X

Pobierz aplikację OvuFriend

Zwiększ szanse na ciążę!
pobierz mam już apkę [X]
Forum W ciąży - ogólne CZERWIEC 2025
Odpowiedz

CZERWIEC 2025

Oceń ten wątek:
  • Marsol Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia, 11:51

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Jak czytam o rozszerzaniu diety u Waszych maluchów, to myślę, że mój zostanie pierwszym człowiekiem, który do końca życia jadł tylko mleko. Z desperacji ściągnęłam apkę Pierwsze Smaki, mając nadzieję, że może paniczowi podejdą jakieś fancy przepisy, ale oczywiście nic mu nie wchodzi. Ale apkę polecam, jest genialna. Umówiłam nas do neurologopedy i liczę na cud 🫣

• Margareetka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 12:15

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja mroże obiadki w woreczkach na mleko 😅 nakupiłam ich mając robić zapasy, a ostatnie mleko zamrożone mam z początku sierpnia xD ostatecznie całe mleko z lipca i tak do kosza przez alergie, bo nawet do kąpieli nie możemy zużyć z tymi alergenami 😢

I ubolewam, że nie daje mu słoiczków mimo że bym chciała, bo zawsze coś tam w składzie znajduje nie takiego :/

Z innych rzeczy, które mój bobas próbował to są wege pączki i wege naleśniki 🙈 ale tak tylko trochę, bo mleka owsianego raczej takie bobasy chyba nie powinny jeszcze jeść.

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 12:17

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    W ogóle dałam mu wczoraj tego rollsa (jabłko pietruszka akurat) i bardzo mu się podobało - aż za bardzo, bo w połowie próbował już sobie w całości wepchnąć do buzi i musiałam mu zabrać. Chyba po raz pierwszy aż tak się rozpłakał, bo coś mu zabrałam 🙈🙈🙈🙈🙈

Mój aż się trzęsie na te rolsy 🤣 ale właśnie też pakuje sobie do buzi po same migdałki 🤦

age.png
  • Marsol Koleżanka

Wysłany: 27 stycznia, 12:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Ja mroże obiadki w woreczkach na mleko 😅 nakupiłam ich mając robić zapasy, a ostatnie mleko zamrożone mam z początku sierpnia xD ostatecznie całe mleko z lipca i tak do kosza przez alergie, bo nawet do kąpieli nie możemy zużyć z tymi alergenami 😢

I ubolewam, że nie daje mu słoiczków mimo że bym chciała, bo zawsze coś tam w składzie znajduje nie takiego :/

Z innych rzeczy, które mój bobas próbował to są wege pączki i wege naleśniki 🙈 ale tak tylko trochę, bo mleka owsianego raczej takie bobasy chyba nie powinny jeszcze jeść.

Czytałam, że można podawać napój owsiany jako składnik dań. Ogólnie każdy napój roślinny z wyjątkiem ryżowego. Jedynie skład musi być dobry, bez słodzideł, zagęszczaczy, itp.

Margareetka lubi tę wiadomość

• Margareetka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 13:05

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Wyszła nam górna dwójka 😅
    Moje sutki proszą o uczczenie tego minutą ciszy 🙈

Grzegrzula, kasssia, Elza1234, Werzol lubią tę wiadomość

age.png
  • Grzegrzula Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 13:55

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:

Wydaje mi się, że u nas też juz ida gorne i bardzo nie czekam na ten moment.
    Nie pocieszasz 🙈

age.png

age.png
  • Truuskaawka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 14:38

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:

To chyba jedyny plus kpi- brak gryzienia 😅
    Wczoraj chcialam zobaczyc co zrobi Bubcia i podstawiłam jej cycka jak była głodna - polizała,skrzywiła sie i odsunela glowe. I tak trzy razy pod rząd 🤣
    Ale spoko,nie spodziewałam sie cudów że złapie i zacznie ciumkać,tak z czystej ciekawości jak zareaguje po takim czasie.
    Przez ten spadek mleka już chciałam całkowicie zrezygnować z kpi- więc zaczelam proby ponownego rozkrecania laktacji 🫣 No boli mnie myśl że mialabym przestać dawac jej te mleko- mimo ze wiem że mm jest spoko 🤷🏼‍♀️ Wiec 4 dni robilam power pumping a od wczoraj znowu w dzien robie sesje co 3h. Pewnie powinnam wrocic tez do nocnej sesji,ale tak fajnie już te nocki wygladaja że nie chce mi sie 🙈

Macie do polecenia jakis krem ktorym moge smarowac dlonie i nie bac się jak mała mi je polize albo ją bede dotykac? Od ciaglego mycia butelek i laktatorow moje dlonie to totalna porazka,tak suche jak tarka 🫣 Smaruje na noc mleczkiem Bubci z Musteli ale nie daje rady. A nie chce smarowac zwyklym kremem bo jednak spimy razem i się przytulamy,dotykam ją po buzi.

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:01

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Ja to nie mam takich rozkmin z kremami 😅

Smaruje ręce Kamillem lub L'occitane (mam go z jakiegoś pakietu biegowego, ale jak patrzę ile kosztuje to nie warty swojej ceny, Kamill wypada lepiej a jest z 10x tańszy).

Ej serio wy tak na absolutnie wszystko uważacie? Bo teraz nie wiem czy jestem matką roku czy jednak nie trzeba aż tak tego rozkminiac 🙈

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:13

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Mój aż się trzęsie na te rolsy 🤣 ale właśnie też pakuje sobie do buzi po same migdałki 🤦

No właśnie oszalał na ich punkcie, dostanie raz na jakiś czas, ale będę nam nim stać za każdym razem i pilnować, żeby nie wylądowało w całości w gardle 🫠🫠🫠

Blackapple, nie xd ręce smaruje garnierem albo neutrogeną albo biodermą (taka biało niebieska z pompką i myślę, że ona akurat dla malucha najbezpieczniejsza 🙈). Ale też mój rzadko kiedy ma moje ręce w buzi, bo po pierwsze jakoś go do tego nie ciągnie, a poza tym nawet jak chciał to rzadko mu pozwalałam, bo zazwyczaj mam brudne od psa xd

Ale od kiedy zaczął lizać podłogę i wymieniać się z psem florą bakteryjną to też mam mniejszą obsesję na punkcie jego kontaktu z niezbyt czystymi rzeczami 🙈

W kosmetykach to bym uważała na kwasy i tego typu rzeczy, w kremach do rąk to raczej jest rzadko

age.png
  • Ukulele Znajoma

Wysłany: 27 stycznia, 15:20

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Chyba najbardziej wnikliwa i rzeczowa stronka o RD i za darmo adiel.pl zakładka niemowlę ( coś nie da się linku wkleić)

Oczywiście tam jest opisane wzorowo bez słoików itd. - ja nie daję rady tak robić z moim wymagającym bobasem ale treści są super. Jest napisane ile czego powinno dziecko jeść i też poradny jak to gotować.

Nam też słabo idzie RD, na początku było dużo lepiej, teraz tylko próbuje a potem kolejne łyżeczki odsuwa od buzi. Widać pierwsze zęby więc myślałam że to może przez to. Męczy też brzuszek. Proponuję i kaszki z owocami i warzywa i słoiki - wszystko przestało pasować.
    Co do jajka -też się bałam, ale dałam po trochu żółtka mając telefon w razie wstrząsu pod ręką. Najpierw trochę potem trochę więcej itd.

• Elza1234 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:26

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Ja to nie mam takich rozkmin z kremami 😅

Smaruje ręce Kamillem lub L'occitane (mam go z jakiegoś pakietu biegowego, ale jak patrzę ile kosztuje to nie warty swojej ceny, Kamill wypada lepiej a jest z 10x tańszy).

Ej serio wy tak na absolutnie wszystko uważacie? Bo teraz nie wiem czy jestem matką roku czy jednak nie trzeba aż tak tego rozkminiac 🙈
    Ja nie uważam jakoś bardzo dlatego też się nie wypowiadam, żeby nie było że wyrodna jestem

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:39

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nienawidzę smarować rąk kremami 😆jedyne na co uważam to żeby młody nie dotknął mi twarzy jak się umaluje.
    Liże ojca klapki. Ostatnio jego hulajnogę. Kółka nigdy tak czyste nie były. Smoczek lubi o podłogę wytarzać, a potem wsadzić do buzi. Albo nim rzucać.

Zeżarł cały duży słoik obiadu. Dawno tak nie zrobił 😯

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 15:41

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Blackapple Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:45

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Nineq a tak mi się przypomniało, bo ty chyba dawałaś już paprykę a akurat mam w domu, kroisz w słupki? Dajesz surową czy gotujesz?

age.png
  • Ukulele Znajoma

Wysłany: 27 stycznia, 15:47

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Truuskaawka wrote:
    To chyba jedyny plus kpi- brak gryzienia 😅
    Wczoraj chcialam zobaczyc co zrobi Bubcia i podstawiłam jej cycka jak była głodna - polizała,skrzywiła sie i odsunela glowe. I tak trzy razy pod rząd 🤣
    Ale spoko,nie spodziewałam sie cudów że złapie i zacznie ciumkać,tak z czystej ciekawości jak zareaguje po takim czasie.
    Przez ten spadek mleka już chciałam całkowicie zrezygnować z kpi- więc zaczelam proby ponownego rozkrecania laktacji 🫣 No boli mnie myśl że mialabym przestać dawac jej te mleko- mimo ze wiem że mm jest spoko 🤷🏼‍♀️ Wiec 4 dni robilam power pumping a od wczoraj znowu w dzien robie sesje co 3h. Pewnie powinnam wrocic tez do nocnej sesji,ale tak fajnie już te nocki wygladaja że nie chce mi sie 🙈

Macie do polecenia jakis krem ktorym moge smarowac dlonie i nie bac się jak mała mi je polize albo ją bede dotykac? Od ciaglego mycia butelek i laktatorow moje dlonie to totalna porazka,tak suche jak tarka 🫣 Smaruje na noc mleczkiem Bubci z Musteli ale nie daje rady. A nie chce smarowac zwyklym kremem bo jednak spimy razem i się przytulamy,dotykam ją po buzi.

Żeby się nie martwić możesz smarować czystą lanolina ale to się klei i ciężko rozsmarowuje. Ja smaruję linomagiem. Staram się uważać bo jednak zżera wszystko a w kosmetykach jest masakra składowa zwykle.

• Nineq Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 15:56

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Blackapple wrote:
    Nineq a tak mi się przypomniało, bo ty chyba dawałaś już paprykę a akurat mam w domu, kroisz w słupki? Dajesz surową czy gotujesz?
    Surową, ciężej mu ją "ugryźć na kawałek. Gruby słupek.

Blackapple lubi tę wiadomość

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Katikat Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:18

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Mlody dzis tez paprykę smakował pierwszy raz i trzesl się jaj po cytrynie 😆

Pytałam wczesniej czy tylko my nie mówimy a dzisiaj prawie jest "bleblebleble" to b jeszcze nijakie ale chyba idziemy do sylab.

Zapalenia endometrium, polip, 2 transfery nieudane, 1 strata
    Naturals między ivf

age.png
  • Margareetka Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:23

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Elza1234 wrote:
    Ja nie uważam jakoś bardzo dlatego też się nie wypowiadam, żeby nie było że wyrodna jestem

Ja też nie 🙈
    A ręce smaruje czym popadnie, raz krem z isany, raz z ritualsa xd

Ej a jak dokarmacie dzieci mm to wyrzucacie puszkę jak stoi otwarta 4 tygodnie? Czy używacie dłużej? Bo ja zawsze wywalam 3/4 puszki i mimo że płacę za nią 3zl to mi szkoda 😅

Truskawka podziwiam to kpi za każdym razem jak o tym piszesz, ile to jest roboty.

age.png
  • Nineq Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:32

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Margareetka wrote:
    Ja też nie 🙈
    A ręce smaruje czym popadnie, raz krem z isany, raz z ritualsa xd

Ej a jak dokarmacie dzieci mm to wyrzucacie puszkę jak stoi otwarta 4 tygodnie? Czy używacie dłużej? Bo ja zawsze wywalam 3/4 puszki i mimo że płacę za nią 3zl to mi szkoda 😅

Truskawka podziwiam to kpi za każdym razem jak o tym piszesz, ile to jest roboty.
    Niektóre kaszki mozna robić na mm lub dodać trochę mm. Hipp 5 zboż tak czasem robię.

👨‍👩‍👦💙🫅01.06.2025

age.png
  • Kkk77 Autorytet

Wysłany: 27 stycznia, 16:42

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Właśnie ogarniam komodę młodego i wyciągam ubranka 86cm 🤡

Tak o przyłożyłam mu do plecków czy to już… no i już 😵‍💫

Wiadomość wyedytowana przez autora: 27 stycznia, 16:42

age.png
  • Grzegrzula Przyjaciółka

Wysłany: 27 stycznia, 17:09

Cytuj  /     /  Zgłoś
    Kkk77 wrote:
    Właśnie ogarniam komodę młodego i wyciągam ubranka 86cm 🤡

Tak o przyłożyłam mu do plecków czy to już… no i już 😵‍💫

Duży człowiek! Ja właśnie ostatnio wyciagnelam 80 🥹

I jestem w szoku, starsza nosiła niektore te bodziaki na półtora roczku a ten jegomosc na pół

age.png

age.png
‹‹ 2565 2566 2567 2568 2569 ››
Zgłoś post
Od:
Wiadomość:
Zgłoś Anuluj

Zapisz się na newsletter:

Zainteresują Cię również:

Karuzela łóżeczkowa, która rośnie razem z dzieckiem

Karuzele do łóżeczka to nie tylko dekoracja – pomagają stymulować zmysły malucha i wspierają jego rozwój. Kolorowe, poruszające się elementy przyciągają uwagę dziecka, rozwijając wzrok oraz koordynację. Dodatkowo, delikatna muzyka i spokojne ruchy karuzeli mogą działać kojąco, pomagając maluchowi w wyciszeniu się przed snem.

CZYTAJ WIĘCEJ

Sen w ciąży i po porodzie – jak regulowane podparcie ciała wpływa na kręgosłup i miednicę?

Oczekiwanie na przyjście na świat nowego członka rodziny to moment pełen emocji, który wiąże się z ogromnymi zmianami zachodzącymi w anatomii przyszłej mamy. Rosnący brzuszek stopniowo przesuwa środek ciężkości ciała, co bardzo często skutkuje uciążliwym dyskomfortem towarzyszącym kobiecie nawet podczas nocnego odpoczynku. Znalezienie wygodnej pozycji staje się prawdziwym wyzwaniem, zwłaszcza kiedy tradycyjne poduszki i akcesoria przestają przynosić upragnioną ulgę zmęczonym plecom. Prawidłowa regeneracja jest warunkiem zachowania sił witalnych, dlatego warto zrozumieć, jak powierzchnia, na której śpisz, realnie oddziałuje na twoje zmieniające się ciało.

CZYTAJ WIĘCEJ

Męska płodność – kiedy warto wykonać badanie nasienia?

Problemy z zajściem w ciążę dotyczą coraz większej liczby par na całym świecie, także w Polsce. Styl życia, stres, zanieczyszczenie środowiska, opóźnianie decyzji o rodzicielstwie – wszystko to wpływa na pogarszające się parametry płodności, również u mężczyzn. W niemal połowie przypadków trudności z płodnością wynikają z czynników męskich. Mimo to temat męskiej płodności wciąż jest marginalizowany, a badanie nasienia – niepotrzebnie kojarzone z czymś wstydliwym. Tymczasem seminogram, czyli analiza nasienia, to podstawowe i bardzo ważne narzędzie diagnostyczne. Sprawdź, kiedy warto je wykonać i co może powiedzieć o Twojej płodności.

CZYTAJ WIĘCEJ