SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 18:57

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Moja długo chodziła spać 21-22, ale ja wtedy nie miałam totalnie życia. Przez to, że ona jest nieodkladalna w dzień, nie miałam kiedy chaty ogarnąć czy załatwić jakiś dorosłych spraw 🙄 także długo walczyłam żeby zasypiała przed 20. Teraz przynajmniej od wielkiego dzwonu mogę obejrzeć odcinek serialu.
    Swoją drogą muszę zamówić jej strój na chrzest. Macie do polecenia jakieś strony z ubraniami nie za miliony? Milulove ma ładne sukienki i płaszcze, ale nie chce chyba wydawać tysiaka na strój na jeden dzień 😑

My mieliśmy stamtąd, ale nie wyszło aż tak drogo na pewno, sukienki mają Urocze, a płaszczyk się też przydal bo było chłodniej w restauracji i kościele chociaż no październik więc lepiej niż teraz. Bardzo ładne rzeczy mają, ale raczej celu rozmiar wyżej jak się jednak zdecydujesz.

Rajstopki mieliśmy z innej firmy bo tam były mega małe.

Na vinted to jak ja szukałam było niewiele taniej więc wzięliśmy nowe

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 18:58

23/24 - odkrycie przeciwciał APS, zespołu Sjögrena, 1 kir implantacyjny

Wznowienie starań 09'24
    1cs ⏸️ 🎉13/10 ładne przyrosty bety
    6/11 - jest 💗 147/ min CRL 9,3mm
    10/11 plamienia, IP, żyjemy 💪🏻
    Prenatalne 9/12 - wszystko ok🥳🌈
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    21/01 - 220g mistrzyni jogi 💫🦔
    II prenatalne 3.02 - 330g akrobatki 🌸
    7.02 - 410g księżniczki 🥰
    28.02 - 615g Córeczki ze zdrowym serduszkiem ❤️
    13.03 - 781 gram Maluszka 🐨
    8.04 - mamy już 1368 gram 😍
    14.04 - piękne wyniki III prenatalnych🌷
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:00

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blondi Ty ze szpitalami w Wawie jak ja z klinikami weterynaryjnymi na Śląsku - też omijałabym połowę xD

My młodego kąpiemy jakoś po 19, czasem zaśnie 19.30 a czasem 20.30 🫠

age.png
  • Anabbit Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    My mieliśmy stamtąd, ale nie wyszło aż tak drogo na pewno, sukienki mają Urocze, a płaszczyk się też przydal bo było chłodniej w restauracji i kościele chociaż no październik więc lepiej niż teraz. Bardzo ładne rzeczy mają, ale raczej celu rozmiar wyżej jak się jednak zdecydujesz.

Rajstopki mieliśmy z innej firmy bo tam były mega małe.

Na vinted to jak ja szukałam było niewiele taniej więc wzięliśmy nowe

Myślisz że jeśli nosi teraz 74 z nexta to brać jednak sukienkę 80?

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas jest problemem drzemka ok 17:30

Często budzi się po niej rozdrażniona

Jak jest bliżej 18 to już chce na noc potem spać,a nie zawsze wychodzi

Teraz spi już chyba na noc właśnie, było dużo aktywności na macie i nie wydawała się o dziwo zmęczona to myślę zje trochę dyni bo dziś jajo rano było be. Coś tam zjadła, zaczęła płakać I chciała mleko i spac

Gdyby jeszcze była w spiworku😅 ..

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Marsol Debiutantka

Wysłany: 9 stycznia, 19:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Anabbit o której zaczynasz wieczorną pielęgnację? Cały czas jestem w szoku jak piszecie że wasze dzieciaki tak wcześnie idą spać, my małego dopiero o 20 bierzemy do wanny 😅 jak wy to robicie 🫢

Mój sam się przestawił na kładzenie się spać na noc o 18:30 - 19:00. Kiedyś zasypiał koło 22:00, a później z dnia na dzień mu się pozmieniało.

Ostatnio zrezygnował też z ostatniej drzemki i ma 5 godzin OA, choć zwykle wytrzymywał 2 godziny. U Was też skróciła się liczba drzemek?

• Nineq Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:08

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsol wrote:
    Mój sam się przestawił na kładzenie się spać na noc o 18:30 - 19:00. Kiedyś zasypiał koło 22:00, a później z dnia na dzień mu się pozmieniało.

