SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Kwas foliowy to nie wszystko:
Kompletny Przewodnik po mądrej suplementacji przed ciążą
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Dlaczego pierwsze 90 dni przed poczęciem
ma kluczowe znaczenie?
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

Z GŁOWĄ O SUPLEMENTACH   

Pod choinkę polecamy Ci produkt dedykowany etapowi planowania ciąży
SPRAWDŹ
SUPLEMENT DIETY

NOWY ROK - NOWY PLAN NA ŚWIADOMĄ CIĄŻĘ   

Postaw na dopasowaną formułę i dawkę folianów.
SPRAWDŹ
X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • moana1 Ekspertka

Wysłany: 10 stycznia, 12:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq wrote:
    Awokado sto lat, najlepszego 🥳

U mnie odczuwalna -18°, słońce i śnieg. Takie combo🙃
    Poszłam na rzęsy i usnęłam. Dobrze, że tym razem nie chrapnęłam🫣

Margareetka, a łaskotek nie ma?

Moana, na grupie zaufajpoloznej dziewczyny pisały, że czatgpt lepiej im działał niż te babki od snu. Dokładnie wszystko opisywały, jakby się zwierzaly, wszystkie karmienia, fochy, marudzenia, drzemki itd. I on im w magiczny sposób rozpisywał plan, tak żeby dziecko spało.

No też słyszałam o sposobie z tym czatem gpt. Mi się nie chcę wierzyć, że malutki kiedykolwiek uśnie inaczej niż na piłce ;/ Próbowałam już różnych sposobów i nie ma opcji. A on coraz cięższy i ja serio będę inwalidą niedługo xD Zaczęłam chodzić do fizjo, może coś mi pomoże na ten kręgosłup.

preg.png
  • Gusia_ Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:35

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Tanashi to samo, w moim odczuciu treningi snu są wręcz bardzo często szkodliwe dla więzi i poczucia bezpieczeństwa bobasa, ale no każdy robi co uważa.

Czy tylko ja w ten weekend nic nie piekę? Nie piszcie już o tych ciastach bo człowiek się robi głodny na słodkie od samego czytania 😅

preg.png

🎊 czekamy na kolejnego dzidziusia!
    👧👧 dwie córki
    😢 2020 poronienie zatrzymane

Hashimoto
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek.prosiaczek wrote:
    Temat mi bliski i sorry że znowu wbijam w wątek, ale we wtorek mamy pierwsza konsultację. Jeżeli jesteś zainteresowana to przypomnij mi opiszę nasze odczucia po :)

Ja też chętnie poczytam o tym. Bo sama jestem dobita i usypianiem i ogólnie spaniem, a raczej nie spaniem xD
    Aktualnie naszą konsultantka snu jest chat GPT, ale nadal po oddzielniu cycka od zasypiania w nocy są pobudki i tylko sutek pomaga :(

Nineq te łaskotki czasem działają i się śmieje, a najczęściej łaskocze i tylko uśmiech.
    Też się zastanawiam, żeby iść na rzęsy, żeby móc poleżeć w ciszy i się kimnąć 🫣🫣

age.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Sto lat!

Dajcie znać co powie taka konsultantka.

Co do słodycz chce się nauczyć torty robic. Dzieciowi chce samorobne robic na urodziny ale mega się boję ja i wypieki to dramat. Wolę mięsa robic.

A jak planujecie z roczkiem robic chrzest to dwa torty będą? Urodzinowy i na chrzest? Jak to planujecie?

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 12:38

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Milczotka Debiutantka

Wysłany: 10 stycznia, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katikat wrote:
    A jak planujecie z roczkiem robic chrzest to dwa torty będą? Urodzinowy i na chrzest? Jak to planujecie?
    My planujemy jeden tort z dekorem "chrzest święty i roczek"

Katikat, Elza1234 lubią tę wiadomość

age.png
  • Blondi29 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia, 12:46

