Zaczynasz starania o dziecko?

Sprawdź witaminy nr 1 w Europie dla kobiet
- od planowania ciąży do karmienia piersią.*
*Na podstawie wewnętrznej analizy firmy Procter & Gamble z wykorzystaniem danych z następującego źródła: IQVIA Global OTC Insights: OTC3 04A4 M/Vit+Miner Perinatal + 04B4 M/Vit W/O Miner Perinatal; Europa (23 kraje). Wielkość sprzedaży ilościowej według marki dla MAT z czerwca 2025 r., odzwierciedlająca szacunki rzeczywistej aktywności. Prawa autorskie IQVIA. Wszelkie prawa zastrzeżone.
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum › W ciąży - ogólne › CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:03

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Nie mam nic z next ale jak ma większość 74 brała bym 80

A jak u Was wagowo? Jak ponad 50,60 centyl to tym bardziej

Ze względu po 1 na długość sukienki po 2 rękawki. Płaszczyk też większy żeby nie było ciasno

My braliśmy koniec września rozmiary 62 i 68 sukienek. 68 był tak na styk i został, a miała wtedy 64cm
    62 był sporo za krotki oraz niewygodny

No u nas takie 74 body i spodnie, bluzy jeszcze 74 z Zary za duża np.
    Ona ma z 8kg i może 71cm jakoś. Bardziej się nastawiałam na 74, bo do 80 normalnego to myślę że jeszcze z 2 miesiące 😂 chyba zamówię oba rozmiary poglądowo i odeślę jeden

L. 🩷 | 06/2025 | 2 CS | 40+2 tc

✨ Zaczynamy drugi sezon ✨
    2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm
    17/08 — Panorama - zdrowy chłopiec 🩵
    26/08 — prenatalne I trymestru - 6,93 cm 🩵

preg.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Moja też nie pełza. Tylko odpycha się do tyłu. Probuje coś tam chyba,bo ostatnio tylek do gory podnosi.O siadaniu nie ma mowy.
    Mysle ze jej bedzie ciezko z takimi rzeczami bo to taki pulpecik mały jest 😅
    Ale ona np totalnie ma gdzieś swoje stopy i nie probuje nawet ich łapać. Mam wrazenie ze troche sie cofnelismy i znowu ma mocno spiete barki. Taka sztywna jest w nich,ciagle tak odgina do tylu wyprostowane ręce...
    13 stycznia idziemy do Dziennego Osrodka Rehabilitacji na kwalifikacje do terapii,ale mysle ze przyjecie nas to tylko formalnosc.

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie na ig pojawiła mi się rolka tego dosyć znanego fizjoterapeuty odnośnie rozwoju:

https://www.instagram.com/reel/DTTHnrzDVo1/?igsh=djJnM2w2MGVzOXU=

Jestem ciekawa czy rzeczywiście tak w późniejszym wieku jest.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 21:06

Ukulele lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U mnie motywacją do pełzania jest kicia i jej zabawki. Biedna jeszcze nie wie co ją czeka jak młody zacznie biegać i sama mu na razie czasem jakieś swoje 'skarby' przynosi 😄

Do tego wydało się, że moja siora nauczyła młodego ciągnąć ją za ogon, ale ma wyjątkowo duże pokłady cierpliwości do niego, normalnie jakby mi ktoś kota podmienił, mnie to by od razu ofukała a mojego męża zbiła łapą jakbyśmy odwalili ciągnięcie za ogon.

age.png
  • xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:06

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do nacinania to mnie położna nacięła tak, że gdyby mnie nie poinformowała o tym przed to bym chyba nie zauważyła 😅 za to szycia nie dało się przegapić XD

U nas pełzanie już pełną parą, dzisiaj miał pościg za elektronicznym pieskiem to zatrzymał się na szafce RTV 🫣 tak się rozpędził że nie zdążyłam

age.png

preg.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    Kurcze czy jakiś bobas jeszcze nie pełza?

