X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Szarotka12 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    kasssia wrote:
    Truskawka, ja też jestem w tyle z rd, już tutaj podają całe dania a my nadal tylko papki 🙈 muszę się wziąć za to.

Pytanie do tych co dają kawałki. Macie już zęby? Tanashi to pamiętam że tak, ale jak reszta?

Nie, u nas żadnych zębów nie ma, lecimy samymi kawałkami

Katikat brokuł jest fajny, bo dobrze leży w rączce i jest miękki. Albo batat też ma fajną komsystencję

🙍‍♀️ 32 --> endometrioza, celiakia, AMH 1,89
    🙍‍♂️ 32 --> obniżona ruchliwość plemników

04.2024 💔 ciąża pozamaciczna, wyleczona metotreksatem

06.10.2024 ⏸
    19.06. 3850g Synek na świecie 💙

age.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jest w Internecie jakaś presja na blw, ciśnięcie wymyślnych potraw itd, ale ja też ją olewam 🤣 choć teraz sobie uświadomiłam że moja mała kilka razy memłała chleb. Ale to było bardziej żeby ją czymś zająć więc nie wiem czy się liczy jako świadomie rozszerzanie diety 🫣

Kasia kciuki za tort. Ja muszę zamówić na luty dwa, bo u nas córki z lutego. Gdyby nie bobas, to może bym upiekła, bo cenowo to jakoś super nie wychodzi. I tak wymyśliłam że zamówię takie zwykłe torty w cukierni sieciowej i sama je ozdobię bo jakbym miała zamawiać takie piękne z masą cukrową i figurkami znów to pewnie z 600 zł znów by poszło 🫣

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 14:28

kasssia lubi tę wiadomość

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:30

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kasia powodzenia! Na jakiej śmietance wegańskiej robisz? Ja robiłam kilka razy dla kumpeli wegański tort, to był na mleczku kokosowym (ubita ta tłusta część, trochę cukru pudru i smietan-fix dla stabilizacji). Ale raz robiłam też krem malinowy z nerkowcow i super był :D

age.png
  • kasssia Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:34

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie bałam się na mleku kokosowym, więc robie na wegańskiej Ramie 31%, kupuję w Carrefourze. Fatalny ma skład no ale to nie na codzień. Ja na zdobienia aż tak się nie nastawiam, plan minimum to żeby był zjadliwy i się trzymał kupy 🤣 chociaż widziałam ładne kwiatki z cukru na allegro, może zamówię, fajnie będą wyglądać na czekoladowym.

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 14:35

age.png

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:48

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Co do bio owoców to warto kupować cytrusy bio - są zabezpieczane jak już to naturalnym woskiem a nie zalewane bóg wie czym i pestycydami itd, teoretycznie te nie-bio cytrusy powinno się dokładnie myć i szorować i w ogóle później myć ręce między obieraniem i jedzeniem itd. I te bio niestety się szybciej psują jak coś. Wiadomo, często dla nas jako tak to biorę te zwykłe, ale młodemu starałam się brać pomarańcze bio jak były.

I to chyba jedne z niewielu rzeczy „bio” na które zwracam uwagę xD

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza sto lat🥰

Elza1234 lubi tę wiadomość

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Minimix Nowa

Wysłany: 9 stycznia, 14:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kciuki za tort! Ja też ostatnio robiłam na mleczku kokosowym krem, najpierw na święta a potem na urodziny męża. Nie obyło się bez przygód 🤣 Tanashi masz jakieś sprawdzone mleczko? Bo lidlowe w ogóle mi się nie rozdzielało, później kupiłam w dm niby specjalnie do ubijania ale też jedno było jakieś trefne

U nas rd też idzie powoooli. Póki co same warzywka były, teraz chciałam dodać mięso, ale niestety ziomek od kilku dni zaczął wszystkim gardzić i nawet nie chce otwierać buzi

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 14:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jprdl właśnie mi na fb wyskoczyło, że na początku grudnia w Wawie na Madlińskiego w szpitalu babka w ciąży była na jakimś rutynowym zabiegu (?) i zaczęła jej spadać saturacja i podali tlen, spadała dalej, więc podali więcej, później wentylowali ręcznie, ostatecznie przewieźli do innego szpitala i umarła. Piszą, że możliwe że podczas remontu ktoś błędnie podłączył w instalacji zamiast tlenu inny gaz 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk też o tym dziś słyszałam w radiu. Aż mnie zmroziło 😓 taka ta nasza służba zdrowia...