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Awokado sto lat!
    Dzięki za rady dziewczyny. Padnie chyba na taką pseudo roladę bezową z ksylitolem zamiast cukru. Dam znać czy wyjdzie, bo dla mnie to też czarna magia 😅
    Chętnie poczytam o tym treningu snu. Osobiście podchodzę do tematu sceptycznie, bo zgadzam się z Tanashi i Gusią, ale moja córka to nieospałe dziecko. Po konsultacjach z różnymi specjalistami wykluczyliśmy jakieś przypadłości i okazało się, że taki ma temperament. Może przeczytam tu jakiś sposób na ujarzmienie jej, bo w nocy budzi się minimum sześć razy i próbowałam już chyba wszystkiego żeby ją nauczyć spać. Ona się budzi i gotowa do zabawy. Ewentualnie płacze przez sen. W ciągu dnia za to drzemki tylko jak wózek się rusza, ale nie można bujać tylko w przód i w tył. Trzeba chodzić 😭 Tyle dobrego, że mamy blisko babcię, która uwielbia spacery więc czasem mnie wyręcza, bo jak nie bylo jeszcze tych trzaskających mrozów to na koniec dnia zegarek pokazywał nie raz po 11 km 🥲

awokado 🥑 lubi tę wiadomość

• Blondi29 Koleżanka

Wysłany: 10 stycznia, 12:52

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Katikat wrote:
    Sto lat!

Dajcie znać co powie taka konsultantka.

Co do słodycz chce się nauczyć torty robic. Dzieciowi chce samorobne robic na urodziny ale mega się boję ja i wypieki to dramat. Wolę mięsa robic.

U nas pierwotnie chrzciny miały być z roczkiem, ale planowaliśmy jeden tort, bo u nas nie ma raczej zwyczaju żeby był tort na chrzcinach. Jutro też nie będziemy mieć.
    Jeśli chcesz to podsyłam ci przepis na prosty torcik.
    https://ladnebebe.pl/tort-ktory-udaje-sie-zawsze/
    Ja od niego zaczęłam kilka lat temu. Początkowo był najprostszy i ten biszkopt zawsze mi wychodził, niezależnie od blachy czy piekarnika. Teraz to już robię na czuja, ale podesłałam ten przepis paru koleżankom i są zadowolone więc może i tobie kiedyś podpasuje :)

Katikat lubi tę wiadomość

• lusix Nowa

Wysłany: 10 stycznia, 12:54

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja dostałam od koleżanki dwa ebooki konsultantek snu i szczerze mówiąc nie przemawiają do mnie te metody treningu snu. Niby jest info, że nie polegają na wypłakaniu, a w opisie konkretnych metod i tak jest napisane, żeby sukcesywnie odkładać i nie podnosić od razu jak płacze tylko np metodą drabiny najpierw się pokazać, po 30 sekundach zacząć mówić, potem głaskać i ostatni krok to podnieść i uspokoić, ale od razu odłożyć 🙈 Moja mała to by chyba łóżeczko rozniosła jakbym tak robiła. A co do tych zasad dobrego snu to wydaje mi się, że większość z nas zwraca uwagę na okna aktywności, drzemki itd, a i tak dzieci śpią jak chcą 🫠

Pozdrawiam z drzemki kontaktowej już drugiej.

A co do nosideł to my też przerzuciliśmy się z chusty na nosidło lenny lamb light. Jestem mega zadowolona, minuta i gotowe.

👶🏻 29.07.2025, 53 cm, 3240g
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:
    Tanashi to samo, w moim odczuciu treningi snu są wręcz bardzo często szkodliwe dla więzi i poczucia bezpieczeństwa bobasa, ale no każdy robi co uważa.

Czy tylko ja w ten weekend nic nie piekę? Nie piszcie już o tych ciastach bo człowiek się robi głodny na słodkie od samego czytania 😅

Też sobie tak właśnie pomyślałam, że trochę lipa z bliskością jak mi tak sam zacznie usypiać w łóżeczku. Jak dla mnie to jest ok, że go poprzytulam zawsze wieczorem i jak już spowrotem mi się go udaje odłożyć do dostawki to już w ogóle cudownie. Mam nadzieję, że to rzeczywiście chodziło o ten ząb, bo wczoraj bardzo ładnie i szybko zasnął, ale dałam mu z wyprzedzeniem przeciwbólowy jak widziałam, że gryzie smoczek tak nerwowo.

No ale generalnie ja nadal sądzę, że mam łatwo obsługowego dziecko (odpukac w niemalowane) 😄

age.png
  • Gosiaczek.prosiaczek Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Dziewczyny dla jasności dodam tylko :).
    Chat gpt nic nowego mi już nie wniesie, problemy mamy od 4 miesiąca.
    Tonący brzytwy się chwyta, a przecież nie muszę korzystać z rad trenera. Jestem totalnie ciekawa czy coś nowego wniesie. U nas problemem nie jest samo usypianie, a częste pobudki w nocy. Nie ma płaczu, więc trening samodzielnego zasypiania aby dać się wypłakać u nas odpada. Nie zgodziłabym się też na takie coś.