Moja i się totalnie nie zanosi żeby zaczęła. Pobyt na macie to jeden wielki wrzask, że chce na rączki xdd

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    Ja przy moim turbodrzemkowcu czuję się taka wypruta, że dzisiaj powiedziałam do męża ze młody zostanie chyba jedynakiem 🤣 powiedz mi, co Cię przekonało? 🤣

Egoistyczne podejście, że chce mieć dużo gości na święta na starość xD
    A tak serio, ja mam 11 lat młodszego brata i całe życie czułam się samotna. Do tej pory nie mam z kim ponarzekać na naszych rodziców czy podzielić się kto coś ogarnie (młody jeszcze 18 nie ma). I tak kiedyś sobie postanowiłam, że choćby skały sraly to będę mieć przynajmniej dwójkę dzieci. I tak, wiem, że nikt mi nie zagwarantuje że będą się lubić na starość

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dzięki dziewczyny za Wasze historie z pełzaniem i próbami, uśmiałam się 🙈 także widzę, że u nas podobnie, coś tam próbuje, ale ostatnie dni skupił się totalnie na swoim aparacie gębowym. Potrafi tak leżeć godzinę, pluć, składać dziwnie wargi, język wypychać. Zapomniał o wszystkim innym 🤣
    Oo Nineq ciekawe, raczej wszyscy się martwią że coś za późno a tu inne podejście

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Moja też zaczęła tańczyć a pełza w skali mikro 😛

Blondi, to fajnie czytać, że twoje obserwacje pokrywają się z moimi 🙂 bom ja laik ale swoją intuicję mam. Z tym nacięciem to ja jestem w stanie uwierzyć. Gdyby mi nie powiedzieli że tną to bym tego nie poczula. A szycia faktycznie można nie zauważyć szczególnie jak ktoś jest przeorany fizycznie i my wszystko jedno i pewnie myśli tylko o tym, że już po wszystkim.

Zaciekawiłaś mnie tym Uczkiem i porodami przedwczesnymi. Wiesz co robią przy przedwczesnych skurczach? Tu dziewczyny z innych miast pisały, że dostawały Atosiban i wlewy z magnezu. Na Karowej Fenoterol i ładowanie Nospy i Scopolanu. Miałam zrobić reaserch z ciekawości jak to w Warszawskich szpitalach wygląda. Wiesz może? Jest jakiś 2% szansy że zdecyduje się na 3. dziecko to zapytam.

Nie w Wawie, ale u mnie atosiban, magnez i nospa ale pomogło na tydzień 🤣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 21:20

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Karola aż mi się przypomniał pacjent z praktyk na chirurgii, który mówił mi, że miał USG jamy brzusznej. Nie pasowało mi to nijak do relacji personelu i do zaleceń w karcie. Okazało się, że miał gastroskopię. Ale tak się jej bał, że żona poprosiła żeby wmówić mu, że to USG przezprzełykowe, bo jak usłyszy o gastroskopii to nie da jej sobie zrobić
    To przebije to. Jeden pacjent,po wszczepieniu rozrusznika dziękował za zoperowane kolano. Nie kumał co mu zrobili. Czaił tylko,że go kolano przestało boleć. Można się domyśleć,że przestało bo krążenie normalne wróciło.

Blondi29, Gusia_ lubią tę wiadomość

event.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kurde wasze robią rocking, a moja nawet dupy nie podnosi do góry 🙈

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Lauraa wrote:
    Dzięki dziewczyny za Wasze historie z pełzaniem i próbami, uśmiałam się 🙈 także widzę, że u nas podobnie, coś tam próbuje, ale ostatnie dni skupił się totalnie na swoim aparacie gębowym. Potrafi tak leżeć godzinę, pluć, składać dziwnie wargi, język wypychać. Zapomniał o wszystkim innym 🤣
    Oo Nineq ciekawe, raczej wszyscy się martwią że coś za późno a tu inne podejście
    Też się zdziwiłam, myślałam ze to dobry rozwoj, ale w sumie z jakiegoś powodu jedno usiądzie w siódmym miesiącu a inne dziewiątym.
    Przestałam srac się nad jego rozwojem, bo idzie swoim tempem, mieści się całkowicie w ramach czasowych. I chyba Kasssia ostatnio napisała, że jej fizjo powiedziała, że lepiej trochę później i lepiej niz wcześniej i byle jak.

kasssia lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Egoistyczne podejście, że chce mieć dużo gości na święta na starość xD
    A tak serio, ja mam 11 lat młodszego brata i całe życie czułam się samotna. Do tej pory nie mam z kim ponarzekać na naszych rodziców czy podzielić się kto coś ogarnie (młody jeszcze 18 nie ma). I tak kiedyś sobie postanowiłam, że choćby skały sraly to będę mieć przynajmniej dwójkę dzieci. I tak, wiem, że nikt mi nie zagwarantuje że będą się lubić na starość