Ostatnio zrezygnował też z ostatniej drzemki i ma 5 godzin OA, choć zwykle wytrzymywał 2 godziny. U Was też skróciła się liczba drzemek?
    O matko 5 godzin🙉co ja bym z tym dzieckiem robić miała😆3.5h OA to taki max i to przed snem nocnym, gdzie zabawiamy go na zmianę. W ciągu dnia 2 - 2.5h, trzy drzemki.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit wrote:
    Myślisz że jeśli nosi teraz 74 z nexta to brać jednak sukienkę 80?

Nie mam nic z next ale jak ma większość 74 brała bym 80

A jak u Was wagowo? Jak ponad 50,60 centyl to tym bardziej

Ze względu po 1 na długość sukienki po 2 rękawki. Płaszczyk też większy żeby nie było ciasno

My braliśmy koniec września rozmiary 62 i 68 sukienek. 68 był tak na styk i został, a miała wtedy 64cm
    62 był sporo za krotki oraz niewygodny

Wiadomość wyedytowana przez autora: 9 stycznia, 19:12

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Marsol wrote:

Chyba to idzie w tym kierunku

Jak ostatnia drzemka jest drzemką a nie snem to jest słabo i potem nie umie zasnąć

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • KarolaKinga Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:11

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mały ewidentnie porzuca jedna drzemke, okna aktywności po 3.5h sie robią, jak probuje go uspic wczesniej to jest walka wiec odpuszczam i od paru juz dni ma 2 drzemki.

age.png
  • Blondi29 Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 19:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Annabit, Kasia ja rodziłam w bielańskim i biorę pod uwagę tylko ten szpital, Żwirki i Karową. Uczkin, południowy, Madalińskiego i żelazna omijałabym z daleka. Z mojego doświadczenia i z tego co słyszę od znajomych pracujących tam/mających praktyki lub staże: w uczkin więcej instastorek niż to warto, poradnia fajna, ale przy porodzie wystarczy, że nie ma postępu SN przez godzinkę i już zrzucają na cięcie. Większość pacjentek tam jest po cc, które w ogóle nie było potrzebne. No ale jak klinika sugeruje to przecież trzeba się zgodzić ;) Oprócz tego tam jest chyba najbardziej niemiły personel na świecie. Choć trzeba przyznać, że jeśli chodzi o prewencję porodu przedwczesnego to wypadają dość dobrze. Południowy może i insta friendly, ale średnio z sytuacjami kryzysowymi, mimo swoich zapewnień mają średnie zaplecze. Poza tym kwalifikacja do porodu przez SOR brzmi co najmniej średnio. Żelazna obłożona, znajoma urodziła w piwnicy (zwanej przez położne sala komercyjną) i nikt do niej nie zajrzał ani razu dopóki nie zaczęła krzyczeć, że czuje jak głowa dziecka wychodzi. Poza tym sama widziałam parę razy, że przeciągali poród, który trzeba było zakończyć nacięciem krocza albo cc, ale statystki muszą się zgadzać. Na Madalińskiego za to pracuje „przesympatyczna” położna, która nie informuje o tym, że krocze zostało nacięte bądź pękło i pacjentka dowiaduje się na przykład na patronazu, że została nacięta. Międzylesie podobno wypada fajnie, ale mój mąż pracuje tam niedaleko Ginekologii i położnictwa i twierdzi, że nie chciałby żebym tam rodziła XD

• Cel95 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ukulele wrote:
    Dzięki za miłe przyjęcie takich czajników jak ja :)

My RD lecimy bardzo powoli papki, instagramowe BLW nie na moje nerwy. Daje trochę bio warzyw, trochę słoików, kaszki i kasze bio. Warzywa bio słabo dostępne więc pewnie niedługo będę lecieć zwykłe sezonowe.

Poza tym mój maluch jest strasznie aktywny. Od prawie miesiąca wstaje, czworakuje, zaraz potem zaczął siadać. Nie wytrzyma sekundy w miejscu.

Doświadczone mamy - może macie jakies sposoby jak przewinąć uciekającego diabla tasmańskiego zeby nie usmarować sie całej w 💩? Bo mi się jeszcze nie udało 🙃

I drugie pytanie - czy ktos może polecić jakiś kojec ktory nie śmierdzi chińszczyzna i jest mocno zabezpieczony łącznie z konstrukcją? I taki który można wyprać. Bobas chodzi sobie przy krawędziach i upada teatralnie wiec wszystko powinno być miękkie. I jakieś jeszcze pomysły na zabezpieczenie chaty?

