CZERWIEC 2025
-
WIADOMOŚĆ
-
Powiem wam, że u nas się dobrze sprawdza ta apka Napper. Wiecie jakie mamy problemy ze snem, a teraz chyba jesteśmy w tym regresie ósmego miesiąca i mam zero pomysłu jak ją kłaść. Ona się wydaje albo nigdy nie zmęczona, albo zawsze zmęczona. A tutaj aplikacja już ją trochę poznała, podpowiada kiedy położyć i w 80% przypadków się sprawdza. Jak ktoś ma takie problemy jak my to polecam, bo przynajmniej nie muszę już myśleć o tym kiedy próbować ją kłaść.
-
Hej. Zamawiałyście jakieś zestawy czapka np. turban + chusta? Nie mogę nic znaleźć 😕
Katikat lubi tę wiadomość
09.10.2024
bhcg 9,62 mIU/ml; prog. 14,86 ng/ml
11.10.2024
bhcg 30,01 mIU/ml; prog. 17 ng/ml [acard 75 mg]
14.10.2024
bhcg 92,54 mIU/ml; prog. 17,62 ng/ml [neoparin 0,4 mg]
16.10.2024
bhcg 272,33 mIU/ml; prog. 13,53 ng/ml
24.10.24 wizyta
06.11.24 [7+3] jest ❤️
14.11.24 [8+4] 1,98 cm
27.11.24 [10+3] 3,65 cm
09.12.24 [12+1] 5,65 cm
13.12.24 [12+5] 6,51 cm I
18.12.24 [13+3] 7,49 cm
02.01.25 [15+4]145 g
15.01.25 [17+3] 222 g
30.01.25 [19+4] 340 g 🩷
14.02.25 [21+5] 482 g II
28.02.25 [23+5] 621 g
13.03.25 [25+4] 890 g
28.03.25 [27+5] 1124 g
08.04.25 [29+2] 1570 g
18.04.25 [30+5] 1764 g III
22.04.25 [31+2] 1800 g
29.04.25 [32+2] 1980 g
05.05.25 [33+1] 2203 g
09.05.25 [33+5] 2500 g
22.05.24 [35+5] 3040 g
28.05.24 [36+4] 3140 g
04.2024 cb (7cs)
04.2020 cp - zaśniad groniasty częściowy (7cs)
02.2020 cb (6cs)
01.2016 córka 💙

-
koktajlowa wrote:Hej. Zamawiałyście jakieś zestawy czapka np. turban + chusta? Nie mogę nic znaleźć 😕
Ja zamawiałam czapkę+ komin wiosenny z Kielankowo dla córki i dla syna, testowali w weekend i jakość świetna + są duże, spokojnie wystarcza na kilka sezonów. Ale to zwykła czapka, nie turban. Turbany dla córki miałam z h&m
Tak to wygląda
https://zapodaj.net/plik-AITWTGbgXr
https://zapodaj.net/plik-lY4JU1apq8
Wiadomość wyedytowana przez autora: 2 marca, 09:00
koktajlowa lubi tę wiadomość
-
W co ubieracie dzieciaki jak jest taka pogoda jak teraz w weekend? Ja myślę nad kurteczka, bo moja nienawidzi kombinezonów. Zakładacie dzieciakom jakieś niechodki? Chociaż chyba nie o to mi chodzi. Takie grube skarpety imitujące buty. Bez żadnej podeszwy. Po prostu żeby nie zmarzły im stopy. Macie coś podobnego do polecenia? Często to widzę, a nie wiem gdzie kupić. Jak gdzieś już są to mają tę podeszwę raczej na tyle sztywną, że nie założyłabym tego niechodzscemu dziecku. Moja córka nie uznaje koca ani spiworka 😆
-
Ja wczoraj zamówiłam zestaw turban + czapka + chusta dwustronna na instagramie od jakiejś laski a.zuzu.handmade bodajże. Jak przyjdzie to mogę wrzucić i ocenić jakośćkoktajlowa wrote:Hej. Zamawiałyście jakieś zestawy czapka np. turban + chusta? Nie mogę nic znaleźć 😕
koktajlowa lubi tę wiadomość
-
Fajna cena za czapkę z kominemTanashi wrote:Ja zamawiałam czapkę+ komin wiosenny z Kielankowo dla córki i dla syna, testowali w weekend i jakość świetna + są duże, spokojnie wystarcza na kilka sezonów. Ale to zwykła czapka, nie turban. Turbany dla córki miałam z h&m

Tak to wygląda
https://zapodaj.net/plik-AITWTGbgXr
https://zapodaj.net/plik-lY4JU1apq8
-
Ja w sb założyła małej krótki rękaw, bluzkę i tą kurtkę z Lidla merino plus czapka i komin. A wczoraj było chłodniej to już cały kombinezon.Blondi29 wrote:W co ubieracie dzieciaki jak jest taka pogoda jak teraz w weekend? Ja myślę nad kurteczka, bo moja nienawidzi kombinezonów. Zakładacie dzieciakom jakieś niechodki? Chociaż chyba nie o to mi chodzi. Takie grube skarpety imitujące buty. Bez żadnej podeszwy. Po prostu żeby nie zmarzły im stopy. Macie coś podobnego do polecenia? Często to widzę, a nie wiem gdzie kupić. Jak gdzieś już są to mają tę podeszwę raczej na tyle sztywną, że nie założyłabym tego niechodzscemu dziecku. Moja córka nie uznaje koca ani spiworka 😆
Tak, mam jakieś takie buciki, z hm chyba są, ale dostała je po kimś akurat. Zakładałam jej bo w samych skarpetkach ma zimne stopki, nawet jak ma kombinezon. -
Teraz nie ma jak podjechać właśnie po ten pojemniczek 🫣 macie jeszcze jakieś tipy jak złapać mocz od bobasa? 👀
I kolejne pytanie bo to nasza pierwsza gorączka pomijając szczepienia 🫣 czy możemy iść na krótki spacer jak teraz nie ma tej gorączki?
Fajny ten komplecik Tanashi, chyba też zamówię ☺️ -
Megan12 wrote:Margareetka, Blackapple możecie podzielić się przykładowym menu Waszych dzieci?
Widziałam, że pisałyście że macie tygodniowe przyrosty ok. 100g mimo że wcześniej był problem z wagą.
U nas od 3 miesięcy brak przyrostów. Badania krwi w normie. Brak anemii. Wg lekarza bilans kaloryczny jest za niski.
Mleka wypijamy ok. 750 ml na dobe do tego 1,2 stałe pokarmy. Najczęściej warzywa, mix warzyw z owocami oraz warzywa mięsko/łosoś. Wode do każdego posiłku
Do każdej porcji łyżeczka oliwy z oliwek a mimo to waga stoi w miejscu.
Kaszki u nas nie przechodzą (próbowałam podawać z owocami z różdżkami smaku).
Próbowałam dokarmiać mm ale też nie chce pić.
Mam testować kolejne może któreś zostanie zaakceptowane.
Będę wdzięczna za wskazówki bo już nie wiem co robić.
Czekamy jeazcze za panelem alergicznym bo wv alergologa kontakt z alergenem może powodowac brak przyrostów.
Megan napisze Ci z ostatnich 3 dni, bo tyle pamiętam. Do każdego posiłku ma wodę w bboxie albo doidy, ale wypija różnie, czasem więcej mu ścieka po brodzie zamiast trafić do ust a czasem rzeczywiście 1/4 bboxa opróżni na raz.
Ciężko mi ocenić ile mleka wypija, bo jestem kp, więc napiszę tylko ile +/- razy na dzień mogło wypaść, mogło być też więcej lub mniej, nie notuje tego, napisałam jak mi się wydawało
Piątek
Śniadanie: 20 g kaszki 5 zbóż HiPP rozmieszana w +/- 80 ml wody (lubi gęste rano)+ 1/8 jabłka startego na tarce (zjadł wszystko)
2 śniadanie: całe jajko rozm S 'usmażone' na parze (dawałam łyżeczką i serio zjadł całe, aż byłam w szoku, tylko takie wiejskie od kurki liliputki), mała kromka chleba posmarowana masłem (troche zjadł on, większość rzucił psu)
Obiad: pół słoiczka Mamuko spaghetti 8+ (zjadł wszystko)
Kolacja: 3 bułeczki twarogowe z przepisu Lady och mistrzyni, tylko jeszcze włożyłam jagody do środka (sumarycznie było chyba 14 tych bułeczek, ale były smaczne, więc trochę zjedliśmy z mężem) + 3 łyżeczki bielucha (bielucha zjadł tyle ile dałam, bułeczkę jedną, resztę rozgniótł)
Wydaje mi się, że około 5x jadł mleko z piersi w dzień i 2x w nocy
Sobota
Śniadanie: 20 g kaszki Bobovita mleczna manna banan brzoskwinia rozmieszana w 80 ml wody (zjadł wszystko)
2 śniadanie: banan obtoczony w wiórkach kokosowych (zjadł 3/4, resztę rozgniótł)
Obiad: 3 bułeczki twarogowe z przepisu Lady och mistrzyni (zjadł +/- 1 i 1/2, resztę rzucił psu)
Kolacja: byliśmy w gościach i był bardzo zainteresowany tym co my jemu, więc podziubal trochę chleba, a potem mu dałam mus Kubuś kaszka ryżowa z brzoskwinią (zjadł z 3/5) i dwa wafle ryżowe HiPP z posypką jagodową
Wydaje mi się, że około 4x jadł mleko z piersi + 3x w nocy
Niedziela
Śniadanie: 20 g kaszki Bobovita mleczna manna banan-brzoskwinia rozmieszana w 80 ml wody
Obiad i kolacja (nie porozrzucał za duzo, więc na kolację mu podgrzalam to co zostało z obiadu + dołożyłam makaronu): Mięso obrane z małej pałki z kurczaka, 4 duże różyczki kalafiora, 1 mała różyczka brokuła, 10 szt makaronu świderki (makaron wsunął prawie cały, warzyw i mięsa tak z 2/5 a resztę porozrzucał)
Wydaje mi się, że około 7x jadł mleko z piersi (chyba mu się pić chciało, bo było bardzo ciepło u nas wczoraj, więc chciał się przystawiać częściej a pił krocej) + 2x w nocy
Od jakiegoś czasu zawsze mu 1 lub 2 posiłki daje łyżeczką, bo wtedy cały lub większość zjada a 1 daje mu tak, żeby mógł się pobawić, czasem nam ostatnio też wpada 4 posiłek, jak widać na rozpisce.
Na pewno u nas zastopował jak mu wyszła alergia na cytrusy i wtedy go obsypalo + robił co jakiś czas zieloną śmierdzącą kupę, mieliśmy na tydzień leki.
Czy robiłaś badanie moczu? Nasza pediatra też zwracała na to uwagę, bo chyba przy zum może nie być objawów a przyrost stopuje.
Ja przez jakiś czas dawałam 1 porcje mm na wieczór, ale całkowicie przestałam po tych akcjach z wycofywaniem. Z tipów jak nie chce pić to mozna dawać w bboxie zamiast w butelce, u nas tak lepiej szło.
-
Smerfetka może w aptece będzie ten zestaw mocuś, mnie tym było wygodnie.
A co do ubrań to w piątek jeszcze byliśmy w merino + wełniana czapka, ale trochę mi się zgrzał i musiałam go rozpinać, więc w sobotę i wczoraj już byliśmy w Reimie w Muminki (ona coś też ma domieszki wełny, ale malutko) i raz w kapeluszu a raz w lekko ciasnawej czapce z Pepco, którą mam z jesieni.
Będę chyba kupować też minimki albo mamaiti, bo mają ładne wzorki i sobie wyczailam nowe z metką na vinted. Zamówiłam już kurtkę wiatrówkę z podpinką cool club, też na vinted, zobaczymy kiedy przyjdzie. Niechodków nie planuje, w merino mamy taką zakładkę na stopy, a i tak to będziemy ubierać jakby było chłodniej a jak cieplej to skarpetka + on lubi taki kocyk z La millou kolderkowy, więc tym mu przykrywam nogi. Zakładam, że jakoś za 2 miesiące (albo szybciej) może być już chetny na stawanie przy ławce na naszym placu zabaw, to wtedy już chyba normalne buciki mu kupię, bo czasem tam jest błoto. -
Ta u niego to normalne ze jak nie spi głęboko to wybudza go każda mokra pielucha.Karola3xJ:D wrote:A cewkę oglądałaś?
Chyba jednak zeby czas start, choć nie widać ale mega marudzi i trzyma się za uszy.
-
W ogóle z racji miłego weekendu przeprowadziliśmy z mężem ważną rozmowę na temat bombelka nr 2 i jednak jeszcze chcemy na przyszły rok dłuższe wakacje, więc pewnie zaczniemy właśnie od wakacji przyszłego roku starania, o ile któreś z nas nie zmieni zdania po drodze 😅
Margareetka, Blondi29, Elza1234, koktajlowa lubią tę wiadomość

U nas mała też ma gorączkę przy ząbkowaniu i zero innych objawów. Ewentualnie ropiejące oko. Też jest dość pogodna. Wydaje mi się, że niestety trafiło sie wam takie ząbkowanie.