Nie no rozumiem w pełni. Sama widzę jak to wygląda - moja rodzina vs mojego męża gdzie była trójka rodzeństwa. Nie patrzyłam aż tak przyszłościowo, ale coś w tym jest . Poczekam jeszcze troche, może chęci przyjdą 🤣

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Moja też zaczęła tańczyć a pełza w skali mikro 😛

Blondi, to fajnie czytać, że twoje obserwacje pokrywają się z moimi 🙂 bom ja laik ale swoją intuicję mam. Z tym nacięciem to ja jestem w stanie uwierzyć. Gdyby mi nie powiedzieli że tną to bym tego nie poczula. A szycia faktycznie można nie zauważyć szczególnie jak ktoś jest przeorany fizycznie i my wszystko jedno i pewnie myśli tylko o tym, że już po wszystkim.

Zaciekawiłaś mnie tym Uczkiem i porodami przedwczesnymi. Wiesz co robią przy przedwczesnych skurczach? Tu dziewczyny z innych miast pisały, że dostawały Atosiban i wlewy z magnezu. Na Karowej Fenoterol i ładowanie Nospy i Scopolanu. Miałam zrobić reaserch z ciekawości jak to w Warszawskich szpitalach wygląda. Wiesz może? Jest jakiś 2% szansy że zdecyduje się na 3. dziecko to zapytam.
    Aż tak dokładnie nie pamiętam, ale widziałam kiedyś porównanie na studiach, że mają najwyższy wskaźnik donoszonych ciąż w porównaniu do innych szpitali warszawskich. Nie wiem czy znajdę ten wykres gdzieś w Internecie, bo to była prezentacja na seminariach. W każdym razie na pewno leciały rozkurczowe, magnez i Atosiban. Nie wiem czy w sumie poza tymi co wymieniłaś podaje się cokolwiek innego, przynajmniej ja sobie nie przypominam. Wydaje mi się, że tutaj kluczowe jest to, że działają dość szybko. Jeśli jest zagrożenie w bardzo wczesnej ciąży to od razu jadą z luteiną czy progesteronem, potem im dalej to dochodzą sterydy, szew, pessar. Jak ja tam byłam to mówili, że raczej nie pozwalają sobie na obserwację sytuacji zbyt długo tylko działają. Tam są dość wykwalifikowani specjaliści, którzy moim zdaniem średnio sprawdzają się w przypadku fizjologicznej ciąży, ale jeśli chodzi o te bardziej skomplikowane przypadki to można czuć się zaopiekowanym. W tych bardzo trudnych ciążach robią USG codziennie, raczej nie bagatelizują żadnych objawów pacjentek. Każde domniemane skurcze do ktg, każda zmiana ilości wydzieliny to test na sączenie się wód. No i oni mają tam dobrze rozwiniętą zabiegówkę prenatalną więc jeśli trzeba coś zrobić jeszcze zanim dziecko się urodzi to po prostu raczej robią. Z tym, że tam jak się wchodzi na patologię z tego typu przypadkiem to już się z niej raczej nie wychodzi. No i plusem jest też to, że to jest kampus Lindleya więc pacjentki są też konsultowane internistycznie co na pewno wpływa pozytywnie na cały proces w porównaniu do np Karowej, która ma chyba tylko noworodki, endokrynologie i ginekologię z położnictwem, o ile się nie mylę.

• Lauraa Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Też się zdziwiłam, myślałam ze to dobry rozwoj, ale w sumie z jakiegoś powodu jedno usiądzie w siódmym miesiącu a inne dziewiątym.
    Przestałam srac się nad jego rozwojem, bo idzie swoim tempem, mieści się całkowicie w ramach czasowych. I chyba Kasssia ostatnio napisała, że jej fizjo powiedziała, że lepiej trochę później i lepiej niz wcześniej i byle jak.