Tak w ogóle czy to nie nasz 1 chodzący bobas i siedzący?

To musisz mieć mega ciekawie bo moja podróżniczka obrotowa już daje popalić, a co dopiero u Was😃

Wznowienie starań 09'24
    3/01 - 137g Córeczki 🤗💗
    7.05 Ważę już 2,4 kg👶🏻❤️
    5.06 Mam już 3kg🥰
    🍀🍀🍀🍀🍀🍀🍀

preg.png

age.png
  • Tanashi Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    xSmerfetkax wrote:
    Anabbit o której zaczynasz wieczorną pielęgnację? Cały czas jestem w szoku jak piszecie że wasze dzieciaki tak wcześnie idą spać, my małego dopiero o 20 bierzemy do wanny 😅 jak wy to robicie 🫢

Nie jestem Annabit, ale ja kąpię młodego o 17 i między 18 a 19 zazwyczaj już zasypia :) zależy jak wstanie z drzemki

age.png
  • Blondi29 Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 19:19

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Anabbit w temacie ciuszków na chrzciny to my zamawialiśmy z Apanele, ale nie jestem zadowolona. Te ubranka niby mają być z naturalnych tkanin i ręcznie szyte, ale dla mnie były beznadziejne. Większość niteczek wyłaziła. Młoda nosi rozmiar 80, taki zamówiłam i był dobry więc tam polecam sugerować się aktualnym rozmiarem dziecka w większości sklepów.
    Mamy chrzciny w tę niedzielę, a sukienka przyszła dopiero wczoraj więc nie było już czasu odsyłać. Jeśli zależy ci na czymś fajnym to sprawdź sklep w Grodzisku Mazowieckim na Żyrardowskiej. Oni mają też stronę internetową. Kupiłam tam wszystko, łącznie ze świecą i personalizowaną szatką i zapłaciłam równe 400 złotych, a ubierałam od zera plus wszelkie dodatki. No i ten materiał jest zdecydowanie przyjemniejszy w moim odczuciu, a wykonanie bardziej solidne.

Anabbit lubi tę wiadomość

• xSmerfetkax Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi wrote:
    Nie jestem Annabit, ale ja kąpię młodego o 17 i między 18 a 19 zazwyczaj już zasypia :) zależy jak wstanie z drzemki

Wow podziwiam! 🫢
    A co do drzemek, to u nas też od kilku dni jest ich mniej i są zdecydowanie krótsze

age.png
  • Elza1234 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:21

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziękuję za życzenia raz jeszcze
    Byliśmy właśnie na jedzonku, mała była przesłodka przez całe wyjście. Ale mieli krzesło to safe1 i dobrze że go nie kupiłam - siedziała krzywo i wyjeżdżała dołem - chyba że to kwestia braku poduszki :/
    Także jedliśmy trzymając ją na zmianę 😅
    To my kładziemy spać mała o 19, właśnie na mnie zasnęła i zaraz idę ją odłożyć do łóżeczka
    Ona ma w dzień tylko dwie drzemki, głównie na mnie, także zależało mi żeby mieć wieczór dla siebie i dorosłych domowych spraw 😅
    Uciekam do męża!

Blackapple lubi tę wiadomość

age.png
  • Blondi29 Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ukulele, zbijam piątkę. Moja co prawda jeszcze nie wstaje, ale podnosi się na rękach i podnosi pupę maksymalnie do góry prostując nogi. Dodatkowo już sama siada więc przy zmianie pieluchy rwie się do siadu 😅 Ja po prostu przyjęłam taktykę przebierania w wannie. Jak jest dwójka to wsadzam ją do wanny i tam oporządzam. Dla mnie jest wygodniej, bo i tak używam wacików z wodą to nie widzę sensu noszenia za sobą miski z wodą. Przy okazji młoda zajmuje się wodą i może sobie stać ile chce. Minus jest taki, że trzeba jej ściągać całe spodnie i skarpety.

• Marsol Debiutantka

Wysłany: 9 stycznia, 19:22

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    O matko 5 godzin🙉co ja bym z tym dzieckiem robić miała😆3.5h OA to taki max i to przed snem nocnym, gdzie zabawiamy go na zmianę. W ciągu dnia 2 - 2.5h, trzy drzemki.