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 15:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Maj.a wrote:
    Laski, wy piszecie o 5 czy 4 sesjach a ja nadal na 7 sesjach a jak brakuje czasu to na 6 lece. 😱 obawiam sie ze jak zejdę do 5 to w cyckach nie bedzie wiecej o te ok. 30ml tylko tyle co standardowo na sesji wychodzi.

Szacun że tyle sesji robisz,dla mnie tyle to by była mordęga. Powiedz ze masz wieceǰ niz jeden laktator 🙈
    Może stopniowo probuj zmniejszyc? I jednoczesnie popijaj femaltiker? Najpierw 6 + 3 dni femaltiker i zobaczyc przez kilka dni czy ilości są ok. Jezeli tak to popracowac przez tydzien dwa na 6 sesjach i znowu sprobowac zejsc na 5 + popijac kilka dni femaltiker.

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:33

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Omg co za historia :o
    Dzieki za życzenia!
    Co do blw to zgadzam sie z Gusia - straszny nacisk jest i denerwują mnie osobiście mocno te konta blw na insta, nie obserwuje ich za bardzo bo tylko mogą wpędzić w poczucie winy. Nawet ja nie jem jak te dzieci, bo nie mam czasu na to wszystko. Daje kawałki - niech próbuje łapać - ale i tak karmię łyżeczką papki lub zostawiam małe grudki.

KarolaKinga, Gusia_, Alex_92 lubią tę wiadomość

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to po prostu też raz dam tak raz tak i tyle bez presji, niech sobie je jak woli

Ja mam dziecko z turbo doładowaniem

Nie mogę zjeść w spokoju nie dlatego, że ona się sobą nie zajmuje

Ona się wspaniale zajmuje a najchętniej zajęłaby się kontaktami i kablami czyli już czas to zabezpieczyć i to porządnie bo umie na drugi koniec pokoju przybyć w sekundę xd

PS
    Za te petardy w lesie to powinni srogo beknąć..

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 16:38

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • przygodami66 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza wszystkiego najlepszego 🎂💐🍼🍼. Dużo przespanych nocek.

Elza1234 lubi tę wiadomość

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truskawka u nas wchodzą dwa albo trzy posiłki, ale my mieliśmy zalecenie żeby zacząć jeszcze tydzień przed piątym miesiącem życia. Różnie wychodzi z tymi posiłkami, bo młoda nienawidzi mleka choć odkąd trzyma samą butelkę to chętniej zjada. Dzisiaj było u nas tak:
    5:00 mleko
    6:30/7:00 kaszka owsiana/manna/5 zbóż z helpy z różdżką smaku albo owocem
    11:00/12:00 mleko
    14:00 obiad (zupa lub słoiczek)
    15:00 mleko
    Dalej do końca dnia mleko. Czasem na kolacje jeszcze zje trochę obiadu albo jakąś kaszkę, zależy jak jej idzie z mlekiem. W nocy też zjada raz albo dwa razy, ale w ciągu dnia wypija 150/180 ml, a w nocy robię jej po 120 i też często połowę zostawia.

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No i u nas na razie papki. Mała nie ma zębów i się nie zanosi. Próbowałam dać jej paprykę albo brokuła na parze, ale bardziej się babrze niż je, a ja jakoś nie podchodzę entuzjastycznie do sprzątania tego i jeszcze dokarmiania jej w międzyczasie. Nie mówiąc już o tym, że mam przed oczami wszystkie czarne scenariusze związane z zadławieniem 🫣