Blondi29, Elza1234, Paty lubią tę wiadomość

👩🏻 34 & 👨‍🦱 42

26.04.2024 - 9 tc 💔
    01.07.2025 - Krzyś „Jerzyna” [39+0] 😍😍😍😍😍😍

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 12:58

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia_ wrote:

Ja z pomocą chata gpt próbuje ogarniać, ale od razu mu napisałam, że motody typu odkładania i podnoszenia, odkładania i podnoszenia to nie dla nas. Więc mam zaproponowane łagodne metody, żeby wyjąć mu sutek zanim zaśnie, a jak znów się zaczyna rozpłakiwać to dać i ogólnie nie pozwolić mu po prostu zasnąć z cyckiem w buzi, żeby troszkę ograniczyć nocne karmienia i może wydłużyć bloki snu 🫣

age.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    No właśnie ja to bym na chrzest wcale nie robila ale nie pamiętam jak robila siostra i bratowa u nas. Będę pytać w takim razie.

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • lusix Nowa

Wysłany: 10 stycznia, 13:04

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gosiaczek, trzymam kciuki ❤️ na takie wybudzanie myślę, że rzeczywiście mogą coś fajnego doradzić albo poszukać przyczyny

Daj znać po jak wrażenia :D

👶🏻 29.07.2025, 53 cm, 3240g
  • Marsol Debiutantka

Wysłany: 10 stycznia, 13:10

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    W końcu udało mi się doprowadzić moje dziecko do śmiechu dłużej niż zrobienie "haha", chichrał się kilka minut 😍 ten dźwięk to miód na moje matczyne serce ❤️
    Ja na prawdę mam baaaardzo poważne dziecko, nasza fizjo wczoraj podsumowała, że zachowuje się jak jaśniepan xD i to nawet widać po tym jak on oddycha podobno 😅😅 to sobie urodziłam księciunia, bycie pierwszym dzieckiem pierwszych dzieci zobowiązuje 🤣

Jakbym czytała o moim 🫣 Też typ poważnego jaśniepana, którego turbo trudno rozśmieszyć. Muszę się nieźle nagimnastykować, żeby łaskawie głośno się zaśmiał. Działa tylko połączenie głupie miny, głupie dźwięki i do tego bodziec dotykowy. Łaskotek nie ma.

• Milczotka Debiutantka

Wysłany: 10 stycznia, 13:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    U nas mniej wybudzeń zauważyłam jak:
    - dobrze zaciemniliśmy sypialnie na noc (zaciemniające zasłony, bez lampek) - to było kluczowe, bo jak się wybudzała to tarła oczka przez światło i się rozbudzała,
    - w nocy jak ją karmie staram się, żeby faktycznie "coś" zjadła a nie wsadziła pierś do buzi i zasnęła (bo wtedy na 100% obudzi się za godzinę głodna), chociaż nie powiem, że ona nie zawsze budzi się bo jest głodna/spragniona tylko potrzebuje bliskości i tylko przytulenia,
    - u nas jak wybudza się leżąc na plecach natychmiast ją obracam na boczek, inaczej na 100% zacznie kopać nogami i się rozbudzi.
    Są to prozaiczne rzeczy, ale często diabeł tkwi w szczegółach

Wiadomość wyedytowana przez autora: 10 stycznia, 13:19

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Ja z pomocą chata gpt próbuje ogarniać, ale od razu mu napisałam, że motody typu odkładania i podnoszenia, odkładania i podnoszenia to nie dla nas. Więc mam zaproponowane łagodne metody, żeby wyjąć mu sutek zanim zaśnie, a jak znów się zaczyna rozpłakiwać to dać i ogólnie nie pozwolić mu po prostu zasnąć z cyckiem w buzi, żeby troszkę ograniczyć nocne karmienia i może wydłużyć bloki snu 🫣

A to z tym wyciąganiem sutka to ja robię od regresu 4 miesiąca, tylko wcześniej było prościej, bo mu podmienialam na smoczek a teraz się trochę odsmoczkowal i zamiast ssać smoczek to go gryzie, więc to już nie działa. Nowa metoda jest taka, że wyciągam sutek i przytulam głaszcząc po plecach, czasem się udaje a czasem nie, ale przynajmniej mam poczucie, że podjęłam jakieś próby 😄

Margareetka lubi tę wiadomość

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:31

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    A to z tym wyciąganiem sutka to ja robię od regresu 4 miesiąca, tylko wcześniej było prościej, bo mu podmienialam na smoczek a teraz się trochę odsmoczkowal i zamiast ssać smoczek to go gryzie, więc to już nie działa. Nowa metoda jest taka, że wyciągam sutek i przytulam głaszcząc po plecach, czasem się udaje a czasem nie, ale przynajmniej mam poczucie, że podjęłam jakieś próby 😄

Smoczek kto to widział 😅 u nas też służy do gryzienia tak samo jak smoczek od butelki z mlekiem...

Dziś mamy dzień turbo drzemek, właśnie zakończyła się druga pół godzinna drzemka, która i tak była u taty na rękach. Strach pomyśleć ile by spał jakby miał leżeć na łóżku 🫣

age.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:37

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza wybacz, że spóźnione, ale już nie nadążam za tym tempem na forum, spełnienia marzeń, dużo snu i lekkich skoków/regresów 🥳 super, że wyjście się udało

Awokado spełnienia marzeń, dużo zdrówka i szczęścia w tym roku. Limit wszelakich nieszczęść już wykorzystałaś.

Macie dobre tempo dziewczyny 🫣
    U nas dzisiaj pokazywało -18 😳🥶 już nie pamiętam takiej zimy. Więc siedzimy w domu, chociaż planowałam pojechać zobaczyć czy nasza chałupka jeszcze stoi 😅

U nas spanie ostatnio głównie z cycem w buzi, czasem uda się odłożyć bobasa do dostawki to pośpi max 2 godziny (oczywiście w nocy, bo w dzień tylko drzemki kontaktowe). Nie wiem, jakoś nie wierzę w te magiczne metody treningu snu. Osobiście też nie znam nikogo komu by to pomogło. Raczej wydaje mi się, że to zależy od dziecka.

Elza1234, awokado 🥑 lubią tę wiadomość

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Alex_92 Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:40

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Gusia ja nie piekę co więcej, poprosiłam męża żeby mi kupił waniliowe rurki w lidlu i to jest moja słodycz na ten weekend 😅

Gusia_ lubi tę wiadomość

23.09.2024 : FET + EG + AH 🤞🏻🤞🏻

9dpt: 145,9 prog: 53,2 ng/ml
    10dpt: 249,2
    14 dpt: 1083,11
    29 dpt CRL 0.45cm jest ❤️
    36 dpt CRL 1.11cm

age.png
  • Lauraa Autorytet

Wysłany: 10 stycznia, 13:41

Cytuj  /     /  Zgłoś
    O a ja gdzieś czytałam że babeczka miała trójkę dzieci i każde inaczej spało w nocy a robila przy każdym to samo także też trochę mam wrażenie, że to kwestia temperamentu lub tego jaka jest aktualnie faza. Też korzystałam z chata w chwili rozpaczy i mi pisał dokładnie kiedy usypiać bobasa w dzień żeby potem nocka była przespana. I rzeczywiście czasem pomagało, ale wjechało ząbkowanie, jakis skok albo cokolwiek i mogłam sobie te rady o kant dupy rozbić 🙈

👩 33
    08.24 biochemiczna 💔
    10.24 ⏸️🤰
    05.25 💙👶 34+3

age.png
‹‹ 2502 2503 2504 2505 2506 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Starania o ciążę a badanie AMH - 6 rzeczy, o których warto wiedzieć

Badanie AMH może bardzo dużo powiedzieć o kobiecej płodności... Kiedy warto je wykonać? Jakich informacji może dostarczyć? Jakie są normy AMH i jak przebiega badanie? Poznaj 6 faktów o badaniu AMH!

CZYTAJ WIĘCEJ

Niepłodność u mężczyzn - najczęstsze przyczyny. Kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problem z poczęciem dziecka jest problemem obojga partnerów, dlatego jeśli już dłuższy czas czekasz na dziecko, to diagnostykę i ewentualne leczenie rozpocznij razem z partnerem. Niepłodność u mężczyzn występuje tak samo często, jak u kobiet. Przeczytaj jakie są najczęstsze przyczyny problemów z płodnością u mężczyzn, w jaki sposób można je wykryć i jakie są potencjalne rozwiązania na zajście w ciążę.

CZYTAJ WIĘCEJ

Planujesz ciążę? Sprawdź, jaką rolę w organizmie odgrywa koenzym Q10

Przygotowania do ciąży to ogromne wyzwanie dla organizmu – na poziomie komórkowym zachodzą procesy wymagające dużych nakładów energii. Coraz więcej badań pokazuje, że koenzym Q10 może wspierać jakość komórek jajowych i plemników, dostarczając mitochondriom potrzebnego paliwa. Choć nie zastąpi kwasu foliowego ani terapii hormonalnej, może stać się cennym uzupełnieniem w staraniach o dziecko.

CZYTAJ WIĘCEJ