nie jest to regułą, ale bardzo często to kobiety wcześniej uświadamiają sobie problem, czują, że "coś jest nie tak", chcą rozpocząć diagnostykę... Jak rozmawiać o problemach z płodnością w związku? Kiedy warto zdecydować się na pierwszą wizytę i jak zachęcić do niej partnera? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Niechęć do seksu - czy to możliwe? Co zrobić, by staranie się o maluszka znów było przyjemnością?

Znasz ten stan, kiedy od miesięcy lub lat staracie się o wymarzonego potomka? Wasze życie biegnie tak naprawdę od pierwszego dnia cyklu do owulacji, od owulacji do testu ciążowego, od wizyty w laboratorium do wizyty u lekarza - często kolejnego z kolei? Czas biegnie nieubłaganie, a starania nie przynoszą skutku. Mimo chęci coraz częściej pojawia się blokada i niechęć do współżycia. Skąd się to bierze i jak temu zaradzić? Co zrobić, by seks cieszył jak dawniej?

CZYTAJ WIĘCEJ