• Karola3xJ:D Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:43

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Jprdl właśnie mi na fb wyskoczyło, że na początku grudnia w Wawie na Madlińskiego w szpitalu babka w ciąży była na jakimś rutynowym zabiegu (?) i zaczęła jej spadać saturacja i podali tlen, spadała dalej, więc podali więcej, później wentylowali ręcznie, ostatecznie przewieźli do innego szpitala i umarła. Piszą, że możliwe że podczas remontu ktoś błędnie podłączył w instalacji zamiast tlenu inny gaz 🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄🙄
    24 tc,szew ratunkowy. Po wybudzeniu byla duszna dlatego podali jej "tlen". Który okazal sie być podtlenkiem. Anestezjolog zaintubował i nie wiem czemu,podlaczyl ja do tego samego aparatu ,gdzie poszło jeszcze więcej podtlenku. Przypał na maxa.
    Też oglądałam uwaga tvn o typie,który nadział sie na plot a oni w karetce go zlali. Pajace.

event.png
  • Blondi29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk jestem z Warszawy i na studiach tyle się naoglądałam szpitala na Madalińskiego i kilku innych insta friendly szpitali, ze na sam koniec ciąży zostały mi cztery, w których nie bałabym się rodzić. Jeśli chodzi o to miasto to im bardziej instagramowy szpital, tym gorzej tam się dzieje na zapleczu. Ileż ja się nasłuchałam na studiach to książkę można napisać 🙃 Za to przynajmniej wiem gdzie można się zgłosić żeby na pewno zrobili cc bez gadania XD

• Blondi29 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 16:49

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi, Kasia podziwiam was za te torty. Jeszcze wegańskie - dla mnie czarna magia. Wege wypieki rzadko mi wychodzą. Chociaż ostatnio zainwestowałam w kitchen aid i polecam ten sprzęt. Jest tak mocny, że odwróciłam się na kilka sekund żeby wyciągnąć dziecko z pod stolika i całkowicie płynna, dopiero wlana śmietanka ubiła mi się na masło xd

• Paty Przyjaciółka

Wysłany: 9 stycznia, 17:12

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja ostatnio czytałam, że samo blw to często za mało, za mało do brzuszka leci, więc najlepiej i tak wspomagać się jeszcze papka i łyżeczką

👦2017 synek
    👶26.06.2025 synek
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 17:27

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Paty wrote:
    Ja ostatnio czytałam, że samo blw to często za mało, za mało do brzuszka leci, więc najlepiej i tak wspomagać się jeszcze papka i łyżeczką
    Mnie powstrzymuje bałagan oraz to, że młody mało by zjadł. Butelkę jak trzyma sam to się nią bawi.
    I to, że się zakrztusi, a ja spanikuje 🙃dlatego jest drobne kawałki miękkie.
    Mnie mama karmiła do roku papkami, bo nie miałam zębów. 😅

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
‹‹ 2494 2495 2496 2497 2498 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Zagnieżdżenie zarodka - ile dni po stosunku? Jakie mogą być objawy zagnieżdżenia?

Czym jest i kiedy następuje zagnieżdżenie zarodka w macicy, ile dni po stosunku dochodzi do implantacji? Czy zagnieżdżenie zarodka można zaobserwować? Jakie objawy mogą towarzyszyć implantacji? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Poronienie - objawy, rodzaje i najczęstsze przyczyny poronienia

Poronienie to przedwczesne zakończenie ciąży, która trwała krócej niż 22 tygodnie. Poronieniem samoistnym kończy się około 10-15% ciąż, przy czym około połowa kończy się jeszcze przed implantacją zarodka w macicy, czyli przed 8 tygodniem. Dowiedz się jakie są przyczyny poronienia, objawy i diagnostyka. 

CZYTAJ WIĘCEJ

Owulacja – kiedy owulacja zwiększy szanse na zajście w ciążę

Kiedy owulacja? Większość kobiet wie, że owulacja to czas, w którym możliwe jest zajście w ciążę. Ale kiedy dokładnie ona występuje, jakie są objawy owulacji, jak ją rozpoznać lub co może na nią wpływać nie dla wszystkich jest oczywiste. Kilka faktów na ten temat oraz parę prostych instrukcji jak obserwować swoje ciało pomoże Ci wielokrotnie zwiększyć szanse na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