Racja, mi też powiedziała że jak w ciągu miesiąca nic się nie wydarzy to mam wpaść będziemy dalej masować, ale na razie się nie przejmować i nie robić presji 🙏

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny, a wasze starsze lub obecne bobasy to kiedy ogarnęły, że nie warto się przewracać z brzucha na plecy z całym impetem? Mała czasami schodzi nam z maty piankowej na panele jak jej nie upilnuję i słyszę tylko huk, a potem płacz. Nie potrafi pojąć, że obrót na plecy mógłby być nieco bardziej subtelny. Boję się, że w końcu skończy się to na SORze zanim się nauczy 🫣

• Paty Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 21:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mój nie pełza, obraca się z plecków na brzuszek ale w drugą stronę jeszcze nie opanował. Robi samolocik i wysoki podpór i tyle. On z tych cięższych bobasów to myślę, że mu trudniej. Za stópki też mało się łapie, za ciężko mu chyba 🫣

👦2017 synek
    👶26.06.2025 synek
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi29 wrote:
    Dziewczyny, a wasze starsze lub obecne bobasy to kiedy ogarnęły, że nie warto się przewracać z brzucha na plecy z całym impetem? Mała czasami schodzi nam z maty piankowej na panele jak jej nie upilnuję i słyszę tylko huk, a potem płacz. Nie potrafi pojąć, że obrót na plecy mógłby być nieco bardziej subtelny. Boję się, że w końcu skończy się to na SORze zanim się nauczy 🫣

Moja akurat obraca się turbo delikatnie. Nawet na płytkach w łazience to robi tak, że ta głowa nie uderza 🙄 może dlatego jest taka powolna w rozwoju, bo się boi uszkodzić 😂😂😂

Blondi29, Werzol lubią tę wiadomość

2 CS

23/06 — ⏸️
    09/07 — 🍤❤️
    03/08 — 🧸 2,57 cm

preg.png
  • Paty Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 21:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja pękłam i nawet tego nie poczułam w czasie skurczu, mąż był przy porodzie i mówił, że usłyszał jak pękła skóra, ale nie wiem czy to możliwe.. czy już trochę go fantazja poniosła w tych emocjach :D w każdym bądź razie byłam zszywana i też nie czułam dużego dyskomfortu, ale trochę to trwało, także po tym bym się zorientowała gdyby sam lekarz nie powiedział, że szyje pęknięcie. Oczywiście ja byłam świadoma cały czas, nie zemdlałam, nic się nie działo, wiadomo są różne przypadki

👦2017 synek
    👶26.06.2025 synek
  • Maj.a Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 21:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    Szacun że tyle sesji robisz,dla mnie tyle to by była mordęga. Powiedz ze masz wieceǰ niz jeden laktator 🙈
    Może stopniowo probuj zmniejszyc? I jednoczesnie popijaj femaltiker? Najpierw 6 + 3 dni femaltiker i zobaczyc przez kilka dni czy ilości są ok. Jezeli tak to popracowac przez tydzien dwa na 6 sesjach i znowu sprobowac zejsc na 5 + popijac kilka dni femaltiker.
    Mam momcozy s12pro z 2 zestawami muszli i na tym odciagam.
    W szafce leży neno angelo butelkowy i lansinoh muszlowy, ale on nie odciaga mi mleka nawet na max ustawieniach 🫣

05.10. ⏸
    🏨👶🍼 22.06. 2830g

age.png
‹‹ ‹ 2495 2496 2497 2498 2499 › ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Odparzenia u niemowlaka - jak sobie z nimi radzić?

Odparzenia to częsta dolegliwość u niemowląt. Mogą pojawić się na pupie, szyi, fałdkach, pod pachami czy w pachwinach. Nie są oznaką zaniedbania – zdarzają się niemal u każdego dziecka, a ich pojawienie się nie świadczy o braku higieny. Skóra malucha jest cienka i wrażliwa, dlatego potrzebuje delikatnej pielęgnacji oraz bezpiecznych, wysokiej jakości kosmetyków, które ją ochronią i będą wspierały regenerację.

CZYTAJ WIĘCEJ

7 faktów o karmieniu piersią, o których nie miałaś pojęcia

Czy wiesz, że karmienie piersią może zmniejszyć ryzyko zachorowania na nowotwór jajnika oraz piersi? A czy słyszałaś, że mleko matki zmienia się nawet w trakcie jednej sesji karmienia? Poznaj 7 faktów ciekawych i nieoczywistych faktów na temat karmienia piersią! 

CZYTAJ WIĘCEJ

Kwas foliowy to nie wszystko: Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą.

Co najmniej dwa fakty na temat folianów i suplementacji przed ciążą naprawdę Cię tu zaskoczą. Zebraliśmy najczęstsze pytania naszej społeczności i na ich podstawie stworzyliśmy kompletny, oparty na badaniach przewodnik po mądrej suplementacji. Jeśli myślisz, że „zacznę brać coś po pozytywnym teście” - koniecznie sprawdź, dlaczego nauka mówi coś zupełnie innego.

CZYTAJ WIĘCEJ