To dla nas największy problem, bo brakuje nam już pomysłów na zapewnianie rozrywek przez te 5 godzin. A jeszcze jak odpali tryb marudy to wszyscy mamy niezły ubaw 🫠

Cel, u nas tak właśnie się zaczęło. Uśpienie na ostatnią drzemkę było mega trudne, a później budził się z niej w złym humorze i często z krzykiem. No i całkiem z niej zrezygnował.

• awokado 🥑 Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas też sen nocny zazwyczaj wypada między 18, a 19 ale to właśnie zależy od ostatniej drzemki. Staram się żeby obudziła się z niej najpóźniej o 17. No i z drzemkami to ja się chowam, bo przez codzienne pobudki o 5-6 i same turbodrzemki, to potrafimy mieć ciągle 4-5 drzemek. OA trwają 2 godziny z zegarkiem w ręku, a w gorsze dni nawet i 1,5 godziny… gdzie tu 5 godzin 🙈

age.png
  • Blondi29 Koleżanka

Wysłany: 9 stycznia, 19:24

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    U nas jest problemem drzemka ok 17:30

Często budzi się po niej rozdrażniona

Jak jest bliżej 18 to już chce na noc potem spać,a nie zawsze wychodzi

Teraz spi już chyba na noc właśnie, było dużo aktywności na macie i nie wydawała się o dziwo zmęczona to myślę zje trochę dyni bo dziś jajo rano było be. Coś tam zjadła, zaczęła płakać I chciała mleko i spac

Gdyby jeszcze była w spiworku😅 ..
    U nas było podobnie z drzemkami. Zrezygnowaliśmy z tej w okolicach 17:00. U nas maluch drzemie tylko w ruszającym się wózku więc robię tak żeby wydłużać jej dwie poprzednie drzemki i ona już po prostu tej trzeciej nie ma w ogóle. Inaczej chodziła spać o 22/23, a zasypianie było okraszone godzinnym płaczem. Teraz zasypia w 5 minut przy piciu mleka. Może to będzie dla was jakiś sposób?

• Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 9 stycznia, 19:28

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Cel95 wrote:
    Nie mam nic z next ale jak ma większość 74 brała bym 80

A jak u Was wagowo? Jak ponad 50,60 centyl to tym bardziej

Ze względu po 1 na długość sukienki po 2 rękawki. Płaszczyk też większy żeby nie było ciasno

My braliśmy koniec września rozmiary 62 i 68 sukienek. 68 był tak na styk i został, a miała wtedy 64cm
    62 był sporo za krotki oraz niewygodny

To w takim razie wydaje mi się,że to zależy od modelu. Ja również miałam rozmiar sukienki 68 i byla trochę za duża,a Bubcia miała wtedy 63cm.
    Za to płaszczyk z innej firmy 62 i byl idealny.

age.png
‹‹ 2496 2497 2498 2499 2500 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Wysoki testosteron u kobiet - przyczyny, objawy, leczenie

Jakie mogą być przyczyny podwyższonego testosteronu w kobiecym organizmie? Jakie są najczęstsze objawy wysokiego testosteronu u kobiet? Jak wygląda diagnoza i leczenie? 

CZYTAJ WIĘCEJ

Endometrioza - najnowsze odkrycia nauki i perspektywy leczenia

W miesiącu świadomości endometriozy, dzielimy się z Wami nowymi odkryciami, które stają się źródłem nadziei. Badania nad genami i mikrobiomem oferują potencjalne klucze do lepszych terapii. Zobacz, jak nauka prowadzi nas ku lepszemu zrozumieniu i leczeniu tej trudnej choroby.  

CZYTAJ WIĘCEJ

14 zasad dobrego odżywiania podczas starania - co i jak jeść, aby szybciej zajść w ciążę

Odpowiednia dieta płodności może nie tylko polepszyć twoje zdrowie i dobre samopoczucie, ale również wspomóc twoją płodność oraz zapewnić zdrowy rozwój twojego dziecka jak już zajdziesz w ciążę. Co zatem oznacza „odpowiednia dieta”? Znajdziesz tutaj 14 wskazówek, które pomogą Ci lepiej zaplanować posiłki.

CZYTAJ WIĘCEJ