CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Jak czytam o rozszerzaniu diety u Waszych maluchów, to myślę, że mój zostanie pierwszym człowiekiem, który do końca życia jadł tylko mleko. Z desperacji ściągnęłam apkę Pierwsze Smaki, mając nadzieję, że może paniczowi podejdą jakieś fancy przepisy, ale oczywiście nic mu nie wchodzi. Ale apkę polecam, jest genialna. Umówiłam nas do neurologopedy i liczę na cud 🫣
-
Ja mroże obiadki w woreczkach na mleko 😅 nakupiłam ich mając robić zapasy, a ostatnie mleko zamrożone mam z początku sierpnia xD ostatecznie całe mleko z lipca i tak do kosza przez alergie, bo nawet do kąpieli nie możemy zużyć z tymi alergenami 😢
I ubolewam, że nie daje mu słoiczków mimo że bym chciała, bo zawsze coś tam w składzie znajduje nie takiego
Z innych rzeczy, które mój bobas próbował to są wege pączki i wege naleśniki 🙈 ale tak tylko trochę, bo mleka owsianego raczej takie bobasy chyba nie powinny jeszcze jeść. -
Kkk77 wrote:W ogóle dałam mu wczoraj tego rollsa (jabłko pietruszka akurat) i bardzo mu się podobało - aż za bardzo, bo w połowie próbował już sobie w całości wepchnąć do buzi i musiałam mu zabrać. Chyba po raz pierwszy aż tak się rozpłakał, bo coś mu zabrałam 🙈🙈🙈🙈🙈
Mój aż się trzęsie na te rolsy 🤣 ale właśnie też pakuje sobie do buzi po same migdałki 🤦 -
Margareetka wrote:Ja mroże obiadki w woreczkach na mleko 😅 nakupiłam ich mając robić zapasy, a ostatnie mleko zamrożone mam z początku sierpnia xD ostatecznie całe mleko z lipca i tak do kosza przez alergie, bo nawet do kąpieli nie możemy zużyć z tymi alergenami 😢
I ubolewam, że nie daje mu słoiczków mimo że bym chciała, bo zawsze coś tam w składzie znajduje nie takiego
Z innych rzeczy, które mój bobas próbował to są wege pączki i wege naleśniki 🙈 ale tak tylko trochę, bo mleka owsianego raczej takie bobasy chyba nie powinny jeszcze jeść.
Czytałam, że można podawać napój owsiany jako składnik dań. Ogólnie każdy napój roślinny z wyjątkiem ryżowego. Jedynie skład musi być dobry, bez słodzideł, zagęszczaczy, itp.
Margareetka lubi tę wiadomość
-
Margareetka wrote:Wyszła nam górna dwójka 😅
Moje sutki proszą o uczczenie tego minutą ciszy 🙈
To chyba jedyny plus kpi- brak gryzienia 😅
Wczoraj chcialam zobaczyc co zrobi Bubcia i podstawiłam jej cycka jak była głodna - polizała,skrzywiła sie i odsunela glowe. I tak trzy razy pod rząd 🤣
Ale spoko,nie spodziewałam sie cudów że złapie i zacznie ciumkać,tak z czystej ciekawości jak zareaguje po takim czasie.
Przez ten spadek mleka już chciałam całkowicie zrezygnować z kpi- więc zaczelam proby ponownego rozkrecania laktacji 🫣 No boli mnie myśl że mialabym przestać dawac jej te mleko- mimo ze wiem że mm jest spoko 🤷🏼♀️ Wiec 4 dni robilam power pumping a od wczoraj znowu w dzien robie sesje co 3h. Pewnie powinnam wrocic tez do nocnej sesji,ale tak fajnie już te nocki wygladaja że nie chce mi sie 🙈
Macie do polecenia jakis krem ktorym moge smarowac dlonie i nie bac się jak mała mi je polize albo ją bede dotykac? Od ciaglego mycia butelek i laktatorow moje dlonie to totalna porazka,tak suche jak tarka 🫣 Smaruje na noc mleczkiem Bubci z Musteli ale nie daje rady. A nie chce smarowac zwyklym kremem bo jednak spimy razem i się przytulamy,dotykam ją po buzi.
-
Ja to nie mam takich rozkmin z kremami 😅
Smaruje ręce Kamillem lub L'occitane (mam go z jakiegoś pakietu biegowego, ale jak patrzę ile kosztuje to nie warty swojej ceny, Kamill wypada lepiej a jest z 10x tańszy).
Ej serio wy tak na absolutnie wszystko uważacie? Bo teraz nie wiem czy jestem matką roku czy jednak nie trzeba aż tak tego rozkminiac 🙈 -
Margareetka wrote:Mój aż się trzęsie na te rolsy 🤣 ale właśnie też pakuje sobie do buzi po same migdałki 🤦
No właśnie oszalał na ich punkcie, dostanie raz na jakiś czas, ale będę nam nim stać za każdym razem i pilnować, żeby nie wylądowało w całości w gardle 🫠🫠🫠
Blackapple, nie xd ręce smaruje garnierem albo neutrogeną albo biodermą (taka biało niebieska z pompką i myślę, że ona akurat dla malucha najbezpieczniejsza 🙈). Ale też mój rzadko kiedy ma moje ręce w buzi, bo po pierwsze jakoś go do tego nie ciągnie, a poza tym nawet jak chciał to rzadko mu pozwalałam, bo zazwyczaj mam brudne od psa xd
Ale od kiedy zaczął lizać podłogę i wymieniać się z psem florą bakteryjną to też mam mniejszą obsesję na punkcie jego kontaktu z niezbyt czystymi rzeczami 🙈
W kosmetykach to bym uważała na kwasy i tego typu rzeczy, w kremach do rąk to raczej jest rzadko -
Chyba najbardziej wnikliwa i rzeczowa stronka o RD i za darmo adiel.pl zakładka niemowlę ( coś nie da się linku wkleić)
Oczywiście tam jest opisane wzorowo bez słoików itd. - ja nie daję rady tak robić z moim wymagającym bobasem ale treści są super. Jest napisane ile czego powinno dziecko jeść i też poradny jak to gotować.
Nam też słabo idzie RD, na początku było dużo lepiej, teraz tylko próbuje a potem kolejne łyżeczki odsuwa od buzi. Widać pierwsze zęby więc myślałam że to może przez to. Męczy też brzuszek. Proponuję i kaszki z owocami i warzywa i słoiki - wszystko przestało pasować.
Co do jajka -też się bałam, ale dałam po trochu żółtka mając telefon w razie wstrząsu pod ręką. Najpierw trochę potem trochę więcej itd. -
Ja nie uważam jakoś bardzo dlatego też się nie wypowiadam, żeby nie było że wyrodna jestemBlackapple wrote:Ja to nie mam takich rozkmin z kremami 😅
Smaruje ręce Kamillem lub L'occitane (mam go z jakiegoś pakietu biegowego, ale jak patrzę ile kosztuje to nie warty swojej ceny, Kamill wypada lepiej a jest z 10x tańszy).
Ej serio wy tak na absolutnie wszystko uważacie? Bo teraz nie wiem czy jestem matką roku czy jednak nie trzeba aż tak tego rozkminiac 🙈 -
Nienawidzę smarować rąk kremami 😆jedyne na co uważam to żeby młody nie dotknął mi twarzy jak się umaluje.
Liże ojca klapki. Ostatnio jego hulajnogę. Kółka nigdy tak czyste nie były. Smoczek lubi o podłogę wytarzać, a potem wsadzić do buzi. Albo nim rzucać.
Zeżarł cały duży słoik obiadu. Dawno tak nie zrobił 😯Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 15:41
-
Truuskaawka wrote:To chyba jedyny plus kpi- brak gryzienia 😅
Wczoraj chcialam zobaczyc co zrobi Bubcia i podstawiłam jej cycka jak była głodna - polizała,skrzywiła sie i odsunela glowe. I tak trzy razy pod rząd 🤣
Ale spoko,nie spodziewałam sie cudów że złapie i zacznie ciumkać,tak z czystej ciekawości jak zareaguje po takim czasie.
Przez ten spadek mleka już chciałam całkowicie zrezygnować z kpi- więc zaczelam proby ponownego rozkrecania laktacji 🫣 No boli mnie myśl że mialabym przestać dawac jej te mleko- mimo ze wiem że mm jest spoko 🤷🏼♀️ Wiec 4 dni robilam power pumping a od wczoraj znowu w dzien robie sesje co 3h. Pewnie powinnam wrocic tez do nocnej sesji,ale tak fajnie już te nocki wygladaja że nie chce mi sie 🙈
Macie do polecenia jakis krem ktorym moge smarowac dlonie i nie bac się jak mała mi je polize albo ją bede dotykac? Od ciaglego mycia butelek i laktatorow moje dlonie to totalna porazka,tak suche jak tarka 🫣 Smaruje na noc mleczkiem Bubci z Musteli ale nie daje rady. A nie chce smarowac zwyklym kremem bo jednak spimy razem i się przytulamy,dotykam ją po buzi.
Żeby się nie martwić możesz smarować czystą lanolina ale to się klei i ciężko rozsmarowuje. Ja smaruję linomagiem. Staram się uważać bo jednak zżera wszystko a w kosmetykach jest masakra składowa zwykle.
-
Surową, ciężej mu ją "ugryźć na kawałek. Gruby słupek.Blackapple wrote:Nineq a tak mi się przypomniało, bo ty chyba dawałaś już paprykę a akurat mam w domu, kroisz w słupki? Dajesz surową czy gotujesz?
Blackapple lubi tę wiadomość
-
Mlody dzis tez paprykę smakował pierwszy raz i trzesl się jaj po cytrynie 😆
Pytałam wczesniej czy tylko my nie mówimy a dzisiaj prawie jest "bleblebleble" to b jeszcze nijakie ale chyba idziemy do sylab.
-
Elza1234 wrote:Ja nie uważam jakoś bardzo dlatego też się nie wypowiadam, żeby nie było że wyrodna jestem
Ja też nie 🙈
A ręce smaruje czym popadnie, raz krem z isany, raz z ritualsa xd
Ej a jak dokarmacie dzieci mm to wyrzucacie puszkę jak stoi otwarta 4 tygodnie? Czy używacie dłużej? Bo ja zawsze wywalam 3/4 puszki i mimo że płacę za nią 3zl to mi szkoda 😅
Truskawka podziwiam to kpi za każdym razem jak o tym piszesz, ile to jest roboty.
-
Niektóre kaszki mozna robić na mm lub dodać trochę mm. Hipp 5 zboż tak czasem robię.Margareetka wrote:Ja też nie 🙈
A ręce smaruje czym popadnie, raz krem z isany, raz z ritualsa xd
Ej a jak dokarmacie dzieci mm to wyrzucacie puszkę jak stoi otwarta 4 tygodnie? Czy używacie dłużej? Bo ja zawsze wywalam 3/4 puszki i mimo że płacę za nią 3zl to mi szkoda 😅
Truskawka podziwiam to kpi za każdym razem jak o tym piszesz, ile to jest roboty. -
Kkk77 wrote:Właśnie ogarniam komodę młodego i wyciągam ubranka 86cm 🤡
Tak o przyłożyłam mu do plecków czy to już… no i już 😵💫
Duży człowiek! Ja właśnie ostatnio wyciagnelam 80 🥹
I jestem w szoku, starsza nosiła niektore te bodziaki na półtora roczku a ten jegomosc